Oldalak

2016. január 4., hétfő

No vágjunk bele az évbe, rögtön egy régóta halogatott Palika összefoglalóval, hol is tart mostanság a kis éppen csak 2 éves.
  • Súlya: 14,2 kg, magassága: 91 cm, fogai száma: 18, cipőmérete: 23. 
  • A beszédet illetően elég lustácska (haha), ami stabilan megy (megnevezésként), az a Baba (ő), Mama (Mama), Nyanya (én), Dada (Apa), Peti, villa és hohóóó, új szavak: tutu (autó), hámmhámmm (enni akar). Őőőőőő, asszem ennyi. Viszont remek jó kis egyéb jelei vannak, pl ha szomjas, csücsörit és úgy tesz, mint aki szörcsöl egy képzeletbeli pohárból, ha azt akarja mondani, hogy valaki alszik, akkor elkezd horkolni, miegymás. Nem-et igen határozottan tud mutatni a fejével, az igen pedig egy kis bólogatás egy aje kiséretében. Hát ennyi. Rengeteg új szótagja van egyébként (pl butatbutabuta - ez baromi érdekes, Peti is pont 2 évesen kezdte el ezt mondogatni), van, hogy karattyol folyamatosan, de értelmet nem igazán lehet ebben felfedezni. Még. Aztán ha majd igen, akkor végünk lesz, mint a botnak. Mert az eeeeezés meg a halandzsázás az bizony folyamatosan megy. 
  • Szociálisan igen érzékeny gyermek: imád pusziszkodni. Peti után ez nagyon megdöbbentő, ő nem volt (eddig) egy bújós gyerek, puszit max. vasár- és ünnepnapokon adott, Palika viszont egy csókkirály. Felveszed, rád néz és már halmozza is a puszikat, hol nyálasan, hol tisztességesen, csak úgy. Az esti altatásból rendszeresen úgy jövök ki, hogy csöpögök a nyáltól, mert az egész arcom végignyalja nagy lelkesen. Érdekes módon, mióta ezt Peti látja, ő is sokkal bújósabb lett, sokszor ül vagy fekszik az ölembe és néha még puszikat is ad, ami mondom, eddig abszolút távol állt tőle. (Ha megölelem, sokszor még ma is elkezd sikoltozni, hogy légyszi, légyszi engedj el, megfulladok - nem tudom, ez milyen traumától lehet, talán születésekor volt valami vagy nem tudom, de örülök, hogy már kezd felengedni és már ezt a mostani állapotot is haladásnak látom, amit Pajának köszönhetünk ugye...)
  • Ahogy Palika hat Pipire, természetesen Peti is hat Pajára, például abban, hogy Paletta sok mindennel előbb játszik, játszhat, mint Peti annak idején. A december például úgy futott ki, hogy Paja nonstop firkált. Gyönyörű szines firkarajzokat készitett, bátran használja együtt a különböző szinkombinációkat - és hohóóóó, Petivel ellentétben hidegen hagyja, ha összefirkálja a teritőt vagy a szőnyeget, a lényeg az alkotás. Hasonlóképp, gyurmázni is imád, illetve bújócskázni (befogja a szemét a szoba közepén és e - e - e (ez a számolás)) meg Legozni is - de nem ám Duploval, hanem a jó öreg aprócska Legoval. Peti épit valamit, Palika játszik vele. Jó kis munkamegosztás. Igy kell e'. (Ja és Paja megtanult orrot is fújni. Nagyon durva, szivni nem lehet neki, csak óriási üvöltések árán, viszont gyönyörűen fújja zsepibe magától... Jut eszembe Peti is nemrég tanult meg úgy orrot fújni, hogy ő fogja a zsepkendőt... Khm... Eddig nekünk kellett tartani, ő csak fújt. Hehehe. És még egy eszembe jutott: Paletta tud hi5-ot is adni. Ha meghallja, hogy 5, már elkezdi ütni a vállam, hogy héjjjj, hájfájvoljunk mán.)   
  • A finommozgás mellett a nagymozgását is fejleszti ám Pál keményen: szeret hátrafelé menni, remekül tud két lábbal ugrálni (ilyenkor földrengés van szerintem Ausztráliában) és ha alkalma nyilik rá, boldogan ugrál Petivel az ágyunkon, mit ugrál, repül, szárnyal, esik-kel... 
  • És ha már Palika: nem tudom nem megemliteni egy igen furcsa szokását, ami mellett egyszerűen nem tudunk ép ésszel elmenni: ha úgy hozza a sors, lazán belekakkant a kádba fürdéskor, hát elájulok, komolyan. A legelső esetről már irtam, úgy rémlik, no most azóta még kétszer eljátszotta ezt a szép mutatványt: legutóbb még oké volt a dolog, mert azonnal rajta kaptuk és nem ült a kakis vizben, de a második incidensnél épp nem figyeltem rá és mire rápillantottam, ott állt kezében egy kis kakipisztollyal és kérdően nézett, hogy ugyan áruljuk már el, most mi van. Őőő. Hát ennyit Pajikáról, a kis akaratos mókamesterről.

3 megjegyzés:

  1. Látom figyelsz. :D Elirtam, 18 persze. Nem kivontam, hozzáadtam a hiányzó kettőt. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak elcsodálkoztam, h akkor most ti vagytok-é a paksiak, vagy mi. :-D

      Törlés