Oldalak

2015. május 27., szerda

Teeny-weeny dolgok:
  • Már rég le akartam jegyezni, hogy otthon megdöbbentően sok az egy gyerekes család. Valószinűleg már elszokott a szemem a három fős családmodelltől, ezért tűnt fel nagyon, meg persze az is elő fordulhat, hogy hülye vagyok, egyszerűen a másik / többi gyereket épp otthon hagyták a szülők, mikor kimentek sétálni mondjuk a Városligetbe (hiszen mi is főleg úgy mászkáltunk ugye, hogy Palika otthon maradt), no de ettől függetlenül is rengeteg hármast láttunk... A fiatalabb szülők amúgy nem is érdekesek, mivel náluk még jöhet baba, de ahol a szülők már bőven 50 fele jártak és mellettük egyetlen kamasz fiú vagy -lány ballagott, hát náluk ugye már valószinűtlenebb, hogy bővül a család. Nincs ezzel semmi baj, nem azért irom, csak meglepő volt, hiszen Dublinban a két gyerek a minimum az idősödő szülők mellett, de nem ritka a négy vagy öt gyerekes család sem. Az irek eszerint dugnak. Érdekes ez a hagyománytisztelet. (És nem kapnak milliókat a gyerekek után, a családi pótlék-szerűség €130 és nem nő exponenciálisan a gyerekek számával, mi kettőre €260-at kapunk... GYES nincs, az óvodai, bölcsődei részt pedig már elemeztem párszor.) 
  • Szar minden este úgy lefeküdni, hogy előtte fél-egy órát az epilepsziáról olvasok. Bonyolult ez az egész ügy, nem tiszta a diagnózis még most sem, egy biztos: eddig két epilepsziás (grand-mal) rohamban volt T-nek része, de ez olyan rovar-bogár betegség: nem minden epilepsziás roham oka az epilepszia betegség, de minden epilepsziás betegnek vannak rohamai. (Természetesen a rohamok is többfélék lehetnek, vannak pl sima kis kiesések is, amik nem járnak eszméletvesztéssel és hogy még kaotikusabb legyen a dolog, T. rohamai nem is "egyszerű" grand-mal rohamok voltak, hiszen azok hirtelen jönnek (2-5 perccel a roham előtt érzik meg általában az emberek, hogy no, jön valami - nála ugye jóval hosszabb volt a bevezető fázis, fél-egy nap(!) és mindkétszer nagyon furcsa melléktünetei voltak, amik nem jellemzőek az epilepsziára) és legtöbbször a betegek tudata pár perc (no jó, fél óra) után kitisztul, ő viszont nem jött ki magától a dologból, ezért altatták el, kétszer, hogy ne legyen ön- és közveszélyes azzal, hogy nem önmaga... Ez utóbbi tünet arra utal (a net alapján), hogy status epileptikus-szal állunk szemben, ami a legdurvább, ami csak lehet a rohamok közül, de ezt még soha senki nem mondta igy ki, se az ir, se a magyar neurológusok, én pedig egyszerűen nem hiszem el, hogy az orvosok közül, akik kezén T. eddig átment, még egyiknek sem jutott volna ez a nyilvánvaló diagnózis az eszébe... Szóval kérem, igy állunk. Lóf*szt sem tud még az orvostudomány. (Mellesleg elképesztő, hogy az elmúlt egy évben hány és hány hasonló esetről hallottunk... Nagyon durva, hogy az ember azt hiszi, hogy az ő köreit nem érintheti az epilepszia és közben hahhh, dehogynem. Baromi sok epilepsziás ember él közöttünk, csak a betegség rossz pr-ja miatt nem kerülnek nyilvánosságra az esetek. Meg természetesen egy epilepsziát könnyebb elhallgatni, mint egy daganatos megbetegedést... De ha egyszer kinyilik Pandora szelencéje (= elkezdesz a témáról beszélgetni), kiderül, hogy ja, hát xy-nak és z-nek is volt már rohama legalább egyszer. Brutális.)   

4 megjegyzés:

  1. Én továbbra sem vagyok hajlandó elfogadni, hogy Zember epilepsziás volna. Pláne, hogy az öregek a Cégnél azt mondják, h ilyen eset minden évben akad, kimerültség. A dokinő is azt mondta, aki rátalált. Ő is dolgozott katonákkal és azt mondta, hogy a katonák, tűzoltók... etc nem érzik mikor jutnak el a végső határaikig, kiölik belőlük, ezért sokszor ilyen formában vágja le náluk a rendszer a biztosítékot. No, de majd Marseille-ben megmondják ősszel...

    VálaszTörlés
  2. Bizol benne, hogy kiderül vmi? :-/
    Én már feladtam... Az epilepszia betegséget én sem hiszem, annyira nem tipikusak a tünetek, de akkor mi?
    Most kiderült, hogy a tavalyi kezelőorvos azt irta a papirokra, hogy roppant szerencsétlen módon T-nek mindkétszer agyvelőgyulladása volt... Holott ez is baromság, oké, volt vmi ferőzése, mert pozitiv lett a lumbar punction, de nem kiugróak voltak az értékek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát engem most ez az orrsövényferdülés téma hozott lázba. Oké, nem nagy dolog, de mi van, ha tényleg ott van vmi, attól lesz arcüreg, homloküreg, vagy agyvelőgyulladásuk, mert ott jut be valami?
      Vagy Ez + a fáradtság...

      Törlés
    2. Nálunk ez felmerült, még rögtön a kórházba jutás után, de aztán elsikkadt. Nem tudom, hol kellett volna ezt nézni...

      Törlés