Oldalak

2010. július 30., péntek

Ez + Az

Hát úgy tűnik, ez ilyen kontemplálós nap ma, de ahogy dühösen szoptattam az előbb, beugrott, hogy hányszor fogják átverni ezt a gyereket a csajok, hányszor fogják megszívatni, otthagyni, pofára ejteni és annyira megsajnáltam szegényt, hogy egyelőre itt eszik halál nyugiban, ökölbe szorított kézzel, koncentrálva és gőze sincs arról, milyen jó dolga van és hogy ennél már csak szarabb jön...
Jajj istenem, hogy nevelhetnénk olyanná, hogy inkább ő szívasson...

Távlatok
Amúgy már ezer éve le akartam írni, hogy néha belém hasít, milyen sokat éltem már és bár volt egy csomó jó dolog az életemben, de volt egy rakás szar is vagy legalábbis közömbös és szegény P. még ezek előtt áll...
Olyan sokáig vártam, míg ilyen lett az élet, amilyen, ilyen... jó... és ez a sok-sok várakozás még P. előtt van...
Előtte vannak a gyerekbetegségek, az éjszakai váratlan összepisilések, az ovis sérelmek, az izgi legojátékok, az uncsi alsós évek, a játékos bújócskázások, a gyerekkori karácsonyok, az értelmetlen nagyzolások, a kamaszkor, mint olyan, az első szerelmek, a béna szárnypróbálgatások és érzelmek, választások, frusztrációk...
Úristen, de soká fog szegénykém ott tartani, ahol mi most, hányszor lesz ideges, hányszor lesz csalódott, hányszor lesz dühös és hányszor lesz kétségbeesett... Hát van ennek az egésznek értelme?

Szipp
Azt hiszem, bevallhatjuk, hogy P. az a típusú gyerek, aki ha elsőként születik, nem lesz testvére. Nem alvós, hasfájós, szorulásos, sírós, bolondul evős.
De amikor 10.45-től 12.30-ig egyfolytában sír maximum öt perces megszakításokkal és ha kiteszem a lelkem elébe, akkor sem reagál, majd dühömben beletöltök 130 mg tápszert és még kér 90 mg tejet, amiből aztán jó adagot kihány, akkor mindig úgy megsajnálom, mert bár állítólag a csecsemők tudják, mennyit kell enniük, ő sosem tudja, mert még buta, de ugyanakkor mohó is szegénykém és ez olyan szomorú...
Legalább ennyire:

2010. július 28., szerda

Ügyeskedő
Illetve ha már kunsztok, tuti, hogy P. már tudatosan pöcögteti a cuccokat maga felett, mert pl a jobb kezét többször használja meg ezt egy anya úgy megérzi... Nagyon kemény, csak nézek, milyen okos már.
Amúgy most meg épp a kezét nézi, istenem, hát hogy felnő ez a zabálnivaló kis kukac.

Új
P.-nek pár hete van egy új típusú sírása, amit általában valami hirtelen hangos zaj vált ki - tüsszentés, ajtóbecsapódás vagy ilyesmi.
Milyen okos már - már meg is tud ijedni...

Étek
Ha az ember babával él, leszokik arról, hogy 5 percnél hosszabb ideig egyen, hogy finnyáskodjon, ha kihűlt a kajája és hogy úgy érezze, "most nem eszem, mert nem vagyok éhes"...

Család
És amúgy még az is volt, hogy szombat este Lidl-be mentünk hármasban, vasárnap este meg IKEA-ba*. Áldás szálljon az autó feltalálójára. (Meg AV-re, aki szombat délelőtt vett egy családi(asabb) autót, mint a Micra... Igen, múlt csütörtök este érkeztünk haza és múlt vasárnap délután már kikocsiztunk a Poolberg Lighthouse-hoz gyakorolni...)
* itt vacsoráztunk is

Széplelkű Kokó
Ja és mostanában jó világ van nálunk bizonyos szempontból, mert bár a hasfájás erősödött (minden étkezés után van 30-45 perc sírka), de P. egész jól elvan magában hosszabb ideig is. Nemrég volt olyan, hogy másfél óráig püfölte a bocit a játszószőnyegén, miközben a napocskára mosolygott. (Utóbbit nem érte el, ezért harc helyett inkább barátkozni próbált. Huncut fickó, remélem nem szokik rá a plátói szerelmekre.)

