Oldalak

2014. július 21., hétfő

Egyébként

Remélem mindenki tudja, mi a közös az alábbi hirességekben:

Szókratész, Arisztotelész, Nagy Sándor, Julius Caesar, Jeanne d`Arc, Richelieu bíboros, Napóleon, Leonardo da Vinci, Dante, Moliere, Dosztojevszkij, Tolsztoj, Babits Mihály, Agatha Christie, Hemingway, Dickens, Maupassant, Händel, Gershwin, Berlioz, Sosztakovics, Paganini, Csajkovszkij, Alfred Nobel, Pascal és Newton

17 megjegyzés:

  1. Akkor ez már hivatalos? És állandó (tehát folyamatos gyógyszerezést igényel), vagy "alkalmi", amúgy meg tünetmentes, és nem lehet tudni, mikor lesz legközelebb (reméljük soha)?

    VálaszTörlés
  2. Hát ez nagyon furcsa, mikor kijött a kórházból, azt mondták vagy az volt vagy nem - ehhez képest utána mikor visszahivták kontrollra, már az "epilepsy nurse" beszélt vele, miket szabad, miket nem (pl ne pelenkázza a gyereket asztalon stb). Szóval akkor már teljesen úgy beszélt vele a nő, hogy ez hivatalos, ennyi. Kapott egy papirt, hogy ingyenes a gyógyszere, miegymás. A gyógyszert egy évig kell szedni folyamatosan, napi kétszer, de a doki azt mondta, lehet, hogy két évig... Nem tudni, most mi van.
    Az a szemétség, hogy kevesebb alattomosabb betegség van ennél, ahogy olvassuk, lehet, hogy gyógyszer mellett is lesz roham (mikor? ki tudja... lehet, hogy tiz év múlva, lehet, hogy jövő héten), de az is lehet, hogy gyógyszer nélkül sem lenne...
    Szóval nagyon gáz ez, de megnyugtató, hány hires ember volt epilepsziás. :D

    (Ja és hivatalosan két roham után (amik között eltelt minimum 24 óra) mondják ki az itéletet, egy roham vagy több, de gyors egymást követő roham esetén viszont sok doki még nem állitja be a gyógyszert, hiszen lehet más is (stressz, beütés stb). Neki két rohama volt, egy-két percen belül. Érdekes ez, gyanús, furcsa.)

    VálaszTörlés
  3. Ismét tanultam valamit!
    Sajnálom, hogy ez lett a vége! :-(

    VálaszTörlés
  4. Hát még mindig nem tudjuk... a második rohamig nem egyértelmű. :) (Egyes vélekedések szerint.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. (Asszem írtam már.) Zembernél is volt egyszer ilyen. Olyan 11 éve és azóta sem. Hetekig szadizták, hogy kihozzanak belőle egy újabb rohamot, de nem. Valószínűleg a brutális kimerültség miatt esett össze, vesztette eszméletét és szétnyílt a feje, mint egy virág...
      Nála kizárták az epilepsziát.
      Nem vagyok orvos, de remélem, AV-nál is csak egy fokozott szintű fáradtság generálta valami volt!

      Törlés
    2. De hogy volt rohama, rendesen? Ezt nem irtad.
      Nálunk nem zárták ki, pedig az EEG semmi tüskét sem mutatott ki, soha. Azért nem zárták ki, mert amint bevitték a kórházba, azonnal elkezdte kapni az antiepileptikus gyógyszert és úgy gondolták, LEHET, hogy amiatt nincsenek tüskék, azért nem mutatható ki... No most még ugye szedi a gyógyszert (1 évig kötelező), szóval nem lehet 100%-ra kizárni. Majd ha már nem szedi és pár hónap / év múlva sem mutatható ki a rendellenes aktivitás - no akkor zárják ki, szerintem.
      De nehéz ügy ez...

      Törlés
    3. Azt nem tudni. Terepen voltak, egy erdőben, s semmire nem emlékszik csak, hogy vmi sziklákon fekve tért magához - remélem jól írom a storyt! - kifordult vállal és szétnyílt fejbőrrel.
      De utána őt nyúzták - nem aludt, forgatták etc - hogy hátha újabb rohamot produkál és akkor tudják mizujs.

      Törlés
    4. Vááá, hát ez rosszul hangzik. :( Nem aludt? Már hogy nem ájult el?

      Törlés
    5. Gondoskodtak róla, hogy ne tudjon aludni... Mert, hogy úgy állítólag jön a roham, ha tényleg epilepsziás vagy.

      Törlés
    6. o.O Mik vannak. És nem az volt nála is, hogy nem tudták, hogy rohamtól ájult-e el vagy az ütéstől lett a roham?

      Törlés
    7. Nah, megkérdeztem most Tőle pontosan.
      Egyedül volt, s nem volt eszméleténél, mikor vérbe fagyva megtalálták - a laktanyában, nem erdőben, bocsi! A gyengélkedőn tért már magához. A srác szerint - aki megtalálta - rángatózott, mikor rálelt.
      Utána 3 hétig tanulmányozgatták Marseille-ben és mindenféle vizsgálatokat végeztek rajta, de nem tudták nála elérni, hogy újra elveszítse az eszméletét. Gyógyszert nem szedettek vele, csak ilyen kontrasztanyagokat tömtek bele, meg agyi MRI etc...
      Nála minden teszt negatív eredményt adott, így elvetették az epilepsziát. Egyszerűen a kimerültség okozta a dokik szerint.

      Törlés
    8. És igen, neki a fejét ért ütéstől lett a rángatózó rohama az orvosok szerint, mivel az eredmények negatívak lettek epilepsziára. (Kb akkora csillag alakú seb van az agykoponyáján, mint egy gyerek tenyere...)

      Törlés
    9. Hát ez nagyon érdekes... Mondta az ir doki, hogy két iskola van, az egyik szerint AZONNAL gyógyszerezni kell (ő ennek a hive), amint van egy roham, a másik szerint minimum 2 roham kell 24 órán kivül, hogy gyógyszerre tegyenek (ezek voltak a franciák).... Az esetük akkor nagyon hasonló, ugye irtam, hogy nála azért nem merték egyértelműen kizárni az epilepsziát, mert az első pillanatban telitömték gyógyszerrel és az elnyomhatta a jeleket és lehet, hogy azért nem jelzett semmit semmilyen vizsgálat, mert már benne volt a gyógyszer... (Persze lehet, hogy gyogyó nélkül is negativ lett volna, mint nálatok.)
      Hát kimerültség nálunk is volt elég, 2 nappal előtte érkeztük meg a 2 hónapos gyerekkel idegen (kölcsön)lakásba, új helyet kellett keresni, közben álláskeresés, közben visszamenni dolgozni, ezer éjjeli ébredés, mellesleg meg beteg is volt, köhögött...
      Hmmmm... Mondjuk ő meg van győződve róla, hogy nem epilepsziás... Reméljük sosem lesz még egy ilyen. Azt olvasta, vannak jelek a rohamok előtt, no nála semmi sem volt, csak paff, elájult és becseszte a fejét erősen (neki is két helyen repedt a koponyája). Meg azt beszéltük, hogyha én elájulok, lehet megúszom, hiszen az is számit, hogy egy 180 centis, 100 kilós embernek püffen le a feje a betonra vagy egy babának, 70 centiről, ha elesik pl...

      Törlés
    10. Igen, emlékszem a ti storytokra, hogy AV is hulla fáradt volt akkoriban és beteg is. (Nem is értem magam, hogy miért nem meséltem akkor ezt a történetet! Illetve miért hittem azt mindvégig, hogy meséltem...) Azért is hozakodtam most elő ezzel, mert sajnálom, hogy ilyen szopóágra raktak benneteket az írek ezzel az egy évig bogyózással, meg nem vezethet... etc. :-( Mikor véleményem szerint is - bár én másfajta doki vagyok, tudom! - ezt inkább egy magas fokú kimerültség váltotta ki a férjednél.

      Törlés
    11. Szerintem csak emlitetted egy fél mondatban. :) De jó, hogy leirtad most, köszi, elmesélem majd neki.
      Mi azért nem merjük kijelenteni, hogy nem epilepszia, mert az olyan tagadás szagú. Hogy neeem, nem, mi nem lehetünk krónikus betegek... Szóval nem lennénk objektivek. És sajnos nálunk egy orvos sem vállalta be, hogy megnyugtasson... :(

      Törlés
    12. Persze, így jobb félni, mint megijedni!
      Én viszont azért írtam le, hogy azért AV se érezze magát időzített bombának, mert teljesen simán okozhatta mindezt fáradtság. (Ha nem így volna, akkor Zember már nem dolgozna ott, ahol dolgozik, mert bár együtt lehet élni ezzel a betegséggel, de nem azon a munkahelyen, ahol ő van...)

      Törlés
    13. Hát igen, köszi, tényleg. :) Egy jó példa, hogy egyszeri eset is lehetséges. ;)

      Törlés