Oldalak

2021. március 22., hétfő

Márciusi nyavalygás - csak a szokásos némi extrával

Vagyis egy éve megy ez a pokol. És ja, nekünk pokol, mert az 5 km limit, a ne találkozz senkivel és az iskola hiányából adódó állandó összezártság valami borzasztó már ennyi idő után. Bármit próbálok kitalálni, hogy jobban érezzük magunkat, nem lehet, mert be vagyunk zárva egy lakás negyedik emeletére, de ha ki is megyünk, ugyanazokat a köröket rójjuk egy év óta. Blackrock, Rathfarnham, Merrion Square, Herbert Park, Bushy park, St Edna's park, de az első kivételével egymás sarkát tapossuk folyamatosan, akkora a tömeg. Egy jó beszélgetés valakivel, akivel nem élünk egy háztartásban, mig a gyerekek játszanak; egy nyugis kávé sütivel; egy pár óra, mig egyedül lehetek... Egyszerűen nem jön össze és ez már nagyon durván rányomja a bélyegét az életünkre. Nem várok semmit és nem is várhatok. Nem is biztatnak a korlátozások enyhitésével, nem hogy nyárig, de nyár végéig se lesz itt könnyités és úgy nekimenni egy télnek... Öngyilkosság. Irország lakossága 4 millió körül van, ha a gyerekeket, nem oltakozókat levonjuk, kb 3 millió embert kéne beoltani és "szabadok" lehetnénk... Ehhez képest az oltható lakosság 10%-a kapta meg eddig a vakcinát. Ja bocs, a vakcina első adagját. A UK-ben egy nap alatt több embert oltottak be a hétvégén, mint Irországban összesen, január óta. Erre lehet gombot varrni. A 75+ korosztály oltása kezdődött meg a héten. 75 plusz bazmeg.    

Március 1-én amúgy Palika visszament a suliba, de Peti még 15-ig itthon volt. Délelőttönként vagy vásároltunk vagy bicikliztünk (általában a Harold's Cross-ig mentünk el, de egyszer bemerészkedtünk a központba is - kár volt), utóbbinak mondjuk örülök, mert rég ültünk biciklin, kell egy kis mozgás. Az idő amúgy nem igazán alkalmas bicajozásra még, 5 fokban azért nem olyan móka legfagyasztani az ujjainkat a bicikli kormányán. Persze örüljünk, jön a tavasz, hátha melegszik lassan az idő is... 

Peti tehát 15-én ment vissza a suliba, de ezt beárnyékolta a tény, hogy vasárnap este találtam egy mogyoró nagyságú kemény göböt a bal mellem alsó részén... A szabad hetem első napja tehát lázas orvoskereséssel telt, a kedd délelőttöm pedig egy elég béna ultrahang vizsgálattal... Összesen két helyen végeznek uh-t beutaló nélkül Dublinban, mindkettő dokinál jártam már és hát egyikük hülyébb, mint a másik. Végül felebaráti szeretetből a magyar dokit választottam a vihogós lengyellel szemben, de nem tudom, jól tettem-e, mert egyrészt nem adott semmi leletet, amivel továbbmehettem volna, csak csütörtök este küldött át valami tört angolsággal irt izét, miután már többször kérdeztem, hogy mégis, mi van már; másrészt meg jól rámijesztett, hogy ugyan nem sürgős, de az a mogyorónyi valami egyenetlen szélű és fúúúú, biopszia kell mindenképp, de ráér ám... (Igen, ennyire értelmes az ürge, egyik mondatával azt mondja, hogy nagy a veszély, a másikkal meg közli, hogy áh, nem sürgős...) Mivel a GP-hez csak péntekre kaptam időpontot (GP vagy szakorvosi beutaló nélkül nincs további vizsgálat, de az utóbbi ugye csak csütörtök este 11kor érkezett meg), a héten nem haladtunk tovább az ügyben, annál is inkább, mert szerdán St Patrick volt - és a gyerekek persze megint nem voltak suliban - szóval a fű nem nőtt kb sehol. A GP pénteken 2kor elküldte ugyan a beutalót látatlanban egy magánklinikára* (telefonos időpontom volt hozzá haha, €70, hello), azt hivtam is ma reggel, de azt mondták, majd visszahivnak, várjak türelemmel... Most itt tart az ügy, nekem az egész múlt hetem egy álló stresszben telt, mi az isten lesz és akkor arról még nem beszéltem, hogy fosok a mammográfiától meg a biopsziától is... (Amire nem tudom, mikor fog sor kerülni, de lassan megjön, hát marha nagy és ilyenkor eléggé fáj a mellem alapból is, mindenféle nyomorgatás nélkül is.) Egyébként ma kezdődött Peti második hete a suliban, ami jó ideig az utolsó lesz, mert péntektől tavaszi szünet van egészen április 12ig, de már rebesgetik, hogy a magas számok miatt (napi 500 körül), nem lesz egyszerű húsvét után megnyitni a sulikat újra, szóval tudjuk, hogy ez mit jelent ezen a szigeten: valószinűleg nem engedik őket vissza az iskolába szeptemberig, de akkor én eret vágok, esküszöm. Ja és hogy ne legyen cseppet sem egyszerű az élet, este Palika elkezdett szipogni és tüsszögni, szóval holnap már nem megy csessze meg, mert reggel még oké volt úgy- ahogy, de ma estére már elég ratyin nézett ki szegény és nem akarjuk, hogy legyengült immunrendszerrel összeszedjen valamit. Szóval minimum április közepéig volt 4 db gyerekmentes délelőttöm idén.  

* Azért magán, mert az államiban fél-egy év (!) a várólista a mammográfiára jelenleg. Magánban pár hét alatt be lehet jutni €450 fejében, igaz, ebben az árban állitólag már a biopszia is benne van, hurrá.  

2021. március 1., hétfő

Február vége

Midterm után bejelentették, hogy március 1-től az általános iskola első négy évfolyama visszatérhet a suliba. Ők lesznek a cuki kis kisérleti nyulak, ha nem ugranak meg nagyon a számok, március 15-én a második négy évfolyam is visszamehet, vagyis Petiék is újra járhatnak suliba. (Hogy utána 17-én máris itthon maradhassanak ugye, mert az St Patrick's Day és március 26-tól újra itthon maradhassanak, mert tádááám, tavaszi szünet... Ha minden jól megy, április 12-én folytatják a sulit ezután, de nyakamat rá, hogy nem mennek vissza, úgyhogy fel vagyok rá készülve, hogy Peti szeptemberig 9 (!) napot fog suliba járni - ha minden jól megy... Eh, sosem lesz ennek vége, sosem.)