Oldalak

2022. június 23., csütörtök

Amúgy még mindig semmi hir az állásról, ami azért már kicsit felcsesz, mert jövő csütörtöktől a gyerekek itthon és mi semmit sem terveztünk még a nyárra, mondván, tudunk kell felvettek-e tényleg és ha igen, mikor kéne kezdeni... Először én azt hittem, június közepén-végén már kezdenem kéne, ezért alig mertem hazamenni 11 és 16 között, mert fúha, mi lesz, ha nem leszek itt a kezdéskor, ehhez képest június 23 van és sehol semmi. Eddig biztosra vettem, hogy felvesznek (már ha sikerült minden kormány gyalázó kommentet kitörölnöm Facebookról*), de most már egész elbizonytalanodtam... Mondjuk ha nem vesznek fel, akkor is szólhatnának, mert akkor szokás szerint húzhatnánk haza Magyarországra 5-6 hétre és hát az is valami. Ha meg felvesznek, akkor igazán közölhetnék mikortól, mert ha mondjuk augusztustól, akkor máris húznánk nyaralni 2 hétre, hogy augusztusra visszaérjek... (Mondjuk az árakba bele sem gondolok, mert ugye akkor kb 2 héten belül kéne indulnunk, csessze meg.) Ha viszont csak szeptembertől aktuális dolog, akkor azt is kéne tudnom, mert na, akkor visszatérhetünk az első ponthoz és irány Hungary. Áh.   

* Nem is tudom... Ha felvennének nem tudom, hogy birnám ki, hogy ne röhögjek minden alkalommal, mikor valaki kimondja, hogy ispán... 

2022 Június 23

Ma először éreztem a nappaliban ülve Magyarország-szagot. Azt az összetéveszthetetlen, édeskés, virágos nyárillatot. Tényleg klimakatasztrófa közeleg, a Tescoból kilépve ugyanis melegebb volt kinn, mint benn, a klimás boltban. Azért ez durva.    

2022. június 22., szerda

Június 11 - 16 - Én Magyarországon - part 2

Bár vasárnapra nem igazán terveztem semmit (gondoltam kipihenem az egész napos utazást), a délelőtti láblógatás után megebédeltünk (én hurkát kaptam kolbásszal, imádom, de itt megfizethetetlen, már ha találok) és 1 körül elindultunk Ócsára. A tájháznál kezdtünk, majd mivel a templomban épp esküvő volt, elsétáltunk a közeli cukrászdába inni valamit és fagyizni (én voltam az ivós, mert bár régebben sem rajongtam a fagyiért, gluténérzékenyként túl nagy macera fagyizni és miután amúgy sem szeretem nagyon, hát egyszerűbb egy az egyben elkerülni és az ilyen helyeken inkább limonádét vagy Kinley gyömbért kérni, mivel ezek nem kaphatók Irországban). A cukiból a Selyemréti tanösvény felé vettük az utunkat, ami nem volt egy nagy buli, mert azon kivül, hogy simán elmentünk mellette és keringhettünk visszafelé, mikor végre megtaláltuk a parkolót, én szabályos pánikrohamot kaptam, annyi volt a darázs / bögöly / fenetudjamicsoda. Kiszálltunk ugyan egy pillanatra (vagyis kiugrottunk az autóból, mert mikor megálltunk, a lehúzott ablakokon át millió ilyen kisebb / nagyobb szar zállt be), de azonnal eldöntöttük, hogy ennyi erről. (Amint kiszálltam legalább 5 szúnyogot csaptam le a lábamon, borzasztó volt, undoritó, gyűlölöm a szúnyogokat.) Miután szerencsésen megmenekültünk, felmentünk a pincékhez, ahol sétáltunk kicsit, majd lerogytunk egy padra és beszélgettünk. Jó meleg volt, megérdemeltük a pihenést haha. 6 körülre értünk haza, akkor megint kiültünk kicsit a kertbe a hintaágyra és ennyi volt a nap. 

Hétfőn nagy programunk volt: elmentünk a Palatinusra, mert nincs nyár strand nélkül. A 2500 forintos sajtos-tejfölös lángoson ugyan dobtam egy hátast, de összességében nem okozott csalódást a hely. Miután még nem ért véget a suli, napozóágyakat is szereztünk, szóval volt öröm és boldogság. Jó sokáig, fél 6ig maradtunk, mire hazaértünk 7 is elmúlt, de megérte, imádom a Palát. Mikor hazaértünk, várt a vadas, amit Anyu még előző este elkészitett, szóval tökéletes volt ez a nap is. Este regisztráltuk a gyerekeket egy Speedcubing versenyre Kilkenny-be, de nem tudom, mennek-e majd, mert ahogy látom, nincsenek korcsoportok, mindenki verseng mindenkivel...  

