Oldalak

2015. szeptember 2., szerda

Szóval megvolt az első (három) napunk az iskolában.
A héten még később kell menni (9-9.30 között) és előbb jöhetnek el (11.45-kor), hogy ne kavarodjanak a többiekkel, ne érezzék annyira elveszettnek magukat. Pipi eddig nagyon lazán vette az egészet, mindenféle nógatás nélkül kelt korábban (8.10kor haha), öltözött egyenruhába reggel és sétált el mellettem az iskoláig. (700 méter, kb 15 perc) Gondolom nem lesz ez mindig igy, de ez alatt a három nap alatt még tetszett neki a dolog. Az iskolába érve bekisérhetjük őket a termükig (ezen a héten, jövő héttől már nem), leültethetjük őket (négy nagy asztal van, hat-hat székkel, talán 24-en vannak, de ez nem biztos) és mindenkinek fix a helye, ott ül, ahol az első napon megtalálta a nevét felragasztva az asztalra... Peti sajnos két kislány között ül, azért mondom, hogy sajnos, mert szerintem ennyi idősen engedni kéne, hogy a kisfiúk a kisfiúkkal, a kislányok a kislányokkal barátkozzanak, mert ilyenkor még dúl "az ellenkező nem hülye" hozzáállás és hát érted, bármelyik kisfiú jobb lenne, mint egy Lány... Ami leginkább zavar, hogy az egyik kislány a kettőből egy kis idegesitő picsa szófogadatlan amazon. Már az első napon arra mentünk be, hogy az összes gyerek ül és szinez, pillog megilletődötten, egy kislány meg folyton pöröl és pattog (miért nincs itt gyurma? miért van itt ilyen meleg? stb) és mikor hazafelé megkérdeztem Pipit, mi volt, mit csináltak, csak arra emlékezett, hogy rugdosták egymást a kislánnyal az asztal alatt... Mikor másnap vittem, Peti ahogy nyúlt a zsirkrétáért, hozzáért a kislány lunchbox-ához, ami az asztalon volt (nem lökte fel, nem tolta arrébb, hozzáért), erre a kis hülye felpattant és szaladt a tanitónőhöz, hogy az a kisfiú hozzáért a táskámhoz és ujjal mutogatott Pipi felé. (Itt közel voltam ahhoz, hogy letöröm az ujját - azt hiszem nem kéne nekem Montessori kurzuson gondolkodni, nem szeretem én annyira a gyerekeket...) Az igazat megvallva, azt sem tudom, ki más jár az osztályba, mert mindenki beleolvad a tömegbe: ülnek csendesen, szinezgetnek, elvannak, ez a kislány az, akit már az ajtóból ki lehet szűrni, mert folyton úton van a tanitónő felé, hogy valami miatt akadékoskodjon. (Egyébként láttam az anyját - jééézusom, minden megvilágosodott... Egy mosolytalan, totál Brünhilda spanyol (jó, tudom, ez paradoxon, de érted). A lényeg a lényeg, utálom, hogy Pipi mellett ül ez a morcos és folyton elégedetlen kiscsaj, na. Remélem x időnként lesz ültetés...)
Peti amúgy nem sok mindent mesél, mit csináltak, az tuti, hogy minden reggel szineznek, mig mindenki odaér, majd egyszer kimennek az udvarra, miután megették a tizóraijukat, amit a szülők csomagolnak, de hogy ezen kivül mi történik, arról fogalmam sincsen. Várom már a jövő hetet, hogy élesben nyomjuk a témát, mert ez a 9.30-tól 11.45-ig tartó idő nagyon gyér szerintem, épp odaérnek, már jöhetnek is el. A tanitónő amúgy szimpinek tűnik, mosolygós, kedves arcú, remélem, hogy a dolgát is érti. Van egy tanár segéd is, egy magas, szemüveges fickó meg tegnap benn volt még egy nőci, aki a gyerekek nyelvi fejlettségét méri fel.
Iskolatáska nincsen, a könyveket benn tartják, tolltartó sem kell, mert a suliban közös ceruzákkal, tollakkal, szinesekkel dolgoznak. Hétfőnként majd fognak kapni házi feladatot (pár feladatlapot), ezt csütörtökig kell megcsinálni és visszavinni. "Ebédet" kapnak jövő héttől, tegnap kaptunk egy menüt, amin be kell jelölgetni, mit kérünk*. (Ez persze nem meleg étel, azzal lehet variálni, mi legyen a szendvicsben... Jajj.)
Ami a "beilleszkedést" illeti, Peti eddig nem panaszkodott, szivesen megy, egy percig sem nyavalygott, hogy nem akar menni vagy ott maradni - gondolom unta már magát itthon hehe.
Ami a leggyengébb pont (az udvar mellett, ahol semmi, de semmi nincs az ég világon és totál kicsi is) az a gyerekek begyűjtése: odamész, sorban állsz a többi szülővel egy két méter széles kis vájatban (kinn, szabad ég alatt persze) és amikor a tanárnő felismeri, hogy melyik gyerek tartozik hozzád, akkor kiküldi az ajtón. Ez kb 15 perc nyomorogva sorban állást jelent most, hogy csak a junior infantosok vannak, (jövő héten már ugye később végeznek, akkor jönnek ki a senior infantosok is) ez roppant remek lesz majd esőben, alig várom. (Kocsival nem lehet értük menni, mert sosincs parkoló az iskola előtt, de a legközelebbi parkolóhely is vagy 200 méterre van a kaputól - oda mondjuk tuti nem tudok majd beállni, mert 10000%, hogy nem lesz szabad soha... Ez mondjuk baromi szar.)
Ennyi három nap után.    

10 megjegyzés:

  1. Érdekes! Majd mesélek én is a francia rendszerről. Rebeka okt 12.-én kezdi. egy hét, aztán 2 hét őszi szünet. :-P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De ovit kezdi, nem? Ez a szunet olyan fura. :-/

      Törlés
    2. Igen, de náluk már az is iskola néven fut.
      6 hét suli, 2 hét szünet sormintát követnek.

      Törlés
    3. Ahaaaaa, ez olyan playschool-szerű akkor? Peti ovijára is mindig iskolaként (school) utalt mindenki. :)

      Törlés
    4. École maternelle. Azért komolyabb, mint egy magyar ovi, úgy tudom...
      Iskola iskola 6 éves kortól van.

      Törlés
    5. Ahaaa... Vicc, hogy mindenhol máshogy megy. :) És Montessori vagy vmi teljesen más metódus?

      Törlés
  2. A csajszikák egyenruhája amúgy milyen?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyanigy is mehetnek vagy alul sotetkek szoknya illetve van, aki sotetkek egyberuhat hord a feher galleros folott. Nem barmilyen egyberuhat, hanem egyen szabasu ilyen kotenyruha szeru vmit.

      Törlés
    2. Azért, ha elcsípsz majd egy fotó erejéig ilyet, akkor tedd már fel légyszi, megkukkolnám! :-D

      Törlés
    3. Hát kérlek. A meglehetősen furcsa pinafore néven fut: http://www.dunnesstores.com/girls-uniforms/school/fcp-category/list

      Törlés