Oldalak

2011. június 23., csütörtök

Olvasok is néha

Ezt most találtam a főoldalon és mert a Csermely, mint név különösen tetszett, végigolvastam a bejegyzést és a kommenteket is. Megérte. Kenderkóc kötélen függő teknő, "Éjjeli lepkefing az ezüst holdsugáron" elnevezésű homeopátias szar... Hát ez most feldobta a napom.


Amúgy per pill mi is potyázók vagyunk, ugyanis az itteni 12 hós oltást még nem adattuk be (13 hós múlt ugye a Csepp), de ennek egy oka van, az is elég: ugyanez az oltás otthon 15 hónaposan jár és nem akartam 1 évesen szopatni vele, van neki elég baja mostanság. Most, hogy hazamegyünk, talán bepróbálkozom otthon, hátha beadják 13 hósan a 15 hós oltást, ha nem, nem dőlök a kardomba, jövünk vissza és majd itt megkapja 14 hónaposan. Az úgy jó középút. Hát ennyi, köszönöm, megyek vissza pakolni.

2011. június 21., kedd

Miss Rendező

Azon gondolkodtam, hogy ha videó klipet forgatnék, akkor azt a roppant eredeti forgatókönyvet használnám, hogy sétál a hős egy forgalmas utcán és a kamera a szeme, szóval így inog meg körbenéz meg ilyesmik.


És mondjuk először szemüveg nélkül tenné ezt, szóval először minden homályos lenne meg bizonytalan és aztán mondjuk a refrénnél feltenné a szemüveget és egyből kiélesedne minden és úgy sétálna tovább.


Jó, mi?

2011. június 19., vasárnap

A ma

Bár ma is csak egy órásra sikerült az egyetlen napközbeni alvás, kicsit jobb volt a hangulatunk, ki tudja, miért.


Délelőtt voltunk a Phoenix Parkban. AV egyik kollégája javasolta, hogy menjünk oda, mert van ott egy remek kis játszótér. Mivel ír volt illető, kicsit félve vállaltuk be a dolgot (= az íreknek minden szuper, elég kisigényűek ugyanis), de meglepően jó volt a hely, sokszor megyünk még, érzem. A szokásos bébihintákon túl ugyanis volt két kisház, ami nekem baromira tetszett (P. rájuk sem nézett, mintha bizony minden nap látna olyan házikót, ami akkora, mint ő, dehát elég blazírt figura, ezt mindig is tudtuk) meg volt 3-4 csúszda illetve egy "falrendszer", amin különböző activity-ket lehetett csinálni. Volt ott egy nagy óra, aminek lehetett állítani a karjait, egy váltó, amivel lehetett váltani, mint a kocsikban, egy nagy Braille írást tanító rész, különböző magasságú hangokat adó rudak, egy nagy kormány és ki tudja még hány izgalmas dolog...


Délután vásárolni indultunk, de végül Dun Laoighaire-ben kötöttünk ki, még hozzá a People's Parkban, ahol épp Food Market zajlott, szóval volt minden, mint a búcsúban. P. igencsak kitombolhatta magát, mert baromi sokan voltak és őt felvillanyozza a közösség: embertől-emberig tipegett, kérincsélt, mosolygott, bezsebelte az elismerő pillantásokat. (Ismét megkérdezték, lány-e, de már nem érdekel, heti egyszer tuti kapunk egy ilyen kérdést, hiába van farmerben meg kék cuccokban. Mondom, hogy tuti szép a képe.)


Este jött két ismerősünk, P. már dőlt-borult, mikor elmentek fél 8 körül, ennek ellenére még 9-ig húzta az igát és akkor aludt be, a vacsora közben (ha-ha, így jár, aki legény egész nap).


Kiegészítés:


Az este 8.45-kor kidőlt Örökmozgó 11 körül felébredt úgy negyed órára (oké), majd Pi-kor (3:14-kor) újra felkelt, ezúttal 4.45-ig. Egy órás nappali alvás után 1,5 órát fenn tombizott. Ennyi. Aztán 4.45-kor visszaaludt egészen 7.15-ig, hurrá. Hát ennyit a fárasszuk le és akkor jobban majd alszik elméletről.

2011. június 18., szombat

Zsibbadás

P. úgy döntött, hogy tegnap kihasználta az összes "jó vagyok" kuponját, úgyhogy ma ismételten minősíthetetlen napon vagyunk túl. Minden sírás, sikítás, rikácsolás mellett pedig a lentebb leírt napirendtől eltérően fél 1-fél 2-ig aludt és szevasz.


De legalább tudnánk, mi az az iszonytatóan borzasztó neki, ami miatt folyton nyomni kell a rinyát... Foga ezer éve semmi, rendesen telíti a pelusokat, kap enni, van tiszta ruhája... Eh.

Kalandok hada

Bár reggeltől (hajnaltól) úgy 4-ig megállás nélkül esett, érdekes módon mégsem volt szörnyű a mai nap.


P.-nek hihetetlen érzéke van ahhoz, hogy miután túlhúzza a húrt, "belassít" (azaz kevésbé nyűgösködik, lassításról szó sincs, pörög, mint a motolla, de mint egy vicces, jókedvű motolla)... Ma tehát lakásfogságon voltunk, amit szaladgálással, bújócskával töltöttünk, illetve P. elkezdett egy elég hülye szokást: állva pörög körbe-körbe és közben Csuka Mónika Egy kicsit szédülj el örök érvényű nótáját dalolja.


A mai nap egyébként több szempontból is mérföldkő, egyrészt mert P. először hordott nadrágpelenkát (Huggies, akciós volt, gondoltam kipróbáljuk), másrészt meg mert először evett csokit is... Utóbbi teljesen a véletlen műve volt: P. önállósította magát és ebéd után úgy vélte, ennyi JÁR neki. Mire rábukkantam, már boldogan falt egy csík Kinder csokit. Hát így múlik el a világ dicsősége.


Este garden party-n jártunk, fél 7-től negyed 9-ig tombizhatott hát az úr. (4-ig esett, utána úgy tűzött a nap, hogy tökéletesen felszáradt minden.) Evett fagyit, kajtatott a tömegben, kóstolt hamburgert, gurigatott egy bazi nagy labdát meg hasonló kedvességek. 3/4 9-re értünk haza, nagyon kíváncsi vagyok, hányszor ébred éjjel. Jóccakát.

2011. június 17., péntek

Kényszer

Azt egyébként szeretem magamban, hogy rosszkedv ide, bénázás oda, a tányérka és a kanál színeinek passzolniuk KELL.



És ezt még meg is örökítem...

Restancia 2

A Hogyan is telik egy napunk? egy egy éves gyerek mellett.


Ébredés 6-7 között. Mindig. Hétköznap, hétvégén, egyaránt. Eljövetelét jobb esetben egy tompa puffanás majd békés gagyogás jelzi, ekkor még van időnk egyet fordulni a paplan alatt (szigorúan egyet, de mégis az illúzió megvan, mintha aludhatnánk tovább), de maximum öt perc múlva meg KELL jelenni az ajtóban, különben gáz van. (Ha nincs szerencsénk, éktelen sírásra ébredünk, gondolom ez egyértelmű.) Szóval kezdődik a nap, 6-7 között, természetesen inkább 6-hoz közelebb.


Fél 8-8-ig úgy nevezett "kihúzás" van, azaz húzzuk az időt a reggeliig. Miután nem azért ébred, mert éhes, viszont visszaaludni már nem tud, hiába simogatás (lószar), ringatásos-séta (nagyobb hatásfok, de ugyancsak értelmetlen, csak a derekunk fájdul meg), ez az idő játékkal telik, azaz P. mindenfélét odahord hozzánk és az ujjával bököd.


Fél 8-8-kor rinya hegyek, tombi kezdődik, ami egyértelműen jelzi, hogy itt az idő reggelizni. Ez mostanában vajas kenyérből áll (ma mondjuk egyesével dobálta le a katonákat a tányérból, AV szerint azért, mert csak tépkedtem a katonákat és nem éles késsel formáztam őket) majd 150 ml tápszerből. (Ma mondjuk a 150-ből meghagyott 50 ml-t.)


8-tól újra játék jön, általában 1 perc / item a lekötési együttható, miközben felváltva sűrűn ásítozik és rohangál, esetleg nyög.


Fél 10-10 körül lemegyünk sétálni (idő függvényében hol káromkodom, hol nem, általában igen), majd 15-60 perc séta után P. elalszik. Ha a 60 perces verzió van, akkor ez alatt a 60 perc alatt kb 6x kezd éktelen sikításba és csukott szemmel próbál hasra fordulni a hordozóban, nem sok, de azért némi sikerrel.


Mikor elaludt, kezdődik az Én Időm, szélsebesen felviszem, kiveszem a hordozóból, át a kiságyba, átöltözöm és ekkor blogolok, főzök esetleg, csinálok egy teát, pisilek, kicsit takarítok, összeírom, miket kell venni / csinálni, ilyesmik. 40 perc - 1,5 óra után ébred, a reggelihez hasonlóan vagy sírva vagy gagyogva. (Előbbi az esetek 70%-a, utóbbi 30%.) 40 percet általában akkor alszik, mikor vagy fáj a fejem, vagy sok a dolgom, ilyenkor ugye a feljövetelt leszámítva kemény fél órám van Magamra. A 1,5 órás verzió kétségkívül jobb, de ezért imádkozni kell nagyon.


Mikor felébred, fél 12-12 körül megebédeltetem (ezt már vázoltam, micsoda kínok közepette), majd én is megpróbálok enni (ezt is részleteztem már, hogy sikerül). 1 körül próbálok nézni egy Doctors részt, majd miután nem megy, lemegyünk sétálni. Vagy egy parkba vagy a partra vagy a központba megyünk. A 3-as kajálás útközben ér, ekkor megetetem, érdekes módon sokkal rendezettebben, mint otthon. Némi hiszti után fél 5 körül hazaindulunk, ha szerencsém van, alszik hazáig 40 percet a kocsiban, ha nincs (és mostanság ez van), akkor hazaérünk, átteszem a hordozóba és újra leviszem. Legtöbbször, ha sétálunk 20-30 percet, bealszik. Felhozom, 40 perc alvás, oké.


Fél 6-6 között ébred, uzsonna, majd Szolga 2 vezényletével kezdődik az esti muri, játék.


Fél 9-kor fürdés, 9-kor vacsora, Szolga 2 elringatja (ezalatt én fürdöm), majd fél 10-10 között alszik el.


Éjszaka 2 körül és 4 körül fix ébredés (ha nincs szerencsénk, éjfél után is és 5-kor is), majd Ébredés 6-7 között. Mindig. Hétköznap, hétvégén, egyaránt.


A napból természetesen most kihagytam a sírás és nyögés hegyeket, amik persze végigkísérik az egészet.


Most így végigolvasva nem is tűnik olyan kemény ez az egész... Pedig az. Mert ami igazán fárasztó, az az, hogy



  • MINDEN nap szó szerint ugyanazzal telik

  • a sírás-nyögés idegölési szintjét írásban nem lehet átadni, pedig az óriási energiákat vesz ki az emberből, csakúgy, mint az,

  • hogy EGYETLEN lépést sem lehet tenni anélkül, hogy valaki ne követne és kuncsorogna valami miatt

  • mindez már több, mint egy éve tart

  • nincs kiszállás, se hétvége, se ünnepnap, se szülinap, se semmi


És én elhiszem, hogy más ötven gyerekkel teszi ugyanezt, húsz állás mellett és közben jó feleség (esetleg épp az, hogy egyedül neveli a gyerekeket) meg ragyog a lakás, de leszarom. Nekem ez is baromi fárasztó, álmos vagyok meg fáradt és szeretnék végre egyszer este 10-től reggel 9-ig aludni anélkül, hogy éjszaka fel kéne kelnem...

Shopping spree

Ha a vásárlási láz korrelál a depresszióval és / vagy a szorongással, akkor elég nagy szarban vagyunk, ugyanis ez az elmúlt két nap termése:



Mentségemül szolgáljon, hogy valószínűleg nem én fogom hordani ezeket a dolgokat, bár igaz, ami igaz, a rövidnacikat már a fejemre próbáltam titokban.

2011. június 16., csütörtök

Restancia 1

Kedden, miután otthon nagyon nyűgös volt a Ded (mikor nem az), úgyhogy nem tudtam se enni, se inni, se létezni, elsétáltunk a Tescoba vásárolni, mert úgy gondoltam, veszek egy szendvics menüt és akkor az lesz az ebédem, jól.


Már ott jól indult a dolog, hogy P. útközben folyamatosan üvöltött, de úgy, hogy többen félreálltak, mert látták, hogy komoly a dolog. Miután ebéd után indultunk, éhes nem lehetett, próbáltam itatni hát, levetkőztetni, felöltöztetni, simogatni, kivenni, betenni, de semmi, ő csak sírt kétségbeesetten, maximum addig hagyta abba a rinyát, amíg majszolta a szájába tömött kekszet. Oké. Tulajdonképp csak a szokásos... A Tescoban be is szereztem a kívánt szendvics menüt (egy szendvics, egy fél literes víz meg egy mini zacskó szeletelt alma) meg még ezt-azt, majd mikor P. újra rázendített, villámsebesen kiszaladtam a közeli kis füves területre elfogyasztani a jól megérdemelt ebédemet. (Ekkor nagyjából ötszázadszor mantráztam magamban a soha, soha többet nem akarok még egyszer gyereket illetve a senki, senki nem tudja, micsoda kínlódás ez az egész lemezt.) A fűre letelepedve elkezdtem falatozni (egy naaaagy falat nekem, egy kis morzsa P.-nek) és egész jól ment a dolog: P. szája be volt fogva a szendvics darabkáival, én meg ebédeltem. (Közben persze aktívan próbáltam visszatenni P. lábára a cipőit, amik amint felkerülnek a lábaira, azonnal elkezdi leszedni őket, eszegetés ide vagy oda... Rendesen multifunkcionális az ipse.) A szendvics behammogása után jött a víz és miközben P.-t hessegettem el magamtól, mert mindenáron az én üvegemből akart inni, pedig van neki jó kis itatópohara, átkoztam magam, amiért szénsavas vizet kaptam fel a nagy rohanásban, mert ezt nem lehet megfelelő gyorsasággal hörpinteni... A Nagy Vedelés közepette P. megszökött, de csak a babakocsi kerekéig jutott, ahol megtalálta a szendvics dobozát és akkurátusan elkezdte kieszegetni a szenyában lévő húsról lepotyogott panírt. Éljen, volt 2 perc nyugalmam. Miután a panír elfogyott, neki vetette magát az almaszeleteknek. Olvastam, hogy valaki ilyen korban már adott almát egészben is a gyerkőcnek, nem rettentem meg hát, hogy nem csak én almázom, hanem P. is. Nem rettentem meg, először. Aztán egyszer csak látom, hogy P. nagyon nyeldekel, pirosodik a szemöldöke, csukott szemmel, mint a békák próbál egyre erősebben nyelni... No, marha jó, itt fog megfulladni a füves terület közepén, kicsit beparáztam, de mivel jártunk már így párszor, mert az Úr igencsak türelmetlen az evést illetően is (azaz még rég nem nyelte le az első falatot sem, de már húsz másikat töm a szájába), rutinosan a vállamra csaptam és elkezdtem fejjel-lefelé rázogatni. Szerencsétlen ettől úgy megijedt, hogy köhögött, sírt, köpködött egyszerre, egy kicsit kihányta a panírt is, majd egyszer csak sikeresen felöklendezte a ludas almadarabot, de azon nyomban két rágás után újra lenyelte, biztos ami biztos, ki tudja, mikor jut ezek után újra ételhez. Egy pár perces sírás után túlestünk az ijedtségen, kezdődött a móka, P. mezitláb rohangászott a fűben, kipakolta a pénztárcámat (az aprót már rég kiszedtem, mert mostanság az egyik legkedveltebb móka a "nicsak, egy buksza (2:30tól)" játék). A móka úgy 5 percig tartott, ezután P. megunta a banánt, rám mászott, ütögetett, szóval a szokásos lemez. Hogy feldobjam, a hasamra húztam és a hátamra fekve jobbra-balra gurultam vele, ez tetszett is neki úgy jó fél percig, nagyokat nevetett, majd nyűgösen tovavonult, én meg felfedeztem, hogy hátradőltemben jól beledőltem egy óriási madárszarba. Nem tudom kellőképpen kifejezni mi minden szaladt át az agyamon ennek következtében, a lényeg a lényeg, hogy az a köcsög szar pont a hátam közepén fityegett, de bazmeg pont a hátam közepén, hogy véletlenül se tudjam letörölni, mert mint a szólásmondás is kéri, akkor lássam, mikor a hátam közepét, ergo nem tudtam belőni, hol van pontosan az a szar szar, csak éreztem, hogy nedves és hideg. Bedobtam hát P.-t a babakocsiba (mert hogy ő sem szívódott ám fel időközben, sőt) és miközben ő hídba feszítve visított, én előrecsavartam a pólóm, hogy egy használt zsepivel letisztogassam a madárszar nagyját, szóval csak az nem látta a kivillanó melltartóm alját, aki nem akarta. Mondjuk ekkor már baromira nem érdekelt semmi, P.-t már nem szidtam, nem is néztem rá, csak toltam, toltam megátalkodottan, miközben ő természetesen sírt, míg haza nem értünk. Itthon beáztattam a pólóm, elátkoztam az összes fosós madarat, majd igyekeztem lenyugodni és olyanokra gondolni, akikek aktuálisan rosszabbul megy a sora, mint az enyém, mert mit tudom én, éheznek, meddők, betegek és hasonlók.


Nem tudom, a fenti történethez mit fűzhetnék hozzá... És én így élek napról-napra...

Terveim a blogon - jegyzetfüzet

Terveim között szerepel



  • egy táblázat készítése, hogy mikor jó szülni az időjárás szempontjából

  • a magyarországi kalandjaink leírásának befejezése

  • egy változatos heti étrend összeállítása P. számára

  • a high-need baby leírása (saját) példákkal, dr Sears alapján

  • a tegnapi napunk leírása, jelszó: kaka

  • egy átlagos napunk leírása


Csak hogy tudjuk, mire számítsunk...

