Oldalak

2022. április 3., vasárnap

Murphy

Miután április elsején mindenféle vicces mókát toltunk le egymás torkán, Palika egyszer csak berohan utánam a fürdőszobába, mondván, hogy képzeljem el, épp látta, hogy egy sirály felkapta és elvitte az egyik virágcserepünket az erkélyről, én meg csak röhögtem, hogy no persze, április bolondja, nem hiszem ám el... Csórikám kötötte az ebet karóhoz, hogy de, tényleg ellopta a madár a virágcserepet, de senki sem hitte el, mire frusztráltságában kifakadt, hogy hülye sirály, miért pont április elsején kellett ezt csinálnia, hát igy senki nem hisz neki - és tényleg, másnap megtaláltuk az utcán az elcsórt cuccot és hát... Nagyon nevettünk. De legalább tudjuk, hogy Palika nem kamuzott.  

2022. április 2., szombat

Március

Most, hogy vége márciusnak, összefoglalnék... Hát, ez is elmúlt, szinte nyomtalanul.

Pancake Tuesday-el kezdődött (nem is értem, hogy lehet idén ilyen iszonyú későn Húsvét) és tegnap  már véget is ért. Az idő meglehetősen hűvös és rettentő esős volt, bár ez a mostani hétvége nagyon klassz tavasziasra sikerült, kabát nélkül voltam szombaton és nem fáztam! A hétre mondjuk megint januári hideget, 3-4 fokot jósolnak, hát nem nagyon várom, bevallom, jöhetne már a tartósan melegebb idő. 

Az ország végre kezd ébredezni a Csipkerózsika álmából, ettől a hónaptól kezdve már nem kötelező a maszkhasználat csak a tömegközlekedésen és az egészségügyi intézményekben - ettől függetlenül az emberek 90%-án továbbra is van maszk a boltokban is, sőt, sokan még az utcán is hordják. A fiúk a hónap elején voltak egy rakétaépitő foglalkozáson, Petit három ökörrel kellett odarángatni, mert nem akart menni abszolút, de végül hálistennek nagyon tetszett neki. Peti végre újra részt vett egy szülinapi party-n (covid óta ez volt a második... Palika covid óta egy buliban sem volt...), Rania-nak volt a Milano-ban pizzasütő party-ja. A suliban újrakezdték a science club-ot (covid miatt semmi délutáni foglalkozás nem lehetett), Palika hétfőnként, Peti keddenként jár. (Emellett Palikának kedden dobórája van, Peti meg továbbra is jár zongorára O'Reilly-hez.) Tesin Palikáék elkezdtek vivni és krikettezni, Petiék pedig továbbra is táncolnak, amitől nincs elragadtatva... (Heti egy óra neki a tesi, amikoris táncikálnak, hát ennyit a testük neveléséről...) 

Ami az ünnepeket illeti, T-nek névnapja volt (csak a lengyel boltból harácsoltam neki össze ezt-azt, egyszerűen nem vagyok jó ajándékozó, tök ciki, sosincs semmi ötletem), utána pedig Nőnap volt, ami alkalmából elmentünk a Vanilla Pod-ba reggelizni. T. szokás szerint narancsos-mandulás sütit evett, én pedig bundás kenyeret baconnel és maple sziruppal. Ha már "ünnep", World Book Day is volt a hónapban, ilyenkor mindenki kap egy kis utalványt, amiért lehet választani egy rövid könyvecskét, Peti idén a Boy, missing-et választotta, Palika pedig a Peak peril-t. 

A hónap közepén voltunk a GP-nél is, mert Petinek isssszonyat száraz az arca és a nyaka és időről-időre fájdogál a csipője, a lába és a talpa is. Én csak a véreredményemért mentem vissza (szokás szerint alacsony a vasam és kevés a vérem) illetve próbáltam megsürgetni a mellvizsgálatomat is, amire január 24 óta várok... (Időnként a hónaljamban érzek egy kis csomót, szerintem a menseshez kötődik, mert ilyenkor fájnak is a melleim rettentőre, de a doki azt mondta, biztos, ami biztos, beutal egy alaposabb vizsgálatra... Hát január 24 óta eltelt több, mint 2 hónap és sehol semmi... És ez a privát kórház, tehát fizetnék érte. A múlt héten meghalt egy 15 éves fiú egy asztma roham után, mert 3 éve nem látta szakorvos, azóta várólistán van... Vagyis volt...) Egészségügy témában Palika betegségéről és lábfájásáról már irtam, csakúgy, mint Anyu covidjáról, ezen kivül ami új, hogy megkaptuk a harmadik oltásunkat, hiszen letelt a 3 hónapunk a betegségünk óta. 

