Oldalak

2018. szeptember 7., péntek

We are Irish

És akkor ma megjött a fiúk papirja is: mind a négyen kettős állampolgárok lettünk. Vicces.

11 megjegyzés:

  1. Gratula! Bevallom, engem meglepett már a múltkor is, mikor erről írtál, mert egy ideje visszatérő motívum volt a blogodban, hogy el akartok menni onnan és milyen szar az idő, az egészségügy és minden. Vagy csak én értem rosszul? Vagy még mindig jobb máshol mint itthon? (Ebben mondjuk biztos vagyok.)

    VálaszTörlés
  2. Hehe, úgy gondoltuk, ha már ennyi évet belefecceltünk Irországba, érdemes megcsináltatni, mert elég sötét a jövőképünk. :( Egyrészt lehet, hogy Mo-t kidobják az EU-ból (vagy kilép), jöhet vmi háború, mit tudom én, akkor azért talán hasznos, hogy mindkét ország állampolgárai vagyunk. De a lényeg: ártani nem árt szerintem, max előnye lehet egyszer.

    Amúgy sok minden szar, ja, Magyarországhoz képest is (ez egy kis falu itt, ahogy egy ismerősöm mondja, jóóó sok dologban lemaradva Európához képest, sok szempontból ott tart Irország most, mint Mo a '70-es / '80as években), de az emberek nagyon aranyosak és lazák, nincsenek befeszülve. És ez olyan szinten vonzó, hogy még mindig itt vagyunk. (És sajnos pont az emberek miatt nem vagyunk otthon, mert ott sokan az irek ellentétei: dühösek, frusztráltak, türelmetlenek, ingerültek. Ez nagyon nem vonz. Sok minden igen, de ez a közeg nagyon zavarna hosszú távon...) Szóval idén még maradunk, aztán ki tudja. Épp a napokban mondtam itthon, hogy a 40. szülinapom én már otthon akarom tölteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát nem hiszem, hogy kiraknának az EU-ból minket (ahhoz túl fontos "gyarmatuk" vagyunk, meg ez azért nem ilyen egyszerű sztem), kilépni meg biztos nem fogunk (Orbán csak itthon csinálja a feszkót, az EU pénzét azért szereti), de nyilván nem rossz, ha van kiút ebből a csodálatos illiberális fostengerből.
      Itthon nagyon szar, ha jót akarsz magatoknak, akkor Magyarországtól távol ünnepeld az összes szülinapod. Ha nem lenne családom, már rég nem lennék itt (nálunk csak én akarok menekülni innen, de nagyon).

      Törlés
  3. De otthon mi a nagyon szar - az emberek nagyon béna hozzáállásán kivül?

    VálaszTörlés
  4. A politikai helyzet, az iskolák, az egészségügy, a fizetesek...asszem ennyi elég is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És ha gyereked van, különösen aggasztó az egyértelműen nulla perspektíva itthon. En pl nehéz szívvel mondogatom már a gyerekeimnek, hogy tanuljanak, mióta megtudtam, hogy a takarítónő jobban keres a gimis tanárok legtöbbjénél...

      Törlés
    2. A politikát az megértem, az tényleg nagyon gáz, mit össze nem lopkodnak fenn meg lenn is. A megélhetés is gáz, magas árak, ahhoz képest alacsonyabb fizuk, de ez gondolom összefügg a lopással, valahogy ki kell balaszirozni a kettőt. :(

      A eü meg az oktatás...? Hát ebből az oktatásba sajnos nem látok bele kivülről, azt tudom, hogy máshol (= itt sem) rózsás a helyzet és sok szempontól nekem az otthoni oktatás jobban tetszik, mint ez a langyos viz itt; a "kapcsolódó" szolgáltatások (bölcsi, ovi, napközi, étkeztetés, különórák) meg fényévekkel előttünk járnak. Persze nem vagyunk benne, szóval ez igy nehéz, de vhogy az én gyerekeimet ismerve úgy érzem, minket nem zavarna az otthoni oktatás, persze ki tudja.

