Oldalak

2018. április 30., hétfő

Április utolsó hete

Hálistennek, teszem hozzá, nagyon kell már egy kis május...
A hét ügyintézősen telt: én megrendeltem Pipi szülinapi party-ját, T. pedig megvette a repjegyét Magyarországra, a 20. érettségi találkozójára. Emellett egész héten szegény egy tanfolyamra járt, ami tök nehéz volt, rengeteget tanult rá esténként, de most már hivatalos nemzetközi papirja van arról, hogy tud project-eket managelni, szóval hurrá.
Hogy ne felejtkezzünk meg a betegségekről: szerdán elkezdett fájni a bal mellem és bár napokat töltöttem azzal, hogy minél előbb el tudjak menni egy mell ultrahangra, a legkorábbi időpont, amit kaptam az május 12, dél lett. (Ez a Medicus, a lengyel magánklinika, mindenhol máshol még többet kellett volna várni... Na erről beszélek, mikor dicsérem a magyar egészségügyet: itt ha van pénzed, akkor is megdöglesz...)
Mivel T.-nek pénteken szülinapja volt, szombaton szerényen megünnepeltük. Délelőtt ugyan Petivel voltam a városban gurulós cipőt vadászni, délután sütöttem neki tortát és kapott egy-két apróságot. A fő ajándéka "élmény" volt, pontosabban egy éttermi vacsora, ugyanis ideszerveztem Szabinát, a volt babysitterünket és mig ő lefektette a gyerekeket, mi elmehettünk a Waterloo-ba enni, majd sétálni egy kicsit a Grand Canal mentén. Sajnos a napra (meg az összes többire is) rányomta a bélyegét, hogy eléggé fájt a cicim, bizonyos mozdulatokra kifejezetten, egyébként pedig csak úgy módjával, de azért annyira igen, hogy érezzem, hogy valami nem stimmel.
Vasárnap Aware Education Day volt, úgyhogy mig a fiúk a Blackrock Parkban nyomultak, én 10től 4ig okosodtam: pontosabban végighallgattam az elmúlt év néhány eredményét és részt vettem egy rövid workshopon. A hét pozitivuma, hogy végre-valahára kinyiltak a cseresznyefák a Herbert Parkban, úgyhogy az Education Day-ről hazafelé menet meg is örökitettem, milyen szép is tud lenni az élet, ha egy kicsit végre felmelegszik az idő. 

2018. április 22., vasárnap

Alakulunk

Ezen a héten végre történtek jó dolgok is:

  • Peti elkezdett Coder Dojo-ra járni a LinkedIn-be. A fél osztály jár haha, hétfő fél 6tól 3/4 7-ig tart. 
  • Vettem magamnak egy szép piros ruhát a Debenhamsban.
  • Szerdán megjött a meleg! Az eddigi télikabátot felváltotta a békás / buszos tavaszi kabát, sőt, csütörtökre olyan meleg lett, hogy egy szál rövidujjasban sem fáztunk. Mivel Peti és Hugo nem tudott elválni egymástól suli után, mig Vicki elment bevásárolni a másik három gyerekkel, én hazahoztam Hugot, megebédeltünk és kimentünk a Herbert Parkba focizni. Nagy poén volt: én ültem a pikniktakarón, napoztam, a fiúk meg játszottak, rohangáltak. Király volt, tényleg, egész leégtek a fiúk, izzadtunk rendesen, pedig 18-20 foknál nem volt melegebb. (Ez azért elég száni, nem?) Péntek délután amúgy próbáltuk megismételni a dolgot: T. előbb hazajött a munkából és kivonultunk négyesben a Herbert Parkba, de olyan rohadt hideg volt, hogy fél óránál tovább nem tudtunk maradni, konkrétan vacogtam és a pikniktakarót húztam magamra... 
  • Szombaton délután Pipi Matilda party-jára volt hivatalos a Trinity College-ba. Mivel szép idő volt, délelőtt gyorsan kimentünk Bray-be: fagyiztunk, fociztunk, kavicsoztunk, szóval a szokásos, majd itthon megebédeltünk és tűztünk vissza a városba, hogy Pipit ledobhassuk a party-nál. Mig ő mászott (falmászós party volt), mi Palikával elugrottunk a lengyel boltba és mivel sikerült egy charity shop előtt megállnunk, életemben másodszor bementem tombizni a használt cuccok közé. (Az első élmény nagyon szar volt.) Végül két könyvvel (egy késői Adrian Mole és egy füzetke az iskolakezdésről), egy bűvészdobozzal (vadi új) és egy pénztárgéppel távoztunk (utóbbi T. nagy vágya volt gyerekkora óta, hmmm). 
  • A szombati nap durván aktiv volt: ha lúd, legyen kövér alapon este még moziba is mentem, Gyöngyivel és megnéztük a Ladybird-öt, ami nem volt egy nagy szám, de ugye örültem, hogy végre kiszabadulok... 
  • Vasárnap hálistennek szintén ki tudtunk menni: délelőtt Dun Laoghaire-ben jártunk (kicsit szemerkélt, de mikor nem), délután pedig a fiúkkal elugrottunk a Lidlbe és még egy charity shopba, ahol ezúttal csak egy könyvet vettünk, de az legalább jó vastag és nehéz haha. 
Képek:



