Oldalak

2023. szeptember 26., kedd

Szeptember utolso ket hete

Ez is gyorsan eltelt, mint a szelvesz. A kedvenc napom a csutortok, mert fel egytol szabad vagyok es van 3.5 napom. Hogy boldogsagom teljes legyen, megint a Cegnel ebedeltem csutortokon, T. kerdezte be akarok-e menni, en meg nyilvan igent mondtam haha. Penteken szokas szerint foleg vasaroltam delelott (nem is emlekszem, mikor voltam Nutgrove-ban utoljara, ez a hely sokkal kenyelmesebb vasarlas szempontjabol, mert Stillorgan es Blackrock is egy kopesre van, nem eri meg elautozni Nutgrove-ig), delutan meg mivel Culture Night volt, elsetaltunk a gyerekekkel a Monkstown Church-hoz, mert vegre kinyitottak meg megnezhettuk belulrol... T. nem jott, mert egyreszt epp lejart a mosogep, mikor indultunk es ki kellett teregetnie, masreszt meg delelott lekarcolta a festeket a folyoson az ajtorol es azon stresszelt, mit szol majd Dermot, ha meglatja. Napkozben ugyan elszaladt venni festeket es le is festette a foltot, de sajnos mire megszaradt, sokkal vilagosabb lett, mint kellett volna, szoval miutan visszatertunk a templombol, mehettunk el ujra a Woodies-ba venni masik festeket, amit vegul nem hasznalt, mert felvetettem, mi van, ha a festok itthagytak nemi festeket es annal jobb szinarnyalat nem kell... (Termeszetesen lapult nemi festek a pinceben, azzal szepen lekente a hibat es most jobb az ajto, mint ujkoraban.) Szombaton a Tymon Parkban voltunk negyesben (kifogtunk egy piacot, nem is tudtam, hogy szombatonkent van piac ott), vasarnap pedig elvittem a fiukat a Marlay Parkba, mig T. szerelt itthon. Az ido eleg trutyi volt vasarnap, igy nem sokaig maradtunk, ami azert volt poen, mert igy tok hosszu lett a delutan es volt idonk rendezkedni vegre a nappaliban, ami most mar kezd egesz emberi alakot olteni. 

A het eleg suru lesz, a szokasos orulet mellett szerdan 1st year meeting lesz Peti sulijaban 7tol, penteken meg ha minden igaz, reggelizni megyunk a Gugcsiba, mert Petinek nincs suli, Palikat meg elkerjuk fel orara reggel. Emellett penteken a kocsit is vissza kell vinnunk a szerelohoz, szerdan meg valami vihar erkezik, Storm Agnes, hat remek, tenyleg.

2023. szeptember 20., szerda

Robognak a hetek

Szeptember kovetkezo hete tehat autoszerelessel indult. Mokas volt, mert egesz hetfon kerlelhetetlenul szakadt az eso, megallas nelkul, en meg munkaido alatt, kinn allva probaltam "fogadni" az autoszerelot, aki nyilvan nem talalt ide... 1 oran keresztul szarakodtunk telefonon keresztul, mire vegre megjott, majd ratett egy cuccot a motorra es 5 perc alatt megallapitotta, hogy az egr valve rossz (nem mondja), 120 euro lesz, majd kuld arajanlatot delutan, mennyi lesz kicserelni. Szuper, 120 kinn az ablakon, a kocsi meg mindig bizonytalan. Hogy a nap teljesen elcseszodjon, Peti uzent, hogy kepzeljem, alig tudott kijonni a sulibol, mert valaki rosszul lett fel 3 korul a suli elott es ujra kellett eleszteni. Eloszor azt hittem viccel, de masnap kiderult, hogy sajnos igaz volt a pletyka, egy apuka kapott infarktust a suli elott, aki epp jott felvenni a lanyat es bar azonnal probaltak ujraeleszteni azzal a geppel, a korhazban vegul meghalt meg aznap delutan. Nagyon durva eset, megint radobbentett, milyen torekeny is az elet es az, hogy lesz masnap, egyaltalan nem biztos. A heten amugy mas halaleset is tortent, T. egyik volt kollegaja is meghalt, 41 evesen. Allitolag 28 eves kora ota kuzdott agydaganattal, egy ideig ugy tunt, minden oke, de azutan par honapja bekerult egy hospice hazba es onnantol nem volt visszaut. Csorikam 41 evet elt. Azert ez milyen brutal mar a Sorstol. Penteken meg is volt a temetese, eloben kozvetitettek Letterkennybol, T. vegig is nezte es hat hallottam a konyhabol, hogy elegge szipog, mondjuk meg is ertem...

Na hogy valami vidamabbat is mondjak a hetrol, Palikaek elkezdtek az uszast, Petinek volt pingpong es Kahoot club, elvittek oket kirandulni a Zip It-re, ahol nem esett halistennek (32 Euro fel nap, remek befektetes) es ugy nagyjabol elvoltunk. Csutortokon bementem T-hez ebedelni, klassz volt, reg jartam ott, nem csinaltunk semmi mast, csak jol bezabaltam es mentunk a fiukert a suliba, vagyis csak a fiuert, Palikaert, mert T. talalt valami autoszerelomuhelyt, a Frascati SC mogott, ahova csutortokon delutan fel 3ra bevihettuk a kocsit megnezetni, szoval igy nem volt idonk Petit is felvenni. Ugyan az orosz ficko azt mondta, hogy penteken el tud jonni es ki tudja cserelni azt a cuccot a kocsiban 350 euroert, ugy gondoltuk megiscsak jobb az, ha egy muhelybe visszuk a kocsit es nem csak egy random srac csereli ki a dugattyut, aki esetleg kesobb fel sem veszi a telefont, ha gond van. Mondjuk aggodtunk, mit fog mondani ez a masik szerelo Blackrock kozepen, stresszeltunk, mi lesz, ha majd 700 eurora taksalja a cseret, de halistennek azt mondta, 200/250-ert meg tudja csinalni a kocsit, penteken vihetjuk vissza hozza, beszereli ezt az uj valve-t es hello, problema letudva.

