Oldalak

2023. február 28., kedd

Február

Hat mondjuk februar ugy elszaladt, hogy csak lestunk.

Nagy dolgok nem tortentek, folyamatosan lakasokat keresgelunk, nezunk, majd hiaba adjuk meg a kert arat, valaki folenk licital. Undorito ez a rendszer, nem is ertem, hogyan legalis. Szerintem nincs olyan haz vagy lakas Irorszagban, ami a meghirdetett aron megy el, mert oriasi a lakashiany, nagy a kereslet es minimalis a kinalat. Persze nem segit az sem, hogy a tomegkozlekedes egy fos, szoval ha az ember nem szeretne egy oranal tobbet utazni egy iranyba naponta, akkor roppant korlatozottak a lehetosegek. (Ja es persze itt van meg a hires ir kapzsisag, vannak lakasok, amik oktober ota a piacon vannak, mert le vannak pukkanva, kicsik, sotetek, de azert 500 ezret kernek el erte es bar senki nem viszi el oket ezen a lehetetlen magas aron, a tulaj kivar, hiszen raer, neki nem erdeke, hogy hamar tuladjon az ingatlanon, remeli, hogy elobb-utobb jon egy annyira ketsegbeesett balek, aki 500-ert is elviszi a kis szaros putrijat. Ezzel persze csokkenti a kinalatot, ami tovabb noveli az arakat… – Nemreg licitaltunk egy 85 nm-es borzasztora leromlott allapotu, elso emeleti lakasra (!), amit 550-ert hirdettek meg es azon kivul, hogy nagyon jo helyen volt, semmi mas nem szolt mellette, hat nyilvan az 550 nem volt eleg, felmentunk egeszen 575-re, majd itt kiszalltunk es kesobb hivott az ugynok, hogy 585-nel jarunk, nem akarunk-e raigerni… Hat nyilvan, persze, anyad… Egy sotet, elso emeleti lakasrol beszelunk, szornyu allapotban. Jelzem, hogy a minimal ber Irorszagban 1700 korul van per honap, szoval nem er azzal jonni, hogy dehat a fizetesek is magasabbak, mert ez szintiszta rablas, semmi mas… Es erdekes modon venni meg mindig jobban megeri, mint berelni, mert ott aztan tenyleg elszalltak az arak, koszonhetoen a “vulture fundoknak” (meg nevuk is van, jo mi? de tenni nem tesznek ellenuk)... A szomszedunkbol kikoltoztek, lattuk a hirdetest, 2500 a lakbere egy 2 halos lakasnak az epuletunkben plusz rezsi persze. Szoba 800 alatt nincs… Katasztrofa. Na szoval szarban vagyunk, na, ugy tunik orokre itt fogunk rohadni egy alberletben...


A honapban amugy ujraindultak a bulik, Palika volt Anouk, Madeleine es Caoilinn party-jan is (ezek hazibulik voltak, Palika volt mindenhol az egyetlen fiu vendeg haha), Peti meg Nicola bulijan volt a Milano’s-ban, kesz anyagi csod, en mondom, de azert orulok, hogy ugy tunik, vegre vege ennek a hulye covidnak (erre utal az is, hogy vegre vannak extra programok a suliban, Pipiek jartak pl a GPO-ban, de volt mar focimeccsuk is Ringsend-en). Ket playdate-unk is volt, 16-an delutan Madeleine es Hugo jottek at, 24-en meg csak Hugo, miutan Petivel megebedeltek a Beshoff-ban. (Ez a legujabb amugy: Petinek csinaltattunk Revolut bankkartyat es ha akar es van ra penze, egy-egy delutan beulhet a barataival valahova… Voltak mar igy Eddie Rockets-ban, Starbucks-ban meg Beshoff-ban is – legalabb megerzi, hogy a penz nem csak ugy jon, korlatlanul, hanem veges. Havi 20 Eurot kap, ezt elhulyeskedheti barmire, amire akarja es hat o az az elhulyeskedos fajta, ha tehetne, szerintem folyton koltene, Palika sporolosabb – vagy mondhatom ugy, kisebb igenyei vannak, mint Petinek. Igazi Bak, Peti meg igazi Bika…) Amugy jo kis konnyebbseg ez igy, hogy mar nagyok: ha kell, Peti siman hazasetal a sulibol egyedul mar (pl ujraindult a Coding, igy Palika keddenkent fel 4kor vegez, Peti meg fel 3kor, ugyhogy mivel T. nem tud ketszer menni ertuk, Peti fel 3kor hazajon egyedul es akkor T-nek csak Palikaert kell menni fel 4kor illetve ugyanez hetfon, csak forditva, akkor Pipinek van foci 4ig, Palika meg mar fel 3kor vegez stb) vagy ha valami miatt el kell ugranunk valahova, nem kell mar feltetlen magunkkal rangatni oket, lazan otthon maradnak egyedul egy-egy oracskara. Fel napra, hosszasan persze nem hagyjuk otthon oket, de rovidebb idoket kibirnak, sot, elvezik is a szabadsagot. (Volt egy szupi kis lakas Blackrock-ban, ami majdnem a mienk lett, mar el is fogadtak az ajanlatunkat, minden jol ment, de egyik naprol a masikra felhuztak egy szabadidoparkot az ablak ala es tekintve, hogy ez nem egy zart hely, ugy gondoltuk, visszalepunk, mert kell a francnak, hogy nyaranta ejfelig meg meg tovabb az ablakunk alatt kosarazzanak meg gordeszkazzanak (es igyanak) a fiatalok, eleg volt a zajbol, amit az alattunk meg a mellettunk lakoktol kapunk evek ota… Na peldaul oda vissza-visszamentunk meg az ajanlat elott, hogy megnezzuk a teruletet, a szomszedokat es nem vittuk a gyerekeket, mert minek.)     