Ide kapcsolódva, felmerült bennünk, hogy át kéne költözni Svájcba. Legszivesebben hazamennénk, de ahogy az otthoni helyzet áll, hát nem tudom... Itt már nem birjuk sokáig, eszméletlen ez a tökölés, amit itt művelnek, soha nem változik semmi, mindenen évekig - évtizedekig szarakodnak és hát ennyi év után elkezdett zavarni, hogy egy rohadt szigeten lakunk, ahonnan se ki, se be. Az Aerlingus megszüntette a budapesti járatát, a P & O kirúgott 800 embert, szóval bizonytalan, mint a kutya vacsorája, a Ryanair meg hát Ryanair, drága és szar. Ráadásul a Dublin Airport-on nincs elég dolgozó, ezért 2-3 óra átjutni a biztonsági kapukon már január óta, ami miatt rengetegen lekésik a járatukat, hát mi ez itt?! Aaaaaa, rohadt idegesitő, ha Európában laknánk, beülnénk a kocsiba és miénk lenne a világ, ehelyett itt kinlódunk: minden nyaralásunkat-szabadságunkat Magyarországgal lőjjük ki, telnek az évek, a fiúk nőnek és mi nem mutatjuk meg nekik a világot, mert be vagyunk zárva erre a hülye szigetre... Áh... Arról nem beszélve, hogy iszonyat kilőttek az árak, a benzin - dizel €2 felett van, a gázt pedig 39%-al emelik áprilistól, úgy, hogy januárban emelték 24%-al... Eddig is €900-t fizettünk 1.5-2 hónapra télen, bele sem merek gondolni, ez mennyi lesz. Plusz az áramot is emelik, az élelmiszerekről meg nem is beszélek. Covid eleje óta folyamatosan nyomják fel az árakat, heti szinten drágulnak a cuccok, amiket szoktam venni, van, ami hetente drágul 5-10 centtel, van, amin egyből emelnek 50-60 centet. A fizetések pedig nem követik ám a változásokat, januárban a €10.20-as minimálbér felment €10.50-ra... Hát cseszd meg a 30 centedet, mikor két hálós albérlet nincs lassan €2000 alatt és minden drágul nonstop.  

Ha már munka és kereset, T. rengeteget dolgozik mostanság... Már mióta itthonról dolgozik azóta sokkal több munkája van, de vannak hetek - hónapok, mikor fel sem áll egész nap és reggel 9től egy 20 perces ebéd kivételével este 7-ig nyomja. Volt a napokban, hogy 23 meeting-je volt... Oké, nemrég léptették elő, na de ez nem jár túl sok pénzügyi nyereséggel, cserében viszont napi 10 órákat dolgozik szünet nélkül. És ő nem tesz be egy mosást, nem tereget ki, nem főz meg, nem ugrik el fodrászhoz napközben pihenésképp. Nálunk ezt jelenti az itthoni munka, hogy sokkal-sokkal többet dolgozik, alig látjuk.  

Na mindegy. Az ócska idő ellenére azért jártunk már idén is pár jó helyen hétvégén, pl voltunk a Mount Usher Gardensben, ahol még sosem voltunk, pedig annyira nincs nagyon messze (itt hivott amúgy Anyu, hogy pozitiv a covid tesztje), voltunk a Phoenix parkban, ami mindig szép, csakúgy, mint a St Anna park és Dun Laoghaire is, de ezeket már ismerjük, mint a tenyerünket. 

Ami a sorozatokat illeti, Count Arthur Strong van soron, nagyon vicces, ez való nekünk, rövid, vicces részecskék, az egyetlen bajunk mindig, hogy miért nem csinálnak Szomszédok vagy Barátok Közt hosszúságú sorozatokat, mert folyton keresgélnünk kell, mit nézzünk, ha felfaltunk egy-egy pár évados viccességet... First world problem, tudom hehe. (A márciusunk nagy előrelépése volt amúgy, hogy megcsináltattam az idei évi falinaptárunkat haha - hát csak ennyire vagyok halogató...)