Oldalak

2013. augusztus 23., péntek

- Várod már az ovit?
- Ühömm. De ott leszel, ugye?
- Hát az elején igen, aztán ha már jól érzed magad, eljövök.
- És ha nem...?
- Akkor majd telefonálnak nekem és 20 perc múlva ott leszek.
- Neeeee. Hát szerinted van nekem telefonom? Hát ne vicceljünk már... Hát mivel telefonálnak?

Tudom, hogy ezek a mi szófordulataink, de akkor is baromi vicces hallani egy 3 éves szájából, hogy ne vicceljünk már / ne szórakozzunk már / na neeee.   

4 megjegyzés:

  1. De aranyos :-)
    Azért gondolom, benne van a félsz, drukkolok, hogy könnyen menjen a beszoktatás!
    (Tényleg, te hogy érzed magad, hogy három év után egyszer csak nem lesz mindig ott melletted?)

    VálaszTörlés
  2. Hát, meglátjuk, mit fog művelni, néha már mondogatja, hogy de ugye nem fogom ott hagyni... Őőőőő...
    Én amúgy örülök, hogy kicsit kimozdul, sajnos nem vagyok túl szórakoztató ennyi idő után. Végülis csak 3x3 óra, 2 délelőttünk és 5 délutánunk teljesen megmarad, szóval lesz idő hozzászokni a gondolathoz, hogy el kell válnunk egyszer. :) 5 teljes nap biztosan megviselne, oltári üres lenne az élet, alig várnám, hogy újra találkozzunk, de ez igy más. Ti nem kezditek az ovit? Vagy a családi napközit valahol?

    VálaszTörlés
  3. Egyébként ott hogy van az óvoda-iskolarendszer?
    Oviba majd jövő ősszel megy, bölcsibe szerintem nem fog járni. Nézegettem családi napköziket, mert azért rá férne a gyerekközösség, még ha csak délelőtt is, de irgalmatlan drágák, most nem engedhetjük meg magunknak.

    VálaszTörlés
  4. Kár, pedig biztos tényleg jó lenne mindkettőtöknek. :(
    Itt úgy van, hogy nincs kötelező bölcsi / ovi, a lényeg, hogy 4 vagy 5 évesen el kell kezdeni a sulit, junior infant évfolyamon. Addig vagy fizetős bölcsibe / oviba jár a gyerek, ha a szülők nincsenek vele vagy babysitter / nanny / childminder vigyáz rájuk. (Utóbbi annyi csak, hogy nem a saját otthonában van a gyerek, hanem elviszik egy másik családhoz, ahol a childminder vigyáz pár gyerekre, legtöbbször a sajátjára is.) Nincsenek meghatározott ovi évfolyamok, mint otthon, hogy kiscsoport, középső, nagy: kb 3 éves kortól ha akarod, oviba viheted a gyereket és akkor kezdetek, amikor szeretnéd, pl novemberben, márciusban stb. 3 éves kor alatt bölcsi van, 3 év felett már javasolják a Montessori csoportot, ami ilyen iskola előkészitő-szerű. Ha 5 évesen kezditek a sulit, akkor 2 évet húz le a gyerek a Montessoriban (vagy ha pl januárban kezdtek, akkor 1,5-et), mig ha már 4 évesen iskolába kezd járni, akkor csak 1-et (vagy ha évközben kezd, pár hónapot). Mi 2015-re tervezzük a sulit, vagyis P. 2 évet fog járni Montessoriba (oviba), ami azért nem baj, mert az első év a nyelvtanulásé lesz, a második meg az aktuális tanulásé. (Más azért nem szereti 2 évig a Montessorit, mert unalmas lehet 2x ugyanazt tanulni, de nálunk ugye ez más, mert extra tananyag a nyelv... :) Szóval vannak, akik inkább 1 évig járatják Montessoriba a gyereket és utána viszik is a suliba.) Nem olyan bonyolult a rendszer, mint ahogy tűnik, csak nagyon kacifántosan kommunikálják és elég rugalmas minden, igy ezer év volt, mire nagyjából rájöttem, mi, hogy és mikor van.

    VálaszTörlés