Ha mar kor es novekedes, Peti nagyon kamaszodik es jajjj, hat nem egyszeru termeszet. Igen sertodos, puffancs es problemazos (tiszta apja haha, de nem vagyok rosszmaju, foghatjuk a Bikasagara is), fixa ideaja, hogy Palika a kedvezmenyezett nalunk, mert neki 9 evesen tobbet szabad, mint neki 9 evesen lehetett es egyebkent is, meg van gyozodve rola, hogy Palikanak masodszulottkent ezerszer konnyebb, mert o az uttoro, Palika meg csak elvezi az eletet, mert neki semmiert nem kell megkuzdenie. (Tegyuk hozza Palika csomo dolgot magasrol lekakil, sokkal kevesbe merev es makacs, mint Peti, sok dologban nem lat problemat ott, ahol Peti igen, szoval nyilvan lazabb, mert nem is erzekel egy rakas gondot, amit Peti igen.) Emiatt a testveri feltekenyseg miatt sok konfliktusunk van (foleg Peti es T. harcolnak, en turelmesebb vagyok vele, de a ket Bika, ha egymasnak feszul, hat ott ko kovon nem marad) es most ujonnan bejott az is, hogy Petit erdekelni kezdtek a markak, nem akar Tescos cipokben jarni, neki Adidas meg Nike meg hasonlo markas cuccok kellenek, nem tetszik neki, ha sajat markas kajakat veszek, mert szerinte az bena stb stb. Engem ez a hozzaallas kifejezetten bosszant, mert azt hiszi, azert nem vagyunk markabuzik, mert szegenyek vagyunk es nem engedhetjuk meg magunknak az eredeti Nutellat a Nutoka es tarsai helyett, de ez nem igy van, nem vagna a foldhoz, ha mindenbol markasat vennenk, de basszus szerintem full felesleges egy csomo teruleten markas dolgokat venni, mert sokszor a minoseg nem aranyos az arral es csak azert, mert egy hulye IPhone dupla annyi, mint egy noname telefon, az nem azt jelenti, hogy az IPhone annyival jobb. Utalom a marketingeseket, szivembol utalom, mert szerintem halal hamis vilagot epitenek korenk es nagyon bosszant, hogy tehetetlennek erzem magam ellenuk. Hetente tobbszor magyarazom el Petinek, hogy nem azert nem veszunk Prime-ot, mert nincs 15 euronk, hanem mert nem ertunk egyet az elvvel, hogy valami hulye kitalalta, hogy a Prime meno es a sok idiota meg szorja ki a penzt feleslegesen… Persze falra hanyt borso, nyilvan, de nem adom fel.