2018. április 16., hétfő

Emelkedőben

Az április 8-ig tartó mélyrepülésünk a kövekező héttől kicsit mintha megállt volna. A héten T. még itthon volt, de már gyorsan javult, én folytattam a tanitást, a fiúk meg élték tovább a kis életüket. Palikáéknál fotózás volt, Pipinél pedig beindult a party season: szombaton Lulu születésnapjára volt hivatalos Dundrumba, a moziba. A Peter Rabbit-et nézték meg, amit együtt akartunk megnézni a szünetben, ha nem kellett volna folyton itthon rostokolnunk T. mellett... (Annyira sajnálom amúgy a gyerekeket, a 2 hetes tavaszi szünetük egy az egyben egy nagy f*s volt. Az első héten végig esett és hideg volt, a második héten meg ez a betegség... Annyi mindent terveztem, csomó ötletem volt, merre menjünk, mit csináljunk és végül semmiből nem lett semmi... Ráadásul ezer év óta először nem mentünk haza Húsvétra, szóval még a magyarországi út is kimaradt idén... Csütörtöktől szombatig amúgy Kilkenny-be mentünk volna nyaralni, de nyilván már kedd este lemondtuk, mert láttuk, hogy ebből csak bukta lehet.)
Na szóval mig Peti mozizott és evett (mert hogy a mozi után még átmentek egy all you can eat étterembe is), mi Palikával hármasban bementünk a közeli Airfield Farm-ra sétálni. Az idő sajnos nem volt túl jó, mert szemerkélt az eső és hideg szél fújt, de igy is jó volt kicsit kimozdulni, elfelejteni az elmúlt heteket... A farm után elugrottunk a Woodies-ba valami wc tartály alkatrészért, mert pénteken természetesen elkezdett folyni a wc (mi más?) és nem akartunk szólni a landlord-nak, nehogy eszébe jusson, hogy emelni kéne a rent-en. A szombat délután / este tehát wc szereléssel telt, T. úgy fél 1ig kinlódott, mire sikerült üzembiztossá tennie a rötyit.
Ennyi volt a hetünk, jelentősen jobb, mint az előző, de még mindig meglehetősen szánalmas - többek között azért, mert még mindig téli kabátban jártunk ÉS fáztunk. Mivel teljes volt a téli hangulat, a héten mézeskalácsot is sütöttünk: mondom, hogy iszonyú hideg volt...   

2018. április 10., kedd

Midterm break - március 24 - április 8 - Part 2

Húsvét hétfőt - bár először tanakodtunk, menjünk-e locsolni valahova - végül otthon töltöttük egy az egyben. Reggel a fiúk megkeresgették a lakásban eldugott apróságokat (csak édességet kaptak illetve egy pár kis doboz csillogós Play Doh-t), majd Peti és T. elkezdtek panaszkodni, hogy fáj a hasuk... Mivel mind a négyen ugyanazt ettük, én elvetettem az ételmérgezés ötletét, T. azonban meg volt róla győződve, hogy a reggelire evett Tesco-s sonka volt a ludas, hiszen ő már evés közben érezte, hogy "büdös" (nem volt az, sonkaszaga volt). A nap innentől kezdve mókásan telt: Peti hányt és fosott felváltva, T. pedig "csak" a WC-re járt és fájlalta a hasát, mi meg Palikával pislogtunk, hogy mégis ezeket mi lelte. Estére T. belázasodott, ami nagyon rosszul érintett minket, hiába vett ugyanis be bármit, nem ment 39.5 alá a láza, ami nála nagy gáz mint tudjuk.
A napok innentől kezdve csendes agóniában teltek: Peti ugyan keddre jobban lett, már nem hányt, T. viszont egyre rosszabbul érezte magát, egyre gyengébb lett, egyre lázasabb és egyre többször beszélt furcsaságokat... (Mondott egy mondatot és bele-beleszúrt egy-egy oda nem illő szót vagy két hasonló hangzású, de teljesen más értelmű szót felcserélt, ilyesmik.) Mivel mindketten tudtuk, mi következik, T. elkezdte szedni a Frisiumot, amit még az otthoni neurológus javasolt neki, ha gond van.
Miután kedden - szerdán egyre romlott a helyzet (borzalom volt amúgy, T. benn feküdt a hálóban, én a fiúkkal kinn játszottam a nappaliban, de nyilván nem szabadott rohangálni, hangoskodni és bár a gyerekek roppant jól viselkedtek, én iszonyúan sajnáltam őket, hiszen konkrétan be voltak zárva a tavaszi szünetükben, mert egyszerűen nem mertem itthon hagyni T-t egyedül, szörnyű ez, borzasztó, de tényleg), szerda este elvittem a VHI Swift Clinicre, hogy mégis csináljanak már valamit, mert alig tud járni és beszélni és közben tök lázas. Este 6 körül indultunk Dundrumba, természetesen mind a négyen, majd leadtam T.-t és loholtunk is haza fürdeni, mert megvárni nem akartuk, az túl sok lett volna a fiúknak. Végül T. nem soká, olyan 8 körül ért haza taxival a szokásos diagnózissal: nem tudják, mi ez, várjunk, majd csak lesz valami... (€200-ért végülis teljesen megérte ez a vizsgálat úgy gondolom.)
Csütörtökön újabb körünk volt az egészségügy útvesztőiben: délelőtt a Blackrock Clinic-re vittük T.-t, hátha majd ott történik valami... Történt is: vettek tőle vért, csináltak egy EKG-t (minek, istenem, de minek!) meg talán egy CT-t és megállapitották, hogy minden oké, mehet haza. EEG persze nem készült, mert minek is, mert az egyetlen orvos, aki ért az EEG-hez, épp nem volt benn... (Ja, végülis csak az mutatta volna ki, mi van ilyenkor az agyában, de semmi baj...) Amig őt vizsgálgatták, mi a fiúkkal a Carysfort parkban sétáltunk és játszóztunk kicsit, de mivel roppantul fáztunk, egy idő után feladtuk és hazamentünk, miután szóltunk T.-nek, hogy ha kész van, hivjon és megyünk érte. Délután jött a Supervalu-s fickó, hozott mindenfélét, majd mikor elment, indultunk T.-ért, aki időközben végzett. Újabb €500 kifizetése után tehát még mindig nem voltunk sehol: mindenki csak széttárta a karjait, hogy hmm, hmm, érdekes, de segiteni senki nem segitett. Mivel ezen a nesze semmi, fogd meg jól hozzáálláson baromira felcsesztem magam, estefelé rábeszéltem T.-t, hogy végső lépésként menjünk el a St Vincent-be az ügyeletre, ott feküdt kétszer 2,5 hetet, van róla 60 oldal minimum, onnan tuti nem küldik el, mivel alig jár és beszél, bizti benn tartják egy-két éjszakára megfigyelni és ha rohama lesz, legalább helyben tudják kezelni, nem nekünk kell rátalálni és riasztani a mentőket. Hivtuk hát Artúrt, aki sittysutty itt termett és miután a fiúk megfürödtek, itthagytuk őket, hogy oldják meg az estét, nagyok már... Az A&E-re fél 8 körül értünk oda, a triage-be 8 körül hivtak be, orvost viszont az istennek nem láttunk egészen 11ig. 11 körül egy nyegle ir doki a folyosón (!), úgy 30 beteg között vizsgálta meg T.-t (a szokásos alap neurológiai tesztet nyomta le), majd közölte, hogy nincs oka benn tartani, viszlát. (Őőőő... Ja, végülis a beszédproblémája mindenkinek van...) Miután kötöttem az ebet a karóhoz, hogy nézzen már rá, szarul van, nagy nehezen elment beszélni a főnökével, aki fél óra múlva elmondta ugyanezt, mint a nyegle, hozzátéve, hogy ezzel az erővel bármelyik epilepsziást benn tarthatná, hogy hátha rohama lesz. Elmondtam neki (én, az orvosnak, világos), hogy bazmeg ez nem epilepszia, ő nem úgy van, hogy sétál az utcán és bámmm, out of the blue elvágódik és rohama van, hanem napokon, heteken át köhög (pipa), belázasodik (pipa), majd elkezd félrebeszélni (pipa) és a mozgása koordinálatlan lesz (pipa), majd két-három nap múlva mindennek megfejeléseképp rohama lesz. Erre összesen annyit tudott kinyögni az a szerencsétlen, hogy bizzunk a neurológusunkban, ő biztos tudja, mi a teendő. Rákérdeztem, hogy arra a neurológusra gondol-e, aki egy éve nem látta T.-t és akitől a héten jött levél, hogy a tavaly egyeztetett július végi időpontot is sajnos törölniük kell...? (Igen, 2017 áprilisában látta az orvos, évente (!) kéne ellenőrzésre járnia, de a 2018 áprilisi időpontja eleve júliusra csúszott, majd azt is törölték... És NINCS magán neurológus! 19 = tizenkilenc neurológus van Irországban. Összesen 19!) Miután igy sem győztem meg emberünket (mert egy f*sz volt), mondtam neki, hogy akkor viszlát reggel, mikor majd mentő hozza be T.-t, miután otthon összeesett a konyhában, majd nagy dérrel-dúrral, orrom alatt fuckoff-ot morogva kikisértem T.-t a betegek közül. Hazafelé már csak röhögni tudtunk a dolgon, hogy éljen a Nyugat, ahol persze mindig minden jobb... Persze... Röhej.
A péntek - szombat hasonlóan telt, mint a hét eleje: T. feküdt, mi meg kussban próbáltunk túlélni a nappaliban. Szombaton, mivel még mindig nem mertem egyedül hagyni T.-t, Artúr megint átjött, mig én a fiúkkal elmentem bevásárolni a Tescoba.
Vasárnap - mivel választás volt - kimerészkedtünk a nagykövetségig, de ez az össz-vissz fél órás kirándulás baromira kifárasztotta T.-t: alig tudott lépcsőzni, sőt, a regisztrációs lap aláirásával is voltak gondjai... Délutánra kicsit jobban lett, innentől a nap a választási hirek böngészésével (majd estefelé sirással) telt. 
Nem tudom, sikerült-e érzékeltetnem, de ez a hetünk borzasztóan telt. Az sem volt semmi, ami előtte volt, Peti fülgyulladása, a rengeteg köhögés, orrfolyás, láz, de ez a hét feltette az i-re pontot. Mintha rémálmodnánk... Végső elkeseredésemben kitaláltam, hogy oké, leszarok mindent, húzzunk haza a fenébe, mert ez igy nem mehet tovább, hogy úgy vagyunk itt, mint az ujjunk és egy barátunkat kell megkérni, hogy munka után ugyan jöjjön már el, hogy el tudjam vinni T-t az ügyeletre, ahol egyébként is sötét vadbarmok vannak és különben is hideg van és sötét és szél az év 11 hónapjában, de a szép elhatározásom egy az egyben szertefoszlott hallva a hireket, hogy megint mi lett a szavazás eredménye... Komolyan, itt sirtam, hogy bazmeg ilyen nincs... Olyan szépen rábeszéltek a körülmények a hazaköltözésre, végre rábólintottam, hogy oké, nincs más út, változás kell, mert ez az ország megöl minket és bámmmm, jött a józanitó pofon, hogy otthon mi vár, mi várna ránk...
Tudom, nyilván ez nem a világvége, lehet igy is élni Magyarországon, de ha már nem vagy otthon 10 éve, visszatérni egy olyan országba, aminek a közhangulata ezerszer rosszabb, mint 2008-ban, mikor utoljára (gyerek nélkül!) otthonodnak mondhattad, hát... Nem egy vonzó perspektiva azt kell mondjam. "Sajnos" az irek emberségből kivételesen pont jók: barátságosak, viccesek, könnyedek, lazák, pont a magyarok ellentétei... És ez a választási eredmény most durván megmutatta, mit várhatunk, ha hazamegyünk. 
Isteni.

2018. április 9., hétfő

Midterm break - március 24 - április 8 - Part 1

A szünet első hétvégéjén próbáltunk aktivkodni, mivel már nagyon untuk a sok betegeskedést...
Szombaton a Russborough House-nál voltunk, ahol játszóztunk, sütiztünk és persze végig jártuk a fairy trail-t, vasárnap meg Dun Laoghaire-be mentünk, hogy sétáljunk egy kicsit a parton. Az idő - a látszat ellenére - elég fos volt, oké, csak szemerkélt az eső, de roppant hideg volt sajnos még mindig, főleg drága szél barátunknak köszönhetően, aki kitartóan fújt egész hétvégén, mert miért is ne.
IKEA
Hétfőn, a szünet első igazi napján Rathfarnham-ra mentünk játszózni (vagyis inkább sütizni haha, hiszen az idő nem lett sitty-sutty tavaszias, ergo örültünk, hogy beülhettünk valahova melegedni), kedden pedig délután a Marlay parkban találkoztunk két magyar ismerőssel, de nyilván ezt a randit is elmosta az eső. (Igen sajnos mi nem haldoklunk, mi igy élünk. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire lélekromboló ez a tél, ami egyszerűen nem akar elmúlni!) Szerdán, mivel untuk az esőt, a Mr B's-be mentünk mókázni, csütörtökön pedig az IKEA-ban melegedtünk. (Venni nem nagyon vettünk semmit persze, a lényeg az ebéd volt és hogy ne fázzunk meg...) Szégyen - nem szégyen, miután pénteken is esett és hideg is volt, a Leisureplex-be mentünk játszóházazni, levegő tehát a szünet első hetében nem igazán érte a gyerekeket...
Hétvégére kicsit megemberelte magát az idő, hidegnek ugyan továbbra is farkasorditó hideg volt, de legalább nem esett... (Szánalmas, hogy ezt már pozitivumnak kell felfogni.) Szombaton a Collins Barracks-ba mentünk nézelődni és sütizni, majd hazafelé magyar boltoztunk, vasárnap pedig délelőtt (ekkor kicsit esett) kimentünk a Poolbegre hajókat nézni, délután meg elkinlódtuk magunkat a Deer Parkba, a Mad Hatter's Tea Party-ra (érdemes megfigyelni Palika ruházatát - és mindez ugye április elsején, bevallom, itt már sirni tudtam volna, pedig ekkor még nem is tudtam, mi minden vár még ránk a következő héten, hajjaj...).