Oldalak

2015. november 11., szerda

Megvagyunk ám, nem sok dolog történik, azon kivül, hogy éjt-nappallá téve próbálom kibogozni, nyithatok-e magánpraxist hivatalosan Irországban. Issssszonyatosan bonyolult az egész, az elmúlt napokban ha nem irtam vagy 20 levelet ezzel kapcsolatban, akkor egyet sem.
A fő felfedezésem egyébként a témában, hogy mig tanácsadó szakpszichológus ("counselling psychologist") otthon csak az lehet, aki az 5 éves MA képzés után elvégzi a szakpszichológusi képzést (plusz 2 év, csak az ELTE-n van), itt az a menet, hogy elvégzel egy 3 éves BA-t (illetve itt még van ez-az, a lényeg, hogy valami undergraduate képzést kell végezni, ami a pszichológiához kapcsolódik, tehát lehet social work, mental health nursing, ilyesmi, 2-3 éves legyen, az a lényeg), majd utána már mehetsz az MA in counselling psychology képzésre, ami még két év és csak a Trinity-n van, ahogy nézem, elképzelhetetlenül rengeteg sok pénzért. (Ez az út nekem tehát zárva, mert az otthoni MA-t csak BA-nak fogadják el, tehát ahhoz, hogy dolgozhassak, még el kéne végezni ezt a Trinity-s kurzust kb €16000-ért. No persze.)
Ami a lényeg, hogy itt nem csak counselling psychologist-ok dolgozhatnak, hanem counsellor-ok is. Tádáááám. Ez kavart meg engem. Counsellor az lehet, aki elvégez egy 2-3 éves BA képzést az utcáról besétálva... Hoppá. Ez is kicseszett sok pénz (olyan €10000), DE már kevesebb... (Arról most nem beszélek, hogy egy counsellor képzésen nem veszik figyelembe az én 5 éves pszichológiai tanulmányaimat, szipp és az olyan rosszul esik, hogy 5 évet kidobtam az ablakon.)
Hogy a dolog bonyolódjon, counsellor persze az ember nem csak egy szinten lehet, aki elvégez egy 2 éves BA képzést, természetesen nem ugyanott lesz, mint aki 5 évig tanulta ugyanezt, úgyhogy most a következő állomás, hogy nem BA szinten kéne tanulom a counselling-et, hanem MA. Találtam is egy kurzust, MA in Counselling & Psychotherapy*, itt szükséges, hogy legyen előképzettsége az embernek - és remélhetőleg az én ELTE-s képzésem megfelel nekik - csakhogy a következő probléma, hogy vajon akkreditált-e a képzés... Jó pár egyesület van, aki "relevant accrediting body", első körben én az IACP-t cserkésztem be, de mikor kiderült, hogy ők nem fogadják el ezt a kurzust, kissé elkékültem. Aztán kerestem-kutattam, pár nap alatt persze találtam olyan body-t, ami elfogadja ezt a képzést, ahogy nézem, szóval most van némi reményem, hogy nem kell feladnom ezt az egészet, de mire ezeket kibogoztam... Nem tudom, minek igy túlbonyolitani a dolgot, hogy van 6 accrediting body - lenne egy, mint otthon és hello, nem kéne ezen szarakodni, hogy no ez akkreditált-e vagy sem, van-e értelme vagy sem elvégezni egy kurzust €8-10000-ért... Egyébként az oké, hogy most ezt megtaláltam ezt a helyet, örülök neki egyébként, de nem tudom, lesz-e erőm belevágni, mert néztem, hány óra supervised gyakorlatot, önismereti órát várnak el a teljes képzés végééig... És természetesen az is fizetős, €60-€80 per óra... Hátőőőőő... Ráadásul ha hazamegyünk, kétséges, hogy az otthoni rendszer elfogadja-e ezt a képzést... (Mondjuk ez annyira nem fontos, mert otthon már most dolgozhatnék magánpraxisban, ha egyszer hazamegyünk,örüljenek, hogy továbbtanultam hehehe.)
Szóval nem tudom, nem tudom, mi legyen, sürget az idő, kéne már pénzt keresni, de mióta az eszemet tudom, csak ez érdekel.... De óóóóriási kihivás. És rettentő nagy kötöttség, elkötelezettség...
(Alternativ útvonalként még mindig nem adtam fel a Life Coaching-ot sem, az is egy-két éves képzés, de "csak" €2500-3000.)      

* Itt van egy mókás pont: pszichoterápiát itt az végezhet, aki elvégez egy counselling & psychotherapy kurzust, amit középen irtam, 2-3 év, utcáról besétálva - otthon pszichoterapeuta csak az lehet, aki az 5 éves képzés után elvégzi a klinikai szakpszichológusi képzést (4 év), majd egy-két módszerspecifikus képzést is mellé (egyenként 2 év minimum)... Tehát vesd össze: 2-3 év (itt) vagy 5+4+2 év minimum (otthon). Ezért is vonz ez a kurzus, amit linkeltem, 1 év múlva a pszichoterapeuta szót tehetném a nevem után. Hahahaha. (És akkor mindenki kezdje szavalni, hogy "Mi is a név? Mit rózsának hivunk mi, bárhogy nevezzük, épp oly illatos..." Vagy nem.)

2 megjegyzés:

  1. de ez a visszakoltozes mennyire van kepben most?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ország hiányosságai miatt mindig képben van. :-/
      Sosem mondtuk, hogy örökre jövünk, mindig az volt, hogy pár év... De egyre jobban beleragadunk...
      Mondjuk én úgy érzem még mindig, nem itt fogunk megöregedni.

      Törlés