Oldalak

2023. november 1., szerda

Anyuek itt - oktober 3 - 14

Mivel T.-nek Chicago-ba kellett mennie oktober 5 es 14 kozott, Anyuek jottek ki hozzank, hogy vigyazzanak a gyerekekre, mig dolgozom. Apu 5 eve nem volt nalunk, de most, hogy megvettuk a lakast, o sem tudott nem-et mondani es ugy dontott, lesz, ami lesz, kirepul o is par napra, hogy megnezze az uj helyet. 

Mivel az volt a legolcsobb es az repult a legjobb idoben, a keddi geppel jottek es miutan 3 korul szalltak le, T. kiment elejuk a fiukkal az uj kocsival. Nagyjabol elottem ertek haza fel oraval, szoval nem sokat vesztettem azzal, hogy dolgoznom kellett, orultem, hogy vegul nem vettem ki fel napot sem. A viszontlatas orome utan lesetaltunk a kertbe es mikozben Palika az uj Moonball-javal akrobatikazott, tettuk egy kort a szep hazak fele, amerre a Simbas van, ahol Peti kezdte intezmenyes eletet (uristen, 10 eve!).  

Szerdan szinten dolgoztam sajnos, igy nem nagyon tudtam mutogatni Anyueknak semmit, annal is inkabb, mert ez volt ugye T. utolso esteje otthon az utazas elott es inkabb elszaladtunk a Lidl-be vasarolni kettesben. 

Csutortokon kivettem fel napot es bar nem volt mazlink az idojarassal, miutan leadtam a gyerekeket a sulikban, elvittem Anyuekat setalni Dun Laoghaire-be, mert nem tudtam, milyen ido lesz masnap, gondoltam nem omlik az eso, csak szemerkel, pipaljuk csak ki Dun Laoghaire-t, biztos, ami biztos. A setank elso fel orajaban elegge esett sajnos es a szel is fujt, de hat mit is varhatnank Irorszagtol haha. Szerencsere 11 korul elallt az eso, ugyhogy DL utan meg a killiney-i tengerpartra is elvittem oket, ami mondjuk eleg szurke volt sajnos, de legalabb tomboltak a hullamok. 2 korul elindultam felvenni a gyerekeket a sulibol, majd mivel estere igazan kellemesse valt az ido, 6 korul meg otosben lesetaltunk Seapointhoz, ahol csinaltam nehany igazan megkapo fotot. Hogy vegkepp kimaxoljuk a napot, Seapoint utan meg elszaladtunk Petivel es Anyuval Dundrumba, mert rendeltem egy Next polot es az M-es akkora volt, mint a haz, szoval vihettem vissza... Mivel csutortokonkent 9ig van nyitva a bevasarlokozpont, 8 korul elindultunk, ledobtuk a polot, korbeneztunk a Tescoban es iszkoltunk is haza, hiszen masnap Petinek suli volt...

Penteken miutan leadtam a fiukat a sulikban, sajnos itthon kellett maradnom delelott, mert rendeltunk szonyoghalokat az ablakokra (kifele nyilnak az ablakok, szoval ez egy kihivas volt, de T. talalt valami olasz ceget, akik potom 450 euroert kuldtek ilyen egyedi felhuzhato szonyoghalo kereteket, de sajnos T. elmerte az ablakokat a hulye lezeres mero miatt, ugyhogy nem fertek be a keretek bruhuhuhu, szoval vissza kellett kuldenunk mindet es hat nagy bosszusagomra kozoltek, hogy reggel 8 es delutan 4 kozott barmikor johetnek, koszi...) es igy vartam a szallitokat. Mivel Anyu nem akart itthon ulni (vajon kire utottem haha), 11 korul elbuszozott Apuval a Blackrock Parkba, en pedig takaritassal mulattam az idot. Halistennek megjott a DPD del korul, ugyhogy gyorsan Anyuek utan autoztam, hogy setaljunk kicsit kozosen is. Mikor megtalaltam oket, sajnos nem volt a legjobb a hangulatuk, mert Apu folyton arra panaszkodott, hogy Anyu miert olyan elutasito vele, Anyu meg megorult attol, hogy Apu csak visszahuzza, mikor o szeretne egyedul lenni, a sajat tempojaban es ott, ahol o akar. (Az igazat megvallva sok minden megvilagosodott szamomra ezalatt a par nap alatt, mig itt voltak, hihetetlen, milyen az elet, hogy hogy megismeteljuk a szuleink - nagyszuleink mintait es hogy milyen szinten befolyasoljak az eletunket a transzgeneracios traumak, na de mindegy, nem megyek bele...) 2 korul megint leleptem osszeszedni a fiukat, majd este elszaladtunk a Dunnes-be, ahol a gyerekek ettek fagyit, Anyu es Apu meg vett maganak egy-egy csinos oszi kabatot. A boltban elkezdtem tusszogni, ami igen meglepett, de mivel az orrom nem igazan folyt, nem tulajdonitottam neki nagy jelentoseget. 

Szombaton a Powerscourt vizeseshez mentunk, jatszotereztunk, ettunk sult krumplit, setaltunk, szokasos buli, klassz volt, mert bar borongos volt az ido, vegul nem esett az eso, elvoltunk. Delutan ereztem, hogy kicsit gyengulok, nem volt energiam es bedugult az orrom, de mivel volt par konyvunk, amiket mar hetek ota keszultem elvinni a konyvtarba, fel 5 korul felkaptam a fiukat es elmentunk Deansgrange-be, ahol van egy szep nagy magyar nyelvu konyvgyujtemeny. Mivel kozel a konyvtar, hamar megjartuk, de Peti radobbent, hogy masnap Oscar szulinapi party-ja van, szoval secperc alatt kell szereznunk neki egy Legot, mert o tuti azt szeretne kapni. Szuper. Miutan hazaertunk, csak pisiltunk es indultunk ujra: ezuttal a Blackrock Shopping Centre-be, mert ott van egy Art and Hobby es gondoltam vegso esetben Oscar kap ott egy utalvanyt es hello. Itt mar eleg szarul voltam, faztam, melegem volt, hulla voltam, de rafogtam, hogy biztos csak faradtsag, hiszen reggel ota kb uton vagyok. Hazaerve azert megmertem a lazam es 38 korul volt, ami mondjuk nem jellemzo, ha az ember csak nathas, de ez csak utolag esett le. Na mindegy.

Vasarnap tehat Oscar party: a Stella cinema-ba mentek megnezni az Addams Family-t (a regit!) es mivel a csalad nem igazan hires a jo szervezokeszsegerol, sajnos osszesen Peti es Aoife jott el a bulira, holott allitolag Oscar jo par gyereket meghivott meg - szoban... Amig Peti mozizott, mi Anyuekkal elmentunk Rathfarnham-ba, ahol Palika kb 2 percet toltott a jatszoteren, majd kozolte, hogy reszerol ennyi volt, ha Peti nincs itt, o unatkozik. Mivel mozi utan nem volt tortazas vagy ebed, szerencsere jo hamar fel tudtuk kapni Pipit a bulibol es tekintve, hogy o meg nem volt levegon, elautoztunk a St Edna-ba maszkalni meg kicsit. Delutan nem tudom, mit csinaltunk, valoszinuleg semmit, mert az orrom folyt, a fejem fajt, hoemelkedesem volt es azon stresszeltem, hogy fogom kibirni a kovetkezo 3 munkanapot...

Hetfon annak rendje es modja szerint elvittem Petit suliba munkaba menet, Palikat pedig Anyu adta le Dart-tal. 11 korul bejott a Health and Safety manager es mikor latta, hogy folyik az orrom es eleg szarul vagyok, adott egy covid tesztet, hogy csinaljam meg, mert jo nehany emberke covidos a cegnel, biztos, ami biztos nezzem meg, mi ujsag. 1 korul elmentem hat pisilni es ha mar ott voltam, ovatosan megcsinaltam a tesztet - es megdobbenve lattam, hogy mire kijottem a wc-rol, ket voros csik figyel a teszten... Az igazat megvallva nem akartam hinni a szememnek, mert annyira nem voltam szarul, oke, zugott a fejem, be volt dugulva az orrom meg a jobb fulem, de azert nem voltam halalomon, kohogni pl alig kohogtem. A pozitiv eredmenyt mindenesetre gyorsan megirtam a managereknek, akik szoltak, hogy oke, huzzak haza, szoval fel 2kor mar robogtam hazafele, ahogy kell. Hazaerve bezarkoztam T. szobajaba, de nem maradtam benn sokaig, mert atgondoltam, hogy napok ota autokazunk mindenfele otosben felhuzott ablakok mellett, szoval ha akartam, mar reg atadhattam a kort a tobbieknek... Mivel Apu orra kicsit folyt, mindenki csinalt egy-egy tesztet, lassuk, hogy allunk, de halistennek mindenkinek negativ eredmenye lett. 

Kedden pihenni akartam, ezert Anyu vitte Palikat suliba, Peti meg dart-tal ment, de 9 korul kiderult, hogy Pipi otthon hagyta az IPad-et, ezert rohanhattam be a sulijaba - ennyit a pihenesrol... Delutan Peti hazajott egyedul, Palikat viszont en hoztam haza, hiszen reggel ugyis kimozdultam mar, mit nekem meg egy oranyi vezetes. Szerdan azon kivul, hogy elvittem es hazahoztam a fiukat kocsival, nem igazan mozdultam ki, csutortokon viszont mar nem birtam magammal: elvittem Anyuekat a Powerscourt Gardens-be, elvegre most vannak itt es mindjart utaznak haza, en pedig eddigre mar egeszen jol voltam. Bar gondoltam ra, hogy a kert utan megallunk kicsit Bray-ben, mivel odafele kisse eltevedtunk, nem nagyon volt idonk extra kerulokre, sietnem kellett, hogy odaerjek Palikaert a suliba fel 3ra, ilyen ez a popszakma. 

Penteken, hogy nehogy veletlenul kimaradjon Bray, elvittem Anyuekat setalni oda, majd beultunk es ettunk egy-egy sutit az egyik kis kavezoban, ami ezuttal ugy kongott, hogy le tudtunk ulni egy fancy asztalhoz, aminek az ablaka a tengerre nezett. Delutan szokas szerint begyujtottem a fiukat es ennyi volt a hetuk.

Szombaton Anyuek sajnos mar repultek is haza, de mivel csak delutan indult a gep, elotte meg kiszaladtunk a Tully Parkba (ezt a gyerekek javasoltak, en meg rabolintottam, lassanak ilyesmit is a nagyszulok). Jo hideg volt, szoval nem maradtunk sokaig, annal is inkabb, mert T. gepe fel 1 korul szallt le es nem akartuk, hogy ures lakasra erjen haza. Mivel T. aludt a repulon, ugy dontottunk, hogy kivisszuk Anyuekat a repterre es igy is lett: a szep, uj kocsival kivittuk oket a gephez es ennyi volt: hazamentek. Jo volt, hogy itt voltak, ahhoz kepest, hogy beteg is voltam, szerintem eleg sok helyre el tudtunk menni es bar megint maradtunk Dublin kornyeken (gondoltam ra, hogy elviszem oket valahova a kozelbe, Wexfordba vagy Athlone-ba 2-3 napra), azert igy is jol sikerult az ittletuk szerintem, halas vagyok, hoyg el tudtak jonni, raadasul mindketten. Hurra. 

2023. október 17., kedd

Eletunk szeptember utolso napjaiban

Hat ahogy josoltam, a het eleg suru volt. A legszarabb nap szerda volt, mert a beharangozott Storm Agnes akkora szelet hozott, amekkorat en meg itt nem lattam az elmult 15 ev alatt. (Persze ehhez hozzatartozik, hogy a hulye ceg, ahol dolgozom a parton van es iszonyu bena alakja van, ami trendi meg monumentalis ugyan, de allitolag remekul fokozza a szelet valahogy, olyan szinten, hogy itt minden nap eros szel fuj, meg akkor is, ha a varosban szelcsend van, szoval el lehet kepzelni, ez a vihar hogy manifesztalodott felem... Igen, meglett emberek tantorogtak kinn, mert dobalta oket a szel, egy kisteherauto meg siman arrebb gurult, mert a kezifekje nem volt eleg jol behuzva... Isteni volt tenyleg.) Na szoval mivel T. tele volt meetingekkel, raadasul borzaszto idot igertek, Palika vegul nem ment suliba, de Peti igen, ami azert volt necces, mert reggel, mikor meg egesz jo ido volt, elvittem, de delutan mar egyedul kellett volna hazamennie a szelben, ami delelott 11tol ugy fujt, mint az istennyila, en meg halalra izgultam magam, hogy csorikam a kis 40 kg-javal hogy fog odasetalni a darthoz, mikor nala 3x nehezebb emberek is kuzdenek az elemekkel... Mit volt mit tenni, ebed utan elkertem hat magam, hogy szorri, de nekem negyed 4kor le kell lepnem, de ehhez kepest 3 utan par perccel a szel lecsendesedett, a nap kisutott - en meg maradtam, mert felkor hivtam Petit, hogy akkor megyek erte, o meg kozolte, hogy hat o mar elindult a darthoz, minden oke, ne izguljak, nem fuj annyira... (Mondjuk jogos, addigra tenyleg lejjebb hagyott, mazli, meg jo, hogy hetfon es szerdan fel 4kor vegez, ha fel 3kor kellett volna hazaindulnia, az nem lett volna ilyen vidam.) Szoval vegul szoltam, hogy storno, maradok, mindenki oruljon. Az esti meetingre azert vegul ciki, nem ciki, nem mentunk, de mint kiderult nem veszitettunk sokat, mert csak altalanos dolgokrol volt szo, a gyerekek fekudjenek koran, ne telefonozzanak sokat stb stb Hat mondjuk emiatt nem ultem volna ott feleslegesen 7-9ig egy ilyen stresszes nap utan.

Ahogy irtam, penteken a Gugcsiban reggeliztunk, majd T. elvitte a Skodat a szerelohoz, aki az istennek nem jelzett, hogy kesz a kocsi, pedig egesz delutan tukon ultem, mikor setalhatok mar el erte. (Gyonyoru ido volt, alig vartam, hogy setalhassak 20 percet a napsutesben, utalom, hogy szep helyen lakunk, de nincs idom maszkalni soha...) Vegul 5 korul nem birtam tovabb, Petivel fogtuk magunkat, felultunk a buszra es elmentunk a Frascati-ba meg a Blackrock parkba andalogni kicsit. Epp indultunk volna vissza, mikor T. szolt, hogy hoppa, megis lehet menni a kocsiert, szoval Peti hazadartozott, en meg odagyalogoltam a szerelohoz felvenni az autot, aki nem biztatott sok joval sajnos, csak kozolte, hogy epp nem vilagit a Check Engine, de ha elojon, szoljunk ujra es vigyuk vissza a kocsit, folytatja a kutatast, mi lehet a baj... Remek. 

A het nagy hire amugy szinten autoval kapcsolatos: nemi tepelodes utan megvettuk T. egyik kollegajanak a kocsijat, ha mar szegeny Skoda igy kezdi beadni a kulcsot... Hetek ota filoztunk, honnan es milyen kocsit kene venni, mig hetfon felkerult a belso halozatra egy Honda Freed es rank nem jellemzo modon lecsaptunk ra, olyan szinten, hogy csutortokon T. ki is fizette es hello, van egy masik autonk. A fizetes es a biztositaskotes nem volt egyszeru persze (a rohadt AIB mindent megtesz, hogy az ember inkabb a parnaja alatt tartsa a penzet, mint bankban, rohadjanak meg), de vegul minden oke - attol eltekintve, hogy nem igazan merem vezetni az uj kocsit, mert 1) 2016-os, szoval joval ujabb, mint a Skoda 2) jo draga volt 3) erzesre joval nagyobb, mint a Skodri 4) AUTOMATA. Oke, az USA-ban vezettem mar automata kocsit, de basszus, annyira stresszel, hogy nem vagyok hozzaszokva, hogy egyelore inkabb maradok a Skodanal es majd ha az vegkepp kifingik (vagy lejar a biztositasa), majd akkor allok at az uj kocsira, mert eleg nekem a stressz alapbol is, nem kell tobb. 

Ami a hetveget illeti, szombaton eleg trutymo ido volt, ezert elmentunk az IKEA-ba, mert T-nek kellett valami onnan, majd delutan pakoltunk es mivel igencsak viszketett a labam, mikor vegre elallt az eso 6 korul, lestaltam a Seapoint-hoz - egyedul, mert a tobbiek lusta disznok... Vasarnap Braybe mentunk, tengerpartoztunk es a fiuk fagyiztak, mert meglepo modon melegebb volt, mint nyaron, hat ki erti ezt, hogy oktober 1-jen jobban tuz a nap, mint juliusban... 

