Oldalak

2017. október 9., hétfő

Beütött a krach...

Pénteken Share Day Friday volt, igy Palika bevitte az oviba a kedvenc játékát, egy kis betű- és számtanitó Vtech telefont. Mikor 1kor érte mentem, az óvónők lelkesen mondták, milyen jó napja volt Pajának, bújócskázott, játszott a többiekkel, miegymás. Mikor odaértem, akkor is épp zenélt, dobolt, harangozott, szóval tök jól elvolt, belestem és kilestem. Mikor elhalt a zene, beléptem a terembe, hogy induljunk haza - eddigre már felpattant a földről, ahol eddig zenélt, ott állt az óvónő mögött és láttam, hogy próbálja visszatartani a sirást... Ez egészen addig sikerült is neki, mig meg nem látott, de amint észrevett, keserves sirásba kezdett, eltört a mécses, ahogy kell, idén először... Kérdezgettem, mi a baj, mi a fene történt fél perc alatt, de csak annyit tudott kinyögni, hogy Jasmine elvette a telefonját... (Szegény kislány megszeppenve már adta is vissza persze, de már késő volt, Pál Megsértődött.)  Ezek után vagy 5 percig vigasztaltam, ölelgettem, de ő csak sirt, csak sirt, csak hüppögött, csak szenvedett, mintha az egész világ gondja az ő lelkét nyomta volna...
A hétvégén szó sem esett erről a kis afférról, minden oké volt, vidám volt, mozgékony, szóval a szokásos. Vasárnap éjjel már köhögni sem köhögött, az orra is alig folyt, szóval ma reggel vidáman vetettük be magunkat az oviba, mintha pénteken mi sem történt volna.
Mivel elég korán értünk oda, nem vártam meg, mig kimennek az udvarra fél 10 felé, már 9.10kor leléptem, igaz, volt bennem egy kis rossz érzés, mert amikor integetett, könnyes volt a szeme, de nem gondoltam semmi rosszra, elvégre október közepe van... Na aha, alighogy felszálltam a buszra, hogy beszaladjak a városba (idén először mentem volna vásárolni a központba), hivott Elaine, hogy Paja lázas, menjek vissza... Oké, Grafton-tól vissza az oviba. Mikor megérkeztem, a többiek már kinn voltak az udvaron, ő meg ott ült az egyik óvónő ölében csendben a teremben. Nem sirt, de mikor meglátott, nyilván rákezdett, mint annak a rendje. Az óvónő azt mondta, hogy miután elmentem, 5 percig tartotta magát, majd elkezdett sirni és miután 1x 38 fokot mértek neki, inkább felhivtak, hogy vigyem haza. Sajnos hülye voltam, mert nem mérettem meg újra a lázát, egyből hazahoztam, de jobban tettem volna, mert itthon első dolgom volt ellenőrizni, van-e láza és nyilván nem volt, 36.4-et mutatott a hőmérő kb 20 perccel azután, hogy állitólag lázas volt... Fájni nem fájt semmije, köhögni nem köhögött, amint beléptünk a lakásba, énekelgetett és táncikált, szóval kb forrt bennem a méreg, hogy lehetettem ilyen hülye, hogy bedőltem, hogy beteg. Ekkor 10 óra volt. 10 bazmeg. Ezer dolgom lett volna, nyilván a városba sem ok nélkül mentem volna, ehhez képest itt ültünk itthon.
Rettegve gondolok a holnapi napra, mi lesz, tudom, hogy megint sirni fog és nem tudom, hogy fogom meggyőzni az óvónőket, hogy jól van, csak épp nem akarja, hogy elmenjek... Mikor Peti meghallotta, mi történt, közölte, hogy néha ő is sirna, mikor eszébe jutok a suliban...
Marha nagy, tényleg. Nem tudom, mi az istent rontok el, de úgy érzem, valamit nagyon, ha más egy éves korában is kibirja az egész napos bölcsit, ezek meg fél naptól is kivannak 7 meg majdnem 4 évesen... Picsába már. 

4 megjegyzés:

  1. Szerintem ez a normalis. Vagyis Leda is sokszor mondja h hianyzok neki az oviban. A magyar rendszer nagyon bedaralo jellegu, ha napi 8 oraban dolgozol, akkor 3 evesen kiveszik a gyereket a kezedbol, es gyurjak, daraljak a rendszer altal eloirt kepre. Nem lehet egyeniseg, mert jon a telefon. De most ezt en amugy is nagyon negativan latom, bocsi.
    Orulj, hogy kotodnek, szeretnek. Neked nehez, tudom, mert te ezt csinalod lassan nyolc eve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Más a rendszer, mindkettő fos maradjunk annyiban. :D

      Itt fél év a GYES, amiből lejön az az idő, amit szülés előtt van otthon a kismama és ha fél év kihagyás után nem megy vissza, ennyi volt, kirúgják. Az 5-6 hónaposan full time creche-t kezdő baba nyilván nem szipog már a suliban, na de fél éves kortól reggel meg este egy-egy órára látni a gyereket milyen már. :( Szóval ez a tuti szar.

      Aki nem adja be a bölcsibe / nem bizza nanny-re fél évesen, az otthon van, szül még 2-3-at és akkor kezd dolgozni - jellemzően part-time-ban - amikor a legkisebb is elkezdi a sulit és 9től 1.30ig vagy 2.30ig suliban van ingyen. Egyrészről ez nyilván tök jó, hogy igy a többség otthon van a gyerekekkel délutánonként; másrészt viszont totálisan kivonja a nőket a munkaerőpiacról 8-10 éven át és utána is csak részmunkaidőben térnek vissza, ami nyugdij stb szempontjából nagyon gáz.

      Valahol szerintem a 4 és a 8 óra között kéne találni valamit, hogy meglegyen az egyensúly, mert annak sincs értelme, hogy este fél 7re hazaérsz és 7kor fürdés a gyerekeknek (igaz, az apukáknak ez elmegy, de az anyukák ezt sokszor nem birják lelkileg), de az sem normális, hogy ja, ha gyerekeid vannak, akkor te 9-1ig tudsz dolgozni, napi 4 órát és hello, ezen kivül ha akarod, ha nem, rajtad vannak a gyerekek minden nap, minden délután tessék szórakoztatni, hogy kb semmit sem keresel és napi 4 óra munkaidő alatt kb semmit nem lehet csinálni, háááát, ez van.

      Szóval mindenképp szivás sajnos, ha anyuka vagy. :(

      Törlés
  2. Amúgy itthon lenni még mindig jobb, mint alig látni a gyerekeket, de hidd el, ez is szar. Biztos van, aki imádja, de én megőrülök, hogy nem halad az életem egy centit sem előre, nem keresek semmit és ha elmennék x órában dolgozni, az 90%, hogy anyagilag ráfizetéses lenne, mert amit dolgoznék, az nem esti / éjszakai műszak lenne, mint sokaknál, akik megoldják, hogy mindkét szülő dolgozzon és válthassák egymást, szóval kéne egy kvázi full time nanny, aki hozza-viszi a gyerekeket és mondjuk elvan velük délután 4-5ig.

    VálaszTörlés
  3. itthon ugyanezek a dilemmák vannak: hogy vagy sosem vagy otthon és cserébe tűrhetően keresel (najó, ez a ritkább, inkább középszarul), de bébiszitter neveli a gyereked (és viszi el az egész fizetésed), vagy van valami szaros munkád (ha mázlid van, persze csak akkor) négy vagy hat órában, de akkor ugye tuti, hogy mindig te gyerekezel, annak minden csodálatosságával együtt, ja és persze mindezt kábé egy forintért, mert ugye négy órás munkáért ne is várj többet. eh, eléggé el vagyok én kenődve ezeken mostanában.

    VálaszTörlés