Oldalak

2012. április 30., hétfő

Az útrúl

Vigyázat! Legalább olyan hosszú és unalmas, mint maga a repülőút volt...

Vasárnap P. szokás szerint 7-kor kelt, igy kiküldtem Anyuékhoz és visszafeküdtem aludni fél 10-ig, mert tudtam, hogy nehéz menet áll előttünk. Fél 10-kor, mint a villám bepakoltam a két nagy bőröndöt és a két kézi táskát. Mérlegünk persze nem volt, sebaj, businessen utazunk, ott 32 kg a súlyhatár (azt hiszem), igy nem izgatott átlépjük-e, mert úgysem.
Fél 6 körül indultunk a reptérre, esett az eső, villámlott, ahogy kell, majd miután megérkeztünk, vártunk vagy fél órát a check-innél, mert természetesen megint nem tudta értelmezni a rendszer, hogy van az, hogy 2 év alatti a gyerek, mégis teljes árú jegye van. (Összesen akkor nem vettünk P.-nek eddig külön jegyet, mikor 2 hónaposan hazavittük... Azóta akárhányszor repültünk, mindig volt külön helye, mert képtelen egy széken aludni, hosszú, mint egy kigyó és mozgékony, mint egy sajtkukac.) No szóval nagy nehezen megoldódott a dolog, kaptam egy rahedli beszállókártyát és kezdődött a Nagy Kaland. Átvettem P.-t a nagyszülőktől, akik fel-le mozgólépcsőztek vele, amig én ugye leadtam a csomagokat és vártam, hogy megfejtsük az infant-nem infant-de-hogyhogy problematikáját, majd beszivárogtunk a biztonsági kapukon. Volt egy kis pityergés Anyu részéről, de én hálistennek nem tudtam belegondolni, mi vár ránk, mert P. már hegyen-völgyön túl járt, mire én kiszedtem a táskámból bemutatni a folyékony dolgokat és felpakoltam a babakocsit a szalagra... Mivel még el sem indultunk, nem voltam hajlandó idegeskedni rajta, hová szalad, majdcsak megáll alapon elrendeztem a dolgokat és lőn, addigra vissza is tért az elveszett bárány és odasétáltunk a kapunkhoz, ahonnan indult a gép. Ekkor volt délután fél 7, a repcsi 8-kor indult... Egy kicsit autókáztunk a földön, csináltam pár fotót, amint P. a repülőket bűvöli, majd rájöttem, hogy éhen halok, úgyhogy elindultunk a Burger King felé, ám útközben ráakadtunk a "játszótérre", úgyhogy ott letáboroztunk lufit dobálni meg autózni (mi más?).
A gépre 3/4 8-kor szálltunk fel. Végre. Az utaskisérők alig tudtak angolul (Air France), de kedvességgel pótolták ezt a hiányosságukat, naná, tudták, hogy úgyis csak 2 órán át nézik a képünket. A legelső sorba ültettek le minket (a helyünk a második sorba szólt, de alig volt rajtunk kivül olyan bolond, aki a Budapest-Párizs távon businessen utazott), mellénk bekötötték a babakocsit, mert rinyáltam, hogy anélkül félkarú óriás vagyok, nem tudok átszállni P.-vel, legyenek szivesek hát a gépről lelépve a kezembe nyomni a kocsit, különben baj lesz, (konkrétan P. elveszik, mint a csik), majd mig a gyermek szendvicset majszolt, felszálltunk. Nem volt visszaút... A repülés lazán telt, 2 óra, hát mi az, semmi, útközben kaptunk enni két adag "vacsorát", azaz valami halas izét káposztás salátával, egy kőkemény kis bagettett lekvárral meg camembert sajttal, egy kis sütiszerűséget és egy mini csokicsikot. Szegény P. a káposztás salátát folyton tésztának nézte, mindig kért belőle, aztán kiköpte savanyú arccal, úgyhogy végül a két kis sütit ette meg egy fél sajttal... A tálcákat nagyjából ötvenszer rúgta le majdnem, én már halál ideg lettem a végére, hogy nem bir egy percig sem a seggén ülni, pedig akkor hol volt még a java...
Negyed 11 körül leszálltunk, átbumliztunk a másik biztonsági kapuhoz és persze mig én a babakocsit tettem fel a szalagra és pakoltam ki a folyadékokat, P. újra elszaladt (a terrible feeling of deja vu), de ezúttal egy biztonsági fickó résen volt és elkapta az 5 méteres körzetemben és visszaszolgáltatta. Én már csak röhögtem kinomban. Mivel P. délután óta nem aludt és már 11 körül járt az idő, egyszer csak rájött, hogy ő piszkosul kivan és álmos.
Mire megtaláltam a helyüket a gépen, már javában sikongatott meg üvöltött, erre slusszpoénként látom, hogy egy fickó terpeszkedik a helyünkön... P.-t túlkiabálva próbáltam meggyőzni arról, hogy a 7 K és L a mi székünk. Gondolom a körülöttünk lévők hálát adtak volna az Úrnak, ha én tévedek és nem a pali, de nem, ilyesmit sosem tévesztek el, az a kettő volt a mi helyünk és passz, úgyhogy barátunk fogta magát és előrébb ült pár székkel, no mondtam én, hogy igazunk van. Amint leülhettünk, kisimitottam P. ülését, letettem hasra, ő, mint a bunda elaludt, én meg próbáltam berendezkedni és kedvesen mosolyogni a körülöttünk ülőkre.
10 perc múlva elkezdtünk felszállni, úgyhogy P.-t vehettem fel az ölembe, mondanom sem kell, szegény nem dijazta az ötletet... Fél óra sirás következett, majd mikor végre felszálltunk, letettem újra hasra, ő elaludt, hurrá. Mivel én is ki voltam, mint a liba, vacsorát nem kértem (utólag ezt sajnálom, mert már ugye Pesten éhen akartam halni), kiegyenesitettem a székem vizszintesbe és vártam az Álommanót. Természetesen nem jött... 10 mp-enként pillogtam át P.-re mit csinál, nem hiába, mert folyton lecsúszott a lábrészhez, én meg húzkodhattam fel. Miután rájöttem, hogy igy egy percet sem fogok aludni, átbújtam mellé (a szék 60 cm széles, szóval kvázi levitáltam, hiszen ő hason feküdt feltett karokkal) és vártam, hogy megérkezzünk.
Idő közben amúgy Udvari Felhúzkodóból Orrtörlővé is előléptem, P. ugyanis valószinűleg a légkonditól benáthásodott. Ennek ellenére reggel fél 7-ig aludt, én 10 perces etapokban, mert újra és újra fel kellett őt cincálni a lábrészről, ahová leszivárgott és meg kellett törölni az orrát, mert szó szerint ömlött a taknya.
Fél 7-től fél 11-ig vitatkoztunk, mert ő mindig olyan dolgokat akart, ami tilos (kapcsolgatni a lámpát, felhúzkodni a rolókat => ha sikerrel járt, a töksötét repülő körülöttünk lévő pár négyzetméterét ilyenkor el-elöntötte a fény és megláthattam, hogy rajtunk kivül mindenki alszik - persze ők hajnali 1-ig vacsoráztak), úgyhogy végül bekapcsoltam neki a Shrek 3-at, de mondanom sem kell, teljesen hidegen hagyta a történet, helyette a kisautóját húzogatta a képernyőn, amitől persze megint agybajt kaptam, hát megkarcolja basszus. A szivem mélyén sajnáltam, hogy semmit sem csinálhat, bazi uncsi lehetett a sötétben ülni, taknyosan, de a magam helyében sem lennék egyhamar megint. Annál is inkább, mert ébredés után kicseréltem a pelusát, ami vasárnap 4 óta volt rajta kb, majd ezután kétszer is bekakkantott, vagyis egy órán belül háromszor cseréltem ki a pelenkáját egy fél négyzetméternyi helyen, kitekeredve, káromkodva. (Aki a repülők pelenkázóját tervezte, azonnal jöjjön egy pofonért... Őszintén, ki az isten tudja ráadni normálisan a pelust egy gyerekre, aki folyton ficereg és nekünk merőlegesen sem fér el a pelenkázón, vagyis a lába folyton belóg a csap alá, ami persze érzékelős, igy beindul és a viz totálisan szétáztatja szegény kölyök zokniját? Háromszor persze. Eh.)
Valahogy eljutottunk fél 11-ig, ekkor végre felkapcsolták a villanyokat, jött a reggeli, azaz a Ne rúgd fel, ne emeld fel a poharat, ne lökd le, ülj már le a seggedre futam. Az idegeim ekkor már fel-felmondták a szolgálatot, rohadt ideges voltam, hogy miért pont nekünk jut egy olyan gyerek, aki bazmeg bukfencezik és fejen áll a széken, de nem egyszer, nem kétszer, hanem ezeregyszer és ezerkétszer, mint a ringlispil... Közben persze mondom, sajnáltam én őt is, de ekkorra már úgy éreztem, igazán megérdemelnék végre egy kis együttműködést, egy kis kegyelmet, amit persze nem kaptam meg, bármennyire is vágytam volna rá.
12 körül, mikor leszálltunk (el lehet képzelni a harcot, ami azért folyt, hogy üljön az ölemben fél órán át a leszállás alatt... nem, nem lehet elképzelni...) úgy léptem ki a repülőből, hogy "nincs az a pokol már, mi engem megizzaszt", de sajnos csalódnom kellett: Szingapúrba értünk, igy hiába ment a légkondi a reptéren, a gépet elhagyva megcsapott valami olyan trópusi forróság, hogy azt hittem, menten kidobom a taccsot. Legszivesebben sirtam volna, de hogy vette volna az ki magát...