A pentek tehat meglehetosen orult modra telt: 

1) T. elvitte Petit suliba, majd visszajott es 

2) elvitte Palikat is suliba, majd elment es elhozott valami levagatott fat Harolds Crosstol, ezalatt en szekelykaposztat foztem otthon

3) mig o szerelte be a fat (eszkabalt egy gitartoktartot) es nezte a temetest, en elvittem a kocsit a szerelohoz, majd hazasetaltam

4) 2 korul bereltunk egy Go Car-t (amin a valtozatossag kedveert vilagitott a Check Engine felirat!), majd elmentunk Palikaert, onnan Petiert, majd hazafele en kiugrottam a szerelonel, ok mentek tovabb visszavinni a kocsit. 

5) Miutan atvettem a megszerelt Skodat, elmentem az Alma road-ra, ahol a tobbiek epp leadtak a Go Car-t, felvettem oket es hazahajtottunk. 

Mindez persze ugy, hogy T. dolgozott hivatalosan, az eso pedig omlott, megallas nelkul. Hat nem ez volt a legesemenytelenebb napunk, az biztos. 

A hetvege hasonloan hektikus volt, szombaton foleg esett az eso, ugyhogy elszaladtunk a stillorgan-i Dealzbe szekrenyajtogombokert, majd T. kidobott engem es Petit a Dun Laoghaire-i mozinal, mert Peti kikonyorogte, hogy nezzuk meg a Barbie-t. (Palika egyertelmuen kijelentette, hogy o biztos nem mozizik velunk, igy o otthon unatkozott-szerelgetett T-vel.) A film kicsit olyan meh volt nekem, az volt az erzesem, hogy sokat akart fogni, de keveset tudott csak markolni, nagyon szetesett az egesz, a fo gondolat oke, de valahogy olyan ossze-vissza volt az egesz film, itt-ott unalmas volt, a karakterek szanaszejjel estek, tul sok mindenbe probaltak belekapni, ezert igy kicsit frusztraltan jottem ki a mozibol, mert olyan volt az egesz, mint egy ADHD-s agyaba bepillantast nyerni. Oke, nem vagyok se forgatokonyviro, se rendezo, de ugy erzem, sokkal jobban meg lehetett volna ezt a temat fogni, ha nem ennyi aspektust probalnak meg belenyomni egy ket oras filmbe... Na mindegy, gondolom az sem segitett, hogy se Will Farrell, se Ryan Gosling nem kedvencem, sot. Mivel a mozi jo kozel volt hozzank (tulkepp haza is setalhattunk volna olyan 20-25 perc alatt), busszal mentunk haza, ami pont ott allt meg a mozi elott es a hazunktol 2 percre tett le. (Igazsag szerint meg fel sem tunt eddig, hogy ilyen kozel van Dun Laoghaire... Mondjuk vicces, hogy miota itt lakunk, egyszer sem jartam a pier-nel, pedig akar oda is setalhatnek. Ha lenne idom mondjuk. Na mindegy, hasznos lesz majd ez akkor is, ha a gyerekek kirepulnek.) Szombat delutan pakoltam, Peti szobajabol eltuntettem vagy 3 dobozt (meg mindig van ott 3-4 bahhh).         

Vasarnap, bar szinten esos volt az ido, a Dunnes-ben kezdtunk, mert T. papucsot szeretett volna venni maganak (nem volt, csak mamusz hahaha). Eszmeletlen tomeg volt Cornelscourt-ban, dugoztunk, hogy bejussunk a parkoloba, a boltban belul pedig meg durvabb volt a helyzet, ugyhogy huztunk ki, mint a vadlibak. A Dunnesbol egy ovatlan pillanatban, mikor nem esett, atmentunk a Kilbogget parkba megmutatni T-nek az elozo heten felfedezett Box Up-ot. A fiuk ezuttal is kosaraztak, de frizbizni sajnos nem tudtunk, mert a fu tiszta viz volt. Kb 1 orat toltottunk a parkban, setaltunk is kicsit (ezalatt mindket gyerek probalt meggyozni, hogy nekunk mindenkepp kell egy kutya vagy egy macska), majd mentunk haza rendezkedni. (Utkozben ujra felvilagitott a Check Engine lampa, sirok, vihetjuk vissza a szerelohoz megint csori kocsit, isteni.) Mazlink volt, mert mire hazaertunk, az eso ujra rakezdett, hiaba, ez az ev extran csapadekos, ugy tunik. Delutan kihoztuk T. agyat a nappaliba, ugyhogy most ket kanape van egymas mogott ott, mintha csak egy moziban lennenk, o meg osszeszerelte az uj agyat vegre, ami mar vagy ket hete ott allt egy nagy dobozban a folyoson. 

