Oldalak

2016. július 2., szombat

Mikor itthon vagyunk, sosem értem, mi a fenét keresünk mi 10,5 hónapot egy évben nem itt?! Szerdán este érkeztünk, azóta tobzódom a nyárban, imádom. Dublinban persze mióta eljöttünk ömlik az eső - vagyis már előtte is esett ugye - ráadásul ma többen irták, hogy bekapcsolták a fűtést.
Nem adok magunknak 2-3 évnél többet kinn. Nem. Én szeretem ezt az országot, ez van. Szeretem a hőséget, az iszonytatóan sok lehetőséget (tegnap este keresgéltem ma hová vigyem Petit és olyan szánalmasnak tűnt Dublin a milliónyi jó programot olvasva), a pezsgő-mozgó Pestet, az isteni gyümölcsöket, a megszokott finom péksütiket, a jó kenyeret, az őszibaracklét és a bodzás itókákat és bizony azt is szeretem, hogyha nem tetszik valami, akkor bátran szólhatok kedvesen, nem érzem azt, hogy én csak egy megtűrt magyar vagyok a szigetlakók között, aki jobban teszi, ha hallgat, hiszen nem a saját országában van... Én már csak ilyen szentimentális vagyok, szeretem ezt a földet, itt nőttem fel, sosem lesz más otthonom.
És persze tudom, nyaralni és élni más egy országban, meg a sok bunkó meg a sok szemétláda (igen, sajnos például iszonyú rondán beszél az emberek nagy része, ezt speciel utálom, hogy hiába látják, hogy ott egy gyerek két centire, mégis repül a sok g*ci, a ba*d meg meg a k*csög meg a k*rva baaahhhh, ez undoritó - illetve hányok az itt nagyon jellemző kicsinyességtől is, hogy mondjuk felemeljük a parkolódijat hétvégén vagy ünnepnapokon, a sok hülye úgyis kifizeti (sajnálom, nekem ez a kategória a 20 ezer Ft-os APG könyv is, persze, csináljunk ebből is bizniszt, leszarom, hogy ez egy gyerekkönyv, akinek köll, fizessen érte tizszer többet, mint az eredeti ára, nem számit, hogy Józsika pár oldalt már összefirkált benne - Irországban ezt pl imádom, kiirod FB-ra, hogy kéne valami apróság, ami csak neked fontos kb és tuti jelentkezik valaki, aki odaadja ingyen, nem genyózik, hogy igen? annyira kell ez a két fityinges IKEAs egér? hát akkor odaadom tiz euróért!)), de nem is tudom, valahogy ezekkel együtt is jó most itthon. És szeretném megállitani az időt.  

17 megjegyzés:

  1. Igen, nyáron nagyon klassz! De milyen lesz majd otthon dolgozni?
    Nekem sokszor olyan tahók a magyarok. :-( Az íreket nem ismerem.
    Pl. anyámékra többször rá kellett szólnom most, hogy egy hangos köszönés franciául csodákra képes ám! A gyerekem 4 évesen tudja már ezt. Bakker, bemennek a boltba, a gyerek előre és hangosan:
    - Bonjour!
    - Hello! - műfaterom. (Pedig mondtam, h a francia nem tegaződik és nekik ez az...)
    - Jó napot! (sic!) - anyám.
    Ezek után nem meglepő, ha a piaci árusok a kölköm tömik ingyen kóstolóval, anyámékat meg nem.
    Ezek után otthon mindig ledöbbennek az emberek, ha én mosolygok az utcán, csinos vagyok akkor is, ha kenyérért ugrok ki a boltba, illetve, ha normálisan köszönök és kedves vagyok egy üzletben.

    VálaszTörlés
  2. Gondolom más, mint nyaralni. :( De a nyár az olyan szuper!!!!

    Az irek (egyetlen) előnye, hogy TÉNYLEG kedvesek és barátságosak idegenekkel is. :)
    Igen, itthon különleges a normális viselkedés... De szerintem a fiatalok reményt keltőek, pozitiv változást látok. :D

    VálaszTörlés
  3. Fennakadtam a könyvön. Komolyan elkérne valaki 20eFt-ot egy APG könyvért, mert már nem lehet boltban kapni? :O

    VálaszTörlés
  4. Hát ja. :( Szerintem is durva. :(

    VálaszTörlés
  5. en ugy irigylem ezt a latasmododat. nekem ami eszembejut, az a végtelen remenytelenseg és közöny, ami atitat mindent de mindent. rosszabb, mint a szegénység és a fasultsag, ami szintén nyakig er.