Gyümik
1: Még a múlt héten vettem 1 euróért valamit, ami plum néven futott, szilvának nézett ki, de őszibarack ízű volt. Mik vannak.
2: Tök poén, hogy itt már a kisgyerekeket próbálják rászoktatni, hogy napi 5x egyenek gyümölcsöt, ezért lehet kapni egy ilyen kis lapocskát, amire naponta rá lehet ragasztani, hogy megvolt-e a megfelelő mennyiségű egészséges kaja. Sirály. Csak tartanánk már végre a hozzátáplálásnál.

Kalandok
Tegnapi sétánk elég eseménydúsra sikerült, ugyanis az ugráló kamaszok mellett észrevettem, hogy hoztak egy óriáskereket az O2 mellé (a Belfast Wheel-ből Dublin Wheel lesz?) illetve beoldalogtam egy Mace nevezetű boltba is, ahol még sosem voltam, de asszem többet nem is leszek, mert egyrészt Centra áron nyomul, másrészt meg a biztonsági őr is egy segg volt, én kerülgettem őt babakocsival és közben úgy sasolt, mintha legalábbis Magyarországon lennénk.





2010. július 23., péntek

Aggód
P-vel ma kisétáltam a Liffey-hez (pontosabban én sétáltam, ő feküdt) és miután szemrevételeztem, hogy pár suhanc a Beckett hídról szaltózik / löki egymást a folyóba, megfogadtam, hogy 6 évnél többet nem töltünk itt...
Istenem, miért nem született ez a fiú lánynak?

Fájdalomküszöb
Amúgy nem tudok szó nélkül elmenni amellett, hogy a kisfiúk hasfájósabbak, mint a kislányok...
... és még mi vagyunk az oldalbordák, mi?

Rejtélyes vagyok-e?
És ha már angol, tök büszke vagyok magamra, hogy viszonylag hamar - kb 2 perc alatt - rájöttem, hogy mit jelent a babás fórumokban a DS / DD és az LO.
A rövidítések előtt a MY azért sokat segített...

Ha már nyelv
Muslin square = tetra pelus
Bib = előke
Suppository = kúp
Sleepsuit = rugi
Soother = játszócumesz
Teat = cumisüveg cumesz
A többit tudtam.

Sznob
A Chicco meg "Kikko" bakkeráj, nem "Csikko", ezt még én is tudom, pedig sosem tanultam olaszt...

Úttörő
Amúgy olyan rossz, hogy P. már sosem lesz olyan pici, mint amikor hazahoztuk a kórházból...
És olyan rossz, hogy akkor nem tudtuk legalább úgy kezelni, megérteni őt, mint most...
Azt hiszem, eléggé ki van cseszve a legidősebb gyerekekkel...

Jó is
És hogy 2 hónap után azért jó is, annak az az oka, hogy bár P. még mindig keveset alszik, de már hason fekve kinyomja magát és elnézeget; ha nem hulla álmos, tartja a fejét; akár 40-45 percet is eljátszózik, ha fél óra után én is mellé fekszem és ráadásként nagyon sokat dumál... Utóbbi elég para, mert összehúzott szemmel figyeli a számat (!) és borzasztó koncentrálások közepette próbál utánozni, de ez általában csak annyira jön össze, hogy vagy azt mondja, hogy hahó vagy azt, hogy örö, franciás r-rel. (Egyszer azt is mondta, hogy google, de csak mert épp tisztába tettem.)

Frivol
A fiatal felnőttkort akkor váltja fel az érett felnőttkor, mikor síkosító és óvszer helyett Gripe Water és szélcső van az éjjeli szekrényen.
És miután reggel 5 óta P. (nem először és tutter nem utoljára) maximum 15 perceket alszik (azt is karban), ki kell mondanom, hogy akinek nincs gyereke, lószart nem tud az álmosságról és a multifunkcionalitásról.