Kedden Gödöllőt vettünk célba, de előtte megálltunk Máriabesnyőn, ahol megnéztük a templomot és elsétáltunk Teleki Pál sirjához. Innen beugrottunk a Mekibe ebédelni (olyan királyság, hogy otthon van gm hambi, el sem tudom mondani... nem vagyok egy nagy Mekis, de a tény, hogy odamegyek, rendelek valamit és megeszem, hát az borzasztó menő) és bár Anyuék ugyan nem voltak oda a 20 db-os chicken nuggets-ért nagy krumplival, örültünk, hogy legalább egy nap nem kellett ebédfőzéssel bajlódni. A Mekiből az Erzsébet parkot céloztuk meg, ahol szerintem én még nem voltam, majd onnan átsétáltunk a kastélyparkba (itt találtunk egy mezitlábas ösvényt, amit kipróbáltunk, de engem speciel iszonyúan szúrt mindegyik , ahonnan meg át az Alsóparkba. Mivel Apu annyira nem sétálós, mig mi sétáltunk, ő ücsörgött valahol meg evett egy fagyit, de hát igy járt. Ezen a napon kicsit hamarabb értünk haza, mert 6kor találkoztam Molnár Dórával egy kis cukiban. (Elvileg többen találkoztunk volna, de sokan nem értek még rá sajnos, ő viszont otthon van, mert várja a 3. gyerkőcöt... Atyaég, egyidősek vagyunk, 43 lesz, mire megszületik az a baba, ami még csak hagyján, de 61, mire leérettségizik. Na engem ez riaszt vissza egy harmadiktól, no meg az, hogy mikor én voltam terhes 29, 33 évesen, akkor még nem ment ez a nagy klimaválság téma, legalábbis nem ennyire aktivan, szóval manapság már nagyon átgondolnám, milyen jövő is vár a gyerekeimre. Persze menő meg minden babázni, én is nagyon szeretnék, de felettem az agyam durván uralkodik.) Na szóval 9ig dumáltunk, nosztalgiáztunk, majd hazasétáltunk és hát igy eltelt még egy nap. 

Szerdán - vagyis az utolsó napomon - Gül baba türbéjéhez mentünk, ami nagyon klassz volt felnőtt fejjel, de a gyerekeket nem hiszem, hogy el tudnám rángatni ide, szóval jó választás volt. A türbétől a Bohémtanyába mentünk, ahol meghivtam Apuékat egy "elő-szülinapi ebédre". Elvileg a tesómékat is hivtam, de azt mondta az ő gyerekeivel nem lehet még étterembe menni (?), szóval nem erőltettem a dolgot, hármasban ettünk. Az ebéd baromi jó volt és rengeteg (nem is értem, minek adnak ennyit haha), a felét otthagytam, de legalább megvolt a vacsoráravaló is. Filóztam, hogy hazafelé beugrom a Retró Lángoshoz is, de végül győzött a józan ész, nem lett volna alkalom megenni még egy lángost is, hiába nem jutok hozzá, csak ha otthon vagyunk. Az étteremből a Bazilikához sétáltunk, amit körbejártunk, de ahova nem mentünk be, majd innen már hazafelé vezetett az utunk, igaz, utolsó pillanatban még beugrottam egy jeges kávéért a Mekibe. Mivel ez volt az utolsó esténk, egy üveg bor mellett ismét felköszöntöttem Aput (előre) és lezártuk ezt a pár szép napot. 