Itt, Szingapúrban aztán véget ért a magányos utazásunk,  mert ezen a reptéren akadtunk össze AV-vel végre. Puszi-puszi, majd rohantunk a következő biztonsági kapuhoz és onnan a következő géphez. Az igazat megvallva kezdtem unni... Miután mi P.-vel beültünk a business osztályra és úgy tűnt, lassan felszállunk, AV lekullogott a turistára, mert az ő jegye valahogy odaszólt... Valami rejtélyes oknál fogva a gép egy órán át meg sem moccant, én, mint egy idegbeteg próbáltam P.-t az ölemben tartani, aki persze szaladgálni akart, repülni, rohanni, lelökni, nekimenni, rombolni. Az egy órás kényszerpihenő után még vagy fél órán át tekergett a gép a földön a megfelelő kifutópályáig, azt hittem az eszem megáll. Mikor végre valahára felszálltunk, el sem akartam hinni. Ekkor volt este 9 óra. (Otthoni idő szerint délután 2.) P. a felszállás alatt kidőlt, hiszen reggel fél 7-kor kelt, tehát 7,5 órája tombolt, majd miután letehettem végre, hasra forditottam és lefeküdtem én is. Úgy egy órát pihengettünk, mikor P. felkelt. Kicsit játszottunk, megettük a vacsoránkat (saláta volt előételként és főfogásként valami hal a változatosság kedvéért krumplival) majd megjelent AV és felváltott. Én leszöktem a turista osztályra, ahol olyan hideg volt, hogy hiába húztam magamra a takarót, vacogott a fogam. (A személyzet pedig jégkrémet szolgált fel - és ez sajnos nem vicc...) A lehetséges filmek közül nagy nehezen elinditottam a We need to talk about Kevin-t - hát ha létezik nyomasztó film, ez az volt. Egy órán át birtam a rossz hangulatot, majd felcaplattam a kis családomhoz.
Innentől úgy 2-3 órán át próbáltuk P.-t elaltatni - természetesen zéró sikerrel. A gép persze már tök sötét volt, hiszen éjszaka repültünk... Hogy-hogy nem, egyszer csak azt vettük észre ezután, hogy már csak 2 óra és leszállunk. Az idő tovaröppenéséhez hozzájárult, hogy hajnali 5 körül (otthoni idő szerint este 10) megkaptuk a reggelinket (gyümölcs saláta és roppant olajos croissant lekvárral és vajjal - ezt választottam előre, ki kellett pipálni még este, mit kérünk). AV ezután leszivárgott a turista osztályra, valahogy leszálltunk, majd amint P. megsejtette, hogy lába hamarosan ausztrál földet fog érni, mint az őrült elkezdett rohanni kifelé a gépből, tegyük hozzá jogosan. A babakocsi persze nem volt sehol, igy mint egy idióta szaladtam utána véges végig a reptéren. Ráadásul AV kicsit később szállt le a gépről és máshol várt minket: teljes volt hát a káosz.
Az ébredező reptéren végül csak sikerült beállnunk az egyik útlevél ellenőrző sorba, hátulra és bár P. ekkor már tiszta szivvel orditott, mint az albán szamár, senkinek, egy léleknek sem jutott eszébe, hogy előre engedjen esetleg. Miután valahogy, mint egy cirkuszi cigánykaraván átvergődtünk a kapukon, felvettük a bőröndöket és végül a babakocsit, fogtunk egy taxit, bemondtuk a cimet, AV felhivott egy palit, hogy itt vagyunk, megjöttünk, hol vegyük át a kulcsot - de a telefonon csak az üzenetrögzitő válaszolt. Itt kezdtük úgy érezni magunkat, mint egy mesében. Sydney, kedd reggel hajnali 6 óra, otthon hétfő este 10, vasárnap este 8-kor indult a gépünk, 26 órája úton vagyunk és nincs kulcs a lakáshoz, ahová megyünk.
Miután lecuccoltunk az utcára, AV maradt a bőröndökkel, én pedig P.-vel elindultam sétálni (mi más?). Úgy 20 perc után megjött egy faszi a kulccsal és beengedett minket a leendő lakásunkba. Bár 3. emeleti volt, a földszintről lefelé indultunk...
De ez már egy másik történet...
A lényeg a lényeg, bár jó öt millió idegsejttel kevesebbel, mint indultunk, de végre megérkeztünk, épen és egészségesen, hajrá mi, éljünk mi, ha már nem vagyunk normálisak és nekivágtunk egy ekkora kalandnak...