      A eü-ben meg sajnos egyértelműen Mo nyer, még ha a fizetős része is, szóval nem az sztk. Itt július óta (!) várok pl FIZETŐS, tehát private dietetikus időpontra és semmi. Szóval otthon, ha meg tudod fizetni, legalább akkor nyerő helyzetben vagy, itt, hiába van pénzed, hiába fizetnéd ki, akkor sem tudod, mert egyszerűen nincs szakorvos / szakember. Nagyon rémisztő. És ez a dietetikus dolog még nem is életbevágó, mint mondjuk egy onkológus vagy gyerekorvos és hát ugye bele sem gondolok, hogy ha private-on ekkora a várólista, mekkora lehet public-on?! o.O

      A nulla perspektivát viszont megértem, az tényleg borzalom lehet. De egyszerűen nem tudom összerakni, hogy van ez, miért van ez, hogy csomó mindenben szuper Mo., vannak ötletek, van tudás azért, van igényszint és közben mégis ilyen szar összességében az egész. Hol csúszik el a dolog? Miért van az, hogy máshol (= itt), az emberek vidámabbak, optimistábbak, türelmesebbek, elégedettebbek stb, holott sok minden fos(abb még Mo-nál is)? Mi a különbség? Miért jó itt és miért rossz otthon? Min múlik? Ezt komolyan kérdezem, tényleg nem tudom.

      És hozzáteszem, hogy én nyilván csak Irországgal tudom összehasonlitani Mo-t, mert máshol nem éltem 10+ évet, más országba nem látok vele.

      Törlés
    3. Hàt, ez egy nagyon hosszú téma, ha lesz erőm valamikor kifejtem. Én tanár és szülő is vagyok itthon, szóval az iskolát sok oldaláról látom. Ne haragudj, de aki szerint az jó egy gyereknek, ami ma oktatás címén zajlik, az szerintem őrült...bölcsi, ovi, napközi? A gyerekeimnek jelenleg nincs napközis tanára, az ebédpénzszedő mancika vigyáz rájuk a beton udvaron. Bölcsibe bekerülni nem lehet, mert nincs hely, ovi dettó, plusz óriási óvónő hiány van, a nénik jönnek-mennek, a legtöbb oviban fapofával megőrzik a gyereked (jó esetben). Az iskolai kaja olcsó moslék, a gyerekek már másodikban hat órákat ülnek végig és ha szerencséjük van, nemsokára hátrafelé nyilazni is megtanulnak. Ma Magyarországon élni végtelenül szomorú és a legrosszabb szerintem gyereknek és diáknak lenni - a gimnazistáknak közel a fele el akar menni innen, nemrég olvastam. Na megyek, így is hosszú lett, pedig a borzalmas egészségügyről még szó sem esett.

      Törlés
    4. Jó, hát én csak azt akartam mondani, hogy nem egyértelműen fos Mo minden szempontból, tudom, hogy te utálod, de van sok dolog, ami jó* - compared to Ireland. :D Irországban is van szar dolog, de van sok jó is, csak erre akartam rámutatni, hogy egyik ország sem tökéletes közel sem, de egyik sem a világ s*gglyuka, hogy South Park-os hasonlattal éljek.

      * És ezt, hogy van jó dolog is, nem csak én látom, mondom, hanem otthon élő ismerősök / barátok is, pedig nem Fidesz-hivek egyáltalán, sőt. A rendszert (mármint a lopós-csalós-hazug kormányt stb) megvetik, de az iskolánál maradva pl nem mindenkitől azt hallani azért, hogy ehetetlen a kaja, hogy bunkók a tanárok és hogy gáz az ovi, szóval sokan elégedettek. (És nem azért, mert igénytelenek, mert ismerem őket, szóval ha azt mondják, akkor TÉNYLEG jó, nem csak bebeszélik maguknak, hiszen miért tartanák sz*r helyen a gyerekeiket, ha egyébként meg megtehetnék, hogy ők is külföldre költözzenek...) Na ezzel csak azt akartam mondani megint, hogy nem FF ez a dolog.

      Törlés
    5. Háát, van biztos jó dolog, de egyre rosszabb kb minden, ezt biztosan mondhatom, úgyhogy vissza is tértünk a no perspektíva kérdéshez...de mindegy, nem akarlak meggyőzni, nekem a legnagyobb problémám a hányinger politikával van, egyszerűen vállalhatatlan, hogy birkamód viseljük ezt itt mindannyian.

      Törlés
    6. (Amúgy az én gyerekeim is egy ilyen középszar iskolába járnak és szar kaját esznek ott, dacára annak, hogy nyilván mi is mehetnénk külföldre, tehát x helyzet elfogadása nem feltétlen bizonyíték arra, hogy az a helyzet nem szar...;)

      Törlés