Oldalak

2014. szeptember 8., hétfő

(Nem) alvás

Szomorú, hogy annak idején azt hittem, Peti szarul alszik. No most megmutatta az Univerzum, mekkorát tévedtem. Mondjuk tény, hogy napközben Palika jobb alvó, mint Peti volt (illetve ha épp nem jön a foga, kevésbé nyűgös, sirós), mert Peti 20-30-40 perceket aludt születésétől kezdve nagyjából úgy 1,5-2 éves koráig, amikor is áttért az egy darab nappali alvásra és azt 1,5 órára kalibrálta be, szóval összevonta a rövid alvásokat egy hosszabbá - most néztem a naplójában, pár hónaposan sem aludt többet, mint 2-3 óra napközben sok-sok-sok részletben - csak tudnám, hol vannak a napi többször 2-3-4 órákat alvó babák), de éjszaka Palkó mérföldeket ver Petire, már ha lehet ezt igy fogalmazni.
Peti ugyanis nagyjából 2 hónapos korától 8 hónapos koráig aludt éjjel, mint a parancsolat. Hogy úgy mondjam, "szent volt az éjszaka". Letettük este 10-kor és 8-ig meg sem nyikkant. Úristen, aranyélet (lett volna, ha napközben nem verte volna le rajtunk százszor az éjjeli nyugalmat.) Aztán úgy 8 hónapos kora körül elkezdett fel-felébredni éjjelente is és ahogy nézegettem most reggel, először heti 1x, aztán heti 2x, aztán heti 3x, aztán heti 4x ébredt fel és itt leállt. Egyszer-kétszer volt, hogy 6x ébredt, de jellemzőbb volt, hogy 2x-3x-i ébredéssel megelégedett. Mivel ő éjjel sosem evett úgy 2 hónapos kora óta, ringatni / simogatni kellett. Hosszasan. Egy-egy ébredés általában fél órás volt, de ha rosszul jártunk vagy csak egyszer ébredt, volt, hogy 2-3 órán is fenn kukorékolt. A helyzet úgy 1,5-2 éves korára rendeződött, onnantól nem voltak problémásak az éjszakáink. Aludt, mint annak a rendje. 2,5 éves kora körül ugyan elkezdett hajnalban átmászkálni közénk (mókás igy visszagondolva, hogy arra ébredtünk, hogy suhog a hálózsák, majd egyszer csak tompa puffanással beveti közénk magát egy kismajom és alszik tovább, mintha mi sem történt volna), de ez az átjárkálás 3 éves korában - amikor Amerikában voltunk - megszűnt. Azóta vidám az élet: este fél 10-10 között (extrém esetben fél 11-kor) elalszik és reggel fél 8-8-ig szunyál. Szuper.
Nem, nem szuper, hazudok. Hiszen itt van Palika. Az ő nappali alvása úgy-ahogy oké, főleg úgy, hogy kevésbé irritábilis, mint Peti volt (hangsúlyozom akkor, ha nem fogzik épp, mert iszonyat ki tud akadni, ha jön egy-egy foga, én nem is értem, hogy létezhet olyan, hogy a szülő észre sem veszi, ha fogzik a gyerek, hát nálunk mindkettő a halálán volt minimum 2 hétig egy-egy fog kijövetelekor), de az éjszakái... Hát forr a vérem, ha rájuk gondolok. Komolyan, már rühellem az estéket, mert tudom, hogy kezdődik a tortúra. A nyaralás előtti 1-2 hétben már úgy-ahogy jól aludt, éjjel 2x kelt, rövid időkre, kezdtem úgy érezni, hogy kinn vagyunk az erdőből, túléltük (hiszen addig, már a nyaralás előttig is borzasztóan aludt, születése óta), de azóta, augusztus 16-a óta egyszerűen pokoliak az éjszakák. 5-6-7-8x ébred, hol negyed órára, hol másfélre, az általános az, hogy miután leteszem, pontosan 45 perc múlva újra fenn van. Már nem tudok mit kitalálni. Kapott Gripe Water-t, hátha a hasa, kipróbáltam, hogy este tápszert / bébirizst / anyatejet kapott csak, hátha éhes marad, bekentem a száját Bonjelával, hátha a foga, tegnap éjjel adtam neki Nurofent is és semmi. Pontosan ugyanaz a minta: óránként ébred. Tippem természetesen több is van, mi a gond:
1) fogzik (kijött az ötödik foga btw)
2) tombol a mozgásfejlődése (amikor elalszik a karomban és letenném, már négykézlábra érkezik és azonnal állna fel, csukott szemmel)
3) szeparációsan szorong (ez mondjuk biztos közrejátszik)
... de hogy hogyan javitsak a helyzeten, elképzelésem sincs.
És most már kezdek nagyon kidőlni. Egyszerűen elegem van, hónapokon át nem lehet 30-40 perceket aludni minden éjszaka.      
Ó, Petikém, tanitsd már meg aludni az öcsédet, pliz.

10 megjegyzés:

  1. :-( Ötletem sincs.
    S, ha nem mész be hozzá rögtön nem alszik vissza?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ááááááááá, ott áll és egyre mérgesebb. Minél hamarabb kapjuk el az ébredését, annál hamarabb visszaalszik. Ha már álldigál, onnan minimum fél óra, mire újra el tud aludni.
      (Amúgy egy szobában vagyunk még, mert szegény Petit nem akarjuk ezzel zavarni. Elvileg már rég együtt aludnának. :-/)

      Törlés
    2. S le tud már ülni? Mert az álldogálás beindultakor ugye valóban sok gyerek kicsikét, izé... megzavarodik és irtóra bezavar az alvásukba.

      Törlés
    3. Áh nem, nem tud. :D Áll, áll és ha kifárad elkezd nyivákolni (ha addig nem zenditett rá) és ha nem jön senki, elszáll minden ereje és eldől és paff. :(

      Törlés
    4. Akkor azt hiszem győztest hirdethetünk a ludasok között... :-P

      Törlés
    5. No de ez meddig tart??? :P

      Törlés
    6. Ez már csak Palikán áll... Szerencsére Rebeka hamar megtanult leülni.
      Próbálj neki segíteni napközben, hogyan csüccsenjen le a rácsokba kapaszkodva!

      Törlés
    7. Úgy rémlik, Peti 1-2 hét alatt megtanult leülni, de ő is 8 hónapos korától másfél éves koráig aludt a legpocsékabbul. Hogy ezt hogy felejthettem el! (No jó, nem felejtettem el, csak reméltem, hogy ha Palkó 8 hónapos koráig is rosszul aludt, majd pont akkor fog megváltozni, mikor Peti... De úgy tűnik, ez univerzális, hogy 8 hósan bomlik az alvásrend attól függetlenül, előtte mi volt. :-/) Hát szuper. Most ismét kizártam (ezredszer) a harmadik gyerek lehetőségét. :D

      Törlés
  2. Uh...sajnálom.
    És ha hálózsákban alszik? Vagy abban is feláll?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs neki hálózsákja. :( Csóri gyerek. :D
      Mivel eddig meleg volt, elég volt a takaró, Petit ugye 3-4 hónaposan utol érte az ősz, a tél, szóval ő megszokta, hogy abban alszik, nem tudom, most Palkó mit szólna egy zsákhoz... Mondjuk van itt egy sosem használt darab, neki vettem, de szerintem már kinőtte. :( Lehet lövök valamit használtan és kipróbáljuk, nem akarok egy vagyont áldozni hálózsákra, ha üvölt benne. :D

      Törlés