Oldalak

2017. augusztus 24., csütörtök

Glasgow 08.15 - 08. 22 - Bevezető

Az idei családi nyaralásunk ezúttal tehát nem Irországban volt, hanem Skóciában.
Elöljáróban annyit leszögeznék, hogy Skócia nem gyerekeknek való vidék és nem azért, mert nincs mit csinálni ott a kicsikkel, neeem, hanem mert az ember megőrül, hogy nem jut el bizonyos helyekre, mert a gyerekek halálra unnák magukat az odaúton és őket azért annyira nem nyűgözné le az út végén váró természeti szépség sem. Úgyhogy egy az egyben kihagytuk Loch Ness-t meg a Highlands-et is, amit nagyon sajnálok, de be kellett látnunk, hogy vannak határok, ha az ember gyerekekkel utazik, hiszen egy 3 meg egy 7 évessel nem lehet megugrani azt, amit kettesben lazán megugranánk... Ettől függetlenül remek kis hetet töltöttünk Skóciában, szuper hely és ha ezek után valaki megkérdezi, hogy hova menjen nyaralni gyerekekkel, Dublinba vagy Glasgow-ba, paradox módon gondolkodás nélkül fogom az utóbbit mondani, mert a skótok sajnos fényévekkel előrébb járnak sok szempontból, mint az irek. Például rájöttek arra, hogy ha nem akarjuk, hogy az emberek a fél életüket kocsiban töltsék, akkor széles utakat és a városközpontot elkerülő autópályarendszert kell épiteni. Például leesett nekik, hogy ha valahol sokat esik az eső, akkor olyan helyeket kell biztositani a családoknak, ahol tető van a fejük felett, jól szórakoznak és mégsem egy sötét játszóházban fulladnak meg több száz magukkal... Szóval ja, szörnyű volt látni, hogy Dublin milyen elmaradott Glasgow-hoz képest. (Az emberekről, Irország fő vonzerejéről persze nem tudok nyilatkozni, egy hét nem sok, fogalmam sincs, hogy kedvesek, barátságosak-e a skótok és nyilván azt sem tudom, hogy az egészségügy és az oktatás jobb-e, mint itt, vannak-e értelmes délutáni foglalkozások a gyerekeknek stb, de azt már egy hét alatt leszűrtük, hogy 1) a közlekedés sokkal flottabb 2) a szórakozási lehetőségek sokkal széleskörűbbek, mint Irországban 3) a boltok kinálata szintén sokkal szélesebb és 4) (bár ez nem a fejlettséggel kapcsolatos, de azért pozitivum) Glasgow sokkal olcsóbb, mint Dublin...) 
Amúgy a vicc az, hogy mindig mikor szóba került, hova kéne költöznünk Európán belül, a UK-t lazán kihúztuk az országok közül, mondván áh, London élhetetlen és egyébként is, az egész sziget Irország pepitában, csöbörből-vödörbe, minek mozdulnánk arra, de most, hogy láttuk, hogy hoppá, Glasgow azért nem Dublin, nagyon nem, eskü még az is megfordult a fejemben, mi lenne, ha csak egy szigettel költöznénk közelebb Európához... (És sajnálkozva gondolok a Brexit miatt Irországba áttelepülőkre, hogy pofára fognak esni, mikor rájönnek, hogy ez az ország nagyon nem az, amit eddig megszoktak.)
Ennyit tehát izelitőként, lássuk, miből élünk, merre is jártunk Glasgow közelében augusztus harmadik hetében, az Úr 2017-es esztendejében.

1 megjegyzés: