Oldalak

2013. július 17., szerda

Vigyél innen, a hegyekbe fel

Miután ma délelőtt újra hivtam a kórházat időpontért, de persze megint nem vették fel, az előbb végre visszahivtak és közölte a nő, hogy az első időpontra olyan "couple of month" múlva fog sor kerülni. No most a couple az számomra minimum 3, vagyis nagyjából október közepére számitok, de mivel tudjuk kikről van szó, mondjuk inkább október végét, november elejét*. Az, hogy én akkor (remélhetőleg) már 28 hetes terhes leszek, persze senkit sem zavar. Ha ir lennék és erre a rendszerre biznám magam, ekkor kerülne sor az első vérvételre, a legelső ultrahangra (jééé, van baba) és ekkor látna először bárki az egészségügyisek közül. Agyam eldobom komolyan. És ez a XXI. század. Küzdünk a harmadik világ felemelkedéséért, a világbékéért és Európa legnyugatibb országában igy (nem) folyik a terhesgondozás.

A 18-20. heti ultrahangra elmegyek Blackrockba, egy magán szonográfushoz, talán 200 euro környékén van a vizsgálat, okés, de hogy a laborvizsgálatot és a cukorterheléses akármit hol fogom megcsináltatni, na arról gőzöm sincs még. (Ezeket kórházakban végzik, nem hiszem, hogy csak úgy szire-szóra adna nekem a GP beutalót.) Ja és akkor arról még nem szóltam, hogy az endokrinológus szerint kb 1 hónap múlva felül kéne vizsgálni, hogy megfelelő-e, ha 50 mg-ot szedek az L-Thyroxinból. És persze arról sem ejtettem szót, hogy talán ellenőrizni kéne, feljebb csúszott-e már a méhlepény a méhszájról.
 
Szétrobbanok, komolyan.

* A pontos időpontot majd postán küldik ki.

6 megjegyzés:

  1. Pff! Ez katasztrófa! Magánnődoki? Gondolom horror áron van... de ő tud beutalókat adni, nem?

    VálaszTörlés
  2. Az az igazság, hogy nem is tudok ilyesmiről, már hogy magánba menne ilyesmi, mint a nőgyógyászat. Mindenhez a GP ajánlólevele kell, "csak úgy" nem találsz magadnak nőgyógyászt, asszem. De nem akarok hülyeséget mondani, nem tudom, hogy van ez pontosan, egy biztos, mikor Szemészetre / Fülészetre kellett menni, mindig mindent csak a GP-n keresztül lehetett csinálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ő háziorvos? (GP)
      Nálunk is minden a háziorvoson keresztül megy - kivéve a nődokik, mert ott elmehetsz magánhoz. Illetve a másik kiskapu az ügyelet. Amikor késett a mensim és durva hasi fájdalmaim voltak, Zember az ügyeletre vitt. Ott rögtön tudtak adni beutalót és időpontot mindenhova...
      Azért próbálj körülszimatolni, mert ez így... ez über gáz!

      Törlés
    2. Aha, háziorvos, de nincs ilyen kijelölt GP-d, ahhoz mész be, aki épp szabad az adott rendelőben, ahová jársz. Ahová mi megyünk, ott pl vagy 6 GP van és mindegyik heti 3x van egy délutánt vagy délelőttöt, szóval ha orvost akarsz látni, általában nem várod ki, mig az van benn, akinél múltkor voltál, hanem mész ahhoz, akinek előbb van időpontja. Van, aki egy bizonyos GP-hez jár, de ez a mi rendelőnkben nem optimális. Az előző rendelőben pl csak 2-en dolgoztak, ott sokszor ugyanahhoz kerültünk egymás után, de miután sok rosszat hallottunk róluk meg valóban mi is éreztük, hogy nem túl profik (sosem csináltak semmit gyakorlatilag, bármi volt a baj, mindig csak azt mondták, várjunk, nézzük meg, magától javulnak-e a tünetek...), váltottunk egy olyan rendelőre, amit sokan ajánlottak a Cégtől.
      Én amúgy abban bizom, hogy novemberig minden oké lesz, akkor hazarepülünk és indul Hawaii orvosilag. :) Addig elmegyek pár magán uh-ra, ha nagy gond lenne, azt azért csak látják és kihúzzuk, mig haza nem jutunk.

      Törlés
    3. Értem.
      Csak az a furcsa, hogy akkor náluk nincs is pl Down-szűrés?

      Törlés
    4. Hát elvileg 12-20. hét között lehet vmikor az első időpont (kivéve, mikor a 25. hétre adják az elsőt :D) és igy aki mázlista, az nem kési le a 12-14. hetet. De egyébként ha ki is derül a Down-kór, akkor sincs semmi, folyik tovább a terhesség, mintha mi sem történt volna, az abortusz nem opció. Amúgy nem is tudom, hogy konkrétan nézik-e az orrcsontot, tarkóredőt az uh-n, én még olyan korán sosem jutottam el itt a szonográfushoz... :D

      Törlés