Oldalak

2017. július 14., péntek

1-2 napja megy a vita ezen a cikken.
Linkeltem egy fórumban és jött a sok okos, hogy jaaaj, mindenkit érhet bárhol baleset, ők bizony leszarják ezt az ajánlást, továbbra is ugráltatják a 3 évest a trambulinon, nem kell mindent elhinni, amit a neten lehet olvasni (!).
Próbáltam rávilágitani, hogy,
1) azért a tudásfája és a BorsOnline nem hozható egy szintre egy orvosi kamara által végiggondolt, kitalált ajánlással
2) nyilván mindenkit érhet baleset, mindenhol, az utcán sétálva is, a cikk csak azt mondja, hogy ha egy 3 éves üti meg magát ugyanott és ugyanúgy, mint egy 7 éves, akkor a 3 évesnek valószinűleg nagyobb baja lesz, mint egy 7 évesnek, egyszerűen azért, mert gyengébbek a csontjai
3) nem mondtam, hogy mindenki azonnal dobja ki a trambulint a kertből, bugyolálja be a gyerekeit, ne engedje mozogni őket, kösse a székhez, ott nem lehet bajuk (de)
4) annyit irtam, hogy hello, ez csak egy figyelemfelhivó cikk, hogy 6 év alatt kifejezetten figyeljünk, ha a gyerek trambulinozik, mert nem érettek még teljesen a csontjai és ha egy 7 éves esik rosszul, lehet megússza kisebb sérüléssel, mig ha egy 3 éves, akkor lehet, hogy eltörik a combcsontja...
ehhez képest kb nekem esett mindenki, hogy áh, ez felesleges pánikkeltés, hülyeség erre figyelni, ugráljon csak a 6 év alatti is pont úgy és annyit, mint a 6 év feletti, mert milyen jót tesz nekik a mozgás, nem fognak elhizni, nem kell ezt az ajánlást olyan komolyan venni.
Tök felhúztam magam.
Olyan ember is beszólt ("Hát náluk 3 éve van trambulin és még nem történt baleset." meg "Ja, inkáb ültessük a tv elé őket, hagy nézzék a sok ócska reklámot...") aki mindekinek azt papolja, hogy jaj, be kell tartani minden ételajánlást a hozzátáplálásnál, mert allergiás lesz a gyerek, ne egyetek húst, mert az árt és hiába irtam, hogy hello, ez pont olyan orvosi ajánlás, mint a kajás, most irjam én is mindenkinek, hogy adjatok csak glutént 5 hónaposan, hiszen az én gyerekeim sem lettek allergiások, hoppá, nem kell ezeket a hülye túlóvatos szabályokat betartani? Mert érted, ültessük a tv elé a trambulin helyett? Most komolyan, rég megette a fene, ha egy Palika korú gyerek csak egy kicseszett trambulinon tud mozogni és nem tudunk neki alternativákat adni, hogy ne hizzon el...Pfff.
Birom, hogy minden laikus anyuka okosabbnak hiszi magát egy orvosokat tömöritő egyesületnél és a saját példája alapján (minket sem ért még baleset) általánosit, hogy akkor tuti mást sem fog.
Hihetetlen komolyan.
Nyilván mindenki azt csinál, amit akar, de ha felhivom a figyelmet valami valós veszélyre, aminek tényszerűen bizonyitott oka van (mármint hogy a gyerekcsont könnyebben törik), akkor miért kell ezt meghazudtolni egy egyéni kis fos példa alapján és gúnyolódni, hogy a tv biztos jobb, mint a trambulin?!
Bahhh, most határoztam el újra, hogy redukálom a fb időmet, mert teli van idiótákkal.

5 megjegyzés:

  1. Hadd vitatkozzam... :)
    1. akinek van otthon, és már 3 éve ugrál benne a 6 év alatti gyereke, az már lesből támad, mint az egyszeri ruhaszárítókötél a Pompom mesében :D :D Az nem fog igazat adni, sőt neked támad.
    2. manapság nehéz hinni egy amerikai tudóstársaságnak (tudom, a cikk ausztrál, de hivatkozik az American Academy of Pediatrics-re, stb), mikor pl az amerikaiak a Kinder tojást is betiltották - az amerikai társadalom a hülyék szintjére épül, már bocsánat. Mármint a hülye szülőkére, akik semmennyire sem figyelnek a gyerekeikre, bármit megengednek nekik, és azok meg is teszik.
    3. olyan különösen részletesen nem taglalja, miért is káros a trambulinban ugrálás, a gyengébb csontokról ír - máshol meg pont azt írják folyton, miért bír többet a gyerekek csontja, hisz még tele van folyadékkal, nem úgy, mint az időseké.
    4. legalább annyit magyaráznának el, és némi döntést és saját felelősséget adnának a hezitáló szülők kezébe: az a durva, amikor két totál különböző súlyú egyén ugrál, a cikkben a kisgyerek az apukájával: na ez a legveszélyesebb. Apuka épp felugrik, leér = megfeszül a trambulin felülete, és erre érkezik sokkal kisebb súllyal, nagy magasságból, nagy lendülettel egy kisgyerek: kvázi mintha betonra ugrana le! Fontos betartani, hogy 10-20 kilónál több különbség ne nagyon legyen a gyerekek között, ne verekedjenek, ne lökdösődjenek. Természetesen még így is megtörténhet a baj, de sztem pont annyi, mint egy mászókán, zipline-on, magasabb csúszdán.
    Egyszóval engem nem győzött meg. Ésszel sztem mehet.

    VálaszTörlés
  2. Ami amúgy engem leginkább felcseszett, hogy utálom azt a hozzáállást, hogy mindenki hülye, csak én vagyok a helikopter. Én úgy vagyok vele, hogy a szakértők nem véletlenül szakértők, az orvosok nem a kinain vették a diplomáikat, a tanárok tudják mit csinálnak, a szakácsok tudnak főzni. :D
    Szóval ami ilyenkor engem bosszant, hogy a legbutább, legegyszerűbb emberek is simánlazán lenullázzák a tudományos eredményeket, mert "ők ezt nem tapasztalták". Még azt sem teszik hozzá, hogy "ők ezt MÉG nem tapasztalták." És bizony, ha ők valamiről még nem hallottak, valamit még nem tapasztaltak, akkó' az nincs és punktum.
    Ez a végtelenül arrogáns hozzáállás az, ami kihoz a sodromból, ez a csipőből mindennek a lehülyézése.
    Amit irtál, az elfogadható, oké, aláirom (a 3-as pontot illetően amúgy olvastam egy hivatalos kutatást, linkeltem is, de most meg már nem találom, az eredeti posztot meg nem vagyok hajlandó megnyitni megint) és te legalább érvelsz.
    A legtöbb ember ezt nem teszi meg, csak áh, nem kell ezt elhinni, velem sem történt még ilyen, ergo f*szság az egész, fúj mindenféle kutatás, mind hazudik.
    Tudom, kár felnagyitani, de az ilyen gondolkodásmódú emberek azok, akik nem adatják be a kötelező oltásokat, mert felülbirálják a szakértőket, van önbizalmuk laikusként eldönteni, hogy kell-e a mmr vagy sem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "A szakértők nem véletlenül szakértők" - na jó, de hányszor olvasol 5 féle, egymásnak tök ellentmondó szakvéleményt?
      Eleve ott kezdődik, hogy bizonyos szint alatt nem megy az, hogy ha más a véleményed, akkor nem azzal kellene kezdeni, hogy lehülyézni a másikat. Egyszerűek, mint a faék. Más a véleményed, idióta vagy. Ezt a tényt meg neked kell elfogadni, hogy ez van, és ne b.szd fel az agyad :D :D

      Törlés
  3. Tipikus magyar hozzaallas, hanyszor hallottam mar en is ezt, hogy a vedono/gyerekorvos hulyesegeket beszel, majd en tudom, mit csinalok, hogy csinalom. Egy legyintessel kepesek sokan lehurrogni barmilyen orvosi ajanlast. En az ilyeneket egy mozdulattal tovabbporgetem, mert nincs olyan kisimult idegrendszerem, hogy ne idegesitsem fel magam rajta. (Mondjuk nekem is ajanlotta anno az akkori gyerekdokink, h adjak mezet a negy hetes Ledanak...hat nem hallgattam ra...).
    A trambulin temat anno en is korbejartam, olvastam pro-kontra erveket, de mivel Leda az agyon/kanapen ugralt folyton, ugy dontottem, megiscsak biztonsagosabb egy haloval korbevett, mindenhol puha trambulin, mint az agyunk, ahonnan fejest/hatast dobhat a parkettara, nekieshet a szekrenynek. O egyedul ugralt benne, es nem orultkodott, szoval fel sem merult bennem, hogy baja lehet. Viktor meg meg nem tud ugralni, nem is nagyon megy a trambulinba, max.egyedul, es csak negykezlab rugozik benne. A fenti tortenet tenyleg borzaszto, es valahol logikus is az ajanlas, de szerintem is kicsit szelsoseges. En egy magyar szakerto ajanlasa alapjan dontottem vegul, de nem talalom.
    Nemreg olvastam, h egy gyerek majdnem megfulladt, mert szetkapta es a szajaba vette, lenyelte a fidget spinner belso bizbaszait. Nem emlekszem, hany eves volt, de nem harom, talan 6-7?
    Szoval ha azt nezzuk, a gyerekek barmivel kepesek eletveszelyes dolgokat csinalni, egy szelsoseges pelda utan megsem kialtunk farkast. A meltatlan valaszt viszont sajnalom, nem ezt erdemled.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, azt a fidgetet én is olvastam, azokra én is legyintek, persze, ezzel az erővel ne adjunk 8 éves korukig semmit a kezükbe, mert lenyelhetnek bármit - na ja, meg mondjuk ez 18 évesen is megtörténhet. :D
      Nekem azért volt új ez a cikk amúgy, mert SOHA nem gondoltam bele, hogy egy gyerekcsont gyengébb, mint egy felnőtt, pedig ugye Petinek is a semmitől eltört a karja majd' 5 évesen és igy kinyitotta a szemem, hogy jééé.

      Törlés