A honap elejen – ezzel kellett volna inkabb kezdenem, mert ez fontosabb, mint a bena Prime – Anyu amugy 70 eves lett. Most nem utaztam haza, mert januarban volt nalunk, de kicsit szarul erzem magam emiatt azert, a 70 megiscsak 70… Ajandek terueten sem estem tulzasba, vettem nekik ket jegyet az Egy Szerelem Harom Ejszakajara es nagyjabol ennyi. Eredetileg egy romai utat terveztem, mondjuk 4 naposat, kettonknek, de annyira suru volt az ev eleje, hogy ezt feladtam. Lehet osszel meg elviszem, nyaron tul meleg van es dragabb is, de osz meg jo lehet… Nem tudom, hogy lesz iden a nyar, tekintve, hogy nincs tul sok szabinapom, de azert majd kitalalok valamit, mert azert ez egy kerek evfordulo.      

    

Miota tobbet dolgozom (marmint hazon kivul), nehezebben tervezunk es meg osszetehetjuk a kezunket, hogy T. otthonrol dolgozik meg mindig, mert kulonben nem tudom, hogyan oldanank meg a gyerekek felugyeletet… Ha after schoolba jarnanak, ramenne az egesz fizetesem (!) es akkor arrol meg nem beszeltunk, mi van akkor, ha betegek vagy szunet van – ami persze nagyon gyakran van. Februar 13 es 20 kozott peldaul februari szunet volt, hetfotol szerdaig csorikamek csak a Herbert Parkig jutottak el egy orara egyszer, mert T.-nek nagyon suru volt a het, orult, hogy egyszer el tudta oket vinni a jatszoterre. Csutortoktol aztan itthon voltam, mert bar azon a heten mondtak, hogy menjek ezentul 4 napon 3 helyett, de mivel szunet volt, ki tudtam bulizni, hogy csak a kovetkezo hettol kezdodjon a 4 nap… Hogy behozzam a het elejenek ingerszegenyseget, csutortok delutanra athivtam Madeleine-t es Hugo-t, penteken elvittem oket a Tymon parkba, szombaton elmentunk moziba es megneztuk a Puss in Boots sokat (T. dolgozott, mert rengeteg munkaja maradt a hetre), vasarnap meg levezeteskepp elmentunk az Irish National Stud-ba, ahova mar ezer eve terveztem, de meg sosem jutott ra ido. Ezen kivul nem jartunk uj helyen, St Brigid's napon (ami egy uj bank holiday) csak Farmleigh-ig jutottunk el, amugy meg csak Rathfarnham-on, a Cabinteely parkban, a Blackrock parkban es ilyesmi helyeken mozogtunk, szoval semmi extra.    


Ha mar ido, az ev eleje nagyon huzos volt T-nek munka szempontjabol. Mivel februar vegen volt valami hatarideje, ev eleje ota legalabb ot szombaton dolgozott, ami neki is szar volt es nyilvan nekem is nehezebbe tette az eletemet. A hetvegi munkat aztan megspekelte februar utolso hetvegejevel, amikoris bar nem dolgozott, de Artureknak segitett koltozni. (Ok vegul vettek hazat Stepaside kozeleben, ami nekunk a vilag vegen van, mert onnan nekem es a gyerekeknek is egy ora lenne bejarni, hat koszi, nem… Orulunk, hogy nekik sikerult, de megegyeztunk, hogy mi azert nem cserelnenk veluk, mert nem tudunk ennyit ingazni, ok otthonrol dolgoznak mindketten, naluk nem gond a bejaras.) Na szoval T. a februar 25-i hetvegen sem volt elerheto: mig ok pakoltak, mi a gyerekekkel a Fernhill Gardens-ben setaltunk, a Mekiben ebedeltunk es beugrottunk a Smyths-be ajandekot venni a legkozelebbi szulinapi party-ra. Ugy volt, hogy nekunk is segitenunk kell a koltozesben, ezert maradtunk a kozelukben, de vegul kiderult, hogy nem tudunk (long story), ugyhogy 4 korul szetfagyva, hullafaradtan hazaautoztunk vegul. A vasarnap lazabb volt, akkor negyesben maszkaltunk a St Edna’s parkban, de az estet T. megint Artureknal toltotte, mert meg volt ez-az, amit at kellett vinniuk az utolso korben. "Kiengeszteleskepp", hogy ilyen suru az elet, egy csutortok delelott T-vel beultunk a Vanilla Pod-ba reggelizni, de hogy ilyen mikor lesz legkozelebb, na azt sajnos nem tudom, tekintve, hogy most mar nem szabadok a csutortokjeim sajnos.              

Hat ennyi, februar jott, latott es gyozott es millioszor gyorsabban szallt el, mint januar.