2011. június 15., szerda

A ma

Remek (he-he) idő volt ma (de tényleg, csak ez a szó, remek... mintha azt írtam volna, pompás...), úgyhogy 2-től sétáltunk egy nagyot, a St. Stephen's Green-ben jártunk, először a bevásárló központban, aztán meg a parkban. P. kapott egy kék pólót a kék beach nadrágjához (be vagyok sózva, ugyanis nem is írtam, jövő pénteken megyünk haza ET-ként), majd miután az összes gyermektelen vásárlót meggyőzte arról, hogy nem is olyan rossz a gyerek nélküli élet (konkrétan két percenként sikított egy velőtrázót a babakocsiban ülve, miközben a lekötés ellenére hídba vágta magát - ha kivettem, 2 másodperc múlva szem elöl vesztettem, úgyhogy végül szó szerint a hónom alá vágva hagytam el a helyszínt), szóval mindezek után kiültünk a parkba egy operaénekes próbáját hallgatni, ámde ott meg mindenkit molesztált, aki élt és mozgott vagy nem éppen mozgott, hanem próbálta élvezni a napsütést. Az emberek többsége jól bírta a kiképzést, mosolyogtak rá, köszöngettek neki meg ilyesmi, de volt 1-2 fap***a, aki ilyen "úristen, vigye már innen valaki ezt a törpét" nézéssel nézett, pedig P. igazán kedves arcát mutatta azzal, hogy a kinézett célszemélyekhez odaszaladt, megállt tőlük fél méterre, mélyen a szemükbe nézett, mereven, mintha farkas szemet nézne, majd huncutul csippentett a szemével, amiről szerencsére csak én tudtam, hogy mit jelent (kergetőzésre való felhívás). Negyed 6ra értünk haza, persze alvásról szó sem eshetett, úgyhogy amint felértem vele a lakásba, kikaptam a sportkocsiból, áttettem a hordozóba, majd újra letepertem és szerencséjére negyed óra után elaludt egy időre. Délelőtt 1 óra valamennyit sétáltam vele, de csak ásítozott, dörzsölte a szemét, bóbiskolt 10-15 másodpercekig és az istennek nem akart elaludni. No de ez már mindegy is, minden jó, ha jó a vége, nem is volt olyan borzasztó ez a mai napunk...

Első

Tegnap eljött a nagy nap.


Nem tűrhettünk tovább.


Mivel folyton birizgálta a fülét szerencsétlennek, két huncut tincset papírvágó ollóval merészen lenyisszantottam P. mesés hajkoronájából.

Étek-rinya

A jól evő gyermek egyébként válogatós, köpködős, dobálózós lett. Eddig vártam az étkezéseket, mert legalább akkor csönd volt (értsd: nem sírt, nyögött), de jó ideje (kb 1 hónapja) rettegek, ha eljön a kajálás ideje.


Az egész azzal kezdődik, hogy egyszer csak éhes lesz. Egyik percről a másikra. Mikor rájön az inger, abbahagy minden tevékenységet, becsukja a szemeit és tátott szájjal kiabál (lásd, mikor a Szomszédokban leesett az a munkás a tetőről). Ekkor azon nyomban pattanok elkészíteni / megmelegíteni az ételét, ez alatt a 2 perc alatt vagy a nadrágomat húzza le bokáig, miközben lemegy hátra hídba, vagy extázisos üvöltéssé fokozza a sírást.


Amint kész a kaja, beültetem az etetőszékbe, izgul, előre-hátra dől, míg meg nem kapja az első falatot. Két falat (de szó szerint kettő) után megunja a dolgot. Különböző dolgokra rámutat az asztalon (csavarhúzó, zsepi, telefon stb) és nyög. Ha próbálom etetni, kiveri a kezemből a kanalat és folytatja a nyögést és a mutogatós-kérést. Ha odaadom neki az óhajtott tárgyat, fogdossa 1-2 percig, ezalatt etetem, mint egy gép. Ha nem adom oda a dolgot vagy én marha mást adok, mint amit ő kinézett, a nyögés rövid időn belül sírássá fokozódik. (Ezt aláhúzandó a karjai cséphadaróként járnak.) A tudatlan olvasó most biztosan azt gondolja, hogy hülye vagyok, nem éhes a gyerek és kész, de nem, már azt is próbáltam, hogy ilyenkor kiveszem a székből, hogy szevasz, ennyi volt a kaja, no ekkor szabadul el igazán a pokol, mert rájön, hogy elcseszte és ilyenkor visít, mint akit nyúznak, lemegy hídba, rimánkodik, könyörög stb stb. Ilyenkor megtörök, visszateszem a székbe, hozok valami mást, amit persze szintén megun két falat után és kezdődik az, hogy különböző dolgokat pakolok a kezébe és míg azokkal elvan, megetetem.


No és itt jön a slusszpoén. Miután evett, láthatólag nem éhes és a tizedik féle kaját is kilöki a kezemből vagy ledobja a földre, nekiállnék én is enni - de ezt természetesen nem tűri. Húzza fel magát a térdemre, sír, nyög, tombizik. Ha visszaültetem a székébe és adok neki valami rágcsát, azt módszeresen ledobálja a földre, meg sem kóstolja.


Okosok, ilyenkor mi a teendő? Ha adok a kajámból, addig eszik, amíg van valami a tányéron. Ilyenkor rágok, mint a gép, próbálok 5 másodperc alatt megebédelni, őt pedig igyekszem minél lassabban etetni. Ha nem adok neki, üvölt.


AV szerint simán be kéne tennem a kiságyba addig amíg eszem, de én már csak ilyen béna vagyok, nem tudok úgy enni, hogy közben a másik szobában valaki kiköpi a tüdejét úgy sír.


Teljesen zsákutcában érzem magam.


És ez még csak az étkezések fél-fél órája volt. A napok többi részéről később. Csak az emlék kedvéért. Szigorúan.


Ja és ha már kaja, az ízlése egy év körül:



  • A régebben kedvelt gabona- és tejpépekre rá sem néz, fordítja el a fejét, mászna ki a székből, bármilyen éhes.

  • A túrótól, a kefírtől szintén undorodik, előbbitől szó szerint kirázza a hideg, utóbbit pedig pár napja adtam először úgy, hogy egy kis istenített kenyérdarabot belemártottam, de erre valami ordenáré arckifejezés mellett úgy köpte ki együtt a kettőt, mint annak a rendje.

  • A zöldséges-húsos ebédekből alig-alig eszik meg valamennyit, de ezeket ügyesen szét is keni mindenhol, miközben kalapál a kezeivel.

  • A gyümölcsök MÉG csúsznak, ez jó pont.

  • A kenyeret szereti magában és vajasan is, a kenyér mániájánál már csak a sajt mániája nagyobb, ha a kis kenyérkatonáira teszek egy kis sajtot, akkor maximális pontossággal szedegeti le a sajtot a kenyérről, nehogy egy morzsa is elrontsa a kellemetes sajt ízt.

  • A joghurtot hol eszi, hol nem.

  • Az italokat illetően kedvence a rooibos tea és a víz. (Nem mintha mást kapna ezeken kívül.)

2011. június 14., kedd

Rövid

P. két új szokást vett fel, ha ideges: egyrészt a kezeit törögeti, amitől végképp úgy néz ki, mint egy aggodalmaskodó manó, másrészt meg a ruháját húzogatja elöl, mintha oda akarná adni.


Kiegészítés:


Még három szokás. Egy: Lehajol, alul átnéz a lábai között, majd ha feltűnök, éktelen vihogásba kezd és nyújtogatja a lába között a kezét, hogy megfogjon. Kettő: AV odaadott neki egy régi telefont, úgyhogy most lelkesen telefonál: felveszi a kagylót, a füléhez tapasztja és össze-vissza gagyog. Három: Amint meghallja a dart-ot közeledni, kifeszített mutató ujjal mutat ki az ablakon, csak hogy tudjam, honnan jön a hang.


Tegnap egyébként a Merrion Square-en jártunk, mert jó volt az idő: a játszótér egy nagy fos, van egy darab bébihinta (alapállapotban foglalt), pár rozsdás mászóka, egy mókuskerék (ez mondjuk jó, sehol máshol nem láttam még) meg egy éles szélű fémcsúszda. Mindehhez a talaj faforgáccsal van leszórva, tök hepe-hupa az egész, hagy essen már el szegény totyogó gyerek. Játszózás helyett inkább a zöld fűben járkáltattam hát P.-t, azt élvezte, minden gyanús alaknak odakacsintott egyet. (A park amúgy nem lesz a kedvencünk, mert a játszótér hiánya mellett megközelíthetetlen is, azaz csak az egyik oldalán lehet rámpán bemenni, mindenhol máshol lépcsők vezetne le a parkba.)


Mára ennyi, köszönöm.

2011. június 12., vasárnap

Restrospektív

Amik eddig kimaradtak, azaz kalendárium-féle, mit csináltunk, merre jártunk az elmúlt időszakban.


Ma, mivel egész álló nap esik, nem sok helyen jártunk: az előbb elugrottunk Blanchardstown-ba és míg mi P.-vel a Dunnes-ben keringtünk, AV kipipálta a Lidl-t. Hazafelé P. meglepő módon elaludt (= álomba rágcsálta magát) és másfél órája horpaszt. Itt tartunk most.