Tekintve, hogy mindig van valami, eszmeletlen, hogy robognak a hetek, mindjart oktober, ami hihetetlen, hiszen most volt Szilveszter es uristen, megint mindjart Halloween, majd Karacsony... T. ket het mulva megy Chicago-ba, Anyuek jonnek, ha minden igaz, de nyakamat ra, hogy mire kettot pislogok, mar haza is repultek. Bahhh. 

2023. szeptember 19., kedd

Az elso valodi iskolai het

Hogy megunnepeljuk az elso csonka iskolai hetet (meg mert nagyon szep idot josoltak), szombaton elmentunk a Glenroe Farm-ra, a Maize Maze-be. Kicsit sajgott a szivem latva a sok kis toddler-t baktatni, mert egyre inkabb nyakunkon az ido, mikor nem tudunk mar ilyen helyekre menni, mert a fiuk vegkepp kinonek a pet farm-okbol sajnos. Mindenesetre mivel a kukoricalabirintus meg erdekes nekik, ugy dontottunk, nekivagunk, talan utoljara, szipp... Mivel rengeteg dolgunk volt meg otthon, nem toltottuk kinn az egesz napot, de azert igy is szepen levegon voltunk, reggel 11tol ugy 3ig. Gyonyoru ido volt, tuzott a nap, meleg volt, mint egy igazi szep majusi magyarorszagi napon, rettentore elveztuk. Ebedre pizzat ettunk, ami sajnos nem volt tul jo, legalabbis az enyem, szoval el is hataroztam, hogy ezentul csak Domino`s-t eszem, mert a Four Star rizslisztes pizzaja iszonyat. Delutan pakoltunk, probaltunk haladni, T. szerelt, en pedig rendezgettem a dobozokat.

Vasarnap T. ugy dontott otthon marad, en viszont legyintettem a feladatokra es elvittem a fiukat Bray-be, mert elkepeszto ido volt. (Mondjuk tipikus, egesz juniusban megrohadtunk, amig pakoltuk a Finsbury-t, amint a suli befejezodott, onnantol egesz juliusban esett, minden aldott napon, hogy nehogy ki tudjunk menni a fiukkal kirandulni idonkent, mig Magyarorszagon voltunk itt is hideg volt, de amint visszamentek a gyerekek az iskolaba, megint rohadas meleg lett, egy csepp eso nelkul...) Tudom, nekem semmi se jo, de emogott csak annyi all, hogy ha szep az ido, ugy erzem vetek benn pakolni es rendezgetni a lakast, mert az ido telik, a fiuk egyre inkabb onallosodnak es basszus az utolso kozos csaladi honapokat benn, a negy fal kozott toltsuk, mikozben csorog rolunk a viz a forrosagtol!? Ahhhh, kozben tudom, haladni kene, hogy tulessunk ezen az egesz berendezkedesen, de piszok nehez igy, annal is inkabb, mert nem csak azt erzem, hogy elhanyagolom a gyerekeket, ha szep idoben pakolok, de nem is tul kellemes 26 fokban rendezkedni, csukott ablakoknal. (Probaltuk kinyitni az ablakokat, de akkor meg olyan borzalmas szornyek jonnek be, hogy jaj, szoval marad az izzadas.) Na szoval a delelotti Bray utan a delutan is izgalmas volt, mert Peti megbeszelte Oscarral, hogy atjohet, bar ugye a lakas meg romokban... Oscar erdekes egy figura, pont olyan, mint a szulei, akik valahogy olyan elveszett lelkeknek tunnek nekem, mindenesetre vannak furcsa dolgaik, de kedvesek meg minden, csak hat... Olyan furcsak. Peti mondta Oscarnak, hogy busszal jojjon a Belgrave square-ig, onnan telefonaljon es kimegyunk erte. Oscar 4kor hiv, hogy hello, itt van, idesetalt (!) ami mar fura volt, mert ahhoz, hogy valaki a Pearse street-rol elsetaljon Monkstown-ig, ahhoz minimum egy Forest Gump-nak kene lenni, dehat mindegy, Oscartol minden kitelik, odaszaladtunk hat a Belgrave Square-hez... Ahol nyilvan nyoma sem volt a gyereknek. Hosszas telefonalas utan leesett, hogy biztos Ranelagh-ban van szegeny a Belgrave Square-nel, tolunk olyan fel orara autoval. Eddigre mar izzadtam, mint a lo a 30 fokban, ebedelni meg csak a gyerekek ebedeltek, en nem, de nem volt mit tenni, mondtam, hogy akkor elmegyunk erte autoval es hazahozzuk, hiszen tudtam, hogy a szuleit hiaba hivnam, azoknak kocsija sincs es egyebkent is, szerintem azt sem ertenek, mi a palya. Mivel valami osszeroffenes volt Monkstown-ban, ezer evig tartott, mire kijutottunk a foutra, a nap tuzott, a gyomrom korgott, de kitartottam es elmentunk Oscarert Ranelagh-ba, majd hazahoztuk hozzank a rendetlenseg kozepere. Mig a fiuk Switcheztek, en megebedeltem es lenyugodtam, hiszen ez a nap mar elveszett, ennyit rola. Oscar 6 utan szedte ossze magat, hogy most mar megy, de mivel egy fitying nem volt nala, termeszetesen nekem kellett kisegiteni az utolso aproimmal, hogy haza tudjon menni. Osszessegeben, bar meglehetosen kaotikus volt a nap, legalabb emlekezetesen telt, mert ugyan oruletben elunk, azert ez a vasarnap kulonosen bolondosra sikerult.      