2012. április 27., péntek

Általános Sydney


4 napja vagyunk itt, szóval a legeslegelső, lehet, hogy csak a "mi" városrészünknek köszönhető benyomások:
  • Minden hulla drága. Még Dublinhoz képest is. Nagyjából kétszer annyi. Brutál. 
  • Rengeteg magas fa van az utcák mentén, nagyon sok lakás van a földszint alatt (!), ennek köszönhetően a legtöbb helyre maximum vasár- és ünnepnapokon süt be a nap. Nem, akkor sem.
  • Nem tudom, tanultuk-e anno, de engem megdöbbentett, hogy szinte nincs egyetlen vizszintes utca sem... Mindegyik vagy emelkedik vagy lejt, de inkább emelkedik. Nem lankásan, alattomosan, hanem bazi meredeken, úgy 20-30 fokban. Ez babakocsival járva roppant előnyös, két hónap múlva olyan vádlijaim lesznek, mint a nagy bicikliseknek (hirtelen csak az a fickó ugrik be példának, akinek hererákja volt, de legyűrte, de a neve neki sem jut most eszembe).
  • A gyalogosnak kuss a neve. Mindenhol az autósoknak van elsőbbsége. Múltkor toltam át a babakocsit egy zebrán, félig átjutottam már, mikor elkezdtek ráfordulni az utunkra a másik útról az autósok, eszükbe sem jutott megállni, én álltam az út közepén a babakocsival, mint egy barom, de addigra a másik irányban is felbukkant egy autós, úgyhogy szépen vissza kellett húznom magunkat a kiindulási pontra. Nem tudom, hogy jutottunk át. Asszem káromkodtam. Nem asszem. Biztosan.
  • Mindig mindenhol palacsinta és / vagy lacipecsenye szag van.  
  • Sok a motoros és sok a Ferrari.
  • A gyalogosok (őket látom, az autósokat nem) 60-70%-a ferdeszemű.   
  • Nagyon sok a varjú(szerű) lény, hangosak és nagyon furcsa hangjuk van, amit nem félnek használni. Rajtuk kivül egy másik tipusú madár is nagy számban képviselteti magát az utcákon, még nem jöttünk rá, hogy hivják őket. Illusztráció: bal fenn. (update: ezek ibiszek)  
  • Nincs zacskós rizs! (Főznivaló van meg mikrózható, de az a jó kis zacskós... Sehol.) 