Tegnap szebb idő volt, úgyhogy a délelőtti szunya után elautóztunk Portmarnock-ba, mert a fejembe vettem, hogy P.-nek homokoznia KELL és az a part nagyon szép homokos. Az élvezetet fokozandó, még egy lapátot is vittem, én, a gondos anya, de sajnos sem a homok, sem a lapát nem ragadta magával P.-t, mert pár ügyetlen lépés után (= miután az egész búrája homokos lett, vagyis az orrában és a szájában is ott csillogott a cucc), feladta a harcot, elment a kedve a sétától és helyette inkább élvezettel mutogatott a parton ügető lovakra. Miután kitombizta magát a parton, átkocsiztunk Malahide-ra és a játszótéren meghintáztattuk és megcsúszdáztattuk egy kicsit. Mivel 3 óra felé járt az idő, beültünk a kastély teázójába elfogyasztani a szokásos tea-scone kombónkat, P.-t pedig próbáltuk megebédeltetni, de ez utóbbival csúfos kudarcot vallottunk, P. ugyanis szó szerint mindent csinált (pl az etetőszéke háttámláját nyalta), de enni nem evett. A kocsiban hazafelé persze megéhezett, ekkor pár szem ropival szúrtam ki a szemét, ami annyira ízlett neki, hogy a nagy ropogtatásba bele is aludt. Az éjszakát az előzőekben már vázoltam, ismét bebizonyosodott hát, hogy a nappali tevékenységek érdekessége semmi összefüggésben nincs az éjjeli alvás minőségével.


És ha már ilyen szépen visszafelé haladok, pénteken a városban jártunk P.-vel, bementünk a St Stephen's Green-be, kapott egy beach rövidnadrágot (kék, kis delfinekkel, nagyon vicces), randalírozott a kis üzletek között (egyikbe be, másikba be, ide szaladt, oda szaladt), kirohant a játékboltból egy nyakkendő üzlet kedvéért (hja, stílusérzék öregem), majd kimentünk a parkba galambokat hajkurászni és füvön futkosni. Hazafelé beájult a babakocsiban, éljen.


A csütörtök ezúttal jelzőt sem kap, annyira emlékszem, hogy szar nap volt, négyszer indultunk sétálni, négyszer áztunk el, úgyhogy a háztól 200 méternél távolabb nem merészkedtünk. P. fél 2kor kelt a délelőtti alvásából, délután így már nem aludt, úgyhogy este 9kor úgy sírt, mint még soha, teljes extázisban nyomta kb 20 percen át, ránk jött a frász szó szerint, hogy mi lesz, ha abba sem hagyja. Borzasztó volt, senkinek sem kívánom. Ettől eltekintve az este mondjuk jó volt, tegyük hozzá, mivel ekkor volt a 4. házassági évfordulónk, régi képeket nézegettünk, "pezsgőztünk" meg sütiztünk.


Szerdán Malahide-on jártunk P.-vel, mert vagy 80 db mega építőkockát szereztem 5 euroért. A dart út vicces volt, 30 perc maxi tombi. Miután nyújtogatta magát kifelé a kocsiból, kivettem, hátha a táj lenyűgözi, de nem, fél perc ölben ülés után megunta a dolgot és folyton le akart mászni a földre, de menni nem tudott, mert rázott a dart és mindig seggre ült. Ekkor felkéredszkedett, felvettem, de fél perc után újra visszacsúsztunk az egyes kockára, azaz le akart menni. És ez így ment fél órán át, míg le nem szálltunk. Malahide-on amúgy nem maradtunk sokáig, lesétáltam a vitorlásokhoz, vettem egy tejes kávét meg egy lekvárost (előbbit félig magamra öntöttem, miért is ne), P.-nek adtam egy sima croissant-ot és miután szépen lekéstük a következő dart-ot, a fél 6ossal jöttünk haza.


Kedden nem tudom, mi volt, nem káptalan a fejem.


Hétfőn a központban jártunk, darttal, P. kapott egy vicces FP játékot, ilyet. Imádja nyitogatni, csukogatni. A madártól mondjuk idegbajt kap, mert nem jön rá, hogy fel-le kell húzogatni és nem lehet leszedni, de tényleg jó cucc, elvan vele. Amikor kinyitja a levélládát vagy az ajtót vagy feltolja a spalettát, mindig elégedetten állapítja meg, hogy TÁÁ, pedig próbálom neki mondani, hogy egér, cica és kutya van mögöttük, nem egy egyszerű TÁÁ.


Múlt vasárnap Tallaght-ban jártunk és végre beszereztük a réges-rég óhajtott szagelzáró kukát. (Nagyon jól bevált, örülünk neki, éljen.)


Múlt szombaton - a szép múlt pénteki nap után, amiről már írtam - még maradt a jó idő, így délelőtt kidugóztunk a Phoenix Parkba, ahol fociztunk, szaladgáltunk és játszótereztünk is egy kicsit. Délután, hogy maximálisan kihasználjuk a napsütést, elmentünk a St Anne Rose Garden-be és megállapítottuk, hogy a rózsák nagy része bizony már elhervadt, úgyhogy legközelebb május elején-közepén kell jönnünk, mondjuk úgy P. szülinapja környékén.


Úgy látom, a május 28-i hétvége kimaradt még, íme hát a hiteles krónika, ha már így visszatekintünk: szombaton miután nem esett az eső (a szél fújt, de már ez is haladás volt, hogy ki tudtunk lépni a házból) elmentünk az Airfield farmra, ahová hetek óta próbáltunk eljutni kevés sikerrel. (Mint írtam is, mindig esett-fújt stb.) A farm honlapja szerint úgy képzeltük a helyet, mint egy nagy állat simogatót, ahol P. láthat lovat, pulykát, csirkét meg ilyesmi háziállatokat. Elképzelésünk szimplán megbukott, miután állatok állítólag voltak ugyan, de hogy hogy nem, mi mégsem láttuk őket. Oké, láttunk pár birkát valahol a messzeségben meg néhány kósza tehén is felbukkant 1-2 km-re tőlünk, de P.-nek kissé nehezen tudtuk illusztrálni, hogy nézd, ott az a sötét folt az a tehén, azt mondja múú és hasonlók. Kissé csalódtunk hát a farmban, de sebaj, valahol a végében rábukkantunk egy kis tóra, amin egy hosszú híd ívelt át és azon P. nagyon jól elsétálgatott magában. (Ekkor még nem igazán tudott / szeretett fűben sétálni, mert zavarta az egyenetlen talaj.) A Nagy Hídséta után elmentünk a tea room-ba, itt kaptam egy baromi drága, de nagyon finom szelet sütit (4,5 Euro volt, agyam elszáll) és megteázgattunk, P. pedig meguzsonnázott.


Vasárnapra sajnos elmúlt a "jó" idő, újra esett, úgyhogy a szokásos Blanchardstown-i körünket tettük meg egy kis csavarral: AV vásárolt, mi meg P.-vel játszóházaztunk.


Na, ez a sztori kicsit hosszabb lesz... Szóval. A bejáratnál kérdezte a nőci, hogy tud-e már menni P., mire jó magyar szokás szerint kitérően azt mondtam, hogy hááát, most kezdte egy-két hete, khm-khm, mire nem kellett fizetnünk valami oknál fogva.... (Állítólag a mászó gyerekek után még nem kell fizetni, igaz, ezt az előző héten elfelejtették velünk közölni...) Hogy a rák a vetésre ne menjen, P. tényleg nem sétált olyan peckesen, mint múlt héten, ide-oda dőlt, két lépés után hasra esett a puha gumi matracokon, bénázott, ügyetlenkedett, nyögött. Nem tetszett neki a labdás medence, nem akart az alagút alatt mászkálni, nem akart tépőzárazni, egyre csak nyújtogatta a karjait, hogy vegyem fel. Remekül szórakoztunk hát. Fél óra "de bizony te most játszol" után meguntam a dolgot, kivittem megetetni, de ezzel sem volt nagyobb sikerem. Először is nem volt etetőszék csak a terem másik részében. A cuccommal és a ficánkoló gyerekkel a hónom alatt átbénáztam hát az etetőszékes részhez, ámde ott megláttam, hogy egyetlen üres szék nincs, ahová le tudnánk ülni. Oké. A cuccaimmal az egyik vállamon, P.-vel a hónom alatt felnyaláboltam hát egy etetőszéket (közben felborítottam egy babakocsit, tehát cuccok, etetőszék le, babakocsi felállít, cuccokat, etetőszéket újra megfog - mindezt úgy, hogy egy hülye p*csa fél méterre ült tőlünk és lazán végignézte, hogy ott szerencsétlenkedem a franc essen bele) és visszakukackodtam az eredeti helyünkre, amit azóta persze már elfoglalt egy népes fekete család. Ezen a ponton kezdtem egyetérteni az ateistákkal, de ekkor egy asztal felszabadult, én pedig azonnal lehuppantam, leszarva, hogy az asztal tele van mindenféle bögrével meg használt tányérral. Ezzel persze még nem értek véget a szenvedéseim, mert miután P. kiverte a kezemből az üveges őszi-almát, még mindig csapkodott, nyögött. Tehát még éhes, állapítottam meg rezignáltan. (Lószart rezignáltam, káromkodtam magamban, mint egy kocsis.) Előszedtem hát a 2 dl-es kész tápszert, majd próbáltam kinyitni. A doboz tervezőjének az anyukája szerintem rengeteget csuklott ezen az esős vasárnapon, azt a szart ugyanis nem lehet kinyitni, csak kisollóval. Kisolló persze sehol egy játszóházban, úgyhogy P.-t felelőtlenül otthagytam az etetőszékben, én pedig elrohantam kiskésért. Találtam is olyan jó kis életlen fehér műanyagkést, amivel nyiszatolni kezdtem a dobozt, de bár én már úsztam a ragadós tápszerben, az az istennek nem nyílt ki. Jó 5 perces huzavona után végre ki tudtam önteni az üvegbe a tápszert, amit mondanom sem kell P. nem kért. Helyette az asztalra fröccsent cuccot szépen szétkente, úgyhogy ekkor már mindketten tápszerben úsztunk. (Mindezen bénázást persze állandó nyögés-sírás-nyökögés kísérte, gőzöm sincs miért okból.) Miután ilyen sikeresen megebédeltettem, márpedig akkor is játszol felkiáltással visszamentünk hát a bébi küzdőtérre, ahol egy vadparaszt cipőben vigyázott a gyerekére. Cipőben bazzeg, van pofája valakinek a szaros cipőjével bemenni egy olyan helyre, ahol 2 év alatti gyerekek nyalják a világot. Hogy nem szakad az ilyenekre rá az ég kétszer. Ha ez még nem lett volna elég undorító, a Cipős mellett ezután megláttam két Mezitlábast is. Mezitlábast. Repedt sarokkal. Azt hittem, ott hányom el magam, hátul repedt sarok, elöl rózsaszín körmök a fekete lábfejen. Tényleg nincs Mindenható. Miután AV még nem jött vissza, elhúzódtam a legtávolabbi sarokba ettől a csürhétől és csendes sírás helyett próbáltam P.-t szórakoztatni, aki továbbra sem akart persze játszani, csak karok fel, vegyél fel, szevasz. Amikor pár 8-9 éves is beszabadult a 2 éven aluliaknak fenntartott részbe, megadtam magam, kimásztunk szépen a bébimedencéből, AV végszóra ott termett, mi pedig könnytelen búcsút vettünk a helytől és elhúztuk a csíkot a fenébe. Nagy az isten állatkertje, mindenhol vannak parasztok, vannak szar napok - ennyit a délutánról, még jó, hogy nem kellett fizetnünk ezért a kabaréba illő élményért...


A 30-ával kezdődő héten nem sok minden történt. Hétfőn jártunk darttal Sandymount-on, P. kicsit homokozott, de csak vizes homok volt, a hazautat pedig szó szerint végigvisította. Próbáltam etetni, kivenni, sétálni nem akart, enni sem, csak süvöltött-süvöltött. Hazafelé beugrottunk a Ringsend parkba, ott már hajlandó volt enni, majd kicsit mászkált is.


Kedden P. benáthásodott, úgyhogy kezdődött a napi 4-5x-i orrszívás, pedig szegény már nagyon igyekezett egyedül orrot fújni. (Ez most ott tart, hogy ha kilóg a zsebemből a zsepim, kihúzza és az orrához nyomja, majd fúj 1-2-t. Nem, már nem náthás.)


Keddtől - péntekig tehát betegség, nátha, hiszti, ki sem igazán mentünk sehová.


Péntek a már többször emlegetett szép nap péntek, körbeértem hát, úgyhogy azt hiszem, itt fejezem be ezt a giga bejegyzést, szépen eldaráltam mindent, mik voltak az elmúlt hetekben, haladunk-haladunk, lassan utolérem magam, hát el sem hiszem, csőváz.

Vasárnap délig

Miután tegnap 9.45kor elaludt a P. nevezetű, 10.15kor már fel is kelt, majd fél 1kor, negyed 4kor újra ébredt és negyed 7kor végleg úgy döntött, hogy itt az idő elkezdeni a napot. Negyed 7kor. Vasárnap. És hányadik vasárnap! (Mondjuk most még ideges sem tudtam lenni rá, mert azt álmodtam, hogy Anyu moziba vitte, de a mozi küszöbénél megbotlottak, P. kiesett a babakocsiból és a feje búbjától a sarkáig egy nagy kék folt lett rajta. Emiatt úgy megsajnáltam szegényt, hogy egy buddha nyugalmával vettem tudomásul, hogy itt bizony ma sem lesz 7 körüli alvás. Sem.)

Mindemellé ömlik az eső, fúj a szél, csuhaj.

Amúgy visszatérve az előző rinya bejegyzés végéhez (figyelem, nem rinya jön!), az "imádomhoz", az van, hogy bár a Törpe hihetetlenül Aktív meg Nyughatatlan (szerintem ha így halad, ő lesz a következő Johnny Cash), megdöbbentően értelmes is.

Például.

Tegnap az apja kereste a zokniját, hogy visszaadja rá (nem tudom, nyilvánvaló-e, hogy az sem magától mászott le a sztoikus nyugalomban, csendben játszó Ded lábáról), mire a "Nem láttad a zoknid? Hol a zoknid?" kérdésre P. beslattyogott a szobájába, kihúzta a zoknis fiókját és kivitt az ámuló apjának egy tiszta párat. (Mondjuk ha tudja, mi az a zokni és azt is tudja, hol van, sőt, azt is, hogy ki kell vinni megmutatni, akkor ne mondja nekem senki, hogy a Nem! szó értelmét viszont nem ismeri, de hagyjuk.)

Aztán.

Miután lejárt a mosógép, kijelentettem, hogy megyünk teregetni, ő pedig hirtelen beelőzve odarohant a kamrához és már-már szokásos módon kopogott... Szóval nem csak a mosás, a teregetés is megvan neki, ami durva...

Az pedig, hogy mindig kikapcsolja a porszívót és a bújj el! felszólításra ténylegesen elbújik valami mögé / alá, már említésre sem méltó...

What to do

Annyira, de annyira unok már morogni. Mostanság néha elképzelem magam kívülről és elég gáz, amit látok: egy gyerekével általában elégedetlen háztartásbeli, akit nem látni kabát nélkül. Borzalom.


Ami az elsőt illeti (már a gyerekével általában elégedetlenséget), egyszerűen halálosan unom az éjszakákat első perctől átalvó anyukák beszámolóit. Azt is unom, ha egy gyerek 2 percnél tovább elvan egyedül. Azt pedig végképp unom, amikor egy újszülött nem üvöltve sír, csak úgy... módjával. Mert ha léteznek ilyen gyerekek is, P. miért nem tartozik közéjük? Itt van, elmúlt 1 éves és olyanok vagyunk, mint a mosott fos.


Vegyük pl a tegnap éjszakát és a mai napot, amik abszolút átlagosak voltak - még csak nem is rosszak. (1) Este 3/4 10kor egy (2) 20 perces ringatás után alvás egészen (3) 5ig (7 óra 15 perc), amikor is ébredés, nyűglődés, seggrázás. Fél 6tól alvás 6ig, amikor (4) szintén ébredés, szintén nyűglődés, majd fél 7től egészen 7ig újra alvás. Ez 8 óra 15 perc éjszaka. Neki. Nekünk ugye nagyjából 6-6,5 óra. És nem egyszer, nem kétszer, folyamatosan. Több, mint egy éve. Nem, hazudok, hiszen ez még egy átlag éjszaka volt, voltak már ennél rosszabbak is, sőt. És basszus egy éves múlt. Más gyereknek miért van szüksége éjjel 12-13 óra alvásra, ha neki ennyi is elég?


Aztán ugye a nappal. Ma pl 7-től 8-ig kihúztuk a kaját, jól bírta (azaz nem az éhség veri fel korán), majd 8-kor olyan ordenáré ricsajba kezdett, hogy majd' összeszaladt a sziget. Mintha bizonyisten éheztetnénk és sosem kapott volna még enni. Ezt az ordítást fél 1-kor, ebéd után szintén megismételte, miután bevágott egy 200 grammos Sunday lunch fantázia nevű bébiételt (krumpli, répa, mindenféle más zöldség és csirke). Mit volt mit tenni, adtam még neki egy fél üveg almás-kekszes kaját és nagyjából 1 dl joghurtot, ez utóbbiból csak azért evett ilyen keveset, mert egy szokásos kalapáló mozdulata olyannyira félresikeredett, hogy a joghurt maradékának nagy része a pulcsimon, a kanapén meg az etetőszéken végezte. Miközben vizeztem be a pórul járt pulcsim, P. meg újra kezdte a visítást (hiszen eltávolodtam 2 méterre is), azt hittem, agyvérzést kapok, de komolyan. Kívülről ez biztos nem tűnik nagy tragédiának, hát gyerek szegény, de basszus, cérnaszálon lógnak az idegeim az állandó baromi hangos sírástól, a folytonos nyögéstől, az át nem aludt éjszakáktól és attól, hogy a környezetünkben minden más baba ötször többet alszik, mint P. és ötször kevesebb időt tölt nyűglődéssel. Ja és ez persze az ötöd ennyi idősekre is vonatkozik.


És mikor látom, érzem, hogy más egy éves (vagy fél éves) már alig sír és jóval nyugodtabb, mint P., néha elkap a félelem, hogy lehet, hogy miattam ilyen aktív meg erőszakos ez a gyerek? Mert erre nevelem? De bármikor felvetődik ez a gondolat, el is hessegetem, mert tudom, hogy nem miattam ilyen (már ha a nevelést vesszük és nem a genetikát), mert egyrészt születése óta ilyen, másrészt meg sok babás ismerősünk sokkal idegbetegebb típus, mint én, sokkal bénábban, kevésbé talpraesetten reagál szokatlan helyzetekre és mégis passzívabb a gyereke, mint P... Viszont ezzel nem vagyunk kinn a vízből, mert mindig, miután ezt tisztázom magamban, olyan szerencsétlennek érzem magam, hogy akkor miért pont mi fogtunk ki egy ilyen perpetuum mobilét, egy ilyen kis hiperaktív tudóst? Aztán persze miután ez eszembe jut, el is szégyellem magam, hogy szegény gyerek, hát ha már a saját anyja is mást szeretne helyette, az már a vég... De ha egyszerűen nem hittem volna, hogy ez ilyen nehéz lesz... Hogy egy percet sem fog tudni megülni a fenekén és hogy egy éves korában is fel fog ébredni éjjel és rengeteget fog sírni még mindig... És én elhiszem, hogy a Sors csak annak ad nehezen kezelhető gyereket, akiről tudja, hogy megbirkózik vele, de basszus, szerintem nálunk nagyon félrenyúlt, nekünk egy nyugis, éjjel alvó, szépen illedelmesen játszó babát kellett volna küldenie, mert így mire felnő, én esküszöm egy halom idegronccsá változom...


Ja és végszóként - nem a tisztesség kedvéért, hanem mert tényleg így van - még annyit tennék hozzá, hogy ezek mellett P. félelmetesen intelligens (igen, intelligens, nem okos), roppantul talpraesett és jó humorú - én pedig hihetetlen módon imádom...


Csak ne lennének babás ismerőseim...*


* Innen jut eszembe: akciótervet kell készítenem, hogyan fogadjam el jobban P. természetét, mert ez a fenti így elég gáz.

2011. június 10., péntek

Stalkers

Időről-időre jönnek az e-mailek, hogy xy meg z feliratkozott a youtube csatornámra. Mondjuk heti 2-3. Egyszerűen nem tudom elképzelni, kik lehetnek ezek az emberek. Nagyjából egy éve semmit sem töltöttem fel, akkor meg mit kell követni? Durva.

Fúj

Miután pár óra leforgása alatt másodszor tértem haza elázva sétából (ráadásul úgy, hogy sikertelen volt a küldetés, azaz P. nem aludt el), melegítettem magamnak a mikróban egy kis epres-vaníliás rooibos teát és miközben a konyhaszekrénynek dőlve lassan kortyolgattam a kezeimet jótékonyan melengető italt, beugrott, hogy te jó isten, hát nem véletlen az angolok / írek híres teaszeretete, ezt az épelméjűek számára hosszú távon elviselhetetlen időjárást ugyanis nem lehet csak úgy jegeskávé meg jégkása mellett kibírni, ide Forró Tea Kell Egész Évben. (Ma 12 foknál nem volt melegebb, hogy rohadna le.)

2011. június 9., csütörtök

Blah

Ha létezik szarfos nap, akkor ez a mai kétségkívül az volt. (Ja, igen, végül is még nincs vége...)


Félénken nézek az éjszaka elé.

2011. június 8., szerda

Hétről-hétre 4

Ha már így belelendültem, jöjjön a Nyaralás Hete.


Hétfőn még nem igazán nyaraltunk, helyette elmentem fogorvoshoz. Nagy meglepetésemre nem volt egyértelműen likas fogam, ami furcsa, de szívmelengető. Biztos, ami biztos alapon azért csináltattunk két gyanús fogról röntgent, de nem, tényleg nem voltak lyukasak, hurráhurrá. Hazafelé rácsodálkoztam, hogy a Ráday-val párhuzamos utca, ahol a nagy Szabó Ervin könyvtár van sétálóutca lett, majd nagy meglepődöttségemben vettem P.-nek egy Pampalini sapkát az Elefániban. Mikor hazaértem, S. bácsi és M. néni már nagyban P. nézőben voltak, 3 körül mentek el, de hogy a délután mivel telt, no azt nem tudom.


Kedden AV-vel beautóztunk Soroksárra megvenni P. első lábbelijét. Voltunk Brendonban, Sebastiano-ban, Humanicban, végül miután jó egy órát ingáztunk a három bolt között, nagy nehezen eldöntöttük, hogy egy szép zöld tépőzáras Falcont kap, mert az ár-érték arány még ennél a legelviselhetőbb. (Elképesztő, mi pénzt képesek elkérni egy szaros 20-as cipőért amúgy, de gondolom a problémám nem egyedi. Nem a pénzről van itt elsősorban szó amúgy, hanem az elvről... Elkeserítő, hogy csesszék már meg, tudják, hogy a gyerekért mindent, ezért az egekbe nyomják az árakat... Nevetséges, sunyi, undorító népség, többek között ezért sem szeretnénk hazaköltözni. Mellesleg meg röhögőgörcsöt kaptunk (volna, ha nem húztuk volna fel az agyunkat) a garancia miatt: gyerek nélkül vettünk egy cipőt (persze, mi vagyunk a hülyék, miért nem rángattuk el szegény kölyköt az 50 fokban vásárolni és miért nem cipeltük üzletről-üzletre), erre mikor rákérdezünk, visszahozhatjuk-e próba után, ha esetleg nem jó, a válasz: pénzt vissza nem adunk (!), le lehet vásárolni az árát, ki lehet cserélni a cipőt 3 napon (!) belül, ha a blokkra ráírja a pénztáros, hogy A (ajándék) (!). Bazzeg. És ha tényleg ajándék lett volna és csak a hétvégén adtuk volna oda? Őrület. Itt Bezzeg-Írországban egy hónapon belül bármikor vissza lehet vinni a vásárolt árut (van, ahol ez 3 hónap) és vagy visszaadják az árát kérdés nélkül vagy le lehet vásárolni... Ennyi. Eh... Nem is ragozom tovább, a kereskedői szellem színvonala otthon még mindig a béka s*gge alatt van húsz méterrel. No ez nem vonz haza, az biztos.) Mindenesetre mákunk volt, a cipő jó lett. A nap fénypontja kipipálva tehát.


Szerdán Nagy Babatalálkozón vettünk részt. Reggel felpakoltuk P.-t és bementünk a Feneketlen tóhoz egy ismerős babához, ahol még hat másik Baba + Anyuka is volt. P. meglepően nyugodtan viselkedett, valami úrias spleen-nel szemlélte a többi gyereket, majd ami nagyon aranyos volt, hogy volt egy kisfiú, aki folyton kiborította a kölesgolyós tálat, de ezt P. megelégelte és elkezdte visszapakolni a tálba a golyókat... (Az OCD öröklődik ezek szerint...) Azt hittem, ott falom fel. Nagyon jó volt amúgy ez a találkozó, jó érzés P.-t mások társaságában látni, tetszett, hogy nem félt, nem bújt folyton hozzám, kalandozott, visszajött tankolni kicsit, újra elmászott, szóval élte világát. 2 körül AV visszajött értünk (ő addig a magányos farkasok útját járta S. bácsinál), majd még sétáltunk egy kicsit a Feneketlen tó környékén, megebédeltettük P.-t és hazaautóztunk. Délután pakoltam, mert csütörtökön indultunk a hét nevét adó Nyaralásra.


Csütörtök reggel 10 körül (miután a kocsiban egy tűt nem lehetett elejteni) elindultunk Debrecenbe hát. Apu maradt otthon egyedül őrizni a házat, Anyut elvittük babysitternek. Egy elvileg három szobás + nappalis apartmant vettünk ki Debrecen közepén, a Nagytemplomtól kb 100 méterre, de mikor odaértünk, kiderült, hogy az egyik háló le van zárva, úgyhogy négy napig egy két hálós + nappalis lyukban voltunk kénytelenek tengődni négyen... Első napon míg AV kitakarította a kérót és kitalálta, ki hol fog aludni, mi Anyuval elvittük P.-t sétálni a központba. Meglepően jól tűrte a kiképzést, imádta a szökőkutakat, tetszett neki a nagy forgalom, szóval élvezte a helyzetet. Egy gyors ebéd után Anyuék újra lementek sétálni, mi meg AV-vel bevetettük magunkat a Tescoba bevásárolni.


Pénteken kezdődött az igazi muri: AV-vel kettesben már délelőtt elmentünk a hajdúszoboszlói fürdőbe, ami állítólag Magyarország legnagyobb fürdője, fú, mindenki dicsérte, hogy ilyen meg olyan jó. Talán az elvárásaink voltak az egekben (vagy talán van jobb fürdő a hajdúszoboszlóinál), mindenesetre kicsit csalódottan vettük tudomásul, hogy kicsit többet vártunk. Kevés volt a benti csúszda, elfelejtették közölni, hogy az igazi, világhíres csúszdapark kinn van, szóval csak a strand szezonban (azaz nyáron) használható és így valahogy untuk az egészet... Szó se róla, nagyon dizájnosak voltak a medencék, no de valahogy nem dobott fel sokáig, hogy most egy görögös medencében ázunk, most meg egy tengeresben. A víz hőfoka persze változott, de kevés volt az attrakció és az a kevés is ritkán volt bekapcsolva... A babarész mondjuk jól nézett ki, de P. hiányában ezt nem tudtuk kihasználni. Ettől függetlenül persze ha itt kinn lenne ez a fürdő, a senekemet verném a földhöz, de így kicsit csalódás volt. Este sajnos be is taknyosodtam, úgyhogy kérdésessé vált a másnapi debreceni fürdőzésünk, de egyszer élünk felkiáltással azért még nem mondtunk le róla teljesen, hálistennek - teszem hozzá.


Szombaton reggel Apu is megérkezett a buliba, mi pedig ismételten kettesben AV-vel - bár még mindig folyt az orrom - belevetettük magunkat a Kiserdőbe, azaz gyalog másztunk el az Aquaticum-ig. (Útközben megállapítottuk, hogy borzasztó mennyiségű hajléktalan van Debrecenben.) A fürdőbe lépve már-már otthon éreztük magunkat, hiszen talán negyedszer vagy ötödször jártunk itt. Az élményfürdő rész nem okozott csalódást, nagyjából ezerszer csúsztunk le mindegyik csúszdán, ha legközelebb is arra járnánk, most felírtam, hogy a sárga volt legjobb, a legnekemvalóbb. A kék kamikaze se semmi, a kék simában viszont megfájdult a kisujjam, a narancssárga pedig brutálisan megdob a végén. A hely egyetlen negatívuma, hogy a kajálda fenn van az egekben, így nagyjából egy szaunában kénytelen az ember enni. Én bírom a meleget, de konkrétan szédültem ebéd közben, borzalom volt. A termál rész is jó, bár sajnos ezt nem fedeztük fel eléggé, mert teljesen kidőltünk a csúszdáktól. A fürdő ára mondjuk elég húzós, ketten 12 ezer ft körül fizettünk, úgyhogy 10re mentünk és 3 körül jöttünk ki. Hazafelé valami elmeháborodott okból megint sétáltunk, betértünk a plázába is rágcsát meg innivalót venni, majd 4 körül váltottunk fel anyuékat, akik még eddigre sem unták meg P. társaságát. Este szokás szerint betaknyosodtam (napközben elmúlt), sőt, lázam is lett, 38 körül.


Vasárnap Anyuék kaptak kimenőt, ők mentek el fürdeni, mi pedig a délelőtti alvás után elvittük P.-t a Kiserdőbe sétálni. Elmentünk a játszótérre, mutattunk neki pónilovat (nem hatotta meg), majd a Csónakázó tavat is megcsillogtattuk neki, de elég nyűgöske volt, úgyhogy hamar elhagytuk a helyszínt. Hazaérve bepakoltunk, 4 körül indultunk haza és 7kor már otthon vacsoráztattuk őkelmét.


Összefoglalásképp elmondhatom, hogy nagyon jól sikerült ez a hosszú hétvége, P. nagyon jól bírta magát, mi pedig okosak voltunk, hogy vittünk babysitter(eke)t... A hét egyetlen negatívuma, hogy innentől kezdve egyre gyakrabban szomorkodtunk, hogy lassan mehetünk haza...

2011. június 7., kedd

Vagy hogy?

Most őszintén, mit kell ahhoz tenni, hogy az emberbe villám csapjon? Régen sosem voltak ilyen hírek, mint mostanság, hogy hol ebbe, hol abba csap a ménkű vihar idején. Vagy csak nem volt hírértékük és nem tudtunk ezekről az esetekről? Vagy hogy?


Aztán.


Ha csak nem tudtunk az ilyen fura balesetekről, de régen is járt így pár szerencsétlen, akkor vajon mit csinálnak ezek az emberek rosszul? Valami fémet fognak, mikor lecsap a villám? Vagy rossz a rezgésük? Vagy rosszkor vannak rossz helyen? Vagy hogy?


Aztán.


Ha csak mostanában divat ez az egész, miért? Több a villám, mint régen? Több ember van kinn vihar idején? Hirtelen, gyorsabban csapnak le a viharok? Vagy hogy?


Tudnom KELL.

Hétről-hétre 3

Na haladjak már ezzel is...


Ott tartottam hát, hogy lefulladtunk, de szerencsésen elindultunk a Lidl elől vasárnap este. És ha már az előző heteket is néven neveztem, ezt a 3.-at is illik, elárulom hát, hogy a következő hét a Rettegés Hete lett.


A hétfő fekete napként írta bele magát az otthonlétünk naplójába. Tulajdonképp ahányszor hazamentünk eddig, mindig attól rettegtem, hogy eljön ez a nap, amikor is nincs kifogás, nincs mentség, el kell mennem egy proktológushoz. Igen, 30 évesen, nőként egy se**turkászhoz. Remek. Miután nevünk, címünk már volt, időpontot meg jó előre foglaltam (kb 3 hétre előre MINDEN másodperce foglalt a dokinak), hétfőn reggel remegő térdekkel elvándliztam hát A Rendelőbe. Bár időpontra mentem, jó 45 perces csúszással oldalogtam be a doktornőhöz. (Ezt a 45 percet azzal töltöttem, hogy újra és újra rácsodálkoztam, hogy a páciensek 90%-a 40 éven aluli, számuk pedig iszonyatosan sok... Komolyan, ha tíz ember nem jött ez idő alatt, egy sem... Hát milyen elkorcsosult világban élünk már?) De térjünk vissza a témára. A panaszok vázolása után jött a vizsgálat, oldalfekvésben, előttem egy baromi nagy monitorral, amin premier plán láttam a hátsóm... (Megjegyzem minden tiltakozásom és kifogásom ellenére (=peeersze, van egy gyerekem, 30 elmúltam stb stb), igaza van AV-nek, most, hogy láttam, milyen 5 centiről a fenekem, tényleg nem ártana némi izommunka a területen...) A doktornő - legnagyobb rémületemre - nem tudta elsőre megmondani, mi a gáz, úgyhogy kimondta az ítéletet, amitől végig rettegtem: kolonoszkópia szükségeltetik. Teljesen letörtem, sírni eszembe sem jutott mondjuk, de a szívem a torkomban dobogott rendesen. Ha van vizsgálat, amiről mindenki azt írja, hogy borzasztó, szörnyű, iszonytatos, az a vastagbéltükrözés. És most tessék, azt mondja, az vár rám. Tettem ugyan néhány hamvába holt kísérletet, hogy elkerüljük a dolgot, de a lelkem mélyén tudtam, ez kész, lefőtt a kávé, hamarosan egy több méteres csövet fognak feltolni a hátsómba, szevasztok karóba húzottak, jövök. Kaptam egy telefonszámot, ahol időpontot kell kérnem meg egy receptet, amivel kiválthattam a fosatóport és szevasz, viszlát, találkozunk később. (Aki nem jártas a kolonoszkópia világában, annak elárulom, hogy a vizsgálat előtt egy napig nem szabad semmit sem enni, csak fosni a végtelenségig, különben nem lesznek átjárhatók a belek és meg kell ismételni a vizsgálatot.) A szörnyű hír után, nem tudom, hogyan, de kiváltottam a fosatóport, majd elsétáltam a Westendbe, vettem néhány bébikaját megszokásból, majd felhívtam a másik doktornőt, időpontért. Amilyen mákom volt, szerdára kaptam is, mert az aktuális beteg belázasodott (ha-ha, el is hiszem)... Ezután a rossz hírrel a zsebemben hazakullogtam, belevetettem magam a Crohn-os fórumokba és szó szerint rettegtem. Este elolvasgattam a kapott leletet és megdöbbenve vettem észre, hogy 17 cm-ig semmit sem talált a doktornő - ez jó, ezek szerint 17 cm-ig már benn volt valami, anélkül, hogy tudtam volna róla. (No jó, a vizsgálat kellemetlen volt, de nekem az is kellemetlen, ha valaki ránéz a fenekemre...) Mindenesetre büszkén állapítottam meg, hogy végbéltükrözésben már volt részem, éljen. No és hogy P.-ről is essen már egy kis szó: ezen a napon fújta meg először a furulyát, szóval neki tulképp jó napja volt... Délután másfél órát sétáltunk is vele, igaz, közben arról próbáltuk meggyőzni magunkat, hogy nincs semmi baj, túl leszek a vizsgálaton és minden jó lesz meg szép.


A kedd - az előző nap fényében - fosatással telt. Reggel még leerőltettem egy fél kakaós csigát, de utána már szilárd falat nem ment le a torkomon. Reggel 10kor és este 6kor ittam meg a két adag hashajtóport, ennek megfelelően reggel 11 és másnap 11 között egyfolytában ingajáratban voltam a szoba és a wc között. Furcsa, nem furcsa, estig nem is voltam éhes. 6 körül jöttek a tesómék, megnézni minket (ők nem tudtak a kis egészségügyi problémámról), mi pedig próbáltunk úgy tenni, hogy minden oké, épp pisilek, mikor kimegyek a mellékhelyiségbe (mondjuk ezt könnyen el lehetett hinni). Éjszaka kétszer voltam még kinn, mindkétszer azt hittem, ott maradok a földön, szédültem, hányingerem volt, kivoltam teljesen.


Szerdán eljött hát a rettegett nap, AV szépen elvitt a rendelőbe. (Still no food.) 10re mentünk, 11 körül be is jutottunk. Az még megvan, hogy kapok egy kórházi köpenyt, felfekszem az ágyra, felhúzom a lábam szülő pozícióba és jön egy nővérke valami injekcióval, amit belenyom a bal vénámba... No de ezután... néma csönd. A következő, amire emlékszem, hogy megyek kifelé és azon gondolkozom, hogy volt-e már a vizsgálat vagy sem. Emlékfoszlányaim vannak a délutánról, de egyszerűen nem áll össze a kép, mi hogy volt. Életem legfurcsább élménye volt ez az egész, miután pl utólag kellett elmondatnom AV-vel, mi hogyan is volt, miket csináltam, miket mondtam, hogy viselkedtem... Ő először azt hitte hülyülök, hogy nem emlékszem, mi volt, mert állítólag teljesen normálisan közlekedtem, reagáltam, kommunikáltam, de miután volt olyan, amit huszadszor kérdeztem meg tőle (elhoztuk a számlát?), kezdte elhinni, hogy itt valami turpisság van. Visszagondolva, amikor elmondta, hogy pl hol jártunk, miket beszélgettünk, akkor már nagyjából megvolt a dolog, de magamtól semmit sem tudtam volna mondani a délutánról. (Mondjuk arra a mi napig nem emlékszem, hol volt a kocsi, hol parkoltunk, hogy szálltam be stb. illetve másnap találtam a zsebemben egy cukorkát is, no konkrétan azt sem tudom, az hogy került oda.) Mindenesetre szerencsésen túléltem a kolonoszkópiát, bónuszként egy ilyen furcsa élménnyel is gazdagodtam, tök jó. Az eredmény is biztató lett: nincs gyulladásra utaló jel, daganat stb hurrá.


Csütörtökön-pénteken AV dolgozott, visszafejlődtem hát egyedülálló anyukává, mert ő az ő anyukájánál aludt. Csütörtökön semmi érdemleges nem történt, Apuval elautóztunk Mendére kiváltani a kapott gyógyszereimet, majd este P. 11 hónaposan és 2 naposan utoljára szopott. (Erős antibiotikumok mellett ugye nem egészséges a szoptatás... Mondjuk ez is olyan jellemző: reggel és este szopott már csak jó ideje kb 40-50 mg-ot (össz-vissz, tehát maximum 100-at, de inkább 60-80 mg körül), én lelkiismeretesen végigkérdeztem mindenkit, érdeklődtem fórumokon stb hogy hogy apasszam el ezt a kicsit, mit csináljak, hogy ne gyulladjon be a mellem, erre a válasz: menjek vissza a dokihoz és kérjek olyan gyógyszert, ami mellett tudok szoptatni... Bakker, 11 hónapig küzdöttem minden cseppért, minden erőfeszítésem ellenére alig maradt valami eddigre, most abbahagy(hat)nám végre, mert se P.-nek, se nekem nem jó ez a kínlódás (mindketten frusztrálódunk, P. a gyors megoldások híve, ha választhatott volna a lassan, kevés tej vagy gyorsan, sok tápszer között, ő már 2 naposan az utóbbit választotta volna), erre itt keltik a lelkiismeretfurdalást bennem, hogy micsoda köcsög vagyok, hogy abbahagynám ezt az alig-szoptatást 11 hónap után, mert gyógyszert kell szednem... Hagy ne mondjam, hogy le vagytok ti sz*rva... (De mondom...))


Pénteken reggel már tehát nem szoptattam (P.-nek szeme sem rebbent). Délelőtt jött MD megcsodálni a kis Nudlit, Anyu kirándult a volt osztályával, délután pedig hármasban (Apu, P., én) bementünk AV-ért és hazahoztuk. A nap folyamán semmi más nem történt...


Szombaton AV anyukájánál volt jelenésünk. Délre értünk oda, majd miután mindenki megebédelt, levonultunk a játszóra. Itt rádöbbentünk, hogy P. a kis cinege, akinek még nincs cipője és kicsit égett a fejünk, hiszen ezen a napon, igaz, benn a szobában, de már 10 lépést is tett egyedül a Törpe és erre nincs lábbelije... Miután a homokozás így kimaradt, némi hintázás, csúszdáztatás és lórángatás után sétáltunk még egy kicsit a telepen, majd vettünk pár cukrászsütit desszertként. Délután 5 körül nagy kerülővel hazaautóztunk, majd este rájöttem, hogy P. Gondolkodó Lény. (Odanyújtotta a buborékfújót egy nagy nyögés kíséretében, majd addig nem nyugodott, míg nem fújtam neki párat. Miután meguntam, a háta mögé tett dobozba rejtettem a bubifújót sok más játék közé, mire ő lazán hátranyúlt, kivett először valami mást, eldobta, majd újra matatott, kivette a fújókát és ismételten odanyújtotta egy nyögés kíséretében.)


Vasárnap szabad programunk volt, AV meg én L-ékkel lementünk Velencére, P. a nagyszülőkkel maradt. Sajna a tó még igencsak hideg lett volna fürdéshez, így csak grilleztünk és lesétáltunk a partra nézelődni, álmodozni. Este 6 körül értünk haza, mikor is V. jött P. nézőbe. Megállapította, hogy ő mindenképp kisfiút akar (meg is értem), majd fél 9 körül lelépett ügyelni.


Bár hülyén kezdődött, végül jól végződött a hét, igaz, a következő héten még volt egy jelenésem a dokinál, de erről majd csak a következő fejezetben...

2011. június 5., vasárnap

Eddig kimaradt...

Aras an Uachtarain - látogatható (szombaton)


Casino Marino - látogatható


Drimnagh Castle - látogatható


Dunsoghly Castle - nem látogatható


Farmleigh House and Estate - látogatható (Phoenix Parkban)


Government Buildings - látogatható (szombaton)


Pearse Museum - látogatható (Rathfarnham-ban)


Rathfarnham Castle - látogatható


Royal Hospital Kilmainham - látogaható


St Audoens Church - látogatható


War Memorial Gardens - látogatható

2011. június 3., péntek

Szép kis nap

Kezdődött ugye azzal, hogy P. csak egyszer ébredt fel éjjel, majd negyed 9kor ébresztett. Negyed 9kor, ezt felírjuk a kéménybe. Pedig 10kor feküdt, mint szokott.


Miután későn kelt, gondoltam, hogy nem alszik el fél 11 körül, mint szokott, 10kor elsétáltam hát vele a Tescoba bevásárolni, majd hazaérve áttettem a hordozóba, hogy újra lemenjünk, hátha elalszik. Mondanom sem kell, esze ágában sem volt elaludni, pedig ekkor már negyed 12 volt, helyette több-kevesebb sikerrel próbált felülni a hordozóban. (Le volt kötve, ezért a kevesebb siker.) Mivel az egyik menekülési kísérletre pont egy játszótér előtt került sor, bevittem hintázni egy kicsit, majd csúszdáztattam is és megpörgettem a körhintán. Mindezt kék ég alatt, tűző napsütésben. Hazafelé ugyan sírt egy kicsit, de éles ésszel rájöttem, hogy biztos megéhezett, úgyhogy amint hazaértünk, megtízóraiztattam - 3/4 12kor. Kaja után - immáron harmadszor - újra levittem, majd negyed 1kor végre bedobta a törölközőt és elszunyált.


Elszunyált - majd úgy is maradt még két óráig. (Kémény, kémény...) 3kor megebédeltettem, tervezgetni kezdtem, hová is menjünk sétálni még, majd AV írt, hogy mindjárt hazajöhet, mert jó az idő... 4 után nem sokkal meg is érkezett, majd kisétáltunk a Herbert parkba, ahol iszonyat sokan voltak. Először kacsákat akartunk etetni, de miután P. mindenáron bele akarta vetni magát a vízbe, elhagytuk a helyszínt, leterítettem egy takarót (halálfejes meg minden) és hagytuk, P. hagy tombizzon a fűben. Szegény mindenkit letámadt akinél labda volt, mert én csak egy könyvet vittem neki játszani... (egy könyvet b+, a parkba) A füvezés után játszótereztünk (= hinta, kis csúszda - szevasz derékfájás), majd 6 körül hazaindultunk. Este sütöttem palit, P. fél 10kor elaludt, mi meg megnéztük az Üvegtigris 3-at, de bár ne tettük volna, mert egy borzalom volt. Alig vártam, hogy vége legyen, mivel egy poén nem volt benne, fúj, szörnyű, jáj. Éjfél után kerültünk ágyba, hosszú nap volt, de eseménydús, szerettem, hurrá.

Disclaimer


Hihetetlenül csodálatosan szép idő van.

2011. június 2., csütörtök

Must have-ek

Kezdek naptárba átmenni (ez a 2. év, mikor nincsen kis csinos kézinaptáram vagy mim, kalendáriumom, de ez természetesen csak a véletlen műve... már hogy PONT ez a 2. év...), ezért ide írom, miket kéne P.-nek szerezni per pillanat.



  • Kiskabátot (valami széldzseki szerűséget a most hordott téli kabát helyett)

  • Kapucnis mackófelsőt

  • Kimenős nadrágot (értsd vmi kordot, nem itthoni játszósat)

  • Kukát a pelusoknak

  • Építőkockákat (nem fát, hanem olyat, amik "összetapadnak")

  • Homokozó medencét homokkal

Áááááááá

Kéne folytatnom az otthoni beszámolót, kéne írnom a hétvégéről, kéne írnom csak úgy, ehhez képest sosincs rá időm.


Pedig repjegyet is kéne keresnem és állást is kéne keresnem, mert azzal sem haladok.


És akkor az Első Év Emlékgyűjteményéről (EÉE) még nem szóltam, pedig az sincs kész, hajjaj, de még mennyire nincs kész. (Mondjuk P. már egy éves múlt, szóval végül is a lényeg megvan, de akkor is.)

A nap hencegései

1: Délután mikor felnyaláboltam a szennyes ruhákat, majd lehajoltam egy elhagyott zokniért, fél szemmel láttam, hogy P. kistartol a szobából és a tippem beigazolódott: a kamrához iszkolt, ahol a mosógép van és diszkréten elkezdte verni az ajtót.


2: P. képes orrot fújni, most már hivatalosan is. A kezével befogja az egyik orrlyukát és fúj egyet. Most már csak arra kéne rávenni, hogy a keze helyett zsepibe fújja a cuccost, így ugyanis a feje mellett minden csupa takony lesz, amerre jár. Ugyanis igen. Megint náthás, azaz éjjel óránként ébredt arra, hogy nem kap levegőt.

Mára

Sajnálattal kell megállapítanom, hogy az "ordítottam, toporzékoltam" kifejezés NEM József Attila képzeletének szüleménye.