Oldalak

2018. szeptember 17., hétfő

Nem vagyok Réka, de egyetértek

Ma futott elém ez a cikk. És oké, hogy sokaknak a mai politikával van gondja otthon (mondjuk, mikor volt olyan, amikor elégedettek voltunk az ország vezetőivel? volt olyan egyáltalán? szerintem Mátyást királyt is sokan utálták...), de annyira nagyon egyetértek. Sok a szar otthon, de fáj olvasni, hogy sokak szerint Magyarországon minden gáz, minden hulladék, minden fos.
Pénteken megjelent egy cikk, hogy mostantól Irország mennyi pénzt fog az oktatásba nyomni (sokat, elvileg) - ezt persze felkapta pár magyar oldal is, hogy bezzeg az irek igy, bezzeg az irek úgy - holott ad 1) ez mind választási humbug, Leo alatt rezeg a léc, most próbálja adni a szuperapát és igérget, igérget, igérget ad 2) a magyarok közül szerintem viszonylag kevés embernek fordul meg a fejében, hogy a most beigért pénzből nem digitális táblát meg anyámkinját fognak az ir iskoláknak venni, hanem tornatermeket fognak belőle épiteni! Ugyanis nincsenek. Sőt, továbbmegyek, rengeteg iskola konténerben működik. Többek között Petiék sulijában is van négy osztály, akik kiszorultak a prefab épületekbe, ami végülis tök jó, mert télen megfagysz, nyáron meggyulladsz bennük. A közelünkben lévő másik suli, ami nem katolikus, egy az egyben ilyen konténerekben működik, nincs is normális épülete. És az ireket nem hallod lázadozni, hogy el kell innen menni*, mert ez egy fos ország, bárkinek morgok, hogy basszus, engem speciel zavar, hogy az úgy tök oké, hogy 2018-ban nincs tesiterem egy iskolában egy olyan országban, ahol ennyit esik az eső, mindenki csak röhög, hogy toughen up, jól van ez igy, that's grand, miért is kéne fedett tesiterem, kibirják, nem?!

* nem csak nem morognak, nem is mennek el, nemrég olvastam, hogy iszonyú sok ir költözik vissza mostanában, holott még mindig csak álom a tömegközlekedés és igéret a fedett tesiterem haha

23 megjegyzés:

  1. De TI miért nem jöttök haza, ha itt ennyire jó?;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vártam a kérdést. :D
      Sajnos két oka van: 1) a pénz miatt, amit egy fizetésből gyűjtögettünk eddig hála T. munkahelyének (ez már nem lesz sokáig igy, mert ahogy nőnek a gyerekek, egyre többe kerülnek és már most kb nullán vagyunk havonta, de a biztositással, részvényekkel még 1-2 évig pozitivban leszünk összességében) és 2) az ir emberek hozzáállása a dolgokhoz nagyon "relaxed" és ez baromi kényelmes, jól esik. Jó, hogy én (és a többi magyar :D ) elégedetlen csak a dolgokkal, tehát ha nem beszélünk magyarokkal, sehonnan nem jön morgolódás, pattogás, elégedetlenkedés. Otthon nagyon rossz hallgatni az állandó panaszkodást a rossz és jó dolgok miatt IS, ezt itt nem kell. Nem azért, mert minden jó, hanem mert észre sem veszik sokszor, hogy másképp is mehetnének a dolgok.

      Törlés
    2. Na jó, de érted: ha nem lehet megélni itt abból, amit keresel, akkor azért alapjaiban nagy a baj, nem? Érted: neked el kell menned innen ahhoz, hogy könnyes szemmel azt mondd, hogy ejnye, ezek a bunkó magyarok, nem becsülik az otthoni kánaánt! Nincs ebben valami kis ellentmondás?;)
      Szerintem totál jogos a morgás sok szempontból és ha itthon lennél, bizony te is morognál (főleg, ha pl elmennél a közoktatásba dolgozni...)
      Nem jó dolog a panaszkodás, de nekem a nyilvánvalóan szar dolgok ignorálása sem tetszik, szerintem a világot sok szempontból az elégedetlenség/jobbító szándék (ki hogy néz rá, ugye) viszi előre.