Ami az elso igazi iskolai hetet illeti, igazan jol telt iskola-ugyileg. T. hozta-vitte Palikat hetfotol szerdaig, en pedig Petit vittem reggelente, csutortokon feleztunk, T. vitte Palikat reggel es en hoztam haza Petivel (es vele) egyutt, penteken meg enyem volt az egesz buli oda- es visszafele is. A munkahelyen orulet volt a het, mert hetfotol szerdaig itt volt az europai nagyfonok, mert hetfon valami Safety Launch volt, kedden Board meeting (gyulolom a Board meetingeket, gyuuuuulolom), szerdan meg "Informal breakfast" volt a dolgozokkal es jott az elso latogato turnus... Mindennek tetejebe jott valami trener noci es hat voltak ugye a szokasos meeting-ek, de kozben egy csomo mindenrol nem tudtam, mert a kommunikacio nem az irek erossege, legalabbis itt a cegen belul, szoval volt megint egy csomo last minute kajarendeles es nyilvan kapkodas ezerrel. Hetfon Doris nem jott be, Ursula egesz allo heten nem volt benn (nem is ertem amugy, honnan van ennyi szabijuk az embereknek, utalok itt Ursulara, mert Doris egesz evben eddig kb 2 hetet vett ki osszesen), szoval klassz volt. Kis neheziteskepp kedden 1 ora 10 perc volt beernem, mert valami marha kinn hagyott az ut szelen egy ideiglenes lampat (csak erre tudok gondolni, hogy ejszaka dolgoztak az uton valamit, majd veletlenul kinn maradt a lampa, mert munkas egy szem nem volt fel 8kor mar az uton, a lampa viszont ott volt, ugyhogy egybefuggo kocsisor alakult ki Blackrock vegetol a Merrion Gates-ig, mar azt hittem sikitok, annyira ideges voltam). Csutortok fel 1kor olyan vidaman hagytam itt a helyet, hogy orom volt nezni, meg egy ilyen nap, mint az elozo harom es tuti felmondok, meg jo, hogy legalabb a gyerekeknek jo volt a hetuk.

Penteken Blackrockban nagybevasaroltam, mig a fiuk suliban voltak, most, hogy Nutgrove messzebb kerult, asszem kiesett a pixisbol, mert nem eri meg az egy ora oda-visszautozas, igy, hogy kozelebb is be tudok szerezni mindent (igaz, nem egy uttal, mert Lidl itt van, Aldi ott van, Tesco amott stb). Mivel a gyonyoru ido kitartott egesz heten es amugy is borzaszto szar hetem volt a munka miatt, mondtam a fiuknak, hogy menjunk le a partra, vizezzunk kicsit es huljunk le. Palika kitalalta, hogy inkabb homokozzunk Killineyben, mert az jobb, mint az iszapos Seapoint, ahol amugy is altalaban mely a viz, hiszen 3 oraval a viz legmagasabb allasa elott / utan mar / meg nem latod a talajt... Oke, rabolintottam, mert miert ne. Na mondjuk miert ne? Mert nagyon sok embernek pont ez az otlete tamadt, hogy huljunk le pentek delutan es nyilvanvaloan olyan tumultus volt Killiney korul, hogy orom volt nezni... A szokasos parkolonkba be sem jutottunk, a szuk, alig ketsavos ut egyik oldalat pedig vegig autok foglaltak el, ami azert volt mokas, mert jobbra fal, balra parkolo autok, egy sav marad a ketsavos forgalomnak es kozben jonnek szembe... Ja es mivel ugye Killineyrol beszelunk, emelkedik az ut, mint a franc. Ugy karomkodtam, mint a kocsis, mire kijutottunk a tumultusbol, annal is inkabb, mert vacakol a kocsi kuplungja* es nem eleg, hogy minden nap egy csomot megyek vele 1-es es 2-esben, meg most is szarakodnom kellett lepesben haladva, percenkenti harom kezifekes indulassal. Pont ez kellett meg a fos hetem utan, tenyleg... Na mindenesetre fel 5kor indultunk el a partra, fel 6kor ertunk haza, ugy, hogy egy percet sem lattuk a tengert... Palika persze sir a stressztol, Peti csak pislog, engem szetcsap az ideg, isteni az elet. Hogy ne ilyen rossz ponton fejezzuk be a munkahetet, miutan hazaertunk es pisiltunk egyet, fogtuk magunkat es lesetaltunk Seapointhoz es megfogadtuk, hogy tanulunk az esetbol, tobbet ilyen hulyeseget nem csinalunk, ha mar a tenger kozeleben vettunk lakast. Seapointnal amugy szinten borzaszto tomeg volt, volt olyan terulet, ahol moccanni sem lehetett, mert mint a szardiniak a dobozban, ugy voltak az emberek. Bar sokan usztak meg pancsoltak a vizben, az en gyerekeim csak terdig voltak hajlandoak bemenni, mert a nagy melegek hatasara a viz tele volt barna algakkal, ami meglehetosen undiva tette a megjeleneset. Mivel a fiuk be voltak sozva, hogy menjunk mar haza, nem maradtunk sokaig, 7re boven haza is ertunk. 