Csütörtökön sajnos Anyunak a tesóm gyerekeire kellett vigyázni, igy már nem nagyon találkoztunk, igaz, nem is volt hosszú a délelőtt, mivel fél 12kor már indulnunk kellett a reptérre. Előtte még szépen megreggeliztem a kertben, rácsodálkoztam a rengeteget megérett málnára és meggyre, majd elugrottunk az Aldiba venni még ezt-azt (nem túl sok ezt-azt, mert 8 kg-s bőrönddel jöttem csak, szóval nem volt sok lehetőségem kibontakozni). Negyed 1re értünk a reptérre, 12.20kor már át is sétáltam a security-n, ami nagyon durva, tekintve, hogy ha a németek és a magyarok meg tudják csinálni, hogy ne legyenek sorok, akkor az irek vajon miért nem, itt miért kell órákig sorban állni... Na mindegy, a gép 14.50 körül szállt fel (késtünk 20-25 percet), de időben, 4 körül landoltunk Frankfurtban. Itt kicsit kevesebb időm volt, mint odafelé, ezért gondolkoztam, kimenjek-e a városba, de mivel igy is volt 2-3 üres órám és ott lapult a zsebemben a €9-s jegy, úgy döntöttem, uccu neki, irány a központ. A városba vezető vonatot a frankfurti reptéren kicsit nehezebben találtam meg, mint Münchenben (ugyanúgy valami S betűjelű metrószerűséget kellett keresnem, de valahogy nagyon el volt dugva a lejáró, folyton a T jelhez jutottam, ami nem tudom, hova vitt volna), de 20-25 percen belül igy is sikerült felülnöm a Óvárosba tartó járatra. A központban leszállva még melegebb fogadott, mint Münchenben, itt konkrétan szétfolytam hosszú gatyóban... Első állomásom az Isabella's patisserie volt, ahol minden csupa gm volt, szóval tombizhattam. Mivel már igy is nagyon nehéz volt a táskám, visszafogtam magam és csak egy túrós-mazsolás bucit vettem elvitelre meg kértem egy sonkás-sajtos szendvicset ott fogyasztásra. A magyar gyömbérrel kb 10 perc alatt beburkoltam a szendót, majd indultam tovább felfedezni a várost. A kávézó közelében megtaláltam az Óvárost, ott nyomtattam egy emlékérmet (imádom ezeket, €1 és 5 cent és lesz egy kis emléked mindenhonnan), onnan elsétáltam a székesegyházhoz, majd onnan le a Majna partjára (Majna? ezt tényleg igy hivják vagy csak én találtam ki?), ahol már nagajából ezer fok volt, de kitartottam. Felsétáltam a gyaloghidra, lefotózgattam a folyót innen-onnan, majd húztam lefelé, mert tényleg a spontán elégés határán jártam. A reptérre visszatérő metró felé tartva még megálltam a Goethe Haus előtt, ami kicsit csalódás volt, mert egy árva tábla nem jelezte, hogy a jó épület előtt állok-e. Úgy fél 7-re értem vissza a reptérre, leizzadva, fáradtan, de örültem, hogy volt lehetőségem megpillantani Frankfurtot is, ki tudja, látom-e még valaha. A gép 21.50-kor indult, innen már csak egy órát repültünk és otthon is voltam Dublinban. T. kijött elém a reptérre, a gyerekeket otthon hagyta, de mondta nekik, hogy ne feküdjenek le, várjanak meg, nehogy valami baj legyen, mig alszanak. 

Jó sűrű, aktiv nyaralás volt ez a pár nap, de abszolút nem bántam meg, hogy hazaugrottam, tök jó élmény volt. Nyilván jobb lett volna, ha a fiúk is ott vannak, de ez most igy jött ki, néha kell ilyen is... (A következő merényletem Anyu szülinapjára tervezem, de még nem mertem szólni T.-nek.)     

2022. június 19., vasárnap

Június 11 - 16 - Én Magyarországon - part 1

Hát ez jó volt. Utoljára 2018-ban mentem valahova egyedül (osztálytalálkozóm volt novemberben), most meg ugye Apu elő-szülinapjára vettem ki némi szabit. (Azért nem az aktuális szülinapjára, június 26-ra mentem haza, mert május közepén, mikor vettem a jegyet, eszméletlen árak voltak még átszállással is június 11 - 16 kivételével... Azt, hogy közvetlenül hazamehetünk még egyszer valaha, kb már feladtam, a nyári árak most már €250 felett vannak per út per fő (plusz csomag plusz helyjegy), de a Lufthansa egész klasszul hazavitt összesen €168-ért, ráadásul ebben benne volt a 8 kg-s bőrönd is, ami 6 napra tökéletesen elég volt. Igaz, hogy Münchenben és Frankfurtban is volt 6-7 szabad órám, de sebaj, legalább ismerkedtem Európával.) 

Na szóval szombaton 10.30kor indult a gépem és mivel a reptér azt kérte, csak 7.30-ra értem a repülőtérre. Mivel lezárták a két terminál közti területet, T. valahol kidobott, onnan odacaplattam az épülethez, majd beálltam a boarding pass leolvasó sorba. 7.55-kor csoszogtam át a kapun, majd utána még fél órás várakozás után jutottam át a security-n, tehát összességében 55-60 perc alatt jutottam át az ellenőrzéseken. Mivel két héttel korábban volt, aki 5-6 órát állt sorba ezért, azt kell mondjam, mázlim volt, 1 óra sorban állás nem is rossz ir szemmel nézve. 8.30-10.30-ig odabattyogtam a kapuhoz, ittam egy kávét (ezt nem kellett volna, innentől vagy négyszer kellett pisilnem menni), nézelődtem és unatkoztam. A gép kb 20 perces késéssel indult, de hálistennek behozta a lemaradást, úgyhogy 1 után valamennyivel már le is szálltunk Münchenben. (Nem volt ám 3 óra az út, csak München már magyar időzónában van.) A müncheni reptér hihetetlenül steril és üres volt, a padló csillogott, a hangszórókból pedig kellemes klasszikus zene áradt, egészen odáig voltam, micsoda pihentető egy hely... Mivel volt több, mint 6 órám, nem használtam ki az egyben vett jegy előnyét, nevezetesen, hogy nem kell kimennem és bemennem az átszálláshoz, úgy döntöttem, kimegyek megnézni Münchent. Egy ideig kerestem a csomagmegőrzőt, hogy ne kelljen a kisbőröndöt húznom magam után, miután nem találtam, gondoltam nem vesztegetem az időm, inkább cipelem a cuccom magammal. A 2-es terminálról kisvonat vitt az 1-es terminálba, majd onnan ki tudtam sétálni a szabad levegőre, ahol egy nagy hangár-szerűségen átcaplatva felszállhattam a vonatra, ami bevitt a városközpontba. (Érdekes módon a németeknél a vonatokon is kötelező még a maszk, nagyon fura volt, már egész elszoktam az egésztől.) Kb 35-40 perc alatt értünk be München központjába, ahol leszállva nagyjából meggyulladtam, olyan meleg volt. A főtéren épp valami hepaj ment, szóval iszonyú tömeg volt, a környező kis kiülős helyeken millió ember evett, ivott, dumálgatott, kicsit el is anyátlanodtam a nagy tömegben. A Marienplatz-ról elsétáltam a Karlsplatz-ra, ahol volt egy nagy szökőkút, majd onnan át egy másik szökőkúthoz, ami a Botanikus kertben volt. Mivel eddigre már nagyon izzadtam és kicsit izgultam is, hogy nem érek vissza a reptérre, innen visszafordultam, vettem két perecet Anyuéknak (mégis csak a bajor perec az igazi haha) és szépen megkerestem a vonatállomást, ahol visszaszálltam a reptérre vezető vonatra. (Ja, a €9-s jegyet használtam ehhez a kis kiránduláshoz, vicces, hogy Dublinban a reptéri busz €9-ért összesen hazahoz, nem mászkálhatom át ennyi pénzből az egész országot...) Visszafelé már könnyebben ment a reptérre való bejutás, magabiztosan mászkáltam mozgólépcsőről mozgólépcsőre, nem lepődtem meg a terminálok között futó kisvonaton sem, azon viszont igen, hogy fél perc alatt átsétáltam a security-n mert senki nem volt... A dublini hirekhez szokott agyam el sem akarta hinni, hogy kész, ennyi volt az átjutás, dehát ez mégis csak Németország, nem Irország haha. A gyors security-nak köszönhetően több, mint 3 órát ültem még a reptéren, ami tekintve, hogy az egész szinte üres volt, nem is volt olyan nagy probléma. A pesti gép 20.20-kor, pontosan indult, igy 22.35-kor, időben le is szálltam végre a célállomáson, Budapesten.         

Kilépve a reptérről csodálkozva láttam, hogy se Anyu, se Apu nincs ott, csak Nagyi vár rám a kapuban - mint kiderült a tesómék kocsija lerobbant Dunaújvárosban, úgyhogy Apunak este 7-kor el kellett mennie értük, Anyu pedig taxival jött ki elém, de kicsit késett - hát ennyit az én nagy meglepetésemről... Apu éjfél előtt nem sokkal futott be, a körülményekhez képest egész nyugodtan, szóval kezdődhetett a móka.  

München