Oldalak

2012. december 21., péntek

Nevek, arcok, helyek

  • Annyira birom P. szókincsét, valóban olyan, mint egy szivacs, imádom, hogy olyanokat mond, hogy például, mondjuk, hát szóval, na szóval meg jajj, el is felejtettem mit akartam és Petinek kis dolga van... 
  • Számomra döbbenet, hogy tisztában van vele, hogy egy szó magyarul vagy angolul van-e, bár nem kéne ezen annyira meglepődni, hiszen az nyilvánvaló, hogy 1-1,5 éves kora óta mindent ért magyarul, szóval egy-másfél év alatt simán rájöhetett, hogy amikor tudja, mit hall, az magyarul van, amikor meg nem, az meg angolul, no de mikor azt mondja Emer-nek dühösen, hogy Peti magyarul beszél, pont no az már olyan furcsa érzés. (Mikor az emlitett mondat elhangzott egyébként, előtte néhány sindarabot is szegény csajhoz vágott, hogy tudja, hányadán állnak. Ciki.) 
  • A What's your name / How old are you / Where do you live kérdésekre már tök szépen felel és a dizzy, car, tree, star is megvan neki, no meg persze tudja 1-10-ig a számokat: érdekes módon, ha lát egy számot, azonnal mondja angolul, véletlenül sem a magyar nevét használja, hanem azt, hogy tú, fór, szepi vagy éppen éjt. 
  • Tud betűzni. Ez most már biztos. Tegnap ebédnél az előtte lévő ásványvizes üveg feliratát kezdte el lebetűzni, valami oknál fogva visszafelé (mindent visszafelé betűz). Kussban hallgattam végig, mikor először közölte, hogy kéj-szi-o-ár-mégegyár-i-vi-áj-ár, majd másodszorra fel is vettem a telefonommal, hogy legyen bizonyiték. Vicces. (Anyósom persze kiakadt, minek ilyen kicsi gyereket betűzni tanitani, nem fogja fel, hogy az életben nem tanitottam betűzni, hát valóban minek is tanitanám, egyszerűen napi kétszer nézhet 20 perc youtube-ot és akkor hiába ajánlok neki bármit, ő a number és az alphabet train-t választja különböző verziókban és ennyi, megjegyezte, melyik betűt hogy ejtik, nem mi kényszeritettük rá, hogy dede, tanuljad meg, hogyan kell betűzni 2,5 évesen... Pf. A legjobb, hogy ezt eljátsza a karácsonyi dalokkal is, mondván, minek tanitunk olyan dalokat a gyereknek, hogy Mennyből az angyal, hát komolyan, tanit a hóhér bármilyen dalt is szerencsétlennek, egész egyszerűen hallgatta a szokásos tiz karácsonyi dalt, kiválasztotta az egyiket (esetünkben a mennyből az angyalt) és az istennek nem birom lebeszélni róla, csak azt hajtogatja, hogy jászóóóólbaaan, jáááászóóólbaaan, mert az tetszik neki. De ugyanez volt az Erdő, erdő, erdő-vel meg a Három szabólegények-kel, hogy miért ezeket nótázza a gyerek és miért nem a bújjbújjzöldágat... Bazmeg mert ez tetszik neki, azért.) 
  • Szerdán ismét bedöglött a kocsi - épp mikor indultunk volna hazafelé a játszóházból. Fasza volt, az eső csöpögött, egyikünknek sem volt sapkája, hiszen azt hittem, kocsival megyünk-jövünk, úgyhogy P. abszolút hősnek tekinthető, mert egy egész délelőttnyi játszóházazás után szó nélkül hazagyalogolt mellettem az esőben-szélben és csak néhányszor állt meg döbbenten, hogy jajj, hol a zöld autó? ja, nem indult el.

2 megjegyzés:

  1. betűzik. beszarás. amúgy az alphabet train Buckának is nagy kedvence, mondjuk, nemrég oroszul nézte hatféle verzióban. nem is értem, magyarul miért nincsenek ilyenek, nem hinném, hogy bonyolult lenne megcsinálni, és milyen szórakoztató lenne.
    az Emert egyébként hogy kell kiejteni?

    VálaszTörlés
  2. óó én csak angolul engedem, ha kiválaszt vmi spanyolt / kinait / bármit, azonnal kikapcsolom, hogy azért mindennek van határa. vagy angol vagy magyar vagy semmi. mondjuk ezt a számos / betűs izét még sosem kerestem magyarul.
    Emer = I-mör (hosszú i-vel, de az nincs a billentyűzeten... Peti Imö-nek ejti, a szóvégi r-t elhagyja okosan :D)

    VálaszTörlés