2023. szeptember 26., kedd

Szeptember utolso ket hete

Ez is gyorsan eltelt, mint a szelvesz. A kedvenc napom a csutortok, mert fel egytol szabad vagyok es van 3.5 napom. Hogy boldogsagom teljes legyen, megint a Cegnel ebedeltem csutortokon, T. kerdezte be akarok-e menni, en meg nyilvan igent mondtam haha. Penteken szokas szerint foleg vasaroltam delelott (nem is emlekszem, mikor voltam Nutgrove-ban utoljara, ez a hely sokkal kenyelmesebb vasarlas szempontjabol, mert Stillorgan es Blackrock is egy kopesre van, nem eri meg elautozni Nutgrove-ig), delutan meg mivel Culture Night volt, elsetaltunk a gyerekekkel a Monkstown Church-hoz, mert vegre kinyitottak meg megnezhettuk belulrol... T. nem jott, mert egyreszt epp lejart a mosogep, mikor indultunk es ki kellett teregetnie, masreszt meg delelott lekarcolta a festeket a folyoson az ajtorol es azon stresszelt, mit szol majd Dermot, ha meglatja. Napkozben ugyan elszaladt venni festeket es le is festette a foltot, de sajnos mire megszaradt, sokkal vilagosabb lett, mint kellett volna, szoval miutan visszatertunk a templombol, mehettunk el ujra a Woodies-ba venni masik festeket, amit vegul nem hasznalt, mert felvetettem, mi van, ha a festok itthagytak nemi festeket es annal jobb szinarnyalat nem kell... (Termeszetesen lapult nemi festek a pinceben, azzal szepen lekente a hibat es most jobb az ajto, mint ujkoraban.) Szombaton a Tymon Parkban voltunk negyesben (kifogtunk egy piacot, nem is tudtam, hogy szombatonkent van piac ott), vasarnap pedig elvittem a fiukat a Marlay Parkba, mig T. szerelt itthon. Az ido eleg trutyi volt vasarnap, igy nem sokaig maradtunk, ami azert volt poen, mert igy tok hosszu lett a delutan es volt idonk rendezkedni vegre a nappaliban, ami most mar kezd egesz emberi alakot olteni. 

A het eleg suru lesz, a szokasos orulet mellett szerdan 1st year meeting lesz Peti sulijaban 7tol, penteken meg ha minden igaz, reggelizni megyunk a Gugcsiba, mert Petinek nincs suli, Palikat meg elkerjuk fel orara reggel. Emellett penteken a kocsit is vissza kell vinnunk a szerelohoz, szerdan meg valami vihar erkezik, Storm Agnes, hat remek, tenyleg.

2023. szeptember 20., szerda

Robognak a hetek

Szeptember kovetkezo hete tehat autoszerelessel indult. Mokas volt, mert egesz hetfon kerlelhetetlenul szakadt az eso, megallas nelkul, en meg munkaido alatt, kinn allva probaltam "fogadni" az autoszerelot, aki nyilvan nem talalt ide... 1 oran keresztul szarakodtunk telefonon keresztul, mire vegre megjott, majd ratett egy cuccot a motorra es 5 perc alatt megallapitotta, hogy az egr valve rossz (nem mondja), 120 euro lesz, majd kuld arajanlatot delutan, mennyi lesz kicserelni. Szuper, 120 kinn az ablakon, a kocsi meg mindig bizonytalan. Hogy a nap teljesen elcseszodjon, Peti uzent, hogy kepzeljem, alig tudott kijonni a sulibol, mert valaki rosszul lett fel 3 korul a suli elott es ujra kellett eleszteni. Eloszor azt hittem viccel, de masnap kiderult, hogy sajnos igaz volt a pletyka, egy apuka kapott infarktust a suli elott, aki epp jott felvenni a lanyat es bar azonnal probaltak ujraeleszteni azzal a geppel, a korhazban vegul meghalt meg aznap delutan. Nagyon durva eset, megint radobbentett, milyen torekeny is az elet es az, hogy lesz masnap, egyaltalan nem biztos. A heten amugy mas halaleset is tortent, T. egyik volt kollegaja is meghalt, 41 evesen. Allitolag 28 eves kora ota kuzdott agydaganattal, egy ideig ugy tunt, minden oke, de azutan par honapja bekerult egy hospice hazba es onnantol nem volt visszaut. Csorikam 41 evet elt. Azert ez milyen brutal mar a Sorstol. Penteken meg is volt a temetese, eloben kozvetitettek Letterkennybol, T. vegig is nezte es hat hallottam a konyhabol, hogy elegge szipog, mondjuk meg is ertem...

Na hogy valami vidamabbat is mondjak a hetrol, Palikaek elkezdtek az uszast, Petinek volt pingpong es Kahoot club, elvittek oket kirandulni a Zip It-re, ahol nem esett halistennek (32 Euro fel nap, remek befektetes) es ugy nagyjabol elvoltunk. Csutortokon bementem T-hez ebedelni, klassz volt, reg jartam ott, nem csinaltunk semmi mast, csak jol bezabaltam es mentunk a fiukert a suliba, vagyis csak a fiuert, Palikaert, mert T. talalt valami autoszerelomuhelyt, a Frascati SC mogott, ahova csutortokon delutan fel 3ra bevihettuk a kocsit megnezetni, szoval igy nem volt idonk Petit is felvenni. Ugyan az orosz ficko azt mondta, hogy penteken el tud jonni es ki tudja cserelni azt a cuccot a kocsiban 350 euroert, ugy gondoltuk megiscsak jobb az, ha egy muhelybe visszuk a kocsit es nem csak egy random srac csereli ki a dugattyut, aki esetleg kesobb fel sem veszi a telefont, ha gond van. Mondjuk aggodtunk, mit fog mondani ez a masik szerelo Blackrock kozepen, stresszeltunk, mi lesz, ha majd 700 eurora taksalja a cseret, de halistennek azt mondta, 200/250-ert meg tudja csinalni a kocsit, penteken vihetjuk vissza hozza, beszereli ezt az uj valve-t es hello, problema letudva.

A pentek tehat meglehetosen orult modra telt: 

1) T. elvitte Petit suliba, majd visszajott es 

2) elvitte Palikat is suliba, majd elment es elhozott valami levagatott fat Harolds Crosstol, ezalatt en szekelykaposztat foztem otthon

3) mig o szerelte be a fat (eszkabalt egy gitartoktartot) es nezte a temetest, en elvittem a kocsit a szerelohoz, majd hazasetaltam

4) 2 korul bereltunk egy Go Car-t (amin a valtozatossag kedveert vilagitott a Check Engine felirat!), majd elmentunk Palikaert, onnan Petiert, majd hazafele en kiugrottam a szerelonel, ok mentek tovabb visszavinni a kocsit. 

5) Miutan atvettem a megszerelt Skodat, elmentem az Alma road-ra, ahol a tobbiek epp leadtak a Go Car-t, felvettem oket es hazahajtottunk. 

Mindez persze ugy, hogy T. dolgozott hivatalosan, az eso pedig omlott, megallas nelkul. Hat nem ez volt a legesemenytelenebb napunk, az biztos. 

A hetvege hasonloan hektikus volt, szombaton foleg esett az eso, ugyhogy elszaladtunk a stillorgan-i Dealzbe szekrenyajtogombokert, majd T. kidobott engem es Petit a Dun Laoghaire-i mozinal, mert Peti kikonyorogte, hogy nezzuk meg a Barbie-t. (Palika egyertelmuen kijelentette, hogy o biztos nem mozizik velunk, igy o otthon unatkozott-szerelgetett T-vel.) A film kicsit olyan meh volt nekem, az volt az erzesem, hogy sokat akart fogni, de keveset tudott csak markolni, nagyon szetesett az egesz, a fo gondolat oke, de valahogy olyan ossze-vissza volt az egesz film, itt-ott unalmas volt, a karakterek szanaszejjel estek, tul sok mindenbe probaltak belekapni, ezert igy kicsit frusztraltan jottem ki a mozibol, mert olyan volt az egesz, mint egy ADHD-s agyaba bepillantast nyerni. Oke, nem vagyok se forgatokonyviro, se rendezo, de ugy erzem, sokkal jobban meg lehetett volna ezt a temat fogni, ha nem ennyi aspektust probalnak meg belenyomni egy ket oras filmbe... Na mindegy, gondolom az sem segitett, hogy se Will Farrell, se Ryan Gosling nem kedvencem, sot. Mivel a mozi jo kozel volt hozzank (tulkepp haza is setalhattunk volna olyan 20-25 perc alatt), busszal mentunk haza, ami pont ott allt meg a mozi elott es a hazunktol 2 percre tett le. (Igazsag szerint meg fel sem tunt eddig, hogy ilyen kozel van Dun Laoghaire... Mondjuk vicces, hogy miota itt lakunk, egyszer sem jartam a pier-nel, pedig akar oda is setalhatnek. Ha lenne idom mondjuk. Na mindegy, hasznos lesz majd ez akkor is, ha a gyerekek kirepulnek.) Szombat delutan pakoltam, Peti szobajabol eltuntettem vagy 3 dobozt (meg mindig van ott 3-4 bahhh).         

Vasarnap, bar szinten esos volt az ido, a Dunnes-ben kezdtunk, mert T. papucsot szeretett volna venni maganak (nem volt, csak mamusz hahaha). Eszmeletlen tomeg volt Cornelscourt-ban, dugoztunk, hogy bejussunk a parkoloba, a boltban belul pedig meg durvabb volt a helyzet, ugyhogy huztunk ki, mint a vadlibak. A Dunnesbol egy ovatlan pillanatban, mikor nem esett, atmentunk a Kilbogget parkba megmutatni T-nek az elozo heten felfedezett Box Up-ot. A fiuk ezuttal is kosaraztak, de frizbizni sajnos nem tudtunk, mert a fu tiszta viz volt. Kb 1 orat toltottunk a parkban, setaltunk is kicsit (ezalatt mindket gyerek probalt meggyozni, hogy nekunk mindenkepp kell egy kutya vagy egy macska), majd mentunk haza rendezkedni. (Utkozben ujra felvilagitott a Check Engine lampa, sirok, vihetjuk vissza a szerelohoz megint csori kocsit, isteni.) Mazlink volt, mert mire hazaertunk, az eso ujra rakezdett, hiaba, ez az ev extran csapadekos, ugy tunik. Delutan kihoztuk T. agyat a nappaliba, ugyhogy most ket kanape van egymas mogott ott, mintha csak egy moziban lennenk, o meg osszeszerelte az uj agyat vegre, ami mar vagy ket hete ott allt egy nagy dobozban a folyoson. 

Tekintve, hogy mindig van valami, eszmeletlen, hogy robognak a hetek, mindjart oktober, ami hihetetlen, hiszen most volt Szilveszter es uristen, megint mindjart Halloween, majd Karacsony... T. ket het mulva megy Chicago-ba, Anyuek jonnek, ha minden igaz, de nyakamat ra, hogy mire kettot pislogok, mar haza is repultek. Bahhh. 

2023. szeptember 19., kedd

Az elso valodi iskolai het

Hogy megunnepeljuk az elso csonka iskolai hetet (meg mert nagyon szep idot josoltak), szombaton elmentunk a Glenroe Farm-ra, a Maize Maze-be. Kicsit sajgott a szivem latva a sok kis toddler-t baktatni, mert egyre inkabb nyakunkon az ido, mikor nem tudunk mar ilyen helyekre menni, mert a fiuk vegkepp kinonek a pet farm-okbol sajnos. Mindenesetre mivel a kukoricalabirintus meg erdekes nekik, ugy dontottunk, nekivagunk, talan utoljara, szipp... Mivel rengeteg dolgunk volt meg otthon, nem toltottuk kinn az egesz napot, de azert igy is szepen levegon voltunk, reggel 11tol ugy 3ig. Gyonyoru ido volt, tuzott a nap, meleg volt, mint egy igazi szep majusi magyarorszagi napon, rettentore elveztuk. Ebedre pizzat ettunk, ami sajnos nem volt tul jo, legalabbis az enyem, szoval el is hataroztam, hogy ezentul csak Domino`s-t eszem, mert a Four Star rizslisztes pizzaja iszonyat. Delutan pakoltunk, probaltunk haladni, T. szerelt, en pedig rendezgettem a dobozokat.

Vasarnap T. ugy dontott otthon marad, en viszont legyintettem a feladatokra es elvittem a fiukat Bray-be, mert elkepeszto ido volt. (Mondjuk tipikus, egesz juniusban megrohadtunk, amig pakoltuk a Finsbury-t, amint a suli befejezodott, onnantol egesz juliusban esett, minden aldott napon, hogy nehogy ki tudjunk menni a fiukkal kirandulni idonkent, mig Magyarorszagon voltunk itt is hideg volt, de amint visszamentek a gyerekek az iskolaba, megint rohadas meleg lett, egy csepp eso nelkul...) Tudom, nekem semmi se jo, de emogott csak annyi all, hogy ha szep az ido, ugy erzem vetek benn pakolni es rendezgetni a lakast, mert az ido telik, a fiuk egyre inkabb onallosodnak es basszus az utolso kozos csaladi honapokat benn, a negy fal kozott toltsuk, mikozben csorog rolunk a viz a forrosagtol!? Ahhhh, kozben tudom, haladni kene, hogy tulessunk ezen az egesz berendezkedesen, de piszok nehez igy, annal is inkabb, mert nem csak azt erzem, hogy elhanyagolom a gyerekeket, ha szep idoben pakolok, de nem is tul kellemes 26 fokban rendezkedni, csukott ablakoknal. (Probaltuk kinyitni az ablakokat, de akkor meg olyan borzalmas szornyek jonnek be, hogy jaj, szoval marad az izzadas.) Na szoval a delelotti Bray utan a delutan is izgalmas volt, mert Peti megbeszelte Oscarral, hogy atjohet, bar ugye a lakas meg romokban... Oscar erdekes egy figura, pont olyan, mint a szulei, akik valahogy olyan elveszett lelkeknek tunnek nekem, mindenesetre vannak furcsa dolgaik, de kedvesek meg minden, csak hat... Olyan furcsak. Peti mondta Oscarnak, hogy busszal jojjon a Belgrave square-ig, onnan telefonaljon es kimegyunk erte. Oscar 4kor hiv, hogy hello, itt van, idesetalt (!) ami mar fura volt, mert ahhoz, hogy valaki a Pearse street-rol elsetaljon Monkstown-ig, ahhoz minimum egy Forest Gump-nak kene lenni, dehat mindegy, Oscartol minden kitelik, odaszaladtunk hat a Belgrave Square-hez... Ahol nyilvan nyoma sem volt a gyereknek. Hosszas telefonalas utan leesett, hogy biztos Ranelagh-ban van szegeny a Belgrave Square-nel, tolunk olyan fel orara autoval. Eddigre mar izzadtam, mint a lo a 30 fokban, ebedelni meg csak a gyerekek ebedeltek, en nem, de nem volt mit tenni, mondtam, hogy akkor elmegyunk erte autoval es hazahozzuk, hiszen tudtam, hogy a szuleit hiaba hivnam, azoknak kocsija sincs es egyebkent is, szerintem azt sem ertenek, mi a palya. Mivel valami osszeroffenes volt Monkstown-ban, ezer evig tartott, mire kijutottunk a foutra, a nap tuzott, a gyomrom korgott, de kitartottam es elmentunk Oscarert Ranelagh-ba, majd hazahoztuk hozzank a rendetlenseg kozepere. Mig a fiuk Switcheztek, en megebedeltem es lenyugodtam, hiszen ez a nap mar elveszett, ennyit rola. Oscar 6 utan szedte ossze magat, hogy most mar megy, de mivel egy fitying nem volt nala, termeszetesen nekem kellett kisegiteni az utolso aproimmal, hogy haza tudjon menni. Osszessegeben, bar meglehetosen kaotikus volt a nap, legalabb emlekezetesen telt, mert ugyan oruletben elunk, azert ez a vasarnap kulonosen bolondosra sikerult.      

Ami az elso igazi iskolai hetet illeti, igazan jol telt iskola-ugyileg. T. hozta-vitte Palikat hetfotol szerdaig, en pedig Petit vittem reggelente, csutortokon feleztunk, T. vitte Palikat reggel es en hoztam haza Petivel (es vele) egyutt, penteken meg enyem volt az egesz buli oda- es visszafele is. A munkahelyen orulet volt a het, mert hetfotol szerdaig itt volt az europai nagyfonok, mert hetfon valami Safety Launch volt, kedden Board meeting (gyulolom a Board meetingeket, gyuuuuulolom), szerdan meg "Informal breakfast" volt a dolgozokkal es jott az elso latogato turnus... Mindennek tetejebe jott valami trener noci es hat voltak ugye a szokasos meeting-ek, de kozben egy csomo mindenrol nem tudtam, mert a kommunikacio nem az irek erossege, legalabbis itt a cegen belul, szoval volt megint egy csomo last minute kajarendeles es nyilvan kapkodas ezerrel. Hetfon Doris nem jott be, Ursula egesz allo heten nem volt benn (nem is ertem amugy, honnan van ennyi szabijuk az embereknek, utalok itt Ursulara, mert Doris egesz evben eddig kb 2 hetet vett ki osszesen), szoval klassz volt. Kis neheziteskepp kedden 1 ora 10 perc volt beernem, mert valami marha kinn hagyott az ut szelen egy ideiglenes lampat (csak erre tudok gondolni, hogy ejszaka dolgoztak az uton valamit, majd veletlenul kinn maradt a lampa, mert munkas egy szem nem volt fel 8kor mar az uton, a lampa viszont ott volt, ugyhogy egybefuggo kocsisor alakult ki Blackrock vegetol a Merrion Gates-ig, mar azt hittem sikitok, annyira ideges voltam). Csutortok fel 1kor olyan vidaman hagytam itt a helyet, hogy orom volt nezni, meg egy ilyen nap, mint az elozo harom es tuti felmondok, meg jo, hogy legalabb a gyerekeknek jo volt a hetuk.

Penteken Blackrockban nagybevasaroltam, mig a fiuk suliban voltak, most, hogy Nutgrove messzebb kerult, asszem kiesett a pixisbol, mert nem eri meg az egy ora oda-visszautozas, igy, hogy kozelebb is be tudok szerezni mindent (igaz, nem egy uttal, mert Lidl itt van, Aldi ott van, Tesco amott stb). Mivel a gyonyoru ido kitartott egesz heten es amugy is borzaszto szar hetem volt a munka miatt, mondtam a fiuknak, hogy menjunk le a partra, vizezzunk kicsit es huljunk le. Palika kitalalta, hogy inkabb homokozzunk Killineyben, mert az jobb, mint az iszapos Seapoint, ahol amugy is altalaban mely a viz, hiszen 3 oraval a viz legmagasabb allasa elott / utan mar / meg nem latod a talajt... Oke, rabolintottam, mert miert ne. Na mondjuk miert ne? Mert nagyon sok embernek pont ez az otlete tamadt, hogy huljunk le pentek delutan es nyilvanvaloan olyan tumultus volt Killiney korul, hogy orom volt nezni... A szokasos parkolonkba be sem jutottunk, a szuk, alig ketsavos ut egyik oldalat pedig vegig autok foglaltak el, ami azert volt mokas, mert jobbra fal, balra parkolo autok, egy sav marad a ketsavos forgalomnak es kozben jonnek szembe... Ja es mivel ugye Killineyrol beszelunk, emelkedik az ut, mint a franc. Ugy karomkodtam, mint a kocsis, mire kijutottunk a tumultusbol, annal is inkabb, mert vacakol a kocsi kuplungja* es nem eleg, hogy minden nap egy csomot megyek vele 1-es es 2-esben, meg most is szarakodnom kellett lepesben haladva, percenkenti harom kezifekes indulassal. Pont ez kellett meg a fos hetem utan, tenyleg... Na mindenesetre fel 5kor indultunk el a partra, fel 6kor ertunk haza, ugy, hogy egy percet sem lattuk a tengert... Palika persze sir a stressztol, Peti csak pislog, engem szetcsap az ideg, isteni az elet. Hogy ne ilyen rossz ponton fejezzuk be a munkahetet, miutan hazaertunk es pisiltunk egyet, fogtuk magunkat es lesetaltunk Seapointhoz es megfogadtuk, hogy tanulunk az esetbol, tobbet ilyen hulyeseget nem csinalunk, ha mar a tenger kozeleben vettunk lakast. Seapointnal amugy szinten borzaszto tomeg volt, volt olyan terulet, ahol moccanni sem lehetett, mert mint a szardiniak a dobozban, ugy voltak az emberek. Bar sokan usztak meg pancsoltak a vizben, az en gyerekeim csak terdig voltak hajlandoak bemenni, mert a nagy melegek hatasara a viz tele volt barna algakkal, ami meglehetosen undiva tette a megjeleneset. Mivel a fiuk be voltak sozva, hogy menjunk mar haza, nem maradtunk sokaig, 7re boven haza is ertunk. 

A szombat jol indult: egy akkora pokot talaltam az elozo este kinn hagyott talban, mint az oklom. Utananeztunk, allitolag ilyenkor jonnek elo part keresni, de ez mondjuk minket nem hatott meg nagyon, jobb kinn, mint benn alapon szepen kiebrudaltuk a szornyet a lakasbol secperc alatt. A giant housespider mellett a cranefly-al is bovult a szokincsunk a hetvegen, ugyanis ketto peldany abbol is bejott valahol, hiaba, remek, hogy egy park kozepen elunk. Hogy lenyugodjunk, elmentunk a Shanganagh Parkba setalni kicsit, illetve a fiuk fagyiztak is, de a tengerhez persze ezuttal sem setaltunk le. Hazafele beugrottunk a Frascati Centre-be, mert T. akart venni kis tarolodobozokat a Homestore-ban, de belecsoppentunk a Frascati 40. szuletesnapjaba, szoval megporgettuk a szerencsekereket, amivel nyertunk egy-egy shaker-t (annyi protein shake-t iszunk, koll is), egy protein szeletet illetve egy 5 euros vasarlasi utalvanyt, amibol vettem egy Prime energiaitalt (borzaszto volt, pont olyan rossz, mint a Prime izotonias ital) es egy energiaszeletet. Jo keson ertunk haza, de azert delutan pakoltunk, rendezgettunk, de a vege meg mindig messze van, bahhh. 

Vasarnap T. otthon rendezkedett, en pedig elvittem a gyerekeket a Kilbogget parkba, ahol ugy 12 eve nem jartunk haha, de most a koltozessel eleg kozel kerultunk hozza. Bar a kornyek kicsit neccesnek tunik, maga a park eleg klassz, oriasi zold teruletei vannak, de ami a lenyeg: van egy Box Up doboz a parkolonal, ahonnan egy app segitsegevel kulonbozo sporteszkozoket lehet kiberelni es ez roppantul tetszett mind a ket fiunak. Eloszor egy nagy frizbit kolcsonoztunk ki, ami szallt, mint az allat, ugyhogy jo sokat rohangasztunk, majd miutan ezt visszatettuk, egy kosarlabdat vettunk ki, ami mondjuk vicces volt, mert normalis kosarpalya nincs am ebben a gigaszi parkban, csak ket viharvert kosarpalank, ami kozul az egyik a kavezo elott van, ugyhogy van alatta egy asztalka, ahol persze most egy neni ult kavezgatva. WTH. Na mindegy, igy dobalgattak kicsit a fiuk, majd ettunk egy-egy jegkremet, volt egy kis hintazas es mentunk is haza. 

Szokjuk ezt az uj eletet, vicces is, erdekes is, suru is, de azert jo, hogy vegre van egy "sajat" helyunk, meg ha egyelore korantsem a sajatunk.  

* A vacakol az enyhe kifejezes, konkretan random leall a kocsi... Kb koltozes elott, meg juniusban kigyulladt a check engine lampa, akkor elvittuk szerelohoz, aki azt mondta, hogy van vmi az egr valve-val (ujabb szo, remek) es elobb-utobb majd le fog robbanni a kocsi, ki kell cserelni az egesz valve-ot. Mivel ezutan hipphopp kialudt az a lampa es minden oke volt, a koltozes, Magyarorszag es a nyar heveben el is felejtkeztunk a dologrol, majd egyszer csak augusztus vegen, ahogy fordultam volna a Stillorgan road-ra, lefulladtunk, ugy, hogy alig tudtam ujrainditani szegeny Skodat. Ezutan a lefulladas utan meg parszor lerobbantam az ut kozepen es mivel nekem munkabajarashoz elengedhetetlen a kocsi, nem tudok tomegkozlekedni veszhelyzet eseten sem, ez kezdett nagyon gazossa valni, mert nem eleg a dugozas, meg azon is stresszelnem kellett, hogy ujraindul-e a kocsi egy-egy ilyen lefulladas utan, ami persze egyre surubben elofordult... T. a heten elkezdte hivogatni a szereloket, de senki nem vallalt minket, vagy aki igen, az azt mondta, hogy ket-harom hetre elore be vannak tablazva, szoval igy jartunk. Vegul nagy nehezen talalt egy orosz faszit, aki azt mondta, kijon a ceghez es ranez az autora, szoval bizakodva vagtam neki a kovetkezo hetnek, hatha egyszeruen megoldodik ez a problema es ujra lesz normalis kocsink...    

2023. szeptember 13., szerda

Sulikezdes 2022/2023

Vagyis a nyar utolso, az iskolaev elso napjai... 

Csutortokon,  izgalmas nap volt, eloszor is T. reggel kivitte Nagyit a repterre (5.45-re kell kinn lenni az Aerlingushoz, gyilkos), majd hazajott, atvettem a kocsit es elvittem Petit a suliba, mert 9.30-tol 12.45-ig "eligazitasa" volt. Nagyon varta mar az uj sulit, nem tunt szorongonak, inkabb izgatottnak, kik lesznek az osztalyban, hogy fog beilleszkedni es tarsai. Aoife, Oscar, Roman es Zahra is ugyanebbe a suliba jottek, mint o, de mivel 3 osztaly indult, nagy volt a stressz, hogy egy osztalyba kerulnek-e. Mivel 9.30-10.30-ig szeretettel vartak a szuloket is egy kis elbeszelgetesre, elkertem magam a munkabol, hogy ott tudjak lenni, de igazsag szerint csak Aoife, Oscar es Roman szuleivel dumalgattunk es drukkoltunk, hogy legalabb vagy Aoife-val vagy Oscarral egy osztalyba keruljon Pipi. Sajnos hiaba volt minden drukk, Aoife es Oscar ugyan egy osztalyba sorolodtak, de Petit Romannal tettek egybe, Zahra pedig a 3. osztalyba jutott. Peti mondta, hogy tuleli, nem a vilag vege a dolog, de azert megkert, hogy irjunk az igazgatonak, hogy nem lehetne-e csereberelni. (Spoiler: nem, mert akkor mindenki ezt kerne, de ezt mar csak hetfon irtak meg, addig hagytak a levunkben foni.) Mivel csak 12.45-ig volt suli es az ido egesz klassz volt, delutan, hogy vegre Palika is csinaljon valamit, elvittem oket a Shanganagh Parkba, ami most elolepett egyik kedvenc parkjukka: van ket jo hinta egymas mellett, egy orias, ami egy horgaszbotot tart, amirol log le a csali, amire ra lehet ulni es a masik lokheti kedvere, illetve a parkolas sem tul nehez (kiveve hetvegen delelott, amikor edzesek vannak) es kaphato fagyi meg forro csoki is... Miutan gyonyoru volt az ido, de nem akartak lesetalni velem a tengerpartra a parkon belul (ez egy jo nagy park, a szelen van a jatszo, de egy kb 20-25 perces setaval elerheto a tenger is), ezert beultettem oket a kocsiba es elmentunk Killiney-hoz, mert ott a parkolotol csak 3 perc seta a part. Mig Palika nagyon elvezte ezt az extra programot (kavicsozott, ki akarta irni, hogy If you need a stone, take one, de a kb fel oras ottletunk alatt csak addig jutott, hogy If yo haha, nagyon nevettunk Petivel), Pipi annyira nem volt jol, mert fazott es hanyingere volt, de akkor meg csak azt hittuk, a fagyitol, amit nemreg evett. 

Penteken T. vitte Petit suliba, hogy beszeljen az igazgatoval az osztalyvaltasrol (nem tudott beszelni vele), majd mikor megjott, en atvettem a kocsit es elsiettem Dundrumba visszavinni az Easons-tol rendelt fuzeteket, mert sajnos rossz meretet valasztottam... Mikor ott vegeztem, mar mehettem is Petiert, mert ezen a napon szinten csak 12.45-ig volt. Mivel ebed utan meg volt idonk boven kimenni, a fiuk a Tully Parkra szavaztak, ami az uj helyunk masodik nagy felfedezese. Miutan emellett a park mellett van egy masik park is, a Beckett Park, ezuttal ott kezdtunk, majd mikor az eso elkezdett szemerkelni, atmentunk a Tully Parkhoz, ahol vicces modon szazagra sutott a nap, hiaba no, ez Dublin. 

Szombaton, hogy T.-nek is megmutassuk az ujonnan felfedezett Beckett Parkot, megint arra vettuk az iranyt, ezuttal teniszutovel es kosarlabdaval is felfegyverkezve, de az eso megint kifogott rajtunk, kb fel ora ottlet utan elkezdett megint eroteljesen szitalni, szoval feladtuk es atmentunk a Tully Parkba megint (erdekes modon, ott megint nem esett). Szombat ejszaka Peti sajnos rosszul lett, atjott hozzam, hogy lazasnak erzi magat es bar csak hoemelkedest mertem nala, azert adtam neki Nurofent, hogy tudjon aludni. 

Vasarnapra sajnos nem aludta ki a betegseget, cserebe a laza felment 38 fole es elkezdett hanyni. Szegeny elegge kivolt, egesz nap fekudt es aludt, egy-ket hanyassal megspekelve. Mi T-vel ekozben folyamatosan vitaztunk, mert Peti ehes volt es az en elvem az, hogy ha egy hanyos gyerek ehes vagy szomjas, akkor hagyni kell enni es inni, amit akar, de szerinte ez baromsag, jobb koplaltatni, max 1-2 kekszet elnyammogni, nehogy kijojjon, ami bement es hiaba erveltem, hogy ha igy is ugy is hany, akkor inkabb ehessen mar barmit, amit megkivan, o csak kototte az ebet a karohoz, hogy nem, nem, nem ehet es punktum. Hogy Palika kicsit mozogjon, kimentek Cabinteely-be jatszozni, ezalatt mi otthon betegeskedtunk, vagyis Peti fekudt, en meg pakolasztam csendben. 

Mivel az iskola csak szerdan kezdodott Petinek (Palikanak meg csutortokon), biztunk benne, hogy par nap alatt osszeszedi magat es normalisan el tudja kezdeni a tanevet, igy hetfon es kedden T. nem vitte ki oket sehova - nem mintha ki tudta volna, hiszen dolgozott, csak otthonrol. Kedd este ujabb nehezseggel neztunk szembe: realizaltuk, hogy szerda reggel en ugyan el tudom vinni Petit a suliba, de fel 4kor vegez, egyedul kellene hazajonnie DART-tal, azt viszont nem csekkoltunk le elore, milyen utvonalon kellene ezt tennie, nem jartuk be vele elore a terepet... Mivel annyira nem volt 100%-os meg a hasa, ugy dontottunk nagy agyalasok utan, hogy szerdan meg ne menjen be, csutortokon uj nap virrad, akkor haza is tudom hozni, pihenjen meg egy napot otthon, aztan majd meglatjuk. 

Igy is lett, szegenykem az elso napot kihagyta, de csutortokon ujult erovel vagtunk neki a tanevnek: Palikat T. vitte busszal, majd bement dolgozni, en pedig reggel elvittem Petit, dolgoztam*, majd elszaladtam vasarolni Nutgrove-ba es visszarohantam a varosba eloszor Palikaert, majd Petiert. Mivel ebeddel nem keszultem a nagy oruletben, miutan felvettuk Pipit, visszamentunk a Boojum-hoz (ez Palika sulija kozeleben van) es onnan hoztunk kajat ebedre, amit egy rovid Hupikek Torpikek reszt nezve meg is ettunk otthon. T-nek ezen a napon valami ceges osszejovetele volt, igy keson, fel10 utan jott, mi pedig kihasznaltuk az ures delutant, miutan megebedeltunk es a fiuk pihentek, 7 korul lefutottunk a tengerpartra friss levegot szivni. Oriasi poen, hogy ilyen kozel a tenger, nem tudok betelni vele, el is hataroztam, hogy ezentul sportos leszek es hetente parszor leszaladok majd Petivel a partra es vissza, Palika meg ha akar, akkor majd csatlakozik neha. Mivel kicsit neztuk is a vizet, 8 utan ertunk haza, gyors vacsora, furdes es ennyi volt a nap. 

Penteken megint en voltam a taxis: Elvittem Petit, majd mivel meg rengeteg idonk volt, Palikaval beugrottunk a kis Tescoba a Google mogott (o ugrott, en ultem kinn a kocsiban a tilosban, mig a kis cuki vett maganak egy forro csokit), majd leadtam Palikat es mentem haza. Mivel reg toltottunk minosegi idot T-vel, javaslatomra visszamentunk reggelizni a Vanilla Pod-ba, majd egy ropke vasarlas utan mentunk haza, ki-ki a dolgara (o dolgozott, en foztem). 2 elott ujra nekivagtam a vezetesnek, eloszor Palikat vettem fel, majd Petit es huztunk haza. Delutan nem vittem oket sehova, mert eddigre mar "kicsit" untam az autozast, durva, mennyit vezetek igy, pedig csak kicsit koltoztunk arrebb... 

Ennyi volt hat az elso (fel) iskolas het, mindenki sikeresen elkezdte a tanevet, probalunk belerazodni az ingazasba... Ami eddig latszik: 

1) Peti jol elvan a suliban, tetszik neki a hely, az ujdonsagok es bar nem valthatott osztalyt, azt mondja, igy sem rossz, jo lesz ez igy, annal is inkabb, mert business-en mind Aoife, mind Oscar ott van vele (ez valasztott tantargy es halistennek mindharman ezt valasztottak), nemeten Oscar-ral van, art-on meg Aoife-val es tulkepp csak a fo tantargyaknal vannak kulon, ami nem is baj, legalabb masokkal is baratkozik.

2) Most, hogy beindultak a sulik, sajnos megnott a menetidom... Mig nyaron 20 perc alatt benn voltam reggel es hazafele is kb 30 perc volt csak az ut, most, hogy ujra van suli, reggel kb 30 perc alatt vagyok benn, delutan meg hatar a csillagos eg.. Sajnos perceken mulik a dolog, ha 5 perccel kesobb indulok, negyed orat vesztek nagyjabol, szoval igyekszem 4.45-50 kozott lelepni, hogy megelozzem a forgalmat. Igy altalaban fel 6 utan hazaerek par perccel, de volt mar olyan is, hogy 6 elott ertem haza kicsivel, szoval durva, szokni kell.

* Ez mondjuk vicces, hogy csak igy idebokom, hogy "dolgoztam", de kozben orulet volt benn, mert szerda del korul szoltak, hogy masnap fel 10-kor jon a Kornyezetvedelmi miniszter valami hiperfontos megbeszelesre... Azt a kapkodast, amit mindenki levagott orom volt nezni, secperc alatt kellett tokeletesse varazsolni az epuletet, Stephen szerzett festot, aki szerda ejszaka (!) lefestette a falakat, rendeltunk zaszlokat, kajat, oriasi tajekoztatokat, felbolydult az egesz hely, jott a sajto, ami kell... A megbeszelt 9.30-10.45ig tarto megbeszeles vegul hosszabb lett, epp elottem mentek el a nagy emberek, meg jo, mert nem akartam tovabb maradni semmikepp...     

2023. szeptember 3., vasárnap

Ir nyaruto

Azaz augusztus 13 - 24ig, mig Peti eloszor nem ment suliba. 

Nagyi augusztus 10 es 24 kozott itt volt, igy a gyerekek annyira nem unatkoztak, mig mi dolgoztunk. Mivel az auto vegig nalam volt, sok helyre nem jutott el, na de igy jart, volt gondunk igy is eleg. 13-an, vasarnap az uj kedvenc parkunkba, a Tully Park-ba mentunk, ami olyan 15 perc kocsival. Hazafele ledobtuk a csapat gyengebb tagjait (Nagyit es Palikat), mi pedig tovabbmentunk a Finsbury-hez csekkolni, jott-e valami level illetve Peti kapott egy fulest, hogy van Prime a kis Tescoban es hat meg kellett neznunk ezt is, igaz-e. (Igaz volt, vett is gyorsan vagy 5-ot, 3 fele izben, szerintem mind bloe, sot, mint utolag kiderult, neki sem izlik nagyon, csak hat az Erzes, hogy VAN Prime-ja, az megfizethetetlen.) 

Hetfotol szerdaig a fiuk a Cabinteely parkba mentek Nagyival, busszal persze, mi pedig dolgoztunk, mint normalisan. 

Csutortokon delutan ugye mar szabad voltam, ekkor elautoztunk a Killiney Hill-hez (Nagyi mint akinek a fogat huzzak, nem is ertettem az okat, mindenbe belekotott, messze van (15 perc), razos az ut, miert idegeskedek, ha bena autosokba futunk bele, szar a zene, ami megy, hideg van, meleg van, fuj a szel, draga a kavezo, minek kapnak a gyerekek ragcsat stb stb jo volt na). Miutan lattam, hogy masnap esni fog, azert akartam kivinni oket delutan, hogy legalabb valahova kijussunk, de ha ezt tudom elore, nem szorakozom, viszem csak a fiukat es hello. 

Penteken - ahogy josoltak - esett, ugyhogy elmentunk Nutgrove-ba beszerezni a szukseges iskolai cuccokat. 40 euroert vettem iroszereket, de csak azert, mert a fuzeteket az Eason`s-tol rendeltem (ujabb 35 euro), Palikanak meg be kellett fizetni 60 eurot es abbol allnak mindent. (Petinek az IPad 500 euro felett volt es akkor meg kellett venni uj iskolataskat neki meg hat ruhakat, mert ezuttal nem kell neki egyenruha, de valamit ugye fel kell vennie haha...) Jo, hogy bevezettek az "ingyentankonyvet" alsoban, igy is kesz katasztrofa a szeptember. 

Szombaton kicsit jobb ido lett (pentek ejszaka is esett, sot, sok helyek fak doltek ki es aradasok voltak), de programunk volt: vegre Dublinban volt egy speedcubing verseny, meg hozza nem is messze, Terenure utan, kb fel orara tolunk. T. nem jott, o itthon maradt butorokat osszerakni Arturral. A verseny jo volt, Peti 3. lett Skewb-ban, nagyon cuki volt, de Palika is jol szerepelt, mindenbol a 10-20. helyezes kozott vegzett valahol. Ebedre kisetaltunk a Mekibe enni, meg jo, hogy a hulye veganok miatt tudok enni legalabb veggie dippers-t, mert azt kulon sutik a hust tartalmazo nuggets-tol, nehogy szegenyeknek olyan etelt kelljen enni, amiben korabban hus sult... Klassz volt ez a helyszin amugy, volt jatszoter, hintakkal meg valami forgo izevel, a fiuk jot rohangaltak, ha epp nem versenyeztek. 

Vasarnap Peti osztalytarsaival talalkoztunk a Herbert Parkban, T. es Nagyi pedig elmentek vasarolni a Nutgrove-ba. Halistennek jo sokan eljottek a talalkozora, talan 16 gyerek es a szuleik ugye, jo sokat dumaltunk. Fel 11-11 kozott ertunk oda, azt hittem kb del korulre elunjak magukat a gyerekek, de nem igy lett, fel 3 utan erkeztek meg ertunk T-ek, pont jokor, mert addigra kezdtek el elszallingozni az emberek, addig siman mindenki elvolt a nyari elmenyekkel. Buszke voltam magunkra, mert mi szerveztuk a talit es tok jol sikerult, a gyerekek is es mi is jol ereztuk magunkat, szoval jo volt osszejonni meg egyszer a sulikezdes elott. 

Hetfon a szokasos Cabinteely helyett volt egy kis kavar, mert Peti hivatalos volt Evan szulinapi partyjara, ami a Point Cinemaban volt. Mivel Monkstown-bol tomegkozlekedessel eleg nehez odajutni (at kellett volna szallni), lebeszeltem Evan szuleivel, hogy Peti odabuszozik a 7-essel x helyre, ahol felveszik es onnan elviszik a moziig. Igy is lett, ugyesen megoldodott a dolog, visszafele pedig mar el tudtam hozni, mivel egy jo hosszu filmet neztek, szoval munka utan csak arra kanyarodtam es hurra. 

Szerdan, mivel az volt Nagyi utolso esteje itt, lesetaltunk Seapointhoz (annyira bosszanto, hogy itt van 6-8 perc setara a tengerpart es alig jutunk le... Dun Laoghaire-ben nem jartunk junius ota, pedig 10 perc kocsival a legtavolabbi pontja) es csinaltunk par szokasos naplementes fotot. Neha nehez elhinni, hogy itt lakunk, ezentul itt elunk, furcsa annyi ev Ballsbridge utan, de meg lehet szokni haha. Klassz lenne, ha vegre kesz lenne a lakas, ha minden a helyen lenne, de iszonyu lassan haladunk sajnos, rengeteg dolog van meg, en pedig folyamatosan orlodom, hogy benn pakoljak-e vagy elmenyeket gyujtsunk a gyerekekkel, akik nemsokara teljesen kinonek a szarnyaink alol... 

2023. augusztus 29., kedd

Magyarorszag julius 25 - augusztus 12 - part 3

Es akkor utolso het szipp... 

A jo ido halistennek hetfon is kitartott. A levego nem volt ugyan melegebb, mint 22-23 fok es oriasi fekete felhok is tornyosultak felettunk kb egesz nap, de nem esett, ami mar pozitiv volt. Mivel a gyerekek kertek, ezen a napon a Katica tanyara mentunk, ami mar tavaly is nagyon tetszett nekik. 11tol 4ig siman elvoltunk ott es bar a belepo nem volt olcso, megerte, mert tenyleg rengeteg dolgot lehetett csinalni es meg Peti sem logott ki a helyrol, tudott lovoldozni a szivacslabdakkal, trambulinozni, csuszdazni, hintazni, vizibicajozni, a tonal marhulni, ugralni a felfujt dombon, lokd meg a kecsket jatszani es ezuttal felkapaszkodtunk a varba is korbenezni. Jo kis program volt, na, imadtam. Ebedre ezen a napon mindenki mast evett: vettunk keszeteleket a Lidlbol, mindenki azt kapott, amit akart. Ebed utan pihentunk kicsit es mivel meg mindig jo ido volt es mar megtanultuk, hogy ezt nem szabad biztosra venni, ugy dontottunk, bemegyunk Kaposvar kozpontjaba es korbenezunk ott is. Mivel ekkor mar 6 korul jart, a parkolasert nem kellett fizetni a kozponti nagy parkolohazban (ilyen van? haha), szoval letettuk a kocsit a kozponti tertol kb 3 perc setara es nekivagtunk a latnivaloknak. Ugy egy ora alatt vegigjartunk nagyjabol mindent, megneztuk a szobrokat, besetaltunk a templomba es mivel Petinek tavaly nagyon izlett a red velvet cake az egyik cukraszdaban, vettunk azt is. 7 korul ertunk haza es azt kell, hogy mondjam, ez az egyik legjobb napunk volt otthon.

Kedden hasonlo ido volt, mint hetfon, szoval mivel nem mondott esot, bevallatuk a Kaposvar fo vonzerejenek szamito Virag Furdot. Iden jooooval dragabb volt a belepo sajnos, mint tavaly (tavaly 7000 ft korul mentunk be, ami szokatlanul olcsonak tunt, na ez iden mar 12000 volt), de meg igy is megerte, mert klassz hely. Eloszor benn lubickoltunk kicsit, hogy felmelegedjunk, majd jott a kulter, ami nem volt egyszeru, mert bizony 22 fokban strandolni nem tul felemelo elmeny. Elvileg nem volt hideg a viz, na de gondolom 30 fokos levegore volt bekalibralva, szoval en bizony vacogtam, mikor be kellett merulni. (Rajtunk kivul nem is volt senki haha, mondjuk ez jo volt.) A legtobbet a barlangos csuszdan csusztunk, szinte csak mi szaladgaltunk fel es csusztunk le megallas nelkul vagy egy oran at illetve a fiuk a sarga meg a csaladi csuszdan is sokszor lementek, de en maradtam a zold Anakondanal, ami hosszu volt ugyan, de csigalassu, hajtanod kellett magad, hogy lejuss, szoval olyan nekem valo volt... Mivel a legtobb bode zarva volt, a gyerekek kaptak egy-egy langost ebedre meg vettunk nekik egy-egy Ice and Go-t is, de a vattacukros neni mondjuk nem volt ott sajnos, pedig egy evben egyszer azert szerettem volna megengedni magunknak egy vattacukrot. Na mindegy, igy jartunk, ami azt illeti azert igy is kimaxoltuk a napot, fel 11 korul erkeztunk es kb 6ig maradtunk, mert tudtuk, hogy ennek az egy napnak az egesz evre juto strandszuksegletunket fedeznie kell. (Megsugom, nem fedezte, ezert is van bennem most ez a tatongo uresseg a nyar utan...) Strandolas utan Mekiztunk egyet, majd beugrottunk az Aldiba vasarolni es ennyi volt a nap, szep volt, jo volt, rovid volt. 

Szerdan mar nem sok mindent csinaltunk Kaposvaron, csak osszepakoltunk es elmentunk Vardara visszaadni a kulcsot T. noverenek. Nem maradtunk sokaig, mert T-nek vissza kellett ernie Pestre 4re es elotte meg haza is vitt minket Anyuekhoz, szoval nem sok idonk maradt szorakazni. Este, mivel a fiuk kertek kimentunk bicajozni az uszodahoz es ezt osszekotottuk egy kis csavartfagyizassal is, mert termeszetesen azt is kiharcoltak.

Csutortokon a Szent Jakab setanyra mentunk el Anyuekkal kirandulas gyanant, mert bar jo lett volna elmenni a Palatinusra, a gyerekek leszavaztak. A setany amugy jo volt, tetszett, sosem voltunk meg, de szerintem meg majd visszaterunk. Az ido amugy eddigre kezdte osszeszedni magat, kanikula ugyan kozel sem volt, de legalabb tuzott a nap rendesen es hat mar az is valami. Hazafele beugrottunk a setany melletti retesezobe, ahol legnagyobb megdobbenesemre volt glutenmentes retes is, igaz, csak turos, na de beggars cannot be choosers. Delutan gyors hajmosast tartottam (miota mindenhol csak zuhanyzok vannak, szamomra egy tortura a hajmosas, gyulolom, en is meg a hatam is), majd fel 5 korul elmentem a Furge Pavaba talalkozni par baratnovel. Osszesen oten jottunk most ossze, a szokasosak, Agi, Anett, Dori, Szilvi meg en es 7 utanig trecseltunk az eletrol, a gyerekekrol, a dragulasrol. Bar Apu kezeben ott volt a telefon, vegul Szilvi hazavitt, igy legalabb nem Aput ugrasztottam, hogy vigyen haza.

Penteken, ami mar az utolso napunk volt otthon, ugy dontottunk, hogy bemegyunk a Varosligetbe. (Szoba kerult megint a Pala, de vegul nem amellett dontottunk, amit igy utolag egy kicsit banok.) Mivel a gyerekeknek is lyukasztani kell most mar jegyet, a legegyszerubb az volt, hogy elmetroztunk a Deakig es onnan kisfoldalattival mentunk a Hosokre. A Hosoktol a Vajdahunyad varat megkerulve elsetaltunk a Zene Hazahoz, ahol fotozkodtunk kicsit, majd atsetaltunk a jatszoterhez. Itt foleg hintazott mind a ket gyerek, de Palika ezerszer felmaszott a nagy csuszdahoz is, szoval jo 1.5-2 orat maradtunk. A jatszorol atmentunk a Neprajzi Muzeumhoz, Petivel felkapaszkodtunk a tetejere, majd leereszkedve jott megint a Hosok tere es a metrok. Ezuttal az Arany Janos utcanal szalltunk le, mert nem engedtem a 48-bol, meg egyszer kellett langost vennunk a Retro Langosban... Az Arany Janos utcatol nem a Nyugatiba mentunk vissza, hanem az Ecserire, mert T. megigerte, hogy hazavisz autoval, ne vonatozzunk. Igy is lett, mikor feljottunk a metrobol, pont akkor kanyarodott be elenk es hazarepitett Monorra, megkimelve ezzel minket a vonatozastol. Az este szomoru pakolassal telt, mig en kicentiztem, mi hogyan fer be legjobban a borondokbe, a fiuk elmentek egy utolsot hintazni meg fagyizni.  