      Törlés
  2. Nincs ellentmondás, mert mi nem azért mentünk el, mert nem éltünk jól, mindketten normálisan kerestünk, viszonylag jó állásunk volt, 25 évesen volt lakásunk (hitelre, de volt), szóval mi tényleg kalandvágyból jöttünk el 10 éve, mert kiváncsiak voltunk, milyen az élet külföldön és nyilván, ha az ember már itt van ennyi ideje, megszokja, beleszokik és főleg gyerekekkel, akik már itt cseperedtek nehéz mozdulni bármerre - akár hazafelé is, mert az is változás lenne nekik (meg nekünk is).

    Nem mondtam, hogy nem jogos a morgás sok szempontból otthon, pont ezt mondom, hogy van egy csomó rossz dolog, amitől persze én is (még jobban) agyf*szt kapnék, mint most (mert még most is, csak olvasva a dolgokat néha a fejünket fogjuk, hogy ó bakker!), de sajnos ahogy innen látom, sokszor sajnos olyan dolgokon is megy a puffogás, amiben Magyarország kifejezetten jó. (Pl gluténmentes cuccokat illetően is, de ezt még majd úgyis kifejtem :D )

    VálaszTörlés
  3. A magyar(ok többsége) már pedig ilyen, és szerintem ez még minimum 300 évig nem változik. Én is így nőttem fel, így szocializálódtam, de én megtanultam ezen túllépni... de sokan nem fognak. Amúgy szerintem a fiatalok közül sokan nem ilyenek, és nekem is van elég ismerősöm, barátom, aki nem sápítozik, pozitív,... van annyi, hogy mindig tudjak kihez szólni ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt jó hallani. Hálistennek nekem is van otthon pár régi ismerősöm (barát?) aki tök jól elvan otthon, megjegyzi, hogy fos a vezetés és gáz dolgok történnek sokszor, de alapjaiban elvan és szeret otthon élni és nem panaszkodik, hogy szar, szóval el sem akart költözni soha. Több is van, egy példa, egyiknél 3 gyerek, egyik jó (nem privát) oviban, másik kéttannyelvű suliban, most vettek házat, férjnek jó állása van és anyuka part time dolgozik, boldogok. (Ő mondjuk mindig mondja, hogy menjünk már haza, tuti boldogulnánk, sok dolog jobb lenne, mint itt. :D )

      Törlés
  4. Bár, az igazat megvallva mostanság bennem is van egy rettegés, hogy hová fog ez még fajulni itthon, mert egyre durvább dolgok esnek meg, ha már az EP is így látja... és egyre többet gondolok a lelépésre... De még mindig kihúzom magam, és azt mondom: ez itt az én hazám...! Menjen el az, aki tönkreteszi! És elég beleharapnom egy magyar gyümölcsbe, hogy tudjam: magyar földön termett, magyar nap (nem röhög) érlelte, ilyen a világon nincs!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezzel azonosulni tudok, bennem is él ilyen "nemzettudat" vagy nem tudom mi, én szeretem a történelmünket, az ünnepeket meg persze a szokásos magyar dolgokat, a gyümiket (tényleg nincs párjuk), a rengeteg fürdőt stb (Mondjuk ezeket már otthon élve is szerettem, mikor még otthon éltünk, pár havonta tuti elmentünk vmi fürdős helyre, imádtam és most eléggé hiányzik.) De igen, rémisztő irányba megy a politika, egyetértek. :(

      Törlés
  5. Hát, biztos az a hiba, hogy én ezt az egész magyarság kérdést fikciónak tartom. Szerintem véletlen, hogy ide születtünk, véletlen, hogy magyarul beszélünk. Számomra nem különösebben fontos, hogy magyar sportoló győzzön és nem képzelem, hogy nekem bármi közöm lenne Kertész Imre irodalmi Nobel-díjához csak azért, mert mindketten magyarok vagyunk. Meg aztán ha lenne is bármi jelentősége számomra annak, hogy valaki magyar, csírájában elfojtaná ezeket az érzéseket a kormány undorító hozzáállása ehhez a bizonyos magyarsághoz...
    Megjegyzem a morgás/panaszkodás is abszolút magyar "termékek", legyetek arra is büszkék - nincs még egy ilyen nép a világon😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, amúgy pont ez a baj, hogy aki bármilyen fórumon nemzetről beszél, arra azonnal rásütik, hogy húúú, bunkó fidesz párti. Pedig nem! Nagyon szomorú, hogy ilyen negativ felhangja lett a "magyarság" szónak.

      Törlés
  6. En nem ismerek olyat szemelyesen, aki visszakoltozott volna kulfoldrol. Ket baratnom el Angliaban, egyikuk kb.10 eve, videken, a masik 4 es fel eve Londonban. Egyikuk sem mondta azt soha, h tejjel-mezzel folyo kanaan, es manna hullik az egbol. Dolgozni ott is kell, de ami a legfontosabb: realis kepuk van a jovojukrol, tudjak, h ha dolgoznal, akkor x even belul elerhetik a celjaikat. Ercsa baratnom 4 es fel eve ment ki a baratjaval, mindketten vagokent/operatorkent dolgoztak egy jonevu produkcios irodanal, ami a TV2-nek keszitett musorokat. Nem is kerestek rosszul. De az, h a beluket kidolgoztak, napi 12-14 orat vagott, es fizukor csak a penze felet kapta meg sokszor, a maradekot meg ezer reszletben, nem ment le a torkan. Vallalkozasba akartak kezdeni, de iszonyat penz beinditani-itthon. Angliaban egy 40 fontos regisztracio utan csinalhatjak, es amig nem eri el a beveteluk a limitet (nem tudom, mennyi, de jo magas), nem kell adozniuk. Mindketten dolgoznak mellette, o egy cupcake-uzletben, parja egy festekboltban. Nagyon jol elvannak. 2-3ev mulva terveznek hazat venni videken.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A UK amúgy egy fokkal jobb, mint Irország, pénzügyileg is (alacsonyabbak az árak, többféle szolgáltatás van stb) meg sok helyen időjárás tekintetében is, de sajnos ők is elcseszik a Brexit-tel meg hát az ir népnek nincs párja, az angolok nem olyan jó arcok. Amúgy én tag vagyok a Külföldről és Irországból hazatelepült magyarok csoportjának is (ez 2 csoport) és rengetegen mennek haza. Érdekes lenne megnézni, hogy 3-5 év múlva mit mondanak, hol jobb, az első éven belül a 95%-uk azt mondja, hogy megnyugodtak, otthon vannak, jól érzik magukat. A Titkosban amúgy több csaj is van, aki hazaköltözött, Viki, Marcsi, Melinda meg most Orsi és még egyikük sem mondta, hogy pocsék otthon és visszajönnének, pedig mind a négyen okos, értelmes emberek, akik nem értenek egyet a kormány dolgaival. Szóval sokan jönnek ki, de sokan mennek is haza, akik nem jönnek vissza.

      Törlés
  7. Szoval aki raszanja magat es kimegy, nyilvan nem hasrautes-szeruen megy, es kulonbseg van a keszszerbol kulfoldon munkat vallalok es az onkent kitelepulok kozott is.
    Az iskolarendszereket osszehasonlitani szerintem azert nem lehet, mert teljesen mas a tematika, az alap. De nekem azert elegge bemart, hogy Ledaek 32-en vannak egy picsanyi osztalyban. A masodikosok 34-en. Lehet verprofi a tanito, de ennyi gyerekkel nem lehet minosegi oktatast vegezni. Nem azt nezik, h a gyerek onmagahoz kepest mennyit fejlodik, hanem h meg mindig nem sikerult lereszelni a szarnyait, h hang nelkul belssimuljon a masszaba. Leda nem viselkedesproblemas, csak eleven, es konnyen tulingerelheto az idegrendszere. Most kepzeld el azt, h az integracio cimszaba alatt benyomnak ket figyelemzavaros/hiperaktiv gyereket a 30-34 fos osztalyba. Es nem azzal van baj, h benyomjak oket, hanem azzal, h nincs meg a kerete az integracionak. Mindenki szamara pokol.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem megoldódik ez a suli dolog! Most hogy tetszik neki?
      Amúgy biztos emlékszel, mikor irtam itt Dev-ről, aki ugye adhd-s volt és Petinek folyton konfliktusa volt vele. Hála az égnek idén már nem jár ide, hazaköltözött Kanadába, ez volt az egyetlen megoldás, hogy nyugtunk legyen, eskü, én imádkoztam, hogy vigyék el, mert volt olyan, hogy Peti hetekig napi 20x volt wc-n az idegtől, reggelente nem akart menni suliba - és semmi az ég világon nem történt. Ezerszer szóltunk a tanárnak, ezerszer mondták, hogy rajta vannak az ügyön, de egy ejnye-bejnyén kivül soha nem kapott semmit a gyerek, semmit nem csináltak vele, nem küldték fejlesztésre, semmi. 3 éve gyógyszerezni akarták, anyuka azt nem engedte és ennyiben maradtak. Nem volt kapacitás rá, mert 31-en voltak ők is. Nem tudom elmondani, hogy örülök, hogy hazamentek, mert másképp talán soha nem oldódott volna meg a dolog.
      Na de oktatás, sajnos az igazság megint félúton van valahol, az otthoni mindenfosttanuljmeg és az itteni olvasnitudjonazalényeg között kéne valami épkézláb átmenet, na de erre sehol sincs kapacitás. Nekem itt a válassz, hogy törit vagy földrajzot akarsz tanulni veri ki a biztositékot, mert én úgy tartom, kell egy alapvető általános tudás mindenkinek, de persze az otthoni mindenkinek fel kell tudnia sorolni, melyik magyar városokban bányásznak vasércet is hülyeség... Arany középút, az kéne.

      Törlés
  8. Orvosi ellatas:amig bele nem kerul az ember, megnyugtato, h ott a haziorvos, gyerekorvos, vedono. Ha szerencsed van, normalisak, ha nem, akkor szivas. Mehetsz maganorvoshoz, taposhatod magadnak a gyogyulasodhoz vezeto utat. Es ne felejtsuk el itthon az atlag 200 alatt keres (a pesti viszonyokat nem ismerem, de Szegeden, ami ugye egy megyekozpont, ez a realis), amibol havi szinten maganorvost fizetni az egyeb kiadasok mellett megterhelo. A rendszerbe kerulve pedig mar a penz es az ismeros sem szamit. 3 eve aput korhazba vitette a korzeti orvos, mert a panaszai alapjan labon kihordott egy infarktust (a masodikat; az elso 1998-ban volt). Tudod, mikor kerult orvos kozelebe, ugy, h a szivdokija odatelefonalt, es a tesom apolono a vesetranszplanton? 4 nap utan. Ha kozben elpatkol? Igy jart...😐

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az egészségügy sok országban haldoklik, isten ments, hogy az ember beteg legyen, ez igy igaz. :( :( Úgy látom, hogy az egész szerencse kérdése és hát ez nem egy megnyugtató érzés. Nem tudom, Európában hol a legjobb az eü, na oda kéne menni. :D

      Törlés
  9. A felszinen tehat minden szep es jo. De isten ments, h kicsit jobban megkapargasd, mert mogotte ott a szar.
    En, ha tehetnem (=P.beszelne nyelveket), kikoltoznek barhova. Egy dolog tart vissza:az apukam. Vele nem tehetem meg, hogy itthagyom, es Skype-nagypapat csinalok belole. Annal sokkal tobbel "tartozom" neki.
    Na elhallgattam 😊

    VálaszTörlés
  10. Na, de a lényeg, nem hiszem még innen sem, hogy Mo-n minden szuper és jó, nyilván nem az, hiszen ha úgy látnánk, hogy egyértelműen jobb otthon, már rég ott lennénk, szóval pont ezért dilemmázunk mi is, mert x dologban Mo jobb (és igenis jobb, mint Irország), y-ban meg Irország veri Mo-t; amit ki akarok fejezni, hogy szerintem nincs egyértelműen Kánaán a Földön sehol, de ugyanigy nincs Pokol sem - mondjuk Magyarországon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs pokol, de szar az van😀 amúgy csak halkan merem mondani, hogy épp most készülnek megszüntetni külön-külön a természettudományos tárgyakat már felsőben...azt hiszem a nem létező tanárhiány miatt😊
      Miután az apukám öngyilkos lett, tesómnak nőtt egy öklömnyi daganat a nyakán. Hosszan vizsgálták, lelkesen megállapították, hogy jóindulatú, majd másfél(!) év múlva megoperálták. Nem lett rosszindulatú ennyi idő alatt, de egy szobatársanak igen. Így járt, tudod.
      És ezek mind-mind kicsi példák az ordas fostengerből. Lehet könnyes szemmel Kölcseyt szavalni, meg őseink bátorságáról hablatyolni, de mindez semmit nem változtat azon, hogy itthon semmi sincsen rendben minimálisan sem.

      Törlés
    2. (A magánorvoshoz meg: mikor két éve szétment a térdem, alig bírtam lábra állni, mr-t kellett csináltatni. Azt mondták, a közegészségügyben hónapokat kéne várnom, de persze 70 ezerért van magán mr. Persze elmentem, mert járni szerettem volna, a térdemre ráment gyógyszerekkel, injekcióval együtt vagy 130 ezer forintom, úgy, hogy akkor 150 ezer körül kerestem és egy rakás pénzt kifizetek havonta a tb-re.)

      Törlés
    3. Még jó, hogy a tesód jól van!

      Sajnos kitartok, hogy ha nagyon beteg vagy, a legtöbb országban szerencse kérdése, túléled-e. Mondom én, hogy oda kell menni, ahol jó az eü! Csak ez melyik ország???

      Sok példám van az itteni eü hiányosságaira is sajnos, kezdve a több éves várólistákkal és azzal, hogy sok területen magánban sem tudsz elintézni valamit időben, mert egyszerűen nincs orvos.

      Belépsz egy irországi magyar fórumba és még az országgal legelégedettebbeknek is van ezer példája, hogy hogy megszivatták őket és az első tanács mindenkitől, hogy "menj haza és csináltasd meg otthon". :( (Ez a jelszó: ha náthánál komolyabb gondod van, irány a repülőtér.) Egy barátnőm újszülöttjén senki nem vette észre 3 hónapon át, hogy nem nő a koponyája. Most 8 éves, volt vagy 4-5 műtétje - mind otthon, haza is költöztek miatta, mert itt nem sikerült a végére járni a dolognak. Meg aztán itt a cervical cancer scandal (https://www.theguardian.com/world/2018/jun/29/irish-woman-receives-74m-over-cervical-smear-cancer-scandal) stb stb

      Nagyon szomorú. Mindegy, nem akarlak meg úgy tűnik nem is tudlak meggyőzni, hogy nem minden fekete-fehér, hogy vannak jó dolgok is otthon (és itt most nem az eü-re gondolok :D ).

      Törlés
    4. Persze, vannak jó dolgok itthon: a családom, a házunk, a környék, ahol lakunk, a barátok, néhány kedves tanítvány, a Túró Rudi, a macskáink stbstb. De Magyarország alapjaiban szar, korrupt, lerohadt hely borzalmas, sehová nem vezető politikai intézkedésekkel, soha le nem váltható illiberalis kormánnyal. Attól, hogy Íroeszágban szar az egészségügy, itt nem lesz jobb: itt is eves várólistak vannak, az egyetlen, ahova könnyen eljutsz, a körzeti orvosod...jó egészségügy van biztosan Svájcban, ha jó biztosításod van, akkor Amerikában és én az északi országokról és Hollandiáról is így képzelem.

      Törlés
    5. Ja, meg Németországban is tuti.
      Nem akarlak én meggyőzni semmiről, csak szerintem nagyon rózsaszínben látod a helyzetet távolról. Értem, hogy én meg túl sötétnek belülről, de nekem, a meggyőződéses liberálisnak konkrétan fájdalmas itthon élni. Minden este könyörgök Marcinak, hogy menjünk el innen, de hajthatatlan. Mondjuk tény, hogy a házunkat imádom, meg rengeteg pénzt beleraktunk, szóval ez sem mindegy.

      Törlés