Oldalak

2012. június 13., szerda

Júniusban Sydney? Felejtsd el!

Bár az útikönyvek hangsúlyozzák, hogy Sydney egész évben jó úticélpont (ez valami olyasmi lehet, mint hogy "jó időben a Marsig is ellátni" a különböző kilátópontoktól, aztán ha te épp nem látsz el, hát nincs jó idő, ez van), júniusban itt lenni szerintem gáz.
No nem úgy gáz, mint a sivatag közepén vagy az Északi sarkon, könnyedén túl lehet élni, nincs vele különösebb gond, nincs minusz 40 fok, nincs orkán erejű szél, nincsenek szélsőségek - csak éppen rengeteget esik az eső... Az itt élőket ez gondolom annyira nem zavarja, hiszen ők itt élnek: dolgoznak, iskolába járnak, esznek, alszanak, ha folyamatosan párás ködbe burkolózik a város, nem érdekli őket, mert látják eleget máskor, szép időben, amikor süt a nap és csiripelnek a madarak; de aki világot látni jönne ide, az jöjjön inkább máskor. Mondjuk márciustól május végéig bármikor.
Nem néztem utána, lehet, hogy a repjegyek júniusban olcsóbbak, de nem éri meg ekkor jönni. Ma 13-a van és ebben a hónapban eddig három napon nem esett az eső, a maradék 10-ből pedig 7 napon reggeltől-estig, megszakitás nélkül. Ha valaki pont kifog egy ilyen szériát, nagyon bánhatja.
Sydney ugyanis túlságosan messze van ahhoz, hogy az ember csak úgy még egyszer visszatérjen, ergo amit egyszeri iderepüléssel kihagyunk, azt kihagyjuk egy életre. (Tudom, kevesen vannak, akik vissza-visszatérnek egy-egy országba, városba, mert az embert valahogy vonzza az ismeretlen, hiába volt jó Rómában, ha még Párizsban nem jártunk, világos, hogy odamegyünk, ha van rá lehetőség és nem Rómába másodszor; de az európai országoknál legalább a pakliban benne van, hogy "egyszer majd", "később", "valamikor" talán újra eljövünk; Ausztrália viszont szerint az ideérkezők 90%-a számára "once in a lifetime" kirándulás a pénz miatt is és azért is, mert nem jó móka ez a 26-28 óra repülőút egy irányba.)
Összefoglalásképp: felejtsük el az ajánlókat; ha csak nem dobnak utánunk egy júniusi kiruccanást, válasszuk inkább az őszi / tavaszi Sydney-t, mert összehasonlithatatlan az élmény.        

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése