Oldalak

2016. szeptember 9., péntek

Na és akkor az oviról még.
(Eleinte objektiv, majd vigyázat igen-igen picsogós, szorri.)

8.30-1.30ig tart, €600 (jáááj), 12 gyerek, ebből 1 kisfiú januárban kezd, amúgy meg 8 lány, 4 fiú. 2 óvónő van, egy 40 körüli francia nő, aki 15 éve dolgozik a Gateway-ben (tiszta Madamme Gazelle egyébként, luk Pól, zisz iz e kár) és egy huszonéves ir lány, aki most kezdett. Kisegitőként délig nálunk van egy rövidhajú, szemcsis lány is, aki nem tudom milyen nemzetiségű, nem ir, nem francia, nem olasz, nem német, nem lengyel a kiejtése alapján és hát európai kinézetű, tehát nem is ázsiai vagy fekete.
A napi rutin a következő:
A snack-et és az ebédet nekünk kell vinni, kaját melegiteni sajnos nem tudnak. Paja kedvence a snack utáni rövid circle time (ez nincs beleirva, 10 perc kb), amikor az óvónő elénekel három dalocskát és a garden time, ami eső esetén sajnos bukta. 
Ami a szabályokat illeti, szerintem nagy a szigorúság (legalábbis úgy érzem hogy 2,5 éveseknek még kicsit sok ez, de persze én megengedő vagyok nagyon meg gondolom 12 gyereknél kellenek a szabályok (hogy pl addig nem vehetsz elő másik Montessori work-öt, mig az előzőt a helyére nem tetted, még akkor sem, ha valaki már vár rá melletted) és ami a szivfájdalmam, nagyon keveset mozognak. 45 percet vannak az udvaron, ha nem esik, a teremben pedig nem szabad ugrándozni, szaladgálni, lefeküdni a földön - mondjuk mert nincs rá hely. (És ennek az ovinak még nagyok a termei - mondjuk akkora, mint a nappalink.) Az udvar gumilapos, van egy mini csúszda, 3 crazy coupe, 1 traktor, 1 roller, pár labda és egy kiskonyha. Nem nagy, na. (Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy lehet engedélyeztetni egy ovit / iskolát normális udvar (vagy fedett tornaterem) nélkül... A Simbas "udvara" amúgy fele ekkora volt, a másik közeli ovinak pedig a tetején volt kialakitva egy tiz négyzetméternyi rész - de játékok ott nem voltak, mert hát hol.) 
No szóval nekem nagyon hiányzik a mozgás, a torna, a levegőzés és bosszant, hogy ezzel egyedül maradok, mert másnak eszébe sem jut, hogy fűbazmeg.    
Az óvónők és a gyerekek amúgy normálisak, a lányok között van kettő erőszakosabb (szerintem ők idősebbek is kicsit), de egyébként nincs velük gond. Sőt. Nekem nagyon megdöbbentő, mennyire elvannak csendben az ir gyerekek (ja, 12-ből 10 ir, vagyunk mi meg egy török kislány). Erről már irtam, hogy a játszótereken ha valaki pittegpattog a gyereknek és utasitgatja vagy kiabál vele, az tutter nem ir, szóval mi valamit nagyon elrontunk... Ezek a gyerekek kussban "tűrik", hogy otthagyják őket az oviban 2,5 évesen, nem sirnak, nem lázadnak, szót fogadnak és ha kell, hát udvari játék nélkül játszanak 25 nm-en csendben. Nagyon fura.
(Azért vagyok igy ledöbbenve, mert Petinél ez nem tűnt igy fel, a Simbasba alig járt, 2-3 napot 4 órán át, amikor ide átkerült 5x5 órában, akkor pedig már 4,3 éves volt, nem volt megdöbbentő, hogy fegyelmezettek, csendesek a gyerekek. De úgy tűnik itt ez nem kor kérdése, ők ilyenek.)
Ami a beszoktatást illeti, nem vagyunk egyedül a kinokkal amúgy, 3 problémás gyerek van, Paja, Josh, egy ir kisfiú és Ela, a török kislány. 3-uk közül talán Josh a legkeményebb, ő tényleg össze van ragadva a szüleivel, egy méternél messzebb még nem került tőlük, pedig ő ugye az angolt is érti. Paját és Elat megértem egy szinten, pont ezért, mert szegényeknek az új helyzet és új hely mellett az ismeretlen nyelvvel is meg kell küzdeniük, ami bizony baromi stresszes lehet. (Ha még egyszer valaki azt mondja, hogy óóó, a gyerekeknek nem gond az idegen nyelv, mert mint kis szivacsok szivják fel a nyelvet, azt arcon rúgom, eskü. Egyrészt szerintem ez józan ésszel átgondolva is egy rakás bullshit, hát képzeljük már el, hogy épp tanulgatsz egy nyelvet, már ezt-azt tudsz mondani és akkor bámmm, becsesznek egy csoportba, ahol senkit sem értesz és teljesen más szavakat használnak, mint amiket eddig hallottál (tudom, erre az szokott jönni, hogy de nem szabad felnőtt fejjel gondolkozni, mert ők gyerekek, könnyebben veszik az akadályokat, más az agyuk szerkezete is és nem úgy tanulják a nyelvet, mint a felnőttek, de erre én meg azt mondom, hogy lószart, oké, nem szótárazgatnak meg nem úgy épitik fel a nyelvet, mint mi, de igenis én mindkét gyereknél láttam a stresszt az új nyelv miatt, pedig totál pozitivan álltunk a kérdéshez pont az ilyen idióta megjegyzések miatt). Másrészt meg, ha csak az én két gyerekemnek megy ez ilyen ordenáré nehezen, akkor az baromira elszomorit és hát a pitlibe már, hogy ezt is behúztuk természetesen...)
Na hát igy. Nem vagyok pozitiv tudom, de ez a beszokási sikertelenség, ez tökéletlenség (udvar és mozgás hiánya, nincs meleg kaja) ennyi pénzért baromira cseszi a csőrömet. Meg természetesen az is frusztrál, hogy ha be is szokna Paja, munkát vállalni ennyi időre (3 óra kb) nem tudok, tehát az életem pereg el, nem fejlődik sehova és miután nem engedhetjük meg magunknak, hogy full time munkám legyen, mig mindkét gyerek iskolás nem lesz (mert nem keresném meg az árát a full time creche-nek és az after schoolnak, ami együtt €1600-1700 lenne), gyűlölöm ezt a rendszert és nem találom benne a helyem abszolút. (Tudom, más meg olyan munkát végez, amit utál és más rendszerekben meg az ellenkezője megy, hogy dolgoznod kell, hogy legyen elég pénzed, na de kérem, milyen rendszer az, ahol nők százezrei szorulnak ki a munkaerőpiacról, mert nem tudják megoldani a gyerekeik elhelyezését és kvázi arra vannak kényszeritve hogy home maker-ként töltsék az életük 30-as éveit? Mondjuk ezek után már értem, miért olyan sok itt a fiatal (vagy igen idős) anyuka: előbb a gyerek, majd mikor a gyerekek már suliba járnak, 28-30 évesen indulhat a karrier (vagy előbb a karrier, aztán 45 évesen jöhet a baba). Mondjuk ezt már buktuk rendesen. Áh. Nah, most jól lehangoltam magam, bravo.)          

10 megjegyzés:

  1. az enyémet egesz gyorsan megtanulták az alapokat hollandbol es most már bár nem hibátlanok de kifejezetten jók. de ettől még gondolkodás nélkül felrúgnám, aki mégegyszer elsuti a kis szivacsok dumát.sose felejtem el, ahogy Dénes a ölemben zokogott, hogy nem bírja, mennyire nehéz.

    VálaszTörlés
  2. :( És ő már nagyobb volt legalább, tudta, mi az ovi, mit jelent külön lenni tőled. :( Meg hát tudott legalább egy nyelvet, hogy elmesélje neked, mi van.
    Bahhh, baromi nehéz ez, annyi mindenre nem is gondol az ember, mig nincs benne...

    VálaszTörlés
  3. Igen, kurva drága az ovi sajnos a föld boldogabbik felén... :( egyszer egy angol ismerősömmel beszélgettünk erről 100 éve egy konferencián, nekem még nem volt gyerekem, talán férjnél sem voltam, bár talán igen. lényeg, hogy ő egy akkor 40+ nő volt, és amikor a gyerektéma szóba került (én három gyereket szerettem volna akkoriban), azt mondta, hogy nagyon sokba kerül a gyerek, és ő nem igazán gondolkodik gyereken meg családon, nem engedheti meg magának. és amúgy szimpi nő volt, kicsit ufó, de ezen rettenetesen kiakadtam magamban, azt gondoltam, hogy mennyire gáz már. egyetemi tanár, nem szar fizetéssel - akkor ki engedheti meg magának? milyen irigy hozzáállás ez már? mindezt úgy gondoltam persze magamban, hogy gőzöm nem volt arról, hogy milyen is a rendszer itt a UKben például. hát most már tudom, és sokkal jobban megértem őt...
    Nekem ugye nem lehet több gyerekem (ha lehetne és lenne, örülnénk nagyon a nehézségektől függetlenül), de az ÖF-on csak nagyon szőrmentén gondolkodunk, mert nem állunk elég jól hozzá. :(
    szerintem rohadtul nem véletlen, hogy egy csomó anyuka kezd kisvállalkozásba - kénytelen megteremteni saját magának a pénzkereseti forrást, mert 1. vagy nem keres pénzt, vagy 2. nincs értelme keresni, mert azzal a lendülettel önti bele a childminder / after school club / nursery és közben alig látja a gyerekét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, otthonról vagy mikor még nem volt gyerekem, nekem sem volt elképzelésem sem, milyen jó dolgunk is lenne otthon az ovival, napközivel ilyen szempontból... Eszembe sem jutott, hogy ez máshol nem igy van. Emlékszem, egyszer beszéltünk egy angol tanárunkkal a bkv-ról is, mindenki szidta, ő meg azt sem tudta, viccelünk-e vagy komolyan gondoljuk. No most már megvilágosodtam, hogy miért nem értette a dolgot. :D
      Hát igen, ha nem keresel a felső 20-30%-ban (és nem keresnék, ez tuti), akkor 2-300 euro marad kb miután kifizetted a gyerekek intézményeit... 3 gyerektől fogva meg már végképp el vagy vágva...

      Törlés
  4. Még annyi, hogy nálunk ugye 15 hónapos (!) volt a Mici, amikor bölcsibe ment, ez még Olaszorszégban volt, és nem volt különösebben drága, talán csak a kajáért kellett fizetni. De Mici még nem is járt! és hát beszélni is csak alig, olaszul meg nyilván semennyire. És brutálisan szar anyának éreztem magam, amikor ott kellett hagyni, meg amiért az egészbe belementem úgy egyáltalán. A szívem szakadt, amikor sírt, és ott kellett hagyni. Hiába tudtam, hogy az a normális, hogy sír, és az lenne a nem normális, ha nem sírna.
    De utólag marhára nem bánom, szerintem nekem nehezebb volt a beszoktatás, mint neki, és marha jól érzete magát ott végül..
    szerintem bizakodj, hogy jó lesz, a gyerekek elég hamar megtanulják értékelni a gyerektársaságot. :)
    vmiért azt hittem, h te nyelvszakos (angol) voltál - de ha igen, akkor biztos tudod, hogy valóban máshogy tanulják a gyerekek a nyelvet, mint a felnőttek. Aquisitionnek hívják a folyamatot, vagyis elsajátításnak. Biztos nem minden gyereknek megy egyformán könnyen, de az újabb kutatások szerint a többnyelvű gyerekek agya nagyobb, és jobb kihasználtságú, szóval gondolj erre, hogy jót teszel Pajának :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is tudtam, hogy éltetek Olaszországban. o.O És munka miatt kellett beadni?
      Amúgy de, angol szakos voltam és igen, tudom, hogy persze másképp tanulják a nyelvet még a ablak is rémlik, hogy x év után bezáródik :D de nem hiszem, hogy van gyerek, akit ne viselne meg, hogy végre kicsit kezdi megértetni magát egy nyelven és erre megint totál ismeretlen szavakkal karattyolnak körülötte... Ha a késett beszédfejlődéstől lehet agressziv, frusztrált egy gyerek (és lehet), akkor szerintem a 2. nyelv elsajátitása is okozhat lelki nehézségeket. :(
      És igen, egyszer jó lesz - de mikor már? :D

      Törlés
  5. Igen, éltünk, 3 évet, 2 hónapos volt lyány, amikor kimentünk. Így utólag borzasztó vagánynak is gondolom magunkat emiatt, még egyszer tuti nem csinálnám így :D. Hát tulajdonképpen munka miatt is meg nem is. Én ott egyáltalán nem dolgoztam, az otthoni helyemről mentem TGYÁSra meg a többire, és ugye amellett nem is lehet. Viszont meg kellett írnom a doktorimat, mielőtt visszamegyek, illetve benne voltam egy projektben, amiben dolgozni kellett tovább, gyestől függetlenül. Ez sztem kicsit mindig így van kutatós vonalon...
    Ó, azt nem tudom, h mikor lesz jó, meg nyilván minden gyerek más, szóval tényleg passz. Ha úgy látod, hogy agresszívvá válik, az nem jó. De azért sírnak, mert eleinte nem tudják, hogy viszont fognak látni. de ez elmúlik, mert megértik, hogy nem maradnak ott örökre. Mondjuk nekünk hatalmas mázlink volt az olasz bölcsivel, tündérek voltak a dadusok. A fentieket csak azért írtam, mert elviekben még az sem kizáró ok, ha nem is beszél, max kb egyszerre tanulja a két nyelvet. Nálunk volt, amit Mici hamarabb tudott olaszul, mint magyarul. És volt, h nem értettük, mit mond, mert nem jöttünk rá, h olaszul van, amit a bölcsiben csipegetett fel. jaj, elönt a nosztalgia menten :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na tessék, mik vannak!

      Az egyszerre tanulástól én is kiejtés miatt is félek. A legjobb barátaink lánya is 1,5 évesen kezdett, még egyik nyelven sem beszélt és angolul tökéletes, magyarul pedig tök erős akcentusa van. Pedig a szülők magyarok. Én nagyon örülök, hogy Petin nem hallani akcentust (én legalábbis nem hallok haha), tetszik, hogy tisztán beszél magyarul, legalábbis kb úgy, mint mindegyik magyar 6 éves.
      A sirást értem én, meg is értem, de nem tudom, valahogy másképp sirt most ő és másképp Peti, mikor ő ment oviba. Ő azt a tipikus mintát hozta, hogy első pár nap nem sirt, aztán igen, 1-2 hétig, de azt is úgy, hogy 5 perc sirás, kapaszkodás, majd elbúcsúzott és pár pillanatig még hüppögött, de sosem hivtak fel, hogy menjek, mert jajjj, nagyon sir. Tudom, hogy baromi nehéz volt neki az angol környezet, de nem sirt miatta, csendesebb volt, mint itthon, visszahúzódóbb, de nem szorongott a másik nyelv miatt.
      Paja nagyon bestresszelt most, láttam. Hogy az elválás vagy a nyelv miatt vagy a kettő miatt egyszerre, nem tudom. Mindenesetre nem javult 2 hét után sem, sőt, pedig próbáltam ki-kimenni, egyedül hagyni, fokozatosan. :(

      Törlés
  6. Hosszesen gondolkodtam rajta, h ki az a tutter, ezt az angol kifejezést még sosem hallottam. Vannak a tutterek, meg az írek... Aztán leesett. :-D :-D

    VálaszTörlés