Oldalak

2015. szeptember 18., péntek

Béb irásáról eszembe jutott, hogy én meg azokat utálom roppantul, akik minden egyes napon ketten várják az iskolás gyereküket fél 2-kor a suli előtt, miközben én a hullaálmos (14 kilós) Palikát tartom a bal karommal esőben, szélben, hidegben. Meséljen már nekem arról valaki, milyen munkahely az, ahol minden nap röhögcsélve, trenyógatyóban tudsz állni a férjeddel a nap közepén, várva, hogy kijöjjön a gyereked az iskolából?
Amúgy meg ez a munka dolog... Biztos, ami biztos rákérdeztem, jól gondolom-e, hogy sok helyen annyit adnak heti 40 órára, ami nem elég két gyerek napközbeni ovijára-napközijére és igen kérem, meg is kaptam a választ, hogy amig a legkisebb nem lesz iskolás, bizony nem éri meg dolgozni. A legrosszabb, ha még kicsik a gyerekek, 3,5 évesnél fiatalabbak, mert akkor mindkettő creche-be mehet csak, 1100 euróért per fő (€2200 kettőjüknek ugye, ha childminder-hez viszed őket, az óránként €7-€8 kb (ez a képzetlen childminder ára, aki a saját lakásában vigyáz a gyerekeidre a sajátjával együtt, hát köszönöm)), 3-4-4,5 éves kor között ott az ECCE év, amikor napi 3 óra (!) ingyenes a Montessoriban, vagyis a fenn maradó időt te fizeted (mondjuk 9-12ig ingyenes a playschool, 12-től 5-ig, 6-ig megint csak childminder jön számitásba, €7-€8 per óra, de ha flancolsz és olyat szeretnél, aki a saját lakásodban vigyáz a gyerekekre, az már €10-€13, ha pedig képzettet szeretnél, az €15 kb óránként), végül eléred a bűvös 4+ évet és ha a legkisebb gyereked is végre iskolás lesz, már csak az afterschool-t kell fizetni, ami 5-ig van (bele sem gondolok, mi van, ha mondjuk te 6-ig dolgozol... de, belegondolok, megint csak childminder-t keresel, aki elmegy a gyerekekért, hazaviszi őket és megvár, mig hazaesel) és az már "csak" €4-500 per gyerek, vagyis kettőnek (childminder nélkül, mert legyünk optimisták, hogy 5-ig vége a munkaidőnek (hahaha)) €800-€1000.
Tehát legeslegeslegoptimálisabb esetben, amikor már mindkét gyerek iskolás, havi minimum €800 megy el arra, hogy valaki legyen velük délután. A minimálbér jelenleg ugye €8,65, 40 órás héttel számolva az nincs €1400. (És az irodai adminisztrátorok, az óvónők, az éttermesek, sőt, sok kezdő IT-s is minimálbért kap.) Két gyerek mellett tehát marad €600-d, amiből persze lejön még a munkahelyre való utazás költsége, ami mondjuk még egy százas. Marad €500. Csak viszonyitásképp: a havi lakbérünk (rezsi nélkül) €1750. A havi költésünk €1000 körül jár. A rezsi nyáron €200 körül van, télen a fűtés miatt lehet €500 is. És akkor egy GP látogatásról, ami €65 alkalmanként, az autó fenntartásáról még nem beszéltünk. Őőőőőő... És mondom, ez a legoptimálisabb, mikor a gyerekek nagyok és feltételezem, hogy valaki fel tudja őket szedni pontban 5-kor. Röhej a köbön.

7 megjegyzés:

  1. Hát ez az anyagi rész tényleg durva...és hogy oldja meg a többség? Nem dolgozik? Vagy otthonról? Vagy hogy? Azok a magyarok, akik kint élnek, hogy csinálják? Mert az íreknek gondolom azért van segítségük.
    Ami a gyerekért menést illeti, P. kábé háromszor tudott elmenni Lédáért (nem idén, hanem összesen, amióta oviba jár), ebből kettő akkor volt, amikor beteg voltam tavaly télen. Elvinni meg talán egyszer tudtuk együtt, amikor Viktort vittük valahova dokihoz, és itthon maradt. De azon én is sokszor felvonom a szemöldököm, hogy fél ötkor gyakorlatilag üres az ovi...

    Ja és trenyógatyó :-DDD

    VálaszTörlés
  2. Rengetegen nem dolgoznak, rengeteg a gyerek, kettőnél (de még 3-nál is) kevesen állnak meg. (T. felvetette, jöhetne itt is a 3. úgyis ez a módi - no addig él, amig én terhes leszek harmadszor...) Akinél van nagyszülő, gondolom azok segitenek be, ingyen, úgy azért még a minimál bér is megérheti.
    Az ismerős magyarok közül (sok van) három (!) dolgozik full time anyuka is, de ebből egynek vendéglátós a férje és váltott műszakoznak. Sokan part time dolgoznak (valaki pl 5-10ig, igy csak 5-6 között fizeti a childminder-t, amig apuka haza nem ér a munkából) és még többen vállalkoznak, mindenfélét.
    Amúgy mikor tavaly beszéltem egy rendőrrel, ő mesélte, hogy a felesége végre visszamegy dolgozni 10 év után, mert a legkisebb, 3. gyerek is iskolás lett... Akkor nem is értettem, miért mondja ezt - no most esett le.
    Nagyon beteg rendszer, nagyon nem tetszik, de egyébként totál jellemzően ir: 2015 van és engedik, hogy a 4 év alatti gyerekek sorsa a magánovikon múljon, akik képesek egy vagyont kérni. Állitólag az ovik 10%-a community creche, azoknak, akik nem tudják megfizetni a magánovit (el lehet képzelni, kik járnak oda, olyanok, akiknek a pelusát egész hétvégén nem cserélik (true story)) és most lehet figyelni, az csak 800 euro havonta. Mikor ezt meghallottam, csak röhögni tudtam.
    Amúgy kb hetente téma a rádióban, hogy sok ember nem megy el dolgozni, inkább felveszi a munkanélkülit évekig, évtizedekig, mert jobban jön ki anyagilag. o.O

    Trenyógatyó alap, ne vicceljünk. (És még mi posh helyen lakunk, máshol nem tudom, mi lehet. :D )

    VálaszTörlés
  3. Pff! No igen, ez még gyalázatosabb, mint nálunk... :-(
    S neked nem szívják a véred otthonról - ha érdeklődhetek... - h miért nem mész el dolgozni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Otthonról? Úgy érted a nagyszülők?
      Anyu néha pedzegeti, hogy el kéne menni végre menni dolgozni, de nem állok neki magyarázkodni, hogy megy ez itt. Úgysem tudják el sem képzelni. Más hálistennek nem izélget, senkit sem érdekel a sorsom. :D

      Törlés
    2. Persze! Miért nem dolgozok én. Mert hát ugye jogász vagyok... De amúgy is, mit vakarom én otthon a nunimat, érted. Pff!
      Mert ugye én semmit nem csinálok szerintük persze és ez irtóra csípi a csőrét mindenkinek...

      Törlés
    3. No de a jogász (már ha nem nemzetközi) pont olyan, amivel nem sokat kezdesz külföldön, nem? Magyar törvények, szabályok stb...

      Törlés
    4. Tudnék, ha pl anyanyelvi szinten beszélnék franciául. Kac kac kac.

      Törlés