Forty
Aki szerint a hüvelyi szülés jó, mert természetes, annak üzenem, hogy a természet olyan sok mindent elbaltázott, amit az embernek kell kikalapálnia*, hogy előttem biza egy terhesség és két hónap babázás után a Természet, mint olyan, nem áll meg.
* tejtermelés alvás alatt, hasfájás babakorban miegymás







2010. július 22., csütörtök

Amúgy

Ahhoz képest, hogy az első sétáinkon csomószor az Azok a boldog szép napok-at dúdoltam P-nek, most már szinte akkor is szeretem, ha bömbizik.

Na jó, nem szinte.


Még mindig

Szerintem a legbizarabb sírásfajta a nem tudok elaludni, segíts már sírás...


Vul

Tudom, a hasfájósság általában 3 hónapig tart, mi meg még csak a 10. héten járunk, de a kurvaéletbe már.

P. egyke lesz. Ez egyre valószínűbb.

A jó, oké, nappal nem alszik, de éjjel igen-t most kezdi felváltani a p*csába már, hogy ez a kölök se nappal, se éjjel nem alszik.


Színek és nyár

Mindazonáltal, ha már színek, ma vettem P-nek egy rózsaszín hálózsákot (8€ helyett csak 3 volt, ne vicceljünk és nem volt más színben), de hogy ellensúlyozzam a fiaskót, szereztem egy fekete, halálfejes polártakarót is, ugyanis addig nem tudom beletenni a pihenőszékébe, míg nem teszek neki alá egy takarót - 15 fok van kinn.


Így vagyunk

Az már kényszerességnek számít, hogy a legnagyobb sírás közepette is képes vagyok odafigyelni, hogy ha kék rugi van P-n, akkor a kék cumit dugjam a szájába?

2010. július 17., szombat

Utána repülünk...

A mi fiunk mindazonáltal egy Hős.
Nem sokan mondhatják el ugyanis magukról, hogy 2 hónaposan már 10 ezer méter felett repültek blazírt arccal, egy nyikk nélkül.*
* Na jó, ez túlzás, nyikkant ő, de csak a szokásos nyűge miatt: éhes volt, MINT MINDIG.


Never again

Soha többet nem akarok költözni és soha többet nem akarok Magyarországon lenni nyáron, de ami a legfontosabb, soha, de soha többet nem akarok nyáron Magyarországon költözni.
Főleg nem egy két hónapossal.


Rideg

P-nél sajnos elkezdődött a mindig is tervezett ridegtartás és mivel eddig (2 napja) bejön a dolog, talán folytatódik is.
Arról van szó, hogy mivel hasfájós baba és mi meg első gyerekes szülők vagyunk, az elején, mikor sírt (és elég sokat sírt), mindig kézben volt, hiszen nem tudtuk, épp mi a nyűge. Ezt a gyakorlatot (hogy mindig karban van) a kis drága úgy megszokta, hogy mostanság miután kaja után fél órácskát eljátszik a kis szőnyegén, elkezd nyügizni, hogy most mán aztán vegye fel valaki. A duma, a simogatás ilyenkor nem segít, csak az, ha felemeljük őkelmét. Hogy ilyenkor nem éhes és nem fáj a pocija, az jelzi, hogy ha felvesszük, elhallgat és mulatozik, nevetgél vagy épp szendereg. Mikor aztán megpróbáljuk letenni, mert pisilni kell, elfáradunk, bármi, azonnal újra siránkozni kezd, mint egy vízszint-mérő. Oké, szülők vagyunk, első a gyerek, no de hogy egy percre sem lehet letenni a gyerkőcöt, az nem járja, hiszen mi sem vagyunk gépek, enni, inni, pihenni, pisilni kell... Itt jön be hát a ridegtartás, azaz hogy ha tudjuk, hogy nem éhes P. és nem is fáj valamije csak épp fokozott közelségre vágyik, otthagyjuk csórikámat küszködni a kiságyában 10 percet, miközben nyugtatgatjuk, simogatjuk, beszélünk hozzá, de nem vesszük fel... Ha nem hagyja abba, én, a lágyszívű felveszem egy kicsit ringatni, majd 5 perc múlva újra leteszem, sír-e. (Persze hogy.) Ekkor újabb 10 percet várunk, mi következik, de úgy 5 perc hiszti után már két este plusz ma délután kétszer is magától elaludt...
Szegénykém.


Fúj

Mindig is rühelltem a motorosokat, de mióta naponta többször küzdünk azzal, hogy elaltassunk egy hisztis csecsemőt, kifejezetten utálom őket.
Hogy mi a *************-ért hiszi azt valaki, hogy menő, ha még este 10kor is egy lakótelep keskeny utcái között rallyzik a kis fostalicska mocijával, sosem fogom megérteni.
Remélem P.-nek lesz annyi esze, hogy ha majd egyszer megunja a gyaloglást, olyan járművet választ, amibe bele lehet ülni és nem rá, különben kitagadjuk francba.


Csak gyorsan

Már ezer éve akartam írni amúgy a kórházról is... Az ott töltött napokról meg minden...
A szüléstörténetet már megfogalmaztam jó rég, be is pötyögtem ide, de azt hiszem, az apró részletek teljesen kimaradtak...
Pl hogy AV ugye pénteken jött volna haza, a mi kis eksönünk meg szerdán kezdődött... hogy előtte este még gőzöm sem volt arról, hogy másnap lesz egy babánk... hogy az első kórházi napokban alig mertem felemelni szegényt, a tisztába tételről pedig akkor még nem beszéltünk... hogy első éjszaka egy szemhunyásnyit nem aludtam, mert iszonyú melegem volt... hogy második éjszaka dettó nem hunytam, mert fájt a hátam... hogy harmadik éjszaka csak úgy nem aludtam, mert túl izgatott voltam, beindul-e valaha a tejem... hogy emlékszem, hogy ekkor kisétáltam az előtérbe, olvasgattam a prospektusokat a kongó folyosón a félhomályban, párszor odapillogtam, ahol a babák aludtak (tök kussban), majd jó másfél óráig kinn ültem és bambultam magam elé... hogy az első szobatársam, egy második gyerekes anyuka a 3. nap végére már megőrjített a folytonos okoskodásával, mert mindenbe beleszólt, azzal kapcsolatban is tanácsokat adott, anyu hogy menjen haza, milyen útvonalon... hogy mondjuk a legidegesítőbb dolga az volt, hogy sosem akart szellőztetni, én meg már meggyulladtam és megfulladtam, mert nem volt erőm naponta hatvanszor rákérdezni, hogy kinyithatom-e az ablakot (nem a babát féltette, mert ő besárgult és nem hozták ki hozzá)... hogy a második legbosszantóbb tulajdonságaként mindenre folyton visszakérdezett, hogy tessék?.... hogy egy éjszakát ugyan egyedül tölthettem, de utána hoztak be még egy lányt, aki szintén császáros volt, viszont szerintem ő meg engem nem bírt nagyon, mert mikor megláttam a babáját, véletlenül kiszaladt a számon, hogy tejóisten, mekkora feje van, de hát mit csináljak, tényleg nagy feje volt P.-hez képest, pedig nekem végig azt mondták, hogy az övé nagy (37 cm volt a fejkerülete)... hogy a benn töltött hat nap alatt iszonyú volt az időjárás, volt egy nap, mikor 24 órán át csak ömlött az eső, mintha sosem akarna elállni... hogy minden reggel jött az ügyeletes orvos, egy orvosi team és a saját orvosom megtapizni a hasam, minden rendben van-e, sőt az utóbbi még szombaton is benézett, egy konferencia előtt, öltönyben...
és hogy így visszagondolva olyan, mintha nem is szültem volna, mintha csak úgy az égből pottyant volna hozzánk ez a gyerek, hiszen nem fájt semmim, nem kínlódtam, egyszer csak hopp, itt volt a kezünkben mindenféle nehézség nélkül...
és talán épp ezért, emlékszem, az első napokban nagyon sajnáltam szegényt... hogy itt van ő, tökéletesen, egy új élet reményével, a lehető legjobb adottságokkal, mi pedig olyan bénák vagyunk... ő tudja, hogy ha éhes, sírni kell, ha cicit lát, szívni kell, ha függőlegesbe kerül, büfizni, mi pedig azt sem tudjuk, hogy fogjuk meg... komolyan mondom, szégyelltem magam... aztán a mélypont a hazajövetel volt, tekintve, hogy sokkal nagyobb babára számítottunk, mint aki aktuálisan jött... egy deka ruhája nem volt jó rá... úgy hoztuk haza, mint egy menekültet... minden lógott rajta... ráadásul, hogy még gázabb legyen a helyzet, tomboló szél volt, szerintem azóta sem volt olyan pocsék idő, mint azon a hétfőn... hogy a probléma komolyságát szemléltessem, elmondom, hogy a lepukkant kölcsönkocsiig ölben, sapka nélkül, egy takaróba csavarva vittük ki szegénykét, borzasztó volt... itthon 18 fok, jégverem... míg aludt, AV elrohant, hogy legalább ruhát szerezzen neki meg receptet a táphoz... iszonyú szarul éreztem magam... "itt van már a lavina s én nem készültem fel..." pedig próbáltam, tényleg... de ennyire voltam képes... nem mentegetőzésként, de míg másnál két ember kilenc hónapon át készül a baba megérkezésére, nekem volt egy hónapom arra, hogy 8 hónapos terhesen berendezkedjek egy bútoroktól eltekintve üres lakásba (se egy olló, se egy nagykés, se egy semmi) plusz előkészítsek mindent a gyerkőcnek, kiságy, matrac, ruhák, pelenkázó, miegymás... hát így sikerült... eredetileg úgy terveztük, hogy van két közös hetünk minderre, de hát nem úgy alakult végül... kinn szereztünk már kocsit, kiságyat, pelenkázót, ruhákat és míg én a kórházban voltam, AV mindent megtett, hogy körülbelül kész legyünk itt is, de túl nagy falat azért hipp-hopp elintézni mindent, ráadásul úgy, hogy a szülés előtti hónapot külön is töltöttük...
Van még pár emlék biztos, ami most is kimaradt, mindegy, ami múlt, elmúlt. De asszem ígérjük meg P-nek, hogy ennél már csak feljebb lehet...