    VálaszTörlés
  6. A fiatalok szerintem már mások. Sok persze a bunkó paraszt, de csomó jó arc is van, régebben ezt nem tapasztaltam, de sok a kedves, a normális ember is most már.
    Egyébként 2008ban mentünk ki és 2014-15 óta vágyom haza, az első 6-7 évben úgy éreztem, hogy nane, totál gáz ez az ország, hülyék az emberek, fúj, de mióta Palika megszületett, nem miatta, de valahogy megszakad a szivem, hogy nem itthon vagyunk. Régebben alig vártam egy-egy itthonlét után, hogy húzzunk már vissza Dublinba, hiányzott az ottani légkör, a hangulat, a tenger, a tájak, most viszont kiráz a hideg, ha eszembe jut, annyira idegen. 2015 márciusában mikor itthon voltunk egy hónapig, akkor éreztem azt, hogy nem akarok visszamenni. Aztán jöttünk nyáron is, akkor is nehezen mentem haza, majd most tavasszal is. És most is érzem, hogy rettegek a 27-től, már csak 3 hét. :(

    VálaszTörlés
  7. Na vegyük sorba, mert pár dolgon megakadtam.
    1. döntsd már el, hogy jó-e itt vagy szar :D
    2. a parkolódíjat akkor és annyira és azért emelik fel, amivel elriasztják a tömeget az adott helyről, és aki meg mindenképp ott akar parkolni, fizesse ki. Mennyit is szoktál körözgetéssel tölteni Dublinban...??
    3. APG őrülettől függetlenül igenis vannak itthon is olyanok, akik ingyen elküldik neked akár az ikeás egeret, vagy mást, lásd Katity thomasos plüssmozdonya. De naponta látok ilyen sztorit a neten, és én is szoktam ingyen is odaadni. Van, amiből pénzt csinálok (ahogy te is...), van, amit elajándékozok, spontán, vagy rászorulóknak. De azért mindent ne szórjunk el, ugye.
    Megjegyzem az APG-t 20ezerért nem egy anyuka, hanem a Bookline árulja, és a leggennyesebb az egészben, hogy az az érzésem, az adott anyuka, aki leadja az antikvárumban, kap érte círka 3-4ezret. Pont múlt szombaton néztem amúgy, felraktak 6 kötetet 12ezerért, hamar elkelt, erre vérszemet kaptak, vasárnap 6 másik kötet már 16ezer volt. De mindegy. Ha nekik belefér... meg elkel... tegyék.
    Én azt gondolom amúgy, hogy nem rossz itt élni. Vagy hát döntse el mindenki, nekem aztán tök mindegy :))))) Akárkinél olvasom a külföldi élet "örömeit", nem vonz, továbbra sem. Pedig sokáig szívesen nekiindultam volna, sőt, még eljöhet az is, hogy menni kell, és talán megyek, de rengeteg előnyét látom annak, ha itt maradhatok (ha nem lehetetlenítik el...) Pl kivonul egy rakás multi innen, vagy nem tud a gyerekem továbbtanulni*, stb.
    *már ha akar egyáltalán.

    VálaszTörlés
  8. 1) ennyire szarul fogalmazok? persze, hogy jó itt élni! hát ezt magyarázom!
    2) ezt az emelt parkolódijat a visegrádi bobnál láttuk, ezért volt gáz, mert ott volt egy bazi nagy parkoló, 60%-ban kihasználva, a többi kocsi meg ott állt az árokparton, az út szélén... szóval nem azt akarták, hogy fellélegezzen a belváros pl, hanem egyszerűen több pénzt akartak beszedni, csak azért, mert ünnepnap van. dublin más, ott egyértelműen alultervezett minden parkoló vagy túl sok a kocsi, ezt nem tudom... lehetetlen parkolni, de nem a parkolódijak miatt (bár azok is magasak), hanem mert minden mindig fullon van, a €4 per órás dij mellett is. :D
    3) ez lehet, már hogy itt is vannak ilyen emberek, nem vagyok benne az adok-veszek bulikban itt, nem tudom, hogy működik.