Gyerekes Sydney

  • A pelus nem szamozott, nincs 4-es vagy 5-os: toddler, walker, junior stb van.
  • A legtöbb pelenka fiúknak vagy lányoknak van, ritka az uniszex pelus.
  • Sima boltban nem lehet venni kicsiknek lázcsillapitót, gyógyszereket, de a Pharmacy-kban igen.
  • A jardak tokeletesen akadalymentesek, nagyon meno. Illusztracio: bal fenn.
  • A jatszoterek eleg gagyik. Eddig 4 jatszon voltunk, a legnagyobb is mini, van egy csuszda, egy-ket hinta meg egy merleghinta maximum. Ja, es nem divat az elkerites, ki van ugyan irva, hogy a jatszo kb 5 nm-ere nem szabad kutyakat engedni (a jatszon kivul lehet) no de ez senkit sem izgat sajnos.
  • A parkok szinten icipicik, az en ir parkokhoz edzett szemeim guvadnak rendesen, mikor egy 10-11 meter szeles fucsik "park"kent szerepel a terkepen...
  • Kevés a gyerek. Ennek megfelelően hihetetlenül figyelmetlen mindenki P.-vel, általában centiken múlik, hogy nem lökik fel, tapossák el. Hogy fel tudom kapni időben, az csak a fantasztikus reflexeimnek köszönhető

2012. április 25., szerda

Down under

Én nem is tudtam, hogy a jetlag-nél nem csak az a baj, hogy az alvás felborul, de az is, hogy az egész napirend durran, azaz éjjel 2kor arra ébredünk, hogy éhen pusztulunk, mert otthon vacsora idő van illetve este kell wc-re rohanni, ami szintén elég furcsa dolog.
De ez csak mellébeszélés, a lényeg, hogy itt vagyunk, megérkeztünk, az ideút és az első éjszaka horrorját majd holnap bontom ki, mert sajnos van mit.
Egy biztos, egyelőre nem tudjuk, hogy jutunk haza...

2012. április 21., szombat

Holnapután azután (talán) jövök

Tegnap miközben a könnyeimmel küszködtem Létező sms-e* miatt a 61es villamoson a Mesterséges megtermékenyítés & szülés utáni depresszió terápiás megközelítése* című továbbképzés felé zötykölődve, néha-néha bevillant, mennyire nem természetes az, hogy most itt ülök Pesten, Közép Európában egy villamoson, öreg magyar bácsik és nénik között, akik a kórházba / piacra igyekszenek, majd 48 óra múlva már olyan messze leszek ettől a világtól, amennyire csak lehetséges, pedig ők itt maradnak, ugyanígy, ugyanitt**, hogy egész úton kénytelen voltam kifelé bámulni az ablakon és szipogni, mint egy idióta, aki próbál úgy tenni, mintha csak náthás lenne...

* Ezekről bővebben, ha túléltük a repülést...
** Ez egészen olyan, mintha meghalni készülnék...

2012. április 19., csütörtök

Majd mi maskepp...

Egyre nehezebben birom az itthonletet, kozben meg persze mardos a lelkiismeretfurdalas, hogy menekulnek el, mikozben anyuek mindent megtesznek azert, hogy jol erezzuk magunkat. Es en meg egy halatlan diszno vagyok... De egesz egyszeruen i-de-ge-sit ez az elet. Idegesitenek ok is, hogy mindig is megelegedtek azzal, ami jutott nekik, sosem vagytak igazan tobbre, olyan ertelemben, hogy sosem tettek egy szalmaszalat se keresztbe annak erdekeben, hogy boldogabbak legyenek, csak beleszurkultek ebbe a semmibe, ami most van korulottuk. Igaz, ami igaz, a szerencse sem allt mellejuk soha, sot, es ezert egy szinten, valahol ertem is ezt az oriasi tanult tehetetlenseget, de ugy erzem, megbocsatani mar nem tudom...
Apu pl olyan, aki mindig mindenert a masikat hibaztatja (multkor otthon hagyta a tarcajat, termeszetesen anyut baszta le (!), hogy o a hibas, mondvan nem tudott figyelni arra, hogy betegye a tarcat, mert anyut kellett figyelmeztetnie, hogy tartsa a kaput, mert fuj a szel es racsapodhat a kerites a kocsira, ahogy all ki...), de emellett, ami kifejezetten karos az egeszsegre, ha az ember mellette van, az az, hogy az egyik pillanatban marhul, mint egy ot eves, olyanokat csinal, mint egy nagy gyerek, a vegtelensegig infantilis; majd a kovetkezo pillanatban bekattan valami es tajtekzik, uvoltozik, ordit onmagabol kikelve. Komolyan mondom, neha elkepzelem magam, hogy nottem fel es kicsordul a konnyem az onsajnalattol... Persze, tudom, hogy van olyan, akit vernek nap, mint nap, termeszetesen sok-sok embernek volt ezerszer rosszabb gyerekkora, de oszinten mondom, ha valami uton modon vissza kene vedlenem mondjuk hat evesse, en biztos, hogy ongyilkos lennek.
Anyu egyebkent jobb, o meg csak-csak rendben van, de ra viszont haragszom, mert hagyta ez az egeszet. Hagyta, hogy ilyen korulmenyek kozott nojjunk fel, ebben a bizonytalansagban, hogy sosem tudhattam elore, epp milyen lesz apu kedve egy perc mulva... Emiatt mindig utban ereztem magam, tehernek, koloncnak, akivel csak a gond van, azert mert letezik...  
Szomoru dolgok ezek es ami a legdurvabb, bennuk fel sem merul, hogy miket erezhettem en, miket gondoltam es gondolok most is roluk, hogy milyen negativ kep el bennem a gyerekkoromrol es az egesz csaladunkrol ugy osszessegeben...

2012. április 18., szerda

Csöpp

Egyébként mostanság nem is írtam csak úgy hozzávetőlegesen szegény P.-ről. Pedig oltári egy alak. Hihetetlen forma, rengeteget változott az elmúlt egy évben. Okosnak eddig is okos volt, huncutnak eddig is huncut volt, de a mostanság beizzított furfangos kis félmosolya mindent visz. Ha valamire készül, ha valamit már művelt, előveszi ezt a visszafojtott, bajusza körül cirkáló kis vigyorát és vége van mindenkinek a közelében. Amúgy egy angyal egyébként, vannak persze kisebb-nagyobb hisztijei, de roppant szófogadó kisfiú tud lenni, ha akar. Szóval imádom

Megint arc

Az fb-n olvastam az előbb egy "közvéleménykutatást", ki milyen gyereknevelési könyvet olvasott az életében. Megdöbbenve láttam, hogy a kommentelők 70%-a azt írta, hogy ő bizony semmilyet, mert a neveléshez csak szeretet kell meg megy az ösztönből bla-bla. (A maradék 30% a Suttogót említette, hmmm, ehhez inkább nem fűzök kommentárt.) Értem én a többség mondandóját, hogy minek túlmisztifikálni a dolgokat, túlságosan eltávolodtunk már a bennünk rejlő ősanyától (ezt így nem láttam leírva, csak összefoglalom a véleményeket), csak nem értem.
Ha arról kérdezik az embereket, érdekli-e őket a pszichológia, 10ből 9en tuti igennel válaszolnak - akkor hogy is van ez?
Érdekli őket a lélektan, de ha a gyerekük lelkéről van szó, akkor egyetlen könyvet nem vesznek a kezükbe, mert az "ciki", "őszintétlen", "mű", "hiteltelen", "hamis"? Komolyan nem értem.
Én a ló túloldala vagyok, oké, jártam fejlődéslélektan 1-re, 2-re (előadásra és gyakorlatra), írtam egy műhelymunkát, szigorlatoztam fejlődéspszichoból, plusz a tanárképzésen is ugye gyerekekről esett némi szó; mégis imádom a gyereklélektanos könyveket lapozgatni, hogy általuk is jobban megismerjem egy elképzelt átlag gyerek gondolkodását, fejlődését - rendben, lehet, hogy ez túl sok, de hogy minden könyvet látatlanban leírni - no szerintem ez is egy oltári nagy marhaság.

Ido

Nem tudom, hogy kezeljem azt, hogy mielott hazajottunk vagy ket hetig 20 fok felett volt a homerseklet itthon, majd 22 napja, miota itt vagyunk meg nem volt rovidujjas rajtam, ugyanazt a ket pulcsit hordom borkabattal es vacogok.
Tavaly junius vegen julius elejen voltunk ket hetet itthon, vegig esett az eso, a balatoni vendeglatosok atkoztak, ahol ertek.
Szerintem ha mi kaliforniaba mennenk, ott is esne heteken keresztul.

