Oldalak

2013. augusztus 27., kedd

Hard to please

Na a másik meg ez a kötelező iskolai tartózkodás 4-ig. Komolyan, forr az agyam a sok tiltakozótól. Kicsit olyan érzésem van, hogy tök mindegy, milyen újitást vezetnek be otthon, a lényeg, hogy az istenadta nép tiltakozzon ellene és átlényegüljön Pattogivá. Mert miről szól a dolog? 4-ig biztositva van a kölykök helye ingyen és bérmentve. Ha valaki szeretné japánra, jazz-balettra vagy jógára járatni a gyereket, ir egy igazolást, hogy keddenként Julika japánra jár és kész. Jár, mint eddig is. Ha viszont van olyan, akinek nincs megoldva a délutáni léte, az szépen benn marad a biztonságos iskolában és kész. Marad, mint eddig is.
A mi időnkben a 25 fős osztályból kb 3-an nem voltak napközisek (azaz 3-an nem maradtak 5-ig, fél 6-ig a suliban), most a felháborodások alapján a 25-ből 3-an maradnának benn 4-ig, a többiek meg hazavinnék a gyerekeiket. A kérdésem csak az, hogy miért is baj, ha XY szülőn, aki egyébként magasról letojja, hol van a gyereke, az utcán, az árokban vagy az iskolában számon lehet kérni, hogy  ki vigyáz a kölyökre? A többiek, a különórások elvihetik a gyereket (ó, bocs, biztos leszakad az ember keze, mire megir egy kikérőt) és mindenki boldog.
Hogy ez elvi kérdés? Mi ebben a kapitalista, pénzközpontú világban elvi kérdés? Ez a sok hirigelő vajon mit szólna, ha az állam egyszerűen széttárná a kezét, hogy déltől-egytől fel is út, le is út, nincsen csak fizetős napközi, aki ki birja fizetni, marad, aki nem, arra vigyáz a nagyi, akinek nincs nagyszülője, az meg mehet isten hirével az utcára játszani. Na ez mekkora felháborodást váltana ki.
AV elsősorban a hülye vezetés miatt nem akar hazamenni Magyarországra, én bevallom lassan átbillenek oda, hogy a hülye hozzáállású emberek miatt nem akarok. Iszonyatosan a tenyerembe mászik ez az "adjatok mindent ingyen, jó minőségben ide nekem az ölembe és akkor majd én hőbörgök ellene, mert az engem kielégit".
Bazmeg ha meg kell venni a drága könyveket az iskolásoknak az a baj, ha kölcsön kell venni és év végén vissza kell adni, az a baj. Akkor most mi van?!
Annyi, de annyi idióta törvény született az elmúlt időszakban (lásd trafikos buli), miért nem lehet azokra koncentrálni, miért kell mindenre kapásból, gondolkodás nélkül bevágni a durcát, mint egy dacos óvodás?
Komolyan, én a törvényhozók helyében egy huszárvágással megoldanám a problémát: vizitdij, fizetős bölcsőde, óvoda, napközi. Lehet morgolódni és elvárásokat támasztani. Ennyi. Azóta vagyok egyébként ilyen kiakadós, mióta rájöttem, hogy 2-3 gyerekkel külföldön már nagyjából olyan életszinvonalon élsz, mintha otthon lennél. Kettesben, párként, egy gyerekkel még tudsz félretenni, de amint több gyereket kell ellátnod (pontosabban óvodába, iskolába járatnod, egy baba még nem nagy kiadás), ott tartasz, mintha Magyarországon élnétek. Ja, nem, bocs, igaz, jobban élsz, mert nem kell hallgatni az állandó sopánkodást meg szenvedést a sósabb könnyekről.
Tudom, fellengzős és divatos mostanság ezt mondani, de hahó, fel kéne ébredni. A szocializmus már jó ideje megbukott, olyan nincs, hogy elvárjuk a vastag és végtelen szociális hálót a semmiért cserébe.  

7 megjegyzés:

  1. A napközi szerintem is jó dolog volt/lenne. Itt azzal van a baj, hogy kötelező. Mi van akkor, ha én nem akarom minden délután különórára járatni a gyerekem, de szeretném hazahozni, és eltölteni vele egy kis időt vacsora előtt? Értem én, hogy ne csellengjenek a gyerekek az utcán, de ha elmegyek érte, akkor ne küldjenek már el, hogy nem adják, mert 4-ig ott kell ülnie. Az OK, hogy nem eresztik szélnek a gyerekeket, és akinek nincs megoldva a felügyelet, az maradjon bent.

    VálaszTörlés
  2. De kikérhető a "semmiért" is, csak irni kell kikérőt. Nem fontos szerintem, hogy xy órára akarom vinni vagy haza, hogy játsszon a nagyival. Belegondolva nincs szerintem igazgató / tanár, aki nemet mondana a kikérőre, mert miért lenne érdekében? Nincs ott a gyerek - egyel kevesebb gyerekre kell felügyelni, a felelősség meg a szülőé, hiszen irásba adta, hogy ő hazavinné. Ha nem kéne kikérőt irni, de kötelező lenne benn lenni 4-ig, mi van, ha történik valami a gyerekkel - az iskolát veszik elő, nem jogosan, hiszen ott sem volt a gyerek. A kötelezőség meg azért kell, hogy legalább 4-ig számon kérhető legyen az elhanyagoló szülő, hogy mit csinál a gyerek.

    VálaszTörlés
  3. Ha akkor is kikérhető, ha "csak" haza akarom hozni, akkor rendben van. :) Bár ez lenne a legnagyobb baj ezzel az egész oktatásosdival itthon...

    VálaszTörlés
  4. Total egyet ertek veled Part. Itt akkora penz elmegy, ha a gyereket oviba adod, h padlot fogtam. 1100 dolcsi 7:30-6ig a montessori es delutanra te viszed a kajat.. Ne mondja nekem senku, h persze, mert itt a berek is magasak!! Ha elmegyek melozni kezdokent, akkor adozas utan eppen ki tudom fizetni az ovit es nem kerestem semmit! Hol van ez az otthoni ingyeneshez kepest?? Total fustol a fejem :(

    VálaszTörlés
  5. Durva, hogy nem gondoltuk végig mi sem ezt az egészet. Tényleg úgy van, hogy kettesben vagy mig a kicsi kicsi, szuperül el lehet lenni, de amint bejön a közösség, meg vagyunk lőve már egy gyerekkel is. A fene sem tudta ezt előre. Franciaországban úgy van amúgy, hogy van állami meg magánovi is és 3 év felett már alig kell fizetni az utóbbiért is (300 euró, szemben a 3 év alatti 1200-al). A hülye angolszász országok ilyenek ezek szerint. Amúgy amin még kiakadtam tegnap, hogy olvastam egy cikket, hogy azért nincs Irországban ingyenes ellátás, mert a családi juttatások magasak! és ezt volt képe valakinek leirni! 130 euro havonta ami jön a gyerek után, hát az 3 közepes bevásárlás vagy 2 nagyobb! 1200 eurós bölcsi mellett hogy mer valaki olyat irni, hogy 130 euró sok?

    VálaszTörlés
  6. Montrealban allitolag kb 10$ a napi terites az oviban. De az ugye masik county... Igy jartunk. Allitolag itt evi 2000$ visszajar, ha a gyerek full time day care-es. Meglatjuk. Plusz, ha baromi alacsony lenne a bevetunk, akkor jelentkezhetnenk ingyen oviert, de fix, h mi abbol a kategoriabol kicsuszunk.. Masodik gyerekbem lassan mar nem is merek gondolkodni :(

    VálaszTörlés
  7. Na majd megnézem, visszajár-e valami évente, én még nem hallottam, de hátha. Most úgy érzem, jó lenne a heti 5 délelőtt is, a délutánok igy is úgy is a miénk maradnak, de nem tudom... 500 euró már olyan sok havonta.

    VálaszTörlés