Oldalak

2018. szeptember 24., hétfő

Mostanság sok filmet nézek Netflixen, majd egyszer összeszedem, miket láttam, ma a Leap Year-t kezdtem el és baromi vicces. Basszus, Irország tényleg ilyen.

Peter Coelho

Palikát vasárnap kivittük pótkerekek nélkül bicajozni a St Enda's Parkba. A laszti a kocsiban maradt, Peti meg én visszaszaladtunk érte, útközben dicsérgettem:

- Emlékszel, mikor te tanultál bicajozni? Milyen ügyes voltál! 2 méter után már simán bicajoztál. (True story.)
- Biztos azért sikerült, mert hittem benne, hogy menni fog

Basszus, esküszöm az égre, hogy az életben nem mondtam neki olyat, hogy higyjél magadban és bármire képes leszel. Mindig úgy biztatjuk, hogy tök király, hogy neki általában elsőre megy minden* (tényleg), de ha nem, akkor addig próbálja, amig nem megy és végül minden sikerül és most igy összegez nekem, hogy "mert hittem benne, hogy menni fog". Hihetetlen, hogy már ilyen nagy. 

* Ez sajnos Palikának nem tesz túl jót, mert ő mindig azt látja, hogy Peti belekezd valami újba és ez általában sikerül is neki, ő próbálja leutánozni és persze a 3,5 év korkülönbség miatt nyilván neki nem megy elsőre a dolog... Próbálom önmagához és a kortársaihoz mérni (és a 4 évesek között ő tök okos, értelmes, ügyes), de mivel itt van Pipi, ő mindig azt látja, hogy ő a bénább, az ügyetlenebb, a lassabb és most magyarázd meg egy 4,5 évesnek, hogy amikor az 8 éves bátyja 4,5 éves volt, nem volt ám még ilyen, mint most... És persze itt van a fiók-probléma is, ha Petinek nem megy elsőre valami, akkor ő bulldogkitartással gyakorol (na ezt mondjuk nem tőlem örökölte haha) és végül jó lesz mindenben, de Palika ezt elfelejti és csak azt látja, hogy Petinek mindig minden elsőre megy, mint a karikacsapás és ez azért elég rombolóan hat az önbizalmára és a motivációjára. Na mondjuk ez a probléma konkrétan nem jutott eszembe, mikor azonos nemű gyerekeim születtek pár év eltéréssel.   

2018. szeptember 17., hétfő

Nem vagyok Réka, de egyetértek

Ma futott elém ez a cikk. És oké, hogy sokaknak a mai politikával van gondja otthon (mondjuk, mikor volt olyan, amikor elégedettek voltunk az ország vezetőivel? volt olyan egyáltalán? szerintem Mátyást királyt is sokan utálták...), de annyira nagyon egyetértek. Sok a szar otthon, de fáj olvasni, hogy sokak szerint Magyarországon minden gáz, minden hulladék, minden fos.
Pénteken megjelent egy cikk, hogy mostantól Irország mennyi pénzt fog az oktatásba nyomni (sokat, elvileg) - ezt persze felkapta pár magyar oldal is, hogy bezzeg az irek igy, bezzeg az irek úgy - holott ad 1) ez mind választási humbug, Leo alatt rezeg a léc, most próbálja adni a szuperapát és igérget, igérget, igérget ad 2) a magyarok közül szerintem viszonylag kevés embernek fordul meg a fejében, hogy a most beigért pénzből nem digitális táblát meg anyámkinját fognak az ir iskoláknak venni, hanem tornatermeket fognak belőle épiteni! Ugyanis nincsenek. Sőt, továbbmegyek, rengeteg iskola konténerben működik. Többek között Petiék sulijában is van négy osztály, akik kiszorultak a prefab épületekbe, ami végülis tök jó, mert télen megfagysz, nyáron meggyulladsz bennük. A közelünkben lévő másik suli, ami nem katolikus, egy az egyben ilyen konténerekben működik, nincs is normális épülete. És az ireket nem hallod lázadozni, hogy el kell innen menni*, mert ez egy fos ország, bárkinek morgok, hogy basszus, engem speciel zavar, hogy az úgy tök oké, hogy 2018-ban nincs tesiterem egy iskolában egy olyan országban, ahol ennyit esik az eső, mindenki csak röhög, hogy toughen up, jól van ez igy, that's grand, miért is kéne fedett tesiterem, kibirják, nem?!

* nem csak nem morognak, nem is mennek el, nemrég olvastam, hogy iszonyú sok ir költözik vissza mostanában, holott még mindig csak álom a tömegközlekedés és igéret a fedett tesiterem haha

2018. szeptember 10., hétfő

Sajnos most hogy megkezdődött az ovi / suli, újra beköszöntöttek a betegségek hozzánk.

  • Peti egy hete torokfájásról panaszkodik, pénteken elvittem a GP-hez (sajnos a jófej saját GP-nknél nem volt időpont, valami fiatalka, ismeretlen fickóhoz kerültünk), aki kb 20 perc bentlét után azt mondta, hogy "próbáljunk ki" egy asztmásoknak való gyógyszert 2 hónapig, hátha kicsit erősödik Pipi és nem veri le havonta a fül- és torokfájás. A vicc, hogy Peti nem is köhög (nem is szokott), nála általában orrfolyás és fülfájás meg torokfájás van, szóval nem értem, hogy jött ki ez az asztma... "Biztam" benne, hogy beutal a kórházba vmi ellenőrzésre, kell-e a mandulája vagy mit tudom én, mi az oka, hogy - nyár kivételével - havonta vagy lázas vagy fáj a füle vagy tiszta takony vagy mind ez igy egyben. (Tudom, a gyerekek többsége beteges, de bakker ő 8 éves! Nem 3-4...)  
  • Palika már napok óta nehezen kakilt, szombaton pedig teljesen elhatározta, hogy ő többet nem megy wc-re... Szegény nagyon szenvedett, mert ezer liter hashajtót kapott, de azt mondta, hiába nyomja, nem jön semmi, csak fáj a hasa. Végül nagy sirások közepette nagy nehezen sikerült a bilibe (!), én meg tök félek, hogy visszatérünk ehhez, hogy basszus oltári szorulása van. Legutóbb 2017 nyarán volt ezzel gond, mikor ugye kapott beöntést a Heim Pálban, hát az szörnyű élmény volt, nem akarok visszatérni oda. T. szerint az ovi az oka, hogy visszatért a kinlódás, hát nem tudom. Nekem gyanús a lisztérzékenység is, hiszen a karja kiütéses is... Nem tudom. A kaki-gond mellett pénteken háromszor (!), tegnap éjjel meg egyszer be is pisilt, holott mióta szobatiszta kb soha nem pisilt be se éjjel, se nappal... Lehet, hogy ez összefügg a kakival, mert nyilván többször itatom, de aggasztó azért. Ja és slusszpoénként, tegnap, mikor átjött, úgy sipolt, mint az állat, be volt dugulva az orra is és köhögött persze, valószinűleg megint jön egy pár hetes éjszakai köhögés, hurrá. (Na ő asztmás, nem Peti, hát hallom / látom a különbséget...) 

2018. szeptember 7., péntek

We are Irish

És akkor ma megjött a fiúk papirja is: mind a négyen kettős állampolgárok lettünk. Vicces.

2018. szeptember 6., csütörtök

Apró gyerekszájak

Peti:
  • Mikor meglátogatták XY-t, akkor épp nem volt ingyen. (free...)
  • Nem láttad a puldigánom? Vagy hogy mondják azt az izét? (hoodie - nekem sem jut eszembe soha) 
  • Nézd, nincs is a kutyán a pórája! (póráz. de szerinte az póra.) 
  • Na ez aztán a lakodalom! (lakoma) 
  • Almaka (almácska) 
  • Ja és persze továbbra is erőltetje, kiabáli stb
Palika:
  • Balatinus (Palatinus) 
  • A bunker nála következetesen bunkó. Iszonyú vicces, amikor halálos nyugalommal mond olyanokat látva pár gyereket egy fa körül, hogy ááh, csak bunkót épitenek.  
  • Osztja Petit a lift előtt... Megnyomtad a gombot! Most azt fogom mondani, hogy hülye vagy! Hülye vagy! 
  • Nem vagyok mikropöttön! Sima pöttön vagyok. (Pöttöm.) 
  • Az ölelj meg továbbra is ölegelj meg, röviden, utasitásszerűen csak öleg!
  • A glutén az valami butén.
  • Az -ikes igékkel hadilábon áll, igy biztos, ami tuti alapon a legtöbb ige -ikes. Igy született meg nálunk a sirik és az ülik
  • És jött már úgy hozzám, hogy be kéne kapcsolni a glutufot. (bluetooth)
  • Ja és továbbra is keveri a hangokat... A túró rudi az a túró duri, az egyébként az egybégyként, a szalámi az szamáli, palacsinta pedig palatincsa. Peti kitalálta, hogy ha belecsip az ember fenekébe marokkal, az a facsarintó, na most Pajánál az faracsintó. Ebből következik, hogy a facsarintó palacsintát ő úgy mondja, hogy faracsintó palatincsa. Én bevallom, ki sem tudom mondani. Neki sikerül.