Szombaton del korul indult a gepunk, igy 10 utan ertunk ki a repterre, ahol iszonyat tomeg fogadott es jo fel orat alltunk sorba, mire egyaltalan leadhattuk a borondjeinket. Nem siettunk, boven elertuk igy is a gepet, en eletemben eloszor vettem egy kis szuvenirt (egy Stuhmer bonbont a cegnek), majd elkenodve hazarepultunk. Dublinban ugy dontottunk Aircoach-csal megyunk haza, mert miota messzebb koltoztunk, mar 50-60 Euro korul van egy-egy repteri fuvar, az Aircoach meg ha epp jon, csak 35 euro korul. 20 percet kellett csak varnunk a buszra, ott doglodtunk, unatkoztunk a buszmegalloban, mikor egyszer csak latjuk, hogy a 702-es, a MI buszunk, fogja magat es a megalloban allo buszt kikerulve elhuz elottunk... Peti futott utana egy ideig, mi T-vel azonnal a jegyarusito bodehoz mentunk, hogy ez megis mi volt, hat itt vagyunk a megalloban, de a noci, irekre cseppet sem jellemzo modon, csak megrantotta a vallat, hogy hat ez van, van ilyen. Ha 10 perc mulva jott volna a kovetkezo busz, nem izgatott volna a dolog, de a 702-es 2 (!) orankent jar, ami minden, csak nem vendegbarat... Fel oran at probaltuk meggyozni az Aircoach embereit, hogy adjak vissza a jegyek arat, de hajthatatlanok voltak sajnos, meg csak nem is szabadkoztak, meg annyit sem mondtak, hogy elnezest... Mar epp hazamentunk volna taxival, mikor meglattam, hogy a 700-asnak (ami meg 20 perc mulva jott), van egy Blackrock nevu megalloja, ugyhogy rakerdeztem, esetleg azzal hazamehetnenk-e, vagy legalabbis kozelebb a hazahoz. Egy normalisabb Aircoach-os volt, egy fekete ficko, rajta latszott, hogy rostelli, ami tortent, o mondta, hogy persze, megbeszeli a soforrel, ne izguljunk, es igy is lett: nagy nehezen vegre eljutottunk Blackrockig, ahonnan mar csak at kellett setalni a 7-es megallojaba, varni ujabb 15 percet a buszra es vegre valahara hazajutottunk... Ott mar vart Nagyi, mert o 10-en, csutortokon mar kirepult, mert a nyari szunet miatt meg szuksegunk volt nemi gyerekfelvigyazasra. 

2.5 hetet toltottunk hat Magyarorszagon, nagyon vegyes erzelmek kozott, abszolut egy erzelmi hullamvasuton - de errol majd kesobb. Talan. 

2023. augusztus 23., szerda

Magyarorszag julius 25 - augusztus 12 - part 2

Tehat a masodik het. 

Hetfon Nagyi szulinap volt, ezert reggel T.-vel osszeszedtuk magunkat es bementunk Pestre. (Elotte beugrottam a postara meg a FoxPost dobozokhoz feladni 2 cuccot, amit sikerult eladnom, utobbinal csak pislogtam, hogy nem kell cimzettet irni a dobozra, hat jesszusmaria, ez mar a jovo szazad...) A terv az volt, hogy ebedelunk, majd setalunk egyet, otosben. Eredetileg a Kakasba szerettunk volna menni ebedelni, mert a kajajuk jo, de miutan T. vasarnap este felhivta oket es a telefonban egy ficko olyan kioktato es kocsog stilusban valaszolgatott, ami csak Magyarorszagon megy el, vegul meggondoltuk magunkat es nagy agyalasok utan ugy dontottunk, marad a Szederinda, ami ugyan elegge kifozde jellegu, pincer sincs haha, de legalabb kozel van es en is normalisan tudok enni naluk. Igy is lett hat, ebedeltunk, majd a tobbiek hazasetaltak, en meg meg visszamentem vasarolni a Diet ABC-be. (Ez is kalandos volt, mert tobb, mint 3000 forinttal tobbet szamoltak, de ezt mar csak hazaerve vettem eszre, szoval kicsit izgultam, hogy elkuldenek majd, hogy tul keso, de vegul rendesek voltak es ugyan jo 20 percbe beletelt, de vegul visszaadtak 3000 forintot, amit szinte azonnal el is koltottem nalunk, mert amig vartunk (T. is jott erositesnek), megkivantam a fagyit es vettunk 2-2 gombocot, hat igy jartunk...) Mire hazaertunk a boltbol, a gyerekek vegeztek a screen time-al, johetett a seta. A Naplas tohoz mentunk, ami megint szep volt, felsetaltunk a kilatoba, majd kicsit andalogtunk a to korul is es vegul a fiuk fagyiztak egyet, en meg ittam egy bodzas limonadet. (Ha otthon vagyunk, haromfele itokat keresek mindig: bodzas limonadet, jeges kavet es americano-t. Az elso altalaban tul edes (itt mondjuk pont jo volt, hurra), a masodik erosen tularazott (1500-2000 forint azert eleg durva szerintem), a harmadik meg keves es hideg, de sosem adom fel, ha tehetem, mindig probalkozom, hatha, ha meg megunom, jon az Apenta, az Aldis szensavas narancs, a bodzas Fanta vagy a Kinley gyomber, mert ezek sajnos nem kaphatok Irorszagban es meg sosem csalodtam bennuk.) A Naplas to utan hazavittuk Nagyit, mi pedig a fiukkal visszaautoztunk Monorra, mert ezen a napon mind a negyen ott aludtunk. 

Kedden delelott nem tudom, mi volt, elkepzelesem sincs, mivel utottuk el az idot, az biztos, hogy delutan negyesben elmentunk uszizni. Mivel a tanmedence nagyon pisiszagu volt (nem is ertem), a nagymedence vize viszont nagyon hideg, vizben nem sokat voltam ezuttal, de a fiuk azert elveztek a vizezest igy is. Uszi utan fagyiztunk egyet a Tavernaban (vagyis a gyerekek kaptak egy-egy csavaros fagyit) es nagyjabol ennyi volt a nap, igaz, valoszinuleg delelott meg volt valami, de most az istennek nem jut eszembe, mi...    

Szerdan hosszabb utnak indultunk - irany a Balaton, vagyis Koroshegy. Apuek kulon kocsival mentek, korabban indultak, mint mi, de igy is kb 20 perccel hamarabb ertunk oda, mint ok, mert mi teptunk, ok meg Velencenel megalltak enni egy sult kolbaszt, raadasul nem is autopalyan jottek. Mivel Anyu elozo este fozott, az ebedunk megvolt, szoval gyors kaja utan lementunk a Rigo utcai strandra, mert bar hoseg nem volt, de lattuk, hogy a kovetkezo napokban meg huvosebb lesz, gondoltuk inkabb kihasznaljuk a 24-25 fokot, az is jobb, mint a 20. (Nyilvan nem a Balaton volt ennyi fokos, hanem a levego sajnos...) Nagyjabol 3tol 5ig furodtunk (Palika mar korabban, 4 korul azt mondta, hogy neki ennyi volt a dolog, mert megfagyott), majd ennyi volt a nap, hazamentunk pihenni, illetve mi T.-vel visszaszaladtunk vasarolni az Aldiba es a Sparba, hogy legyen masnapra reggelink. 

Csutortokon Anyu nehany baratnojevel talalkozott Szantodon, mert vagy 50 eve ott dolgoztak nyaranta, termeszetesen meg azelott, hogy Orban Rahel ratette volna a kezet a teruletre. Mig Anyu nosztalgiazott es ebedelt Tihanyban, bar tiszta felho volt az eg, mi Zamardiba mentunk strandolni Apuval otosben. Szegeny, o szinte vegig kinn maradt a parton vigyazni a cuccunkra, mig mi vizibicajoztunk egy orat (a fiuk vidaman csuszdaztak bele a jeghideg vizbe, en csak tekertem, hogy ne fagyjak meg), raadasul miutan Palika az egyik csuszas utan elvesztette az nosethingy-jet es sirni kezdett, kicsit meghalt a buli... Hogy megvigasztalodjon, megigertem, hogy ha talalunk, mindenkepp veszunk neki egy ujat ("nem lesz ilyen mar sohosehem!") es addig is, mig nem talalunk, ehet egy langost, elvegre nyaralunk. Mig a fiuk ettek egy-egy olajosnal is olajosabb langost, en szereztem magamnak egy jegeskavet (amibe nyilvan beleszurt az eladolany egy rolettit, pfff), majd mivel Apu ehes lett, ot utnak eresztettuk es mehetett haza, hogy ott olvasgathasson kicsit, majd felszedje Anyut Szantodon. Mivel eddigre kisutott a nap, a fiuk visszamentek a vizbe, en meg kinn maradtam a parton, bar eddigre a viz is kicsit melegebb lett, de valakinek vigyaznia kellett a cuccokat ugye... Bar megbeszeltuk, hogy hamar kijonnek es megyunk mi is ebedelni, hogy utana a kis strandon is tudjunk furdeni Anyuekkal, 1 oran at szobroztam a parton, varva, hogy majd csak felbukkannak es indulhatunk, de nem es nem, az istennek nem jottek, en meg mar kezdtem stresszelni, mi van mar. Vegul mikor kijottek a vizbol, T. abszolut nem ertette, mi a bajom, miert vagyok mufurc, hogy 1 oran at kinn hagytak a parton, szoval jol osszevesztunk es ment a durca kettonk kozott, vagy 1 napig egymashoz se szoltunk, ugy idegesitettuk egymast, szoval jo volt a hangulat, tenyleg (4 balatoni napbol 1 nap mosolyszunet azert nem klassz...) Mikor vegre hazaindultunk, osszefutottunk Anyuekkal es egyutt mentunk vissza a szallasra ebedelni. Mire vegeztunk, termeszetesen a nap is elment, a szel is elkezdett fujni, de mivel evente egyszer latjuk a Balatont, gondoltam lesz, ami lesz, azert menjunk le a partra uszni kicsit. (T. es a gyerekek tuntetoleg nem akartak mar vizezni, de azert az "en kedvemert" kegyeskedtek lejonni a Rigo utcai strandra.) Anyuekkal vegul bementunk a vizbe, bar oriasi felhok jottek, aminek meg is lett az eredmenye, epp elertuk gyalog bojakat, leszakadt az eg, elkezdett esni. Szuper. Kisetaltunk a vizbol, lattuk, hogy ebbol ma mar nem lesz furdes, feloltoztunk, majd szomorkodva neztuk a szakado esot, ami eddigre durvan rakezdett es meg vagy 5 fokkal lehutotte a levegot... 15-20 percig folyamatosan esett, a fiuk mar nyafogtak, hogy menjunk haza, de mivel hirtelen elallt es kivilagosodott, felvetettem, hogy menjunk el a szantodi kikotobe fagyizni, ha mar strandolni nem sikerult. Igy is lett hat, bar nem volt melegunk, a tobbiek fagyiztak egyet (glutenmentesbol csak szeder vagy erdei gyumolcs volt, hat cseszd meg, utalom mindkettot az apro magok miatt), majd (meg mindig morgolodva) setaltunk is egyet a kikotoben, bar az igazat megvallva szarra fagytunk a 17-18 fokban az eros szel miatt. Hazafele megint vasarolni kellett, de igy is 7 korul mar otthon voltunk, koszonhetoen a remek idojarasnak. 

A kovetkezo napot - meg mindig beragva egymasra - Zamardiban kezdtuk. Ujra bereltunk egy vizibiciklit (fel ora 4000, egy ora 6000), en megint nem mentem bele a vizbe, mert megfagytam, de a fiuk - kisebb elannal ugyan, mint elozo nap - azert megint csuszkaltak kicsit, szoval ok legalabb elveztek a vizezest. Mikor letelt az 1 orank, kimentunk fagyizni, Palika es en Ice and Go-t ettunk, Peti meg kikonyorgott maganak egy tekergetos fagyit potom 1800-ert... (Neki mindegy, csak draga legyen.) Fagyi utan bementunk a vizbe kicsit, de mivel Palika nagyon fazott, kenytelenek voltunk kijonni kevesebb, mint 1 ora utan, mert abban biztunk, hogy megebedelunk, ujra lejovunk a partra es addigra melegebb lesz a viz es a levego is. Hat ahogy lehet sejteni, ez nem igy lett: ebedeltunk ugyan, de delutanra nem hogy jobb, meg rosszabb lett az ido, szoval ugy dontottunk, hogy furdes helyett csak setalunk egyet Balatonfoldvaron, a kikotoben. Bar a strandon mar volt fagyi, a gyerekek rabeszeltek, hogy kapjanak meg egy adag csavaros fagyit illetve vegre en is fagyizhattam egyet, mert a kozponti cukraszdaban volt gm csoki es mas gyumolcs fagyi is a szedren kivul. Miutan elkoltottuk egy afrikai falu eves jovedelmet fagylaltra, elkezdtunk kisetalni a kikoto vegehez, de mire odaertunk (netto 10 perc talan), el lehet kepzelni, mi tortent: igen, elkezdett szakadni az eso... Visszaszaladtunk hat a cukihoz, alltunk a szakado esoben az eresz alatt vagy 20 percet, majd feladtuk, visszakullogtunk a kocsihoz es irany vissza. 

Szombat reggel, ami mar az utolso reggelunk volt a Balatonon, osszepakoltuk a cuccunkat es ott hagyunk a szallasadonknal, majd Anyu javaslatara elindultunk Tihanyba. Mar amikor befordultunk a szantodi revhez, ereztuk, hogy ez nem jo otlet, mert vagy fel oran at dugoztunk a sorban, imadkozva, hogy legyen egy szabad parkolo a revnel. Mazlink volt, a legtobben autoval akartak atmenni Tihanyba, szoval talaltunk egy lyukat, vidaman bealltunk es irany a rev. A 10 perc kompozas esemenytelenul telt, de utana jott a kaland. A terv az volt, hogy a kikotobol kisvonattal megyunk fel az Apatsaghoz, de mire odaballagtunk a megallohoz (kb 50 meter) szomoruan lattuk, hogy mar vagy 50-60 ember varakozik ott. Sebaj, mivel gyalog lett volna vagy 45 perc az Apatsag, vartunk, mit volt mit tenni. Kb 20 perc mulva jott a kisvonat, Anyuek felfertek, de vagy 30an igy is lemaradtunk, mert az a vonatka tenyleg kicsi, alig fer ra ember. Mivel a kovetkezo vonatra meg 40 percet vartunk (!), addigra megint rengeteg ember torlodott fel, ugyhogy mikor vegre megjott az a nyomi kisvonat termeszetesen megint nem fertunk fel, annal is inkabb, mert osszesen kb 5 ember szallt le (!)... Gondoltak tesznek egy kort, csesszek meg, mi meg mar ekkor 1 oraja alltunk a megalloban, egyre duhosebben. (Valljuk be, szar otlet volt egy borult szombatra idoziteni Tihanyt, mert nyilvan mindenkinek ez jutott eszebe elsore...) Mar epp indultunk volna vissza Szantodra nagy mergesen, mikor halistennek megjelent a hop on, hop off piros busz es potom 3000 forintert (pont annyiert, mint a kisvonat tette volna) felvitt minket vegre-vegre az Apatsaghoz. (Utolag belegondolva, olcsobb es egyszerubb lett volna, ha kocsival kompozunk at, mert oke, akkor a komp dragabb meg parkolast is fizetni kell, de legalabb nem vesztegetunk el 1 orat az eletunkbol sorban allassal es fizetunk ki 6000 forintot a kompon felul, hogy felmenjunk es lejojjunk...) Az Apatsagnal nyilvan megint rengeteg ember volt, usztunk az embertomegben, de vegul sikerult osszefutni Anyuekkal, akik viszont ekkor mar epp indultak volna le ebedelni, hat mi mas. Na mindegy, ekkor mar feleslegesen stresszeltunk az elbaltazott delelott miatt, inkabb setaltunk meg kicsit es vettunk egy hutomagnest. (Elmentunk egeszen a Visszhangig, ahol egy nagyon okos ficko az Orban! Fidesz! kialtast tudta megereszteni, en meg ugy ereztem megesz a szekunder szegyen.) Netto alig egy orat toltottunk fenn Tihanyban kb, majd visszasetaltunk a kisvonathoz es kb 5 perc alatt lezotyogtunk a revhez. Innen Szantod - szallas, cuccok felkap es irany Sosto, mert 3/4 3tol mehettunk Laar Andrasekhoz, akiknek ott van a nyaraloja es volt kedves meginvitalni minket oda, mert mi ennyire jo arcok vagyunk. Mivel erosen kesesben voltunk es ugy ereztuk ciki fel 4re menni, csak a siofoki Lidl-be ugrottam be egy uveg borert es azt vittuk "ajandekkent", szoval semmi virag, penz, paripa, fegyver... Sajnos vegul igy is kestunk, 4 utan ertunk oda boven, de halistennek nem volt baj, nem kaptunk a fejunkre Besenyo Pista bacsitol. Olyan 1.5 orat maradtunk, mert kinn ultunk a kertben es elkezdett esni az eso, de bemenni mar nem akartunk, mert egyreszt meg semmit nem ebedeltunk aznap, masreszt meg mert meg el kellett hoznunk a kaposvari kulcsot T. noveretol, Vardarol es hat oda is kellett meg erni hozzajuk valami emberi idoben. Szakado esoben, olyan 6 korul estunk be Zsuzsiekhoz, ott szerencsere kaptunk vacsorat, mert ekkor mar igencsak kopogott a szemunk az ehsegtol. Nemi beszelgetes utan, 8 korul indultunk Kaposvarra, majd egy gyors Tescozas utan lecuccoltunk es berendezkedtunk a kis lakasban, ahol mar tavaly is voltunk. 

Vasarnapra nagyon gaz idot josoltak, de ha mar egyszer ott voltunk, nem akartunk benn poshadni es nekivagtunk a Deseda tonak a 18 fokban. Mivel nekem Palikaval tavaly kimaradt a tavon valo hajozas, ott kezdtunk es bar az elejen meg nem nagyon esett, mire az egy oras programnak vege lett, mar erosen bevizezodtunk, mert az elektromos hajocska bizony nyitott volt. (Az uton amugy lett volna valami eloadas is a to elovilagarol, de mivel osszesen mi voltunk meg egy masik tarsasag, aminek ket tagja folyamatosan pofazott angolul, a hajo kapitanya hagyta oket kibontakozni es nem beszelt vegul, ami kar volt, mert a ket no elettortenetenek kicsit jobban erdekelt volna, milyen madarakat latunk, milyen mely a viz stb) Na mindegy, a furcsara sikerult hajozas utan nem neztuk meg megint a kiallitast, inkabb visszasetaltunk a kocsihoz es elautoztunk valami kilatozhoz, remelve, hogy mire odaerunk, elall a szakado eso. Igy is lett, masodik programpontkent felmasztunk a kilatoba, korbeneztunk, majd megint mentunk tovabb, egy harmadik parkolohoz, ahol talaltunk egy mini lombkorona setanyt es egy nagy csuszdat. Innen atsetaltunk a Szunyog hidon, ami nagyon klasszul nezett ki, de mivel ekkor mar durvan esett, elindultunk inkabb vissza a varosba. (18 fok es eso augusztusban, hat nem akartam elhinni, total Irorszag feeling volt, pfff) A Mekiben ebedeltunk, vegre hozzajutottam egy jo kis glutenmentes burgerhez, hurra. Mivel az ido tovabbra is trutymo volt, T. javaslatara elmentunk a Rippl-Ronai Hazhoz, ahol tavaly vegul nem voltunk. A latogatokozpont egy resze, mint utolag kiderult, sajnos kimaradt, igy annyira nem tetszett a fiuknak a hely, de szerintem nem volt olyan rossz, mint amennyire szenvedtek, annal is inkabb, mert a belepo sem volt egetrengetoen sok. (Oke, az eleg idegesito volt, hogy az osszes szobaban volt egy tukor, hogy lassak, merre jarunk es emellett egy idosebb ficko folyamatosan a nyomunkban volt, mintha legalabbis el akartunk volna lopni az egyik festmenyt vagy agyat, de hat ez van, Magyarorszagon a bizalom nem az emberek erossege, nincs mit tenni.) A kulturalodas utan hazamentuk, pihentunk kicsit es mivel estefele kisutott a nap, a javaslatomra 7 korul meg elmentunk a lakas mogotti kis tohoz setalni egyet. Jol esett vegre egy kis napfeny, a nagy dombon vidaman neztem le a varosra, ami igy napsutesben azert kicsit csinosabb volt, mint az egesz napos borongos esoben.

2023. augusztus 15., kedd

Magyarorszag julius 25 - augusztus 12 - part 1

Iden kicsit rovidebbre sikerult a nyaralasunk, mint maskor, a szokasos 4-5 het helyett sajnos most csak 2.5 hetet voltunk otthon, ugyhogy kisse sietos volt az egesz, most, hogy visszajottunk, olyan, mintha sosem mentunk volna haza, mintha meg csak ezutan kezdodne a nyar, pedig dehogy... Ezt az erzest fokozza, hogy az otthonletunk 2.5 hete alatt vegig szar ido volt: mikor erkeztunk, 25-en, hidegfront jott (a gepbe bele is csapott a villam, ami mondjuk jo sztori, de igazan johetett volna az a hulye hideghullam 1-2 hettel kesobb) es egeszen augusztus 12-ig nem ment 25 fok fole a homerseklet. Nyilvan, amint felszalltunk es elindultunk Irorszagba, onnantol visszatert a nyar es ujra 30 fok felett van boven es ahogy nezem, szeptember elejeig marad is a normalis nyar, hogy rohadna meg. Otthon elve gondolom nem olyan borzaszto, hogy volt 2.5 het huvos ido, de amikor osszesen ebben a 2.5 hetben tudnank beszedni nemi D vitamint, mert amugy nyaron is max 16-18 fokban fagyoskodunk, akkor azert odacsesz, hogy napra pontosan annyi ideig nincs nyar Magyarorszagon, amennyit ott vagyunk... Szoval nem eleg, hogy keves idore mentunk, meg hideg is volt es tekintve, hogy mi utan akartunk kicsit nyaralni (a Koltozes), valami oriasi, maro hianyerzetem van most es olyan, mintha elvesztegettunk volna egy csomo penzt, szabadsagot es idot a semmire. Utalok fazni, nem is ertem, hogy kotottunk ki pont itt, szoval nagyon zavar, hogy ugy tunik, iden egyetlen napon sem erezhettem, milyen 30 fokban melegedni, mikor ha valamikor, hat most igencsak megerdemeltunk volna egy kis kenyeztetest. (Jovore meg ki tudja, elunk-e meg?)

Szoval ahogy irtam, julius 25-en, reggel mentunk Magyarorszagra (a gep 7.45-kor indult, 5.45-re kellett kinn lenni a repteren, remek volt haha, puloverben, szeldzsekiben azt hittem szarrafagyunk, volt vagy 8 fok, arrol nem beszelve, hogy elozo napon meg ugye dolgoztam, ugyhogy nagyjabol 8 korul kezdtem el bepakolni a borondoket, ami nem volt egyszeru, tekintve, hogy a cuccaink 80%-a meg mindig dobozokban van) es az emlitett kisebb riadalom utan fel 12 korul rendben meg is erkeztunk. T. Pestre, mi Anyuekhoz mentunk haza, mert T. meg kedd delutan, szerdan, csutortokon es penteken dolgozott, mi meg otosben bulikaztunk Monoron. A fo program az uszodazas volt, a fiuk alig vartak, hogy menjunk, ugyhogy egy gyors ebed utan rogton ott kezdtunk mar kedd delutan. Mivel a normal medence kibirhatatlanul hideg volt, foleg a tanmedenceben pancsoltunk. (A gyerekek roppant jol elvoltak, en meg orultem, hogy orulnek.) Az uszi utan kicsit jatszoztunk is, kibereltuk a hintakat vagy egy orara, ugyhogy vegul 7 korul bicajoztunk haza, mert addig birtuk a folyamatosan tamado darazsakat. 

Masnap az elozo napi 25 fok 20-22 fokra hult, szoval Palika ugy dontott, hogy fazik es otthon marad melegedni, mi meg Petivel delelott bebicajoztunk a kozpontba es miutan kivettunk par konyvet a konyvtarbol, vasarolgattunk a DM-ben, a Penny-ben es a kinai boltban (utobbi azert kellett, mert kiderult, hogy Pipi kinotte az uszogatyojat es kellett vennunk egy nagyobbat, de ha mar ott voltunk, kikonyorgott maganak egy slime-ot is). Delutan, mikor kicsit melegebb lett (kb egesz 23 fok haha), Anyuval negyesben bicajoztunk egyet. Az elso celunk a fodrasz volt, mert mar mindket gyereke rafert a hajvagas... Palika hajat jobban levagtak, Petinek epp csak kicsit igazitottak a frizkojan, de mindketten nyertek a dologgal, mert mar oriasi volt a feje mindkettonek. A fodrasz utan fagyiztunk egyet, beugrottunk egy masik kinai boltba, mert Palikanak is kellett egy slime, majd a fiuk leparkoltak a jatszon, en meg elszaladtam az Aldiba, megnezni hatha van valami uj glutenmentes cuccuk. Mivel megkivantam a tortat, bebicajoztam a Rege bolthoz is, de mivel a heten 3ig voltak csak nyitva, venni persze nem tudtam semmit, ugyhogy visszatekertem az Ami Sutihez es vegul ott szereztem egy szelet gm tortat, ami szaraz volt, mint az istennyila, szoval jo ideig elment a kedvem a sutizestol, nem is tudom, miert probalkozom meg mindig, hogy valami finomat egyek. Ezek utan visszabicoztam a jatszoterre es mert Apu is ott volt, elautoztunk a Lidlbe, hatha ott talalok valami finomat. Hat ez van, ez a nap a boltokrol szolt, haha.

A kovetkezo nap programjat Peti talalta ki: delelott elmentunk a Nadashoz vizibicajozni (itt vegre kicsit melegebb volt, oda-odatekertunk a szokokuthoz, hogy neha lepermetezzen), majd egy kis trambulinozas utan hazamentunk ebedelni. Ebed utan Gyomro jott: bementunk a Waffly-ba es ettunk egy-egy gofrit (ezuttal megkerdeztek, hogy kulon gofrisutoben sussek-e a glutenmentes gofrimat, yaay), majd elsetaltunk a kis jatszoterre az okmanyiroda moge. (Itt egy nagyon magyaros parenting szituacioba csoppentunk: egy 5 ev koruli kislany hintazott, egy masik ott nyafogott mellette, hogy o is szeretne hintazni. Az 5 eveske szulei ott voltak, a masik kislanye csak tavolbol figyelt. Ahelyett, hogy valami hataridot mondott volna a hintazo gyerek szuloje, mikor szalljon le a kislany, mikor adja at a helyet a masiknak, csori gyereket azonnal leparancsoltak a hintarol, amint a masik megjelent, meg hozza olyan ordenare indokokkal, hogy "add at a helyedet, mert igy nem fog szeretni senki", "szallj le azonnal, nagyon rossz vagy" es tarsai... Miutan a kislany ezek utan sem adta at a helyet, anyuka nemes egyszeruseggel felkapta es valogatott szidalmak kozott betuszkolta az autoba a visito gyereket, majd elhajtottak. A masik kislany diadalmasan hintazott netto fel percet, majd szaladt a homokozoba, ahol a kovetkezo fel oraban jatszott az anyukajaval... Nem tudom jogos-e, de annyira megmaradt bennem ez a jelenet, azota is sokszor eszembe jut, hogy ilyet Irorszagban 100%, hogy nem latsz, max kelet-europai csaladoktol. Nem tudom pontosan megfogalmazni mi cseszett fel jobban, a hintazos anyuka viselkedese, a kussolo masik anyuka vagy a hintazni akaro (majd nem akaro) masik kislany, de az tuti, hogy a szivem szakadt meg a hintazo gyerekert. Eleve sosem mondanek ilyet a gyerekemnek, hogy ha ezt vagy azt teszel, nem fognak szeretni, utalni fognak, kitaszitott leszel, masreszrol meg mit kell azonnal turelmetlenkedni, elobb-utobb tuti atadta volna a helyet masnak a kislany, elvegre mi sem orulnenk, ha mondjuk egyik pillanatrol a masikra rank ripakodna a fonokunk, hogy no, most azonnal huzzal haza a munkahelyedrol, mert mast vettunk fel, add at a helyedet masnak MOST. Annyi mas modon lehetett volna kezelni ezt a helyzetet, miert jo, hogy azonnal az idegebeteg, agressziv utat valasztjuk? Es ez annyira, annyira jellemzo otthon az elet minden teruleten, borzalom tenyleg. Biztos vannak normalis szulok, de az a hang, amivel sok magyar szulo szol a gyerekehez, hat az valami megdobbento. (Elotte a Nadasnal egy kis 2-3 eves gyerekhez az anyuka szinten: "Csuszdazni jottunk, csuszdazzal, nem, most nem hintazunk, azt mondtad, csuszdazni akarsz, azert jottunk ide, nem hintazni..." Peti olyan szemekkel nezett, hogy le kellett volna fotozni... Uristen, a totyogo meggondolta magat, nem szeretne mas csuszdazni, hintazni akar, te jo eg, vege a vilagnak!) Na mindegy, nem akarom szidni a magyarokat, de amikor evente 1x megyunk haza, nagyon pislogunk, hova is csoppentunk, mi a franc van az emberekkel.) Jatszozas utan, hogy Palika programterve is megvalosuljon, nemi otthoni piheno utan elbicajoztunk az uszodaba, hiszen ott mar egy egesz napja nem voltunk. 

Penteken, mivel mar kicsit untuk az otthonulest, ebed utan (delelott nem tudom, mit csinaltunk, gyanitom, hogy jatszoztunk az uszi mellett) bevonatoztunk Pestre, a Margitszigetre. A Nyugatinal levo kurtoskalacsos sajnos zarva volt, igy azt nem tudtunk venni, en viszont atszaladtam a Coli-Bisztroba es vettem egy isteni leertekelt kenyeret 900 forintert es egy iszonyuan tularazott Nutellas levelet 850 forintert... (Kesobb, mikor radobbentem, hogy a normalis lekvaros taska 140-160 forint korul van a Lidlben meg az Aldiban, karomkodtam egy cifrat, mert hogy semmi nem indokolja, hogy egy gm lekvaros / nutellas / valamilyen taska 5x annyiba keruljon, mint a sima, hat az tuti. Nem is ertem, tenyleg, pofatlansag teteje. Raadasul izre sem egyforma ketto es hat valljuk be, nem a glutenmentes a finomabb.) Na mindegy, Coli bisztro utan jott a BKV jegyvetel, ami vicces volt, mert a 4-es 6-os megallojaban csak az egyik oldalon van am automata, aminel nyilvan hosszu sor kanyargott. Nagyjabol 4-5 villamos ment el, mire vegre hozzajutottam a vonaljegyekhez es innen mar nem allithatott meg semmi: irany a Margitsziget. Mivel a zenelos szokokut epp nem zenelt, bringohintozassal kezdtunk, amitol jol kidoglottem, de legalabb edzesnek jo volt. Iden gyonyoruek a viragok a szigeten, tavaly gondolom a szarazsag betett, de a sok juniusi esonek meg a huvosebb idonek koszonhetoen most nagyon szep viragos minden, a fu zold, a novenyek elnek, szoval jol nez ki a hely, na. (Az, hogy tobb ivokutat leszereltek, az mondjuk gaz.) Az 1 ora leteltevel visszavittuk a bringohintot, majd elsetaltunk jatszozni. A fiuk hintaztak kicsit, majd jott a 4 ora es meghallgattuk a szokokut aktualis szamait, amik szerintem pont ugyanazok, mint evek ota, pedig allitolag nemreg szavaztattak meg a nepet, mit szeretnenek hallani. A szokokuttol kifele vettuk az iranyt: elsetaltunk a Jaszaihoz a Mekibe fagyizni egyet (iszonyu pici etterem, borzalom tomeggel es rettento taplo wc-s nenivel (nem is ertem, minek odaultetni valakit, nem hiszem, hogy megeri meg ot is fizetni, na de nehogy mar ingyen hugyaljon a nep!)), majd legyalogoltunk az Olimpia parkba, ahol osszefutottunk a tesommal meg Sebivel es Vilivel. Peti Vilivel elvolt, Sebi folyamatosan nyomta ossze-vissza, de mivel Palika mar hulla faradt volt, nem maradtunk sokaig, 6 korul hazaindultunk es igy a 6 ora valahanyast elerve negyed 8 utan mar otthon is voltunk.           

Szombat reggel a fiuk kimentek a piacra, majd T. jott ertunk kocsival 11 korul es elautoztunk Nagyihoz. Ott ebedeltunk, majd miutan elszaladtam a Diet ABC-be venni ezt-azt, elvittuk oket a Huvosvolgyi uthoz, a fogaskerekuhoz, mi meg nekivagtunk a szabad delutanunknak. Miutan sok otletem nem volt, mit csinaljunk, de autozni volt kedvem, elmentunk az Uvegtigris kocsihoz, ami Tinnyenel van, valoban egy to mellett. Mivel egesz meleg volt (talan 25 fok is), T. ivott egy kolat, en meg kertem egy kavet, mert meg mindig nem adtam fel a remenyt, hogy egyszer Magyarorszagon is kapok egy jo kis Americanot. (Mondanom sem kell, nem kaptam haha, jott a szokasos mini poharban valami hideg lotty, bahh.) Az Uvegtigristol Teca Kocsmaja mar nem volt messze, igy atautoztunk Pilisszentlelekre es maszkaltunk kicsit a faluban illetve a kocsmaban pisiltem is es vettunk egy Kinley-t is potom 900 forintert. Az ido eddigre elegge begorombult, bar a levego paras - langyos volt, az eg maximalisan beszurkult. Miutan tovabbautoztunk Dobogokore, akartam csinalni egy szep fotot, de igy utolag visszanezve nem latszik semmi, csak a szivettepo szurkeseg, koszonhetoen a vastag felhoretegnek, ami rank telepult. Dobogokon nem toltottunk sok idot, epp csak kineztunk, majd indultunk is haza, Anyuekhoz. (A fiuk Nagyinal aludtak, hurra.) 

Vasarnap volt egy kis csalodasunk, ugyanis Anyu nem tudni mi okbol kifolyolag odaszervezte a Sebieket, szoval reggel bevonatozott ertuk Pestre es hazahozta oket. Nem terveztunk semmit erre a napra, szerettunk volna egy kicsit felnottesen punnyadni negyesben, ha mar egyszer gyerekmentesek vagyunk, de ez ugye igy mar nem volt opcio, ugyhogy ugy dontottunk, megint beautozunk Pestre. Utkozben beugrottunk az Oazisba, vettunk Anyunak es Nagyinak is egy-egy szep, kis lilas viragu cserepesviragot, majd athajtottunk a vecsesi Market Centralba es ott is vettunk ezt-azt a DM-ben, Kik-ben es a Tescoban. Mivel eddigre megeheztunk, beugrottunk ebedeni a Burger Kingbe az Ecseri utnal. (Mokas, hogy otthon van a Burgerben es a Mekiben is gm kaja, innen nezve ez hihetetlen.) Miutan szinte reggeltol kezdve folyamatosan esett az eso, ebed utan elmentunk a Rock Museumba, ami a Karpat utca kozeleben van. T. mar regota vagyott ide, de mivel osszesen csak hetvegen van nyitva, eddig meg nem jutott el ide soha. Gyerekekkel mondjuk nem lett volna tul izgi a hely, de igy, hogy csak kettesben voltunk, egy orat el tudtunk nezelodni a felleporuhak es egyeb cuccok kozott. A muzeum utan beugrottunk Nagyihoz (mar nem remlik, miert), majd mivel szerettem volna vegre langosozni egyet, visszaautoztunk a Retro Langoshoz es szereztem egy jooo eros fokhagymas langost. Ha mar ott voltunk az Arany Janos utcanal, atautoztunk a Szobi utcaba a tesomekhoz, mert eddigre Anyu visszahozta a fiukat vonattal es igy legalabb nem kellett hazafele is vonatoznia, mert hazavittuk. (Igaz, igy a langosom teljesen kihult es megkrepalt, mire hazaertunk, de sebaj.) 

Ennyi volt az elso het Magyarorszagon, ezutan jott meg 2...

2023. július 5., szerda

Puffogas

 Amugy azert van ennyi idom irni, mert nulla etvagyam es minden nap van 1 ora fizetetlen ebedszunetem, szoval... Igy legalabb nem hagyom el a posztom sem es irok is az utokornak, tiszta haszon. 

A szunido tehat megkezdodott es azota hol szakad az eso, mintha dezsabol ontenek, hol tuz a nap. Mindehhez 16-18 fok nyilvan, szoval visszatertem az oszi? tavaszi? ezek szerint nyari kabatomhoz.  
Anyu tegnap megerkezett, 2 hetig lesz itt fokepp a gyerekeket szorakoztatni, mert a pakolas ugye a mi reszortunk, nincs mit tenni, abban nem tud segiteni. Borzaszto faradt vagyok amugy, mar faradtan kelek es minden nap leragad a szemem napkozben, nagyon gaz. 
Ma jol felhuztam magam, mert nem tudom, miert hiszik az emberek, hogy tudok ket helyen lenni egy idoben... Elvileg ugye van ez az ebedszunetem, egy ora, amiert penzt ugye nem kapok, de mivel 8-5-ig barmikor johet valaki, akinek kellek, sosem hasznalom ki az egy orat evesre, hanem 20-30 perc alatt bekapom az ebedemet a 2. emeleten, majd rohanok vissza csekkolni, var-e ram valaki... Mult heten egy kis pocs szallito, miutan 2-2.20ig nem voltam a helyemen, mert ebedeltem, beszolt, hogy mi az, hogy nincs mindig valaki a recepcion es ha ez megint megtortenik, akkor visszaviszi a cuccot es majd leshetunk... Bazzeg. Mintha en tehetnek rola, hogy nincs senki itt, amig ebedelek... Hasonlokepp, mikor par honapja kilepett valaki, az exit interjun kozolte, hogy milyen gaz az, amikor at van hozzajuk iranyitva a telefon tolem, mert nem tudnak a munkajukra koncentralni normalisan, ha folyton hivogatjak oket. Folyton. Mondom, fel orat szoktam tavol lenni ebedidoben, ha pisilni megyek, at sem iranyitom inkabb a telefont, mert az 2 perc sincs, ehhez kepest meg en erzem szarul magam, hogy problemat okozok, mikor elhagyom a helyem a fizetetlen ebedidom alatt... Na most ehhez kepest, tegnap este joindulatuan megkerdeztem a DWTE nagyasszonyat, lesz-e mostansag valami meeting, amihez kell neki segitseg, elokeszulet, barmi es erre irt nekem egy hosszu emailt, hogy persze, tegyem rendbe a PPE szobat (mult heten rendeztem el ott mindent, mert megvolt az utolso csoport a nyari szunet elott), rendezzem el az iroszereket (2-3 naponta elrendezem es hetente rendelek cuccokat, hogy ne fogyjon ki semmi), szoval hozzam rendbe ezeket a helyisegeket, mert nagyon rendetelenek es egyebkent is rendeljek nekik kekszeket a hiperfontos meetingjeikre. Ma reggel valaszoltam, hogy oke, ma (ujra) elrendezem a PPE meg az iroszeres szobat (kozben persze majd megint kapok, hogy megis miert nem vagyok a recepcion, hurra), rendelek kekszet (ilyen vagy olyan legyen) es szolok a takaritoknak, hogy porszivozzanak fel meg uritsek ki a kukakat es erre visszair bakker, hogy hat pedig nekik egy harmadik fele keksz kell es a takaritok nagyon kevesen vannak, ugyhogy mikor lattam, hogy tele van a kuka az iroszeres szobacskaban, ki kellett volna uritenem (megis hova, hulyegyerek?), mert az az en felelossegem es az nem ugy megy, hogy leosztom a feladatokat a takaritoknak... Mi van?! Teams-en irtam is a masik HR-esnek (o is ra volt cc-zve az emailre), hogy na akkor megyek felporszivozom az egesz 2. emeletet az orrommal, hat bakker. 
Eleve halalra idegesit, hogy amikor a vezetesek vannak, mindig tolem varjak el, hogy kikeszitsem a PPE cuccokat a latogatoknak 10 korul, amikor a legtobben jonnek es itt kene lennem a recepcion, majd amikor vege a turanak nekem kene elpakolni a dolgaikat, holott van egy "turavezeto", aki heti 15 oraban dolgozik es ebbol 6 ora az aktualis turavezetes, a maradek 9 oraba siman beleferne a cuccok kezelese, hiszen benne is van a munkakori leirasaban, csak hat szarik bele, ramhagyja es ha nincs kesz, mert ezren vannak a recepcion es nem tudok felmenni, akkor engem csesz le a nagyasszony, nem a - szinten 55 koruli es ir - turavezetot es erre most hogy vegre nyar van es nincsenek turak, most jon ezzel a szarral, hogy takaritsak... Hat anyadat. Nem is valszoltam neki az email-re, puffedjen fel, csak itt morgolodom magamban, hogy tenyleg mindenhol kell hogy legyen egy idiota. A fonokom, a HR manager amugy mondta, hogy ne foglalkozzam vele, de o most nincs 2 honapig, szoval csak magamban puffogok. 
Se kutyaja, se macskaja egyebkent ennek a nonek, 55 koruli es 120 kg, sokat dolgozik, az oke, sokszor reggel 7kor mar benn van es 7ig itt ul (mas napokon meg be se jon, szoval nem sajnalom), de hogy miert pecezett ki, azt nem tudom... Na mindegy, probalom leszarni, biztos szomoru elete lehet... 

2023. július 4., kedd

Julius eleje

Penteken tehat mar nem volt suli, megkezdodott a nyar. Ironikus modon, a csutortokot meg szepen megusztuk elazas nelkul, sem a clap out utan, sem a parkban nem esett az eso, sot, meleg is volt, na de ehhez kepest penteken mar vegig egesz nap ronda, szurke ido volt es szinte egesz nap szemerkelt az eso. Hat nyilvan, megkezdodott a szunido. Mivel a parkettasok reggel fel 10re igerkeztek (ehelyett 8kor telefonaltak, hogy haho, itt vannak, kezdenek a munkat, de mondtuk, hogy na ne szorakozzanak...), jo koran keltunk es mar negyed 10kor az uj lakas elott voltunk 4-5 nehez dobozzal. Mivel a nagy reggeli rohanasban T. otthonhagyta a keszpenzet, fel 10tol fel 11ig bankot hajkurasztunk a gyerekekkel, hogy tudjunk felvenni penzt es vissza tudjuk vinni T-nek, hogy ki tudja fizetni a munkasokat. (Idokozben megerkezett a vizes is, aki csiholt melegvizet, mert az egyik furdoben az valahogy nem volt.) Mire nagy nehezen szereztunk penzt, T. kozolte, hogy remek, koszi, de megis inkabb utal majd nekik, szoval kene a fiokjabol az AIB digipass, szoval majd mindenkepp jojjunk vissza 2re... Az eredeti terv az volt, hogy jo koran, fel 10kor elviszem a gyerekeket egy parkba vegre egy kis szabad levegot szivni, majd nagybevasarolunk, 2 korul ebedelunk otthon, Peti elsetal a Burger King-be talalkozni Hugoval, Lorcannal es Oscarral, pakolok egy kicsit, majd 5re, fel 6ra visszamegyek T-ert es hazahozom, na most ehhez kepest mar 11 korul jart az ido, nem voltunk meg jatszozni, csak a kocsiban ultunk, nem voltunk meg nagybevasarolni es fel 2kor induljunk vissza a Finsbury-bol, hogy 2re megerkezzunk az uj lakashoz... Hat mit ne mondjak, duhongtem belulrol, hogy akkor mi az istenert kellett masfel orat elcsesznunk a reggelbol rohangalassal. Mivel Lidlbe akartam menni, a Rathfarnham-i jatszora mentunk kicsit hintazni, de nyilvan mire odaertunk, meg jobban rakezdett az eso, szoval 25 perc utan feladtuk es elmentunk vasarolni a Dealz-be es a Lidl-be. Mivel ekkor meg mindig rendesen duhongtem, beugrottunk a Mekibe nemi ebedert, majd 3/4 2re ertunk haza. Negyed ora alatt bekaptuk az ebedet, Petit utjara engedtem, majd negyed 3kor visszaindultunk a lakasba es igy fel 3 utan par perccel erkeztunk meg, pont mikor a munkasok mar indultak is. (Mint kiderult utalhattunk volna kesobb is, szoval remek, hogy fel 3ra visszasiettunk.) Fel 3tol 5ig T. dolgozgatott ezen-azon (pl probalta szetvagni, eltuntetni a bejarat bal oldalan levo beepitett - beragasztott iroasztalt es megprobalta beuzemelni a hutot), mi meg Palikaval szetuntuk a fejunket, mert azon kivul, hogy felsoportem az egesz lakast a nappali kivetelevel, nem igazan tudtam mit csinalni, mert nem voltak takarito cuccaim... Jo lett volna kimosni a szekrenyeket, felmosni esetleg, de WC fertotlenitovel nem akartam szorakozni. Kb fel 6ra ertunk haza es en ugy ereztem, hogy az egesz nap feleslegesen telt, semmit nem tudtam pakolni, semmit nem haladtam, elvesztegettem egy napot. Mivel T. nem emlekezett, hogy elzarta-e az immersion heatert, este meg atautoztunk ezt lecsekkolni, majd hazafele vettunk 2 WC kefet, hogy legalabb valamit kipipaljunk a hosszu to do list-unkrol. 

Szombat ezek utan egy ez egyben pakolassal telt, reggeltol estig megallas nelkul valogattam, szortiroztam, csomagoltam es megtoltottem 4 nagy dobozt. 

Vasarnap T. az uj lakasban kezdett, mert az IKEA 9-1 kozott hozta valamikor a gyerekek agyait illetve Peti iroasztalat es amig o ott dolgozott, mi itthon ramoltunk tovabbra is. Ezen a napon is reggeltol estig pakoltam szunet nelkul es kozben karomkodtam egyreszt az elkepzelhetetlen mennyisegu por miatt, ami a szekrenyeken es szekrenyek mogott allt, masreszt azon, hogy hogy a francba lehet ennyi hihetetlenul sok cuccunk. Most ott tartok, hogy legszivesebben dobnek ki mindent a fenebe, kene egy kontener es bele kene dobni valogatas nelkul mindent, mert ez egy dolog, hogy sosem leszek kesz a csomagolassal, de elkepzelesem sincs, hogy mindez a sok szar vajon hova fog elferni a masik lakasban... Orulet, tenyleg, tiszta idegbeteg vagyok mar a kupleraj miatt es abszolut nem latom a veget, pedig 15ig ki kell koltoznunk, sot, addigra ki is kell takaritanunk a regi lakast... 

2023. július 3., hétfő

Bucsuzos

Megvolt hat az utolso het a suliban. Hetfon ugye Palika koncert reggel, kedden Peti suli utan elment a tobbiekkel vizipiszolycsatazni a Herbert Parkba, szerdan pedig graduation ceremony. Bar 12kor pontban elindultam munkabol, hogy 12.30ra odaerjek a sulihoz, mondanom sem kell, minden pirosat bekaptam, a sorompo is lecsukodott, ugyhogy 12.20 utan ertem a suli utcajahoz - ahol persze az egyetlen parkolo automata nem mukodott normalisan, szoval jo 10 percig szarakodtam, mire vegre tudtam venni jegyet 13.50ig. Mivel 12.30 utan ertem a suliba, hely mar nem igazan volt, mert bar T. ugyan foglalt nekem helyet Palika mellett, Horvathek nyilvan PONT odaultek le abba a sorba, en meg mondtam, hogy nincs az az Isten, hogy ott pityeregjek mellettuk, fel centire toluk. Igy, mit volt mit tenni, leultem valahol hatul, ahonnan alig lattam valamit, de sebaj, T. ugyis felvette az egeszet, majd megnezem felvetelrol a musort. A gyerekek cukik voltak amugy, rengeteget keszultek, annal is inkabb, mert ugye ez a ballagas egyben Ms Hogan bucsuztatoja is volt. A 3 osztaly egyszerre ballagott el, volt enek-zene, kepes emlekezes (ez mondjuk kicsit hosszu volt, fotokat vagtak ossze juniortol mostanaig, nagyon aranyos otlet volt, de alig lehetett latni a fotokat es mire kideritetted, ki kicsoda, mar 2 keppel arrebb jart a videocska...), Ms Hogan-nak mondtak egy verset meg enekeltek egy Bruce Springsteen szamot, aminek kicsit atirtak a szoveget, atadtak az ajandekat, majd zaroakkordkent mind a 3 osztaly eloadott 1-1 szamot az ukulelen. (Petiek a Flowers-t valasztottak haha, a masik ket osztaly meg a Zombie-t (!) es az I used to rule the world-ot, szoval eleg vicces volt a dolog.) Az ukulele koncert kozben sajnos egyszer ki kellett szaladnom dobni az automataba, de utana mar legalabb jobban lattam, mert mar nem ultem vissza a helyemre, hanem alltam hatul es igy sokkal elvezhetobb volt a musor. Nagyon feltem, hogy sirni fogok a musor alatt, idonkent torolgettem is a szemem rendesen, de egyreszt Roman annyira lelkesen es felporogve nyomta a musort a szinpadon, hogy folyton nevetnem kellett rajta, masreszt meg volt egy kisfiu, Oisin a masik osztalybol, aki pont ugy nezett ki, mint Palika es tobbszor felkaptam a fejem, hogy mi a franc, hogy kerul Pal a szinpadra a nagyok melle, szoval ezek teljesen eltereltek a figyelmem es vegul nem kezdtem el cikin hangosan sirni mindenki elott, max csak pityeregtem neha. A musor utan mindenki kapott egy medalt es egy oklevelet Ms Hogan-tol illetve mindenki vihetett haza egy cuki "survival kit-et", majd kezdodott a lakoma: a szuloknek szendvicsek es tea / kave, a gyerekeknek nevre szolo cupcake, egy nagy torta, almale es ragcsak voltak kiteve az asztalokra es hat mindenki igyekezett annyi fotot csinalni, amennyit csak bir, baratokkal, oklevellel, ballagos lufival, testverekkel stb stb Nagyjabol fel 3ra ertunk haza, ebedre szilvaval toltott es baconbe gongyolt karajt csinaltam (Peti szerint ez gyongyolt, nem gongyolt), amit mar elozo este elokeszitettem, delutan pedig szokasosan telt: pakoltam... 

Csutortokon - ami Ken halala miatt ugye vegul mindenkinek az utolso nap volt az evbol - 1re kellett mennunk a suliba, hogy fogadjuk a kisetalo hatodikosokat, akiket "kitapsoltak" az epuletbol, de annak ellenere, hogy mar 12.54re ott voltunk, sajnos lekestuk a kijoveteluket, mert eddigre mar boven egymast olelgetve sirtak-rittak szegenyek a suli elott... Delelott mar nem sok mindent csinaltak persze, takaritgattak meg volt Assembly (talan evi 4-5 assembly van, ilyenkor mind a 600 gyerek beul a tesiterembe es meghallgatja az aktualis dolgokat), ami tok jo volt, mert Petit kihivtak a szinpadra, mivel o kapta a Spirit of the Class Award-ot. (Rajta kivul 4-en kaptak meg oklevelet az osztalybol, a legjobb matekos, a legjobb angolos stb) Az osztalyon belul is osztogattak dijakat, Peti a Best hair kategoriat nyerte meg, jogosan teszem hozza haha. Napkozben meg alairattak a polojukat a barataikkal, a tanaraikkal meg a suliban maradokkal, szoval mire 1kor kijottek, addigra mar tetofokara hagott a hangulat, mindenki olelkezett, pityergett es fogadkozott, hogy ekkor meg akkor majd talalkoznak. (Itt sajnos nem divat a tablo meg a Talalkozunk 2028-ban...) Mivel nem akartunk zavargaszni, a pillanatnyi zurzavart kihasznalva atadtuk Ms Hogannak az ajandekunkat, egy szep jegyzetfuzetet es egy Tokaji Aszut (a hatodikosoktol amugy kapott egy buddy bench-et is az iskolaba, rajta egy plakettal meg hat szerdan atadtak neki egy polot az Ir rugby valogatott alairasaival), majd jo 10 perc utan a gyerekek vegre nekiindultak es mi, szulok elsetaltunk veluk a Herbert Parkba, hogy egy utolsot dumaljunk, sutizzunk egyutt. (T. leragadt otthon, mert egyreszt dolgozott, masreszt neki vissza kellett mennie Palikaert fel 3ra a suliba, mert o nem akart jonni a parkba a nagyokkal. Vegulis nem volt ez baj, Petiek osztalyabol 21 gyerek jott el, voltak elegen, legalabb Palika nem logott ki a sorbol. A parkban talalkoztunk Christian-ekkel is, ok nyar vegen koltoznek Spanyolorszagba, regota tervezgettek, de most vegre tenyleg meglepik, itthagyjak Irorszagot. Meg egy bucsu, hello.) Nagyjabol fel 4ig maradtunk a parkban, hagytunk meg ott par embert, de miutan Hugo lelepett, Peti is mondta, hogy most mar menjunk haza mi is. Furcsa belegondolni, hogy aznap setaltunk haza utoljara a sulibol a Finsbury House-ba es tobbet mar nem fogunk integetni az ablakbol, mikor a gyerekek kisetalnak a Herbert Parkba... Szipp. Nem birom en mar ezt a sok bucsuzast, Ms Hogan, ballagas, Finsbury house, Ballsbridge... Nehez ez igy, nagyon felemas erzes ez az egesz most. 

2023. június 27., kedd

Junius vege

Na hat ahogy josoltam, junius pont olyan orulet, mint gondoltam. A rengeteg iskolai hulyeseg mellett* van ez a koltozos buli, ami nekem tenyleg remalom, mert utalok valogatni, szortirozni es esku, ha ezen tulleszunk, PTSD-m lesz. Mar ezelott is rendszeresen almodtam arrol, hogy lehetetlen mennyisegu cuccot kell elpakolnom, becsomagolnom, eltuntetnem es bar telik az ido, alig haladok, szoval ez most nekem konkretan a megvalosult remalom, nagyon gaz, mar rettegek az alvastol is.

Utoljara a hosszu hetvegen voltunk valahol (a 10-i blackrock-i setankat nem szamolom), azota a hetvegek pakolassal, az estek meg tervezgetessel es mindenfele holmik rendelesevel telik. Na jo, hazudok, 11-en voltunk az IKEA-ban is, de szamomra az is remalom kategoria, rengeteg cucc van, nagy a valasztek, azt sem tudom, mit kell nezni, T. idegbeteg, bahhh, utalom. (Mondjuk legalabb ott ebedeltunk, szoval aznap nem foztem. Urom az oromben, hogy nyilvan nincs glutenmentes kajajuk, miert is lenne, de annyira elegem volt, hogy fittyet hanyva az egeszsegemre, bevallaltam a husgolyot, lesz, ami lesz... 2018 ota tartom ezt a szar dietat, mint egy megszallott, masodszor csabultam el es mergeztem magam szandekosan, de leszarom mar, komolyan.)  
A kovetkezo hetvegen (17-18) haladtunk, eloszor is elvittek a gyerekek alol az agyat (na, ebben az egyben jo vagyok, remekul tudok hasznalt cuccokat eladni), vasarnapra meg odarendeltem egy takaritonot, aki rendbekapta a furdoszobakat meg a konyhat, mert mondtam, hogy nincs az az isten, hogy en az utobbinak nekiallok, mikozben az kiszervezheto masnak, de pakolni helyettem senki sem tud. Mondjuk ennek ellenere nem pakoltam, hanem az ablakokat peneszirtoztam, mig T. elment, hogy visszacsereli a telefonomat a junius 24-en vegleg bezaro Argosban (mert hat termeszetesen mikor is maskor vonulhatnanak ki az orszagbol, mint juniusban). Mig en haladtam, o nem tudta elintezni a cseret sajnos, mert kitalaltak, hogy a telefont vissza kell postazni a gyartonak, aki kuld majd ujat helyette, szoval toll a fulunkbe, ok mossak kezeiket, oldjuk meg. Remek, csak egy par orat vesztettunk ezzel, hat nincs ezzel gond, idonk ugyis, mint a tenger. Vasarnap amugy Apak Napja is volt, de nyilvan nem unnepelgettunk, annyi volt, hogy rendeltem egy tortat a Baked-tol es azt megettuk, hello, nincs ilyesmikre idonk. 
A kovetkezo hetvegen szinten probaltunk nagyot haladni, szombaton T. az uj lakasban ugykodott, en pedig delelott foztem, kipakoltam az erkelyt es bedobozoltam egy csomo konyvet. Nem volt egyszeru a dolog, mert reggel hajigazitas kozben ugy becsesztem a konyokom a nyitva hagyott szekrenyajto kilincsebe, hogy alig birtam valameddig behajlitani, szoval felo volt, hogy eltort vagy elrepedt. Tekintve viszont, hogy T. nem volt itthon es haladni is kellett, kenytelen voltam hasznalni a karomat, mintha mi sem tortent volna... Miutan Petiert fel 2kor megjott Vicki es elvitte Emane partyjaba az allatkertbe, mi Palikaval atmentunk az uj lakasba takaritani. Amikor odaertunk, pont akkor jott meg a huto, a mosogep es a mosogatogep es a szallito ipse epp azon filozott, hogy fogja felcipelni egyedul ezt a sok dognehez cuccot a masodikra. (Nem is ertem, hogy lehet egy embert kuldeni egy ilyen kiszallitashoz, megis mit gondoltak?) Vegul nemi kedves noszogatas es 40 Euro fejeben csak felkuzdotte a cuccokat szegeny faszi, de hat mit ne mondjak, nem volt boldog. Miutan vegre kipipaltuk ezt a kihivast, nekiallhattam felsoporni az egesz lakasban es vegigmenni a lepcsohazon is, amit sikeresen elboritott a hungarocell, ami a mi cuccainkrol valt le, szoval egyertelmu volt, hogy nekem kell felszedni oket. Mivel ekkor mar fel 5 fele jart az ido es Petiert fel 6ra kellett menni az allatkertbe, gyorsan hazatuztunk es bar ekkorra mar elegge fajt a karom, mivel T. nem ajanlotta fel, hogy elhozza a fiukat (Hugot is haza kellett hoznunk), nagy durcazva nyilvan en mentem ertuk, koszi egyenjogusag, tenyleg... Mire hazaertunk, addigra mar rendesen fel voltam huzva (annal is inkabb, mert reggel ota T.-nek esze agaban sem volt bocsanatot kerni, mert nyitva hagyta azt a ruhes szekrenyajtot es miutan felhivtam erre a figyelmet, azutan sem erezte magat bunosnek, jol osszevesztunk, mert egyreszt milyen peldat mutat mar a gyerekeknek azzal, hogy okesnak mutatja, ha nyitva hagyjuk a szekrenyajtokat (barlangban elunk vagy mi a pics@?), masreszt meg milyen mar az, hogy latja, hogy faj a karom es nem pattog, hogy pihentessem, hanem elnezi, hogy nonstop dolgozom ES meg el is vezetek a fiukert a buliba egy ilyen nap utan... Most kedd van, meg mindig haragszom ra, mert meg mindig nem latja be, hogy elcseszte es meggyozodese, hogy semmi koze a kezbeutesemhez, holott. Ami leginkabb bosszant, hogy a sajat hulye egoja mindenek felett all es inkabb kitart a hulye "nem vagyok hibas" allaspontja mellett annak ellenere, hogy latja, erzi, hogy ez mennyire rombolja a kettonk kozti kapcsolatot. Ah, hulye ferfiak, mind hulye, komolyan. 
Mivel vasarnapra mar javult a karom, de meg mindig nem volt tokeletes (a legrosszabb este volt, alig tudtam hogy aludni), elmentem a Blackrock Clinicre, hogy megnezzek rontgenen, minden oke-e. Bar ez egy maganklinika, igy is 2 orat toltottem ott, tulkepp feleslegesen, mert halistennek nincs eltorve a konyokom, csak jol megzuzodott, szoval pihentessem, szedjek Nurofent es minden oke lesz... Nagyjabol 1re ertunk haza (T. eljott ertem), elszaladtunk nemi ebedert (eljen a Beshoff es Boojum) es T. mar rohanhatott is tovabb, mert ezuttal Palikanak volt partyja Ranelaghban es bizony ezuttal nem keszulodtem, mondtam, hogy o viszi es kesz, oldja meg. A delutan munkaval telt igy is: foztem, elpakoltam a lakasban, mert delelott a fiuk DVDket valogattak es minden szanaszet volt, majd sikeresen eladtam a homokozot is az erkelyrol. (Eddig amugy 250 Euro korul adtam el cuccokat, nagyon kiraly vagyok, ugy erzem.) Palikaert T. ment, o ugye leadta Palt a buliba, majd az uj lakasban kitakaritotta a lefolyokat es 5re erte is ment. (Pool party-n volt az oreg, ilyen ir pool party-n, volt egy gumimedence meg egy gumicsik, amin lehetett csuszni haha. Az ido necces volt, 2-3x elkezdett szakadni az eso, de lehetett volna rosszabb is.) Este megint osszevesztunk, mert mondtam, hogy ezer eve nem neztunk se Kisvarost, se Mi kis Falunkat, vacsora kozben nezzunk mar meg egy reszt, de T. azt mondta ezer dolga van meg, nem er ra, majd kozolte, hogy akkor o holnap menne Arturral egy utolsot sorozni, mert hazautaznak a nyarra... Hat az arcom el lehet kepzelni. WTF. 46 perc a Mi Kis Falunkra sok, de 3 ora nem sok Arturral, ja, hat tok logikus. Ugyhogy nagy mergesen nekialltam egyedul TV-zni, befejeztem a Never Have I Ever 4. evadat, majd 11kor nekialltam lefekudni, mire kozolte, hogy akkor izzitsam be a az uj telefonom, mert hetfon reggel jon a regiert a UPS, beregisztralta, csomagolna be... Erre felcsattantam, hogy megis mire gondol, hogy a joistenben tudnam beizzitani az uj telefont, mikor azt mindig o csinalta, ez olyan, mintha kozolnem vele este 11kor, hogy na, akkor kesz van mar a gulyasleves holnapra...?! (Mindezt ugy, hogy ugye a konyokom miatt meg mindig nehezteltem ra.) Vegul nagy duzzogva megcsinalta a telefonom, de el lehet kepzelni, milyen remek hangulatban futott ki a hetvege...     
Most kedd van, a konyokom mar egesz jo, alig erzem, de otthon meg mindig fagyos a hangulat, mert mindketten haragszunk egymasra (hogy o miert, azt nem tudom) es kozben millionyi dolgunk van. Tegnap este megint 11ig valogattam a gyerekek rajzait, fuzeteit es konyveit es gyanitom ma este sem lesz ez maskepp, mert meg majd most hozzak haza az idei cuccaikat, hala a jo egnek. Pozitivum, hogy vegre megjott Peti IPadja, tegnap T. beugrott Palikaek bucsukoncertjere reggel (en nem is foglalkoztam vele, bucsukoncert 9.10kor, most ez komoly?) es megint jelentkeztek par eladando dolgunkra, hurra. Negativum, hogy a villanyszerelo, aki penteken 90 Euroert megnezte a lakast es mondta, hogy szerdan jon es ujabb 170 Euroert megcsinalja, amit meg kell, reggel irt, hogy bocs nem jon szerdan es legyen inkabb 500 az a 170... Szoval ujra villanyszerelot keresunk es a napok csak mennek, folynak, robognak aaaaaaaah...    

* Az International Night mondjuk szuper volt 14-en. Csinaltam kokuszgolyot meg sajtost, de a lenyeg nem is a kaja, hanem az egesz buli volt. Foleg az azsiaiak tettek ki magukert, nagyon sokan a szariban jottek, igazi szinkavalkad volt. Rengeteg fajta kaja volt az asztalokon, edes es sos, az udvaron felallitottak egy DJ satrat, ment a zene, ment a tanc, jaj nagyon meno volt. 7tol 9ig tartott volna a buli, de mivel mindenki tok jol erzezte magat es az ido is nagyon jo volt, senki sem akart hazamenni, fel 10kor ugy szoltak, hogy most mar igazan indulhatnank, mert ugye a szomszedok... Nagyon szuper volt ennyi nemzetiseget, ennyifele embert latni egy helyen, tenyleg felemelo volt latni, milyen jol elvannak a kulonbozo nepek, igazi nemzetkozi buli volt, egesz feldobva erkeztunk haza 3/4 10 korul. (Ez csak azert volt problematikus, mert Peti masnap ment kirandulni haha es meg ossze kellett kesziteni a cuccait, valtoruha, valtocipo, torolkozo stb - Baltinglassba mentek megint. Mazlijuk volt, remek volt az ido, kicsit izgultam, hogy esni fog, de megusztak, ugyanugy, mint Palikaek is, akik a Causey Farmra mentek sarba ugralni, szo szerint... Halistennek a sportnapokon sem esett**, Peti egy bronzermet (egg and spoon race) es egy ezustermet (csapat), Palika meg egy arany (futas) es bronzermet (csapat) zsebelt be, ugyesek na.)
   
** Eszmetlen volt az idei junius, mar tiszta ideg kezdtem lenni, mert hihetetlen meleg volt egesz juniusban. Ma vegre-vegre (27-e van) jott valami enyhules, 17-18 fok van kinn, de eddig megrohadtunk, szo szerint. Imadom a meleget, mas korulmenyek kozott a fel karom adtam volna ilyen idojarasert, de mikozben tiszta idegben pakolsz, a verofenyes napsutes es 25 fok (ami itt 35nek erzodik a 90% para miatt) gyilkos. Hetek ota 26 fok van a lakasban, en izzadok, pedig sosem szoktam. Ahhoz kepest, milyen esos, borzaszto majusunk volt, hogy minden nap esett es hideg volt, junius teljesen megbolondult, abszolut szokatlan meleget hozott, ami egy szinten remiszto, mert basszus, mi ez, ez mar a klimakatasztrofa? Emlekszem, mikor idejottunk, 1-2 nap nyarnak mar orultunk, most meg egy honapon at szo szerint lerohadtunk a melegtol, nem volt jo erzes, tenyleg, bar tudom, nekem soha semmi nem jo...