A szombat jol indult: egy akkora pokot talaltam az elozo este kinn hagyott talban, mint az oklom. Utananeztunk, allitolag ilyenkor jonnek elo part keresni, de ez mondjuk minket nem hatott meg nagyon, jobb kinn, mint benn alapon szepen kiebrudaltuk a szornyet a lakasbol secperc alatt. A giant housespider mellett a cranefly-al is bovult a szokincsunk a hetvegen, ugyanis ketto peldany abbol is bejott valahol, hiaba, remek, hogy egy park kozepen elunk. Hogy lenyugodjunk, elmentunk a Shanganagh Parkba setalni kicsit, illetve a fiuk fagyiztak is, de a tengerhez persze ezuttal sem setaltunk le. Hazafele beugrottunk a Frascati Centre-be, mert T. akart venni kis tarolodobozokat a Homestore-ban, de belecsoppentunk a Frascati 40. szuletesnapjaba, szoval megporgettuk a szerencsekereket, amivel nyertunk egy-egy shaker-t (annyi protein shake-t iszunk, koll is), egy protein szeletet illetve egy 5 euros vasarlasi utalvanyt, amibol vettem egy Prime energiaitalt (borzaszto volt, pont olyan rossz, mint a Prime izotonias ital) es egy energiaszeletet. Jo keson ertunk haza, de azert delutan pakoltunk, rendezgettunk, de a vege meg mindig messze van, bahhh. 

Vasarnap T. otthon rendezkedett, en pedig elvittem a gyerekeket a Kilbogget parkba, ahol ugy 12 eve nem jartunk haha, de most a koltozessel eleg kozel kerultunk hozza. Bar a kornyek kicsit neccesnek tunik, maga a park eleg klassz, oriasi zold teruletei vannak, de ami a lenyeg: van egy Box Up doboz a parkolonal, ahonnan egy app segitsegevel kulonbozo sporteszkozoket lehet kiberelni es ez roppantul tetszett mind a ket fiunak. Eloszor egy nagy frizbit kolcsonoztunk ki, ami szallt, mint az allat, ugyhogy jo sokat rohangasztunk, majd miutan ezt visszatettuk, egy kosarlabdat vettunk ki, ami mondjuk vicces volt, mert normalis kosarpalya nincs am ebben a gigaszi parkban, csak ket viharvert kosarpalank, ami kozul az egyik a kavezo elott van, ugyhogy van alatta egy asztalka, ahol persze most egy neni ult kavezgatva. WTH. Na mindegy, igy dobalgattak kicsit a fiuk, majd ettunk egy-egy jegkremet, volt egy kis hintazas es mentunk is haza. 

Szokjuk ezt az uj eletet, vicces is, erdekes is, suru is, de azert jo, hogy vegre van egy "sajat" helyunk, meg ha egyelore korantsem a sajatunk.  

* A vacakol az enyhe kifejezes, konkretan random leall a kocsi... Kb koltozes elott, meg juniusban kigyulladt a check engine lampa, akkor elvittuk szerelohoz, aki azt mondta, hogy van vmi az egr valve-val (ujabb szo, remek) es elobb-utobb majd le fog robbanni a kocsi, ki kell cserelni az egesz valve-ot. Mivel ezutan hipphopp kialudt az a lampa es minden oke volt, a koltozes, Magyarorszag es a nyar heveben el is felejtkeztunk a dologrol, majd egyszer csak augusztus vegen, ahogy fordultam volna a Stillorgan road-ra, lefulladtunk, ugy, hogy alig tudtam ujrainditani szegeny Skodat. Ezutan a lefulladas utan meg parszor lerobbantam az ut kozepen es mivel nekem munkabajarashoz elengedhetetlen a kocsi, nem tudok tomegkozlekedni veszhelyzet eseten sem, ez kezdett nagyon gazossa valni, mert nem eleg a dugozas, meg azon is stresszelnem kellett, hogy ujraindul-e a kocsi egy-egy ilyen lefulladas utan, ami persze egyre surubben elofordult... T. a heten elkezdte hivogatni a szereloket, de senki nem vallalt minket, vagy aki igen, az azt mondta, hogy ket-harom hetre elore be vannak tablazva, szoval igy jartunk. Vegul nagy nehezen talalt egy orosz faszit, aki azt mondta, kijon a ceghez es ranez az autora, szoval bizakodva vagtam neki a kovetkezo hetnek, hatha egyszeruen megoldodik ez a problema es ujra lesz normalis kocsink...    

2023. szeptember 13., szerda

Sulikezdes 2022/2023

Vagyis a nyar utolso, az iskolaev elso napjai... 

Csutortokon,  izgalmas nap volt, eloszor is T. reggel kivitte Nagyit a repterre (5.45-re kell kinn lenni az Aerlingushoz, gyilkos), majd hazajott, atvettem a kocsit es elvittem Petit a suliba, mert 9.30-tol 12.45-ig "eligazitasa" volt. Nagyon varta mar az uj sulit, nem tunt szorongonak, inkabb izgatottnak, kik lesznek az osztalyban, hogy fog beilleszkedni es tarsai. Aoife, Oscar, Roman es Zahra is ugyanebbe a suliba jottek, mint o, de mivel 3 osztaly indult, nagy volt a stressz, hogy egy osztalyba kerulnek-e. Mivel 9.30-10.30-ig szeretettel vartak a szuloket is egy kis elbeszelgetesre, elkertem magam a munkabol, hogy ott tudjak lenni, de igazsag szerint csak Aoife, Oscar es Roman szuleivel dumalgattunk es drukkoltunk, hogy legalabb vagy Aoife-val vagy Oscarral egy osztalyba keruljon Pipi. Sajnos hiaba volt minden drukk, Aoife es Oscar ugyan egy osztalyba sorolodtak, de Petit Romannal tettek egybe, Zahra pedig a 3. osztalyba jutott. Peti mondta, hogy tuleli, nem a vilag vege a dolog, de azert megkert, hogy irjunk az igazgatonak, hogy nem lehetne-e csereberelni. (Spoiler: nem, mert akkor mindenki ezt kerne, de ezt mar csak hetfon irtak meg, addig hagytak a levunkben foni.) Mivel csak 12.45-ig volt suli es az ido egesz klassz volt, delutan, hogy vegre Palika is csinaljon valamit, elvittem oket a Shanganagh Parkba, ami most elolepett egyik kedvenc parkjukka: van ket jo hinta egymas mellett, egy orias, ami egy horgaszbotot tart, amirol log le a csali, amire ra lehet ulni es a masik lokheti kedvere, illetve a parkolas sem tul nehez (kiveve hetvegen delelott, amikor edzesek vannak) es kaphato fagyi meg forro csoki is... Miutan gyonyoru volt az ido, de nem akartak lesetalni velem a tengerpartra a parkon belul (ez egy jo nagy park, a szelen van a jatszo, de egy kb 20-25 perces setaval elerheto a tenger is), ezert beultettem oket a kocsiba es elmentunk Killiney-hoz, mert ott a parkolotol csak 3 perc seta a part. Mig Palika nagyon elvezte ezt az extra programot (kavicsozott, ki akarta irni, hogy If you need a stone, take one, de a kb fel oras ottletunk alatt csak addig jutott, hogy If yo haha, nagyon nevettunk Petivel), Pipi annyira nem volt jol, mert fazott es hanyingere volt, de akkor meg csak azt hittuk, a fagyitol, amit nemreg evett. 

Penteken T. vitte Petit suliba, hogy beszeljen az igazgatoval az osztalyvaltasrol (nem tudott beszelni vele), majd mikor megjott, en atvettem a kocsit es elsiettem Dundrumba visszavinni az Easons-tol rendelt fuzeteket, mert sajnos rossz meretet valasztottam... Mikor ott vegeztem, mar mehettem is Petiert, mert ezen a napon szinten csak 12.45-ig volt. Mivel ebed utan meg volt idonk boven kimenni, a fiuk a Tully Parkra szavaztak, ami az uj helyunk masodik nagy felfedezese. Miutan emellett a park mellett van egy masik park is, a Beckett Park, ezuttal ott kezdtunk, majd mikor az eso elkezdett szemerkelni, atmentunk a Tully Parkhoz, ahol vicces modon szazagra sutott a nap, hiaba no, ez Dublin. 

Szombaton, hogy T.-nek is megmutassuk az ujonnan felfedezett Beckett Parkot, megint arra vettuk az iranyt, ezuttal teniszutovel es kosarlabdaval is felfegyverkezve, de az eso megint kifogott rajtunk, kb fel ora ottlet utan elkezdett megint eroteljesen szitalni, szoval feladtuk es atmentunk a Tully Parkba megint (erdekes modon, ott megint nem esett). Szombat ejszaka Peti sajnos rosszul lett, atjott hozzam, hogy lazasnak erzi magat es bar csak hoemelkedest mertem nala, azert adtam neki Nurofent, hogy tudjon aludni. 

Vasarnapra sajnos nem aludta ki a betegseget, cserebe a laza felment 38 fole es elkezdett hanyni. Szegeny elegge kivolt, egesz nap fekudt es aludt, egy-ket hanyassal megspekelve. Mi T-vel ekozben folyamatosan vitaztunk, mert Peti ehes volt es az en elvem az, hogy ha egy hanyos gyerek ehes vagy szomjas, akkor hagyni kell enni es inni, amit akar, de szerinte ez baromsag, jobb koplaltatni, max 1-2 kekszet elnyammogni, nehogy kijojjon, ami bement es hiaba erveltem, hogy ha igy is ugy is hany, akkor inkabb ehessen mar barmit, amit megkivan, o csak kototte az ebet a karohoz, hogy nem, nem, nem ehet es punktum. Hogy Palika kicsit mozogjon, kimentek Cabinteely-be jatszozni, ezalatt mi otthon betegeskedtunk, vagyis Peti fekudt, en meg pakolasztam csendben. 

Mivel az iskola csak szerdan kezdodott Petinek (Palikanak meg csutortokon), biztunk benne, hogy par nap alatt osszeszedi magat es normalisan el tudja kezdeni a tanevet, igy hetfon es kedden T. nem vitte ki oket sehova - nem mintha ki tudta volna, hiszen dolgozott, csak otthonrol. Kedd este ujabb nehezseggel neztunk szembe: realizaltuk, hogy szerda reggel en ugyan el tudom vinni Petit a suliba, de fel 4kor vegez, egyedul kellene hazajonnie DART-tal, azt viszont nem csekkoltunk le elore, milyen utvonalon kellene ezt tennie, nem jartuk be vele elore a terepet... Mivel annyira nem volt 100%-os meg a hasa, ugy dontottunk nagy agyalasok utan, hogy szerdan meg ne menjen be, csutortokon uj nap virrad, akkor haza is tudom hozni, pihenjen meg egy napot otthon, aztan majd meglatjuk. 

Igy is lett, szegenykem az elso napot kihagyta, de csutortokon ujult erovel vagtunk neki a tanevnek: Palikat T. vitte busszal, majd bement dolgozni, en pedig reggel elvittem Petit, dolgoztam*, majd elszaladtam vasarolni Nutgrove-ba es visszarohantam a varosba eloszor Palikaert, majd Petiert. Mivel ebeddel nem keszultem a nagy oruletben, miutan felvettuk Pipit, visszamentunk a Boojum-hoz (ez Palika sulija kozeleben van) es onnan hoztunk kajat ebedre, amit egy rovid Hupikek Torpikek reszt nezve meg is ettunk otthon. T-nek ezen a napon valami ceges osszejovetele volt, igy keson, fel10 utan jott, mi pedig kihasznaltuk az ures delutant, miutan megebedeltunk es a fiuk pihentek, 7 korul lefutottunk a tengerpartra friss levegot szivni. Oriasi poen, hogy ilyen kozel a tenger, nem tudok betelni vele, el is hataroztam, hogy ezentul sportos leszek es hetente parszor leszaladok majd Petivel a partra es vissza, Palika meg ha akar, akkor majd csatlakozik neha. Mivel kicsit neztuk is a vizet, 8 utan ertunk haza, gyors vacsora, furdes es ennyi volt a nap. 

Penteken megint en voltam a taxis: Elvittem Petit, majd mivel meg rengeteg idonk volt, Palikaval beugrottunk a kis Tescoba a Google mogott (o ugrott, en ultem kinn a kocsiban a tilosban, mig a kis cuki vett maganak egy forro csokit), majd leadtam Palikat es mentem haza. Mivel reg toltottunk minosegi idot T-vel, javaslatomra visszamentunk reggelizni a Vanilla Pod-ba, majd egy ropke vasarlas utan mentunk haza, ki-ki a dolgara (o dolgozott, en foztem). 2 elott ujra nekivagtam a vezetesnek, eloszor Palikat vettem fel, majd Petit es huztunk haza. Delutan nem vittem oket sehova, mert eddigre mar "kicsit" untam az autozast, durva, mennyit vezetek igy, pedig csak kicsit koltoztunk arrebb... 

Ennyi volt hat az elso (fel) iskolas het, mindenki sikeresen elkezdte a tanevet, probalunk belerazodni az ingazasba... Ami eddig latszik: 

1) Peti jol elvan a suliban, tetszik neki a hely, az ujdonsagok es bar nem valthatott osztalyt, azt mondja, igy sem rossz, jo lesz ez igy, annal is inkabb, mert business-en mind Aoife, mind Oscar ott van vele (ez valasztott tantargy es halistennek mindharman ezt valasztottak), nemeten Oscar-ral van, art-on meg Aoife-val es tulkepp csak a fo tantargyaknal vannak kulon, ami nem is baj, legalabb masokkal is baratkozik.

2) Most, hogy beindultak a sulik, sajnos megnott a menetidom... Mig nyaron 20 perc alatt benn voltam reggel es hazafele is kb 30 perc volt csak az ut, most, hogy ujra van suli, reggel kb 30 perc alatt vagyok benn, delutan meg hatar a csillagos eg.. Sajnos perceken mulik a dolog, ha 5 perccel kesobb indulok, negyed orat vesztek nagyjabol, szoval igyekszem 4.45-50 kozott lelepni, hogy megelozzem a forgalmat. Igy altalaban fel 6 utan hazaerek par perccel, de volt mar olyan is, hogy 6 elott ertem haza kicsivel, szoval durva, szokni kell.

* Ez mondjuk vicces, hogy csak igy idebokom, hogy "dolgoztam", de kozben orulet volt benn, mert szerda del korul szoltak, hogy masnap fel 10-kor jon a Kornyezetvedelmi miniszter valami hiperfontos megbeszelesre... Azt a kapkodast, amit mindenki levagott orom volt nezni, secperc alatt kellett tokeletesse varazsolni az epuletet, Stephen szerzett festot, aki szerda ejszaka (!) lefestette a falakat, rendeltunk zaszlokat, kajat, oriasi tajekoztatokat, felbolydult az egesz hely, jott a sajto, ami kell... A megbeszelt 9.30-10.45ig tarto megbeszeles vegul hosszabb lett, epp elottem mentek el a nagy emberek, meg jo, mert nem akartam tovabb maradni semmikepp...     

2023. szeptember 3., vasárnap

Ir nyaruto

Azaz augusztus 13 - 24ig, mig Peti eloszor nem ment suliba. 

Nagyi augusztus 10 es 24 kozott itt volt, igy a gyerekek annyira nem unatkoztak, mig mi dolgoztunk. Mivel az auto vegig nalam volt, sok helyre nem jutott el, na de igy jart, volt gondunk igy is eleg. 13-an, vasarnap az uj kedvenc parkunkba, a Tully Park-ba mentunk, ami olyan 15 perc kocsival. Hazafele ledobtuk a csapat gyengebb tagjait (Nagyit es Palikat), mi pedig tovabbmentunk a Finsbury-hez csekkolni, jott-e valami level illetve Peti kapott egy fulest, hogy van Prime a kis Tescoban es hat meg kellett neznunk ezt is, igaz-e. (Igaz volt, vett is gyorsan vagy 5-ot, 3 fele izben, szerintem mind bloe, sot, mint utolag kiderult, neki sem izlik nagyon, csak hat az Erzes, hogy VAN Prime-ja, az megfizethetetlen.) 

Hetfotol szerdaig a fiuk a Cabinteely parkba mentek Nagyival, busszal persze, mi pedig dolgoztunk, mint normalisan. 

Csutortokon delutan ugye mar szabad voltam, ekkor elautoztunk a Killiney Hill-hez (Nagyi mint akinek a fogat huzzak, nem is ertettem az okat, mindenbe belekotott, messze van (15 perc), razos az ut, miert idegeskedek, ha bena autosokba futunk bele, szar a zene, ami megy, hideg van, meleg van, fuj a szel, draga a kavezo, minek kapnak a gyerekek ragcsat stb stb jo volt na). Miutan lattam, hogy masnap esni fog, azert akartam kivinni oket delutan, hogy legalabb valahova kijussunk, de ha ezt tudom elore, nem szorakozom, viszem csak a fiukat es hello. 

Penteken - ahogy josoltak - esett, ugyhogy elmentunk Nutgrove-ba beszerezni a szukseges iskolai cuccokat. 40 euroert vettem iroszereket, de csak azert, mert a fuzeteket az Eason`s-tol rendeltem (ujabb 35 euro), Palikanak meg be kellett fizetni 60 eurot es abbol allnak mindent. (Petinek az IPad 500 euro felett volt es akkor meg kellett venni uj iskolataskat neki meg hat ruhakat, mert ezuttal nem kell neki egyenruha, de valamit ugye fel kell vennie haha...) Jo, hogy bevezettek az "ingyentankonyvet" alsoban, igy is kesz katasztrofa a szeptember. 

Szombaton kicsit jobb ido lett (pentek ejszaka is esett, sot, sok helyek fak doltek ki es aradasok voltak), de programunk volt: vegre Dublinban volt egy speedcubing verseny, meg hozza nem is messze, Terenure utan, kb fel orara tolunk. T. nem jott, o itthon maradt butorokat osszerakni Arturral. A verseny jo volt, Peti 3. lett Skewb-ban, nagyon cuki volt, de Palika is jol szerepelt, mindenbol a 10-20. helyezes kozott vegzett valahol. Ebedre kisetaltunk a Mekibe enni, meg jo, hogy a hulye veganok miatt tudok enni legalabb veggie dippers-t, mert azt kulon sutik a hust tartalmazo nuggets-tol, nehogy szegenyeknek olyan etelt kelljen enni, amiben korabban hus sult... Klassz volt ez a helyszin amugy, volt jatszoter, hintakkal meg valami forgo izevel, a fiuk jot rohangaltak, ha epp nem versenyeztek. 

Vasarnap Peti osztalytarsaival talalkoztunk a Herbert Parkban, T. es Nagyi pedig elmentek vasarolni a Nutgrove-ba. Halistennek jo sokan eljottek a talalkozora, talan 16 gyerek es a szuleik ugye, jo sokat dumaltunk. Fel 11-11 kozott ertunk oda, azt hittem kb del korulre elunjak magukat a gyerekek, de nem igy lett, fel 3 utan erkeztek meg ertunk T-ek, pont jokor, mert addigra kezdtek el elszallingozni az emberek, addig siman mindenki elvolt a nyari elmenyekkel. Buszke voltam magunkra, mert mi szerveztuk a talit es tok jol sikerult, a gyerekek is es mi is jol ereztuk magunkat, szoval jo volt osszejonni meg egyszer a sulikezdes elott. 

Hetfon a szokasos Cabinteely helyett volt egy kis kavar, mert Peti hivatalos volt Evan szulinapi partyjara, ami a Point Cinemaban volt. Mivel Monkstown-bol tomegkozlekedessel eleg nehez odajutni (at kellett volna szallni), lebeszeltem Evan szuleivel, hogy Peti odabuszozik a 7-essel x helyre, ahol felveszik es onnan elviszik a moziig. Igy is lett, ugyesen megoldodott a dolog, visszafele pedig mar el tudtam hozni, mivel egy jo hosszu filmet neztek, szoval munka utan csak arra kanyarodtam es hurra. 

Szerdan, mivel az volt Nagyi utolso esteje itt, lesetaltunk Seapointhoz (annyira bosszanto, hogy itt van 6-8 perc setara a tengerpart es alig jutunk le... Dun Laoghaire-ben nem jartunk junius ota, pedig 10 perc kocsival a legtavolabbi pontja) es csinaltunk par szokasos naplementes fotot. Neha nehez elhinni, hogy itt lakunk, ezentul itt elunk, furcsa annyi ev Ballsbridge utan, de meg lehet szokni haha. Klassz lenne, ha vegre kesz lenne a lakas, ha minden a helyen lenne, de iszonyu lassan haladunk sajnos, rengeteg dolog van meg, en pedig folyamatosan orlodom, hogy benn pakoljak-e vagy elmenyeket gyujtsunk a gyerekekkel, akik nemsokara teljesen kinonek a szarnyaink alol...