Oldalak

2006. április 1., szombat

Tavaszi húsvétos egyveleg

Olyan szomorkás vagyok épp. Egész nap jól voltam, tátott szájjal hallgattam a költészet napja előtti utolsó hétvégén megrendezett felolvasó műsorokat, elképzeltem, mi lett volna, ha annak idején mégis a magyar szakot írom be a B lapra, werwudájbínáu meg ilyenek, aztán felmentünk a hegyre, ahol andalogva sétáltunk a gyér napsütésben, szóval minden megvolt, ami egy tökéletes nap kellékei közé tartozik és mégis. Most olyan kis búvalbélelt vagyok, mint az Irénke néni a fidesz plakátokon. Fogadjunk, másfél óra alatt szarkalábak is nőttek a szemeim sarkába.

Megmondjam, mikor érzem legerősebben azt, hogy szerelmes vagyok?
Amikor leküldöm vásárolni, listát írok meg minden, gondosan részletezve, miből milyen márka kell, melléírva, hogy kb. mi mennyibe kerülhet - lekullog a tíz méterre lévő kisboltba - és mikor tíz perc múlva megjön, a kipakolásnál látom, hogy pontosan azt vette, amit felírtam. Sem többet, sem kevesebbet. PONT azt. Ilyenkor úgy érzem, kicsordul a szívem.
Hiszen olyan nagy... Meg erős... Meg határozott... Meg talpraesett...  És mégis az én listám alapján vásárol be. Meg kell zabálni. 

A hangulatom mindazonáltal példás. Rózsás, hogy úgy mondjam. Bár van egy kis feszkó bennem a Húsvét miatt. Konkrétan:
1: Írom a következő lószart, ahelyett, hogy kirándulgatnék hegynek fel - hegynek le, mint minden normális ember, ha már tavaszi szünet vagymi van. Irigy vagyok, na.
2: Nincs még fixálva a Húsvéti turnénk minden egyes pontja, így nem tudom, mikor megyünk hová locsolni és locsolva lenni, bár én legszívesebben szamárháton bevonulnék mondjuk Jeruzsálembe aszt' hajrá.
3: A lószar megírásán kívül százmillió hülye egyéb dolgom is van, meghatározott dedlájnokkal, amik persze az istennek se 2010-re szólnak.
4: Nem találom a Húsvéti szettemet, tojásostul, féllábon futó nyuszistul, kiscsirkés szalvétástul és ablakra cuppantható díszecskéstül. Újakat meg nem vagyok hajlandó venni. Rohadt kapitalisták. Biztos ők dugták el.
5: Elegem van már a bölcsességem fogából, nem, nem, nem, nem vagyok hajlandó megint hentesek kezei közé menni. K*rva evolúció már, hogy ennyi év alatt nem jött rá arra, hogy az ember állkapcsa nem elég nagy négy ilyen fog befogadására. Az istenit már.
Mondjuk ez az utolsó nincs is a Húsvéttal kapcsolatban. Mindegy.

Számomra a Húsvét az optimális személyiségfejlesztő ünnep.
Egyrészt türelemre tanít - hiszen az ember lánya csak várja-várja, hogy jöjjenek a beígérkezett loccsintók, hogy utána szabadon dönthessen a nap további részének programjáról.
Másrészt viszont fejleszti a figyelemmegosztási képességet - hiszen az ember lánya kipakol minden jót a kis tányérjára (sonkát, tojást, kenyeret, tormát, mustárt, hagymát, másikfajta sonkát) és igyekszik minden egyes alkalommal megalkotni a Tökéletes Falatot, amiről semmi sem marad le. Ez pedig óriási koncentrációt igényel.
Erre egyébiránt azután jöttem rá, hogy félig megettem már a reggelim, mire rádöbbentem, hogy szegény tojás dolga mindeddig csak az volt, hogy guruljon erre-arra a többiek között, ugyanis - mint olyan - tökéletesen megfeletkeztem a létezéséről és kihagytam a közös buliból, pedig végig nyújtogatta a karját hol a tányér sarkáról, hol a tányér közepéről, hogy engem is, engem iiiis.
Tegnap a torma maradt ki, pedig a kaja mellé oda volt készítve. Nem, nem árulom el, holnap mi jön. 

Hát én nem is tudom… A Kisztáboros vándortáboros (nem tudom, mit nagyzolok itt, mikor még piros nyakkendőt is csak akkor köthettem a nyakamba, ha elcsórtam a tesómét…) idők óta nem áztam úgy el, mint tegnap. Szarrá. Olyan… mostmármindenmindegy szinten...
A szép persze az volt az egészben, hogy a tény, hogy egy szál pólóban gyalogolok megátalkodott arccal, időnként fel-fel nézegetve a felhőkre az ömlő esőben, korántsem akadályozta meg a többieket (akiknél persze volt ernyő) abban, hogy útközben megszólítsanak és kérdezgessenek ezt-azt. Egy lány pölö (akinél persze volt ernyő) úgy érezte, én vagyok a legalkamasabb arra, hogy - miközben a pocsolyákat kerülgetem és magamban káromkodom, mint egy kocsis, hogy oda az alapozóm - válaszoljak a kérdésére, hogy a dé épületben lehet-e fénymásolni és hol és mennyiért és különben is. Két srác (akiknél persze volt ernyő) szintén úgy ítélte meg, hogy csak én tudom megmondani nekik, mennyi az idő (hülyék, nincs is órám); a takarító bácsi pedig - aki gyanús nekem, mert sokadszor szólított le és különben sem volt nála ernyő - úgy gondolta, lohol mellettem egy cseppet és megosztja velem a meglátását, miszerint eléggé esik.
Szerintem a WCpapír gyártók azért gyártanak sárga / kék / fehér klópapírt, mert arra appelálnak, hogy a fürdőszobák csempézete az esetek 90%-ban úgyis kék és ez a három szín tök jól illik a tengerkék fürdőszobákhoz...

Persze az is lehet, hogy a piros / barna papír egyszerűen rosszul nézne ki... 

Nem voltunk ITT, de ITT és ITT igen, bár IDE indultunk, csak a kisföldalatti nem járt az Oktogon és a Mexikói út között. Mondjuk én ezt azért alaposabban hirdettem volna annál, hogy időnként bemondták a hangosba... 

Ma már voltunk ITT. A hajnali időpont ellenére nagyon jó volt... 
Kár, hogy csak három nap volt ez a hepaj és kár, hogy nem tudtam jóelőre róla, biztosan kinéztünk volna még pár érdekes műsort...

Sebaaaaaj... Majd jövőre... Jövőre szépek leszünk, jók leszünk... 

Holnap szeretném ezt vagy ezt megnézni, de lehet, hogy uszi lesz belőle, elvégre most vagyok fiatal, moziba majd megyek Mártikám, ha fáj a hátam. 

Persze azért ez nem maradhat ki. 

Sőt. Holnap ide is beülnék, elvégre mindjárt vége a felfordulásnak... 

Voltunk tegnap uffni, majdnem dobtam egy hátast, hogy az egy felnőtt és egy gyeákjegy több volt egy százassal, mintha elmentünk volna a Lurdyba megnézni egy filmet... Nesze neked egészség. 

Egyébként a nap fénypontja az volt, hogy ma a Kaiser's előtt kaptam egy vörös frizbit, egy tollat meg egy kulcstartót. Hiába, no. 

Gyurcsány-Orbán vitát meg nem néztem, mert egyrészt dolgom is volt, másrészt meg az én szemeim olyanok, hogyha belepillantok a korcsolya vb-be, azonnal hanyattesik a legesélyesebb versenyző is. Ennek fényében, ezt tudva, nem szerettem volna előnyhöz juttatni a Viktort...

Ma voltunk a Nemzetinél, a Művészetek Palotájában, majd felmentünk a Citadellához is... Utoljára tavaly ilyenkor, a gimisekkel voltam fenn a Szabadság szobornál. 

Tök jó volt. Röviden és tömören.

A tevém mára virradóra megtanult viccet mesélni.



Legalább olyan jól nyomja, mint a gazdája. Ezt érzékeltetendő leírom a kedvenc viccem én is:

A szúnyogok tüzet raknak. A vezérszúnyog utasítja a többieket:
- Először csak vékony ágakat dobjatok a tűzre, utána már jöhet olyan vastag is, mint a combom. 

És azt hiszem, ezzel mindent elárultam.