Oldalak

2015. július 7., kedd

Amúgy jó itthon, tényleg, annak ellenére, hogy Aput pl elég nehéz elviselni hosszú távon. Anyunak is vannak dolgai, hohóóó, hogy ne lennének*, de Apun sokszor csak pislogok. Az egy dolog, hogy vonzza a problémákat (én még ilyet nem láttam, komolyan, ha 100 zsömléből 1 tegnapi, ő tuti azt veszi ki a sokból; ha egy pénztár bezár, tuti, hogy előtte zár be stb), de 1) nem hall és évek óta nem hajlandó ez ellen tenni semmit (nagyon gáz, mikor Petivel beszélgetnek: - Tessék? - Mi? Tessék? - Tessék? - és ezt egyre hangosabban, mert mindkettő, mint az ágyú) 2) hülyeségeket beszél folyton és Petit nem 5, hanem 15 évesként kezeli. (Pl társasoznak, de nem ám Ki nevet a végén-t vagy Snakes & Ladders-t, hanem Malom játékot... Vagy sakkozni tanitja. Peti okos, mint a nap, no de ne várjuk már el tőle, hogy felfogja a Malom játék szabályait... És mikor 2 perc múlva megunja a játékot, mert gőze sincs, mit csinál, akkor Apu megsértődik. Hogy Peti el van kényeztetve és semmibe veszi őt. Vagy múltkor, bár direkt mondtam, hogy ne engedje, hogy fára másszon (nem mintha Peti akarna fára mászni magától, sokkal fosingerebb ő annál), felmászatta egy létra tetejére, majd onnan egy vékony ágra és utána boldogan mutatta nekem, hogy nézd, ott áll Peti a fán, de jó. Hát ne álljon! Eh...) Szóval nehéz, nehéz ügy.

*
Ma ebédkor Palika beakasztotta a lábát a szék támlájába (alul keskenyebb, felül szélesebb rácsos - felül dugta be, majd lehúzta, úgyhogy szépen beszorult), én épp pakoltam ki a boltból hozott cuccokat és arra lettem figyelmes, hogy mint az őrült orditoznak a konyhában, a gyerek visit és köhög egyszerre, ergo gáz van. Mikor kiértem, látom, hogy Anyu tartja Paját valami irtózatosan hülye pózban, Apu próbálja átnyomni csórikám lábát a keskeny lyukon és közben mindhárman kiabálnak, Peti meg halálra váltan áll mellettük és retteg. Komolyan, én olyan mérges lettem, hogy el sem tudom mondani. Átvettem Palikát, felnyomtam a lábát a tág részhez, kihúztam és elvittem minél messzebbre tőlük, mert azt hittem, agybajt kapok. Nem az a baj, hogy beszorult a gyerek lába, ugyan, előfordul, túléli. Hanem bazmeg hogy két 60 éves ember lefagy és nem tud megoldani egy ilyen helyzetet. És pánikolnak és kiabálnak, ráhozzák szegény gyerekekre a frászt. Most nem azért, ha már frász, mi az istent csináltak volna ilyen hozzáállással, ha ott látják a vejüket a földön fetrengeni?! És én itt nőttem fel! Ahogy gondolkozom, gondolkozom, egyre kevésbé értem, hogy éltem túl a gyerekkoromat. Hát komolyan mondom. És egyébként idekapcsolódva még két gondolat: 1) vajon hogyan lehetne a hidegvért fejleszteni? A lélekjelenlétet vagy hogy hivják ezt. És 2) utálom, hogy senkire sem hagyhatom a gyerekeket teljesen nyugodt szivvel T-n kivül. (Benne megbizom, ő nem pánikolna, azt hiszem én is tőle vettem át a hideg fejet.) Szóval ő oké, de más?! Azért ez nagyon elkeseritő.

12 megjegyzés:

  1. Más ám 60 évesen ÉS nagyszülőként, így hirtelen egy ilyen szitu, mint szülőként... És hát csak felnőttél, nem? ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy érted, szülőként fel vagyunk ilyesmire készülni, ők meg már kijöttek a gyakorlatból? Ez lehet...
      Hát felnőttem, jah, de nem tudom elképzelni, hogy Anyu valaha talpraesettebb volt, mint most. :D Imádom őt, tényleg, nagyon jó Nagymama és Anyuka is, de valahogy nem tudom... Lassabb, mint a mai fiatalok, ami való igaz, hogy a kora hibája.

      Törlés
  2. Szerintem akinek kicsi gyereke van, edzésben van, éberebb, mint akármelyik silbak. Ők már ezen túl vannak, nem napi szinten hárítanak életveszélyt, beszorult lábakat. És ide tartozik a nővérem is pl, pedig ő még csak 40 éves, és egy 8 éves gyereke van. De már neki sem kell 0-24 készenlétben lenni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No de ezek szerint csak kisgyerekesekre szabadna rábizni kicsiket? :))) Jó kis üzleti modell. :D
      Vagy hol lehetne kihasználni a kisgyerekes anyukák hihetetlen éberségét és találékonyságát? :D

      Törlés
  3. (Jé, most látom, hogy olvasod a barátnőmet :-) )

    VálaszTörlés
  4. Aki sokat vigyáz kisgyerekekre, az edzésben marad 60 évesen is, de aki ritkán lát combig érő gyereket, az belassul ebben.

    VálaszTörlés
  5. de az miért van, hogy mindenki azt írja, milyen jó lenne, ha lenének a közelében rokonok és ha véletlen mégis vannak, mert mondjuk hazautaztok ti meg Bébék, akkor meg nem tudnak használható segítséget nyújtani?
    (ez ilyen költői kérdés.)
    rám bízhatnád őket, meg vagyok róla győződve, hogy simán elkormányoznék négyet is. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mondjuk nálunk Anyu szegény nagyon ott van, ő csomót segit, vagyis inkább én segitek neki néha haha, mert az esetek nagy részében ő Palikázik (meg főz pl), én általában Petizem, szóval ebből a szempontból valóban nyaralok most itt, én csak azt nem értem, hogy lehet már három hét alatt kétszer látni az egyébként távol lévő unokádat...

      Törlés
    2. Talán ebben az is benne van, hogy
      1) hozzászoktunk, hogy egyedül intézünk minden és kritikusok vagyunk másokkal szemben
      2) a néhány hét szabi alatt egy bumm mélyvíz, nagyikhoz vágott gyerekkel nem tudnak hirtelen mit kezdeni
      (Pl. én megszoktam Rebba magánszámait, mert naponta láttam, de ők nem voltak folyton mellette és így meglepi őket.)
      Amúgy apósom és anyám már tiszta frankón belerázódtak a dologba. (Rebba épp strandol anyámmal.)

      A hidegvért szerintem nem lehet fejleszteni. Legfeljebb olyan van - szvsz - , h valakinek van, de sosem kell használnia, így nem derül ki.
      Én pl emlékszem, hogy már gyerekkoromban is volt, csak ritkán kerültem olyan szituba, hogy kiderült volna.

      Törlés
  6. amúgy szerintem nagyszülője válogatja, az anyósom meg anyám meglepő hatékonysággal tudja azonnal berakni magát "kisgyerekes" üzemmódba.
    szerintem aki bele volt ebbe szorítva, mert mondjuk kis korkülönbséggel vannak gyerekei, abba beleég a rutin meg a reflex.
    kár, hogy más tényezők miatt kizárt,, hogy valaha is kettesben hagyjam őket a gyerekekkel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hàt, az én anyósomnak kis korkülönbség volt a két gyereke között, aztàn egy percet se mer egyedül tölteni az unokàival...

      Törlés