    Amúgy persze, hogy jó itthon élni, ha T.-nek nem lenne munkája, nem kérdés, hogy hazajönnénk. Ez egy konstans latolgatás amúgy, x dolog itt jobb, y dolog ott jobb és abszolút nem fekete-fehér az ügy, én azon keveseket irigylem, akiknek az. vannak ilyenek is nyilván, de kevesen. ahogy látom, rengetegen folyton agyalnak, a hova továbbon gondolkodnak, a sok-sok külföldön élő magyar abszolút nem biztos a dolgában, hol szeretne élni. mondom, vannak páran, akik tudják, hogy sosem akarnak visszajönni, de ez elenyésző, talán 3-4 baráti családról tudok, a többiek mind inognak.

    VálaszTörlés
  9. en pl tisztán érzem, h nem akarok visszamenni. egyszerűen nem érzem, hogy bármi dolgom lenne Magyarországon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én tisztàn érzem, h el akarok menni:)

      Törlés
    2. Téged nem értelek, mit kerestek még itt... :D Annyit tépázott téged a magyar munkaerőpiac az elmúlt években.... 10 embernek is sok.

      Törlés
    3. Van ilyen is persze, elhiszem, nem vagyunk egyformák. :D
      Amúgy mikor kiköltöztünk, egy év múlva jött egy ismerősünk látogatni és tisztán emlékszem, hogy mondtam neki, hogy annyira rettegek, hogy egyszer haza kell költöznünk, nem szeretem Magyarországot, mindig csak a bosszúság megy ott stb stb stb Aztán igy éreztem még vagy 6 évig, alig vártam, hogy húzzunk már végre vissza Dublinba, ha jöttünk.
      De most 1 éve... Megőrülök. Olyan, mintha szerelmes lennék 2015 márciusa óta. Vágyom haza, hiányoznak az itthoni dolgok, plusz a család... És látom, hogy sok mindenben rosszabb itt, mint kinn, egyszerűen most nem érdekel, mint egy szerelmes tini, tényleg, aki tudja, hogy a fiúja drogos, de szereti. Fura. Persze ki is lehet szeretni valakiből / egy országból, de ha a hormonok tombolnak, mindegy. :D :D

      Törlés
    4. Krisztinca: hàt, én azért vastagon benne vagyok a folytonos útkeresésemmel ebben a munkakereső kínlódàsban és igazàból szàmomra pont az bizonyosodott be pàr év alatt, h nem reménytelen a dolog, hiszen egy rakàs helyre felvettek. Mi amúgy azért vagyunk még itthon, mert a fizikus professzoroknak nem osztanak elég lapot sajna:)

      Törlés
    5. Molly, nem is azért, mert mennyi helyre felvettek, hanem hogy mi ment azokon a helyeken....

      Törlés
  10. Én irigyelem azokat, akik 100% azt tudják mondani, hogy otthon vagy külföld! Viszont láttam már pár kő kemény pálfordulást ilyen téren.
    Én nem tudom azt mondani, hogy itt a jobb, vagy ott a jobb, mert Magyarországon is, itt Franciaországban is annyi, de annyi klassz dolog van! S persze legalább annyi pocsék is...
    Nálam a döntő érv az volt, hogy otthon egyszerűbb.
    Egyrészt nagyon nagyon vágyom már rá, hogy Magyarországon éljünk, de legalább ugyanannyira hiányzik már most Franciaország és az itteni élet.
    Én sajnos nem látom a fiatalokon sem az, hogy levetkőzték volna a tradicionális magyar borúlátást. :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is irigylem. De még jobban azokat, akik eleve jó helyre születtek. Mert bennünk a legtöbb gát (bennem legalábbis) az, hogy nem oda születtem, nem az én hazám (bármelyik is legyen az), van nekem saját, miért nem tudok ott boldogan élni (perpillanat tudok, csak zavar jópár dolog, meg aggódom pl a gyerekem iskolázásáért), miért kell ahhoz idegenné válni, hogy kimozdulj a béka segge alól pl (akinek ez a gond), stb stb. Régebben még az is zavart volna, hogy nem magyarul beszélnek körülöttem, de arra már kezdek rájönni, hogy néha az a baj, hogy kimegyek az utcára, és mindent értek :P :| :/

      Törlés
    2. Jajj, hát az tuti, ha tudnám, hogy 1 év múlva hazaköltözünk, sirna a szivem Dublin után, mert az életünk része azért, utálok búcsúzkodni, még ha sok dolgot utálok is ott.
      De igy? Eh, nehéz ez, túl sok a választási lehetőség, az a baj. :P

      Törlés