2010. július 2., péntek

Valami véget ér

Lassan megyünk haza a front- és szúnyog nélküli világba. Tök fura. Április elején nagy hassal jöttem haza és most július elején már P.-vel megyünk vissza.
Azt az egyet sajnálom, hogy nem tudtam igazán kihasználni, hogy talán utoljára éltem Pesten, mert terhesen túl hulla voltam aranyifjúként mászkálni, hetesbuszozni, bámészkodni, most meg már, hogy újra normálisan mozgok, P. tart vissza...
Hát így jártam.

Mit nekem te zordon többi játék

P. legújabb kedvence a megunhatatlan plafon után a paplanhuzatom apró virágos mintázata. Hosszú percekig képes gügyögni hozzá.

Illetve

Ezer éve keresek hordozókendőt, erre mikor tegnap átlomiztam a kölcsön ruhákat, a zacskó alján találtam egy szép, kék szövött kendőt...
Kicsit olyan ez, mint a Dumb & Dumber-ben, hogy "neked végig volt egy tartalék kesztyűd??"...

P. dala a tejhiányról

Mama kérlek azt mondd meg nekem,
Hogy miért van az, hogy folyton éhezem...
(Bródy J. - AV)

Fáradjál el, aludjál

Szerintem P. egy hiperaktív felnőtt.
Nappal nem alszik, éjszaka viszont 8-9 órát, de akkor meg rendszeresen keresztbe fordul a kiságyában, szóval akkor sem nyugszik.
De azért szeretjük.