Göngyölődik

Bocsánat reagálnom kell. ERRE.
Nem, nem és nem, én nem hiszek feltétlenül a következetesség hatalmában. Természetesen baromi fontos dolog, talán a legfontosabb a gyereknevelésben, mert egy (vagy kettő) kisgyerek gomolygó, bizonytalan világában, kellenek a biztos pontok, mint egy falat kenyér, pontosan meghatározott szabályok hiányában még a legangyalibb gyerek is dühöngő oroszlánná válhat, félelmében (?) vagy bizonytalanságában (?), de az, hogy a szabályok miatt melyik gyerek mennyire gyakran / vehemensen tiltakozik és mennyire alkalmazkodó, az nem azon múlik szerintem, mennyi és milyen erős kézzel betartatott szabályrendszert építünk fel köré, hanem a temperamentumán. Ez nem azt jelenti, hogy egy erős reakciójú, kemény dió típusú gyereket a könnyebb ellenállás felé haladva inkább meg kell hagyni a maga világában, hogy fel kell adni, mondván, eh, úgysem lehet megregulázni, minek akkor, mert ezzel az erővel minden bűntettet rá lehetne fogni az ember megváltoztathatatlan természetére; viszont épp így, hogyha egy gyerek alkalmazkodó, könnyen kezelhető, akkor az szerintem biztosan oltári nagy szerencse is amellett, hogy a következetes nevelés rá is erősített a jó hozott anyagra.
Szóval az én elméletem az, hogy az alkalmazkodó képesség, könnyen kezelhetőség csak úgy, mint sok más is persze (kiegyensúlyozottság, türelem stb), a veleszületett jellemzők és a nevelés kombinációjából alakul ki és szerintem tuti biztos, hogy vannak olyan gyerekek, akiket hiába vesz körül épkézláb szabályrendszer, akkor is nehezen alkalmazkodnak, akkor is kiegyensúlyozatlanok, akkor is türelmetlenek. (És itt nem P.-ről beszélek, mint írtam, ő egy angyal...)
Ettől függetlenül, akinek könnyen kezelhetőek a gyerekei, bőven megveregetheti a maga vállát, mert valamit tuti jól csinál; de az "azért könnyen kezelhető a gyerek, mert nagyon konkrét szabályok vannak" szerintem tévút, mert azt sugallja, hogy akinek viszont nehezen kezelhető a gyereke, arról ő maga tehet. Ez a vélemény egyrészt az összes temperamentumkutatást nullázza le, másrészt nagyon emberi, mert tökéletesen egybecseng az igazságos világba vetett hittel.
Én ezt egyébként az alvásos mizéria kapcsán tanultam meg. Nem minden rajtunk múlik. És ez talán jobb is így.

2012. április 17., kedd

3/1

Már csak ötöt alszunk itthon és vége a Kaland első felvonásának. Kicsit már most hiányzik ez a kis koszos ország, de bevallom, meginogtam abban a hitemben, hogy legkésőbb 4 év múlva újra itt fogunk élni. Bennem valahogy még a mi gyerekkorunk élt, az akkori rendszer, az akkori életek, az akkori álmok, az akkori értékek, de az elmúlt 3 hétben rá kellett döbbennem, hogy elmúlt a MI gyerekkorunk, 2012-t írunk és a mostani állapot már nem az, mint ami 20-25 éve volt és "ami itt maradt, az nem nagyon kell nekem".  
Hasadt egy tudatállapot ez...

Trendi

Nem tudom, miért olyan divatos a Mi hiányzik otthonról? kérdésre egyértelmű "A Túró Rudi!"-val felelni.
Ha csak az élelmiszereket nézzük, a Túró Rudinál nekem pl sokkal jobban hiányzik:
  • A normális, több rétegű csokitorta vagy bármilyen cukrász süti (kivéve az oroszkrém tortát és a sima krémest, azokat nem szeretem)
  • A sokféle péksüti (pogácsák, kakaós csiga, túrós batyu) 
  • A normális, belül puha, kívül ropogós 1 kg-s kenyér
  • A Balaton szelet és mindenféle nápolyi
  • A Pilóta keksz és a vaníliás karika
  • A málnás Apenta, a kajszilé, az őszilé, a körtelé
  • A túrókrém
  • A párizsi, a diákcsemege
  • Az őszibarack, a sárgabarack, a görögdinnye, a meggy, a cseresznye
És ezek gondolkodás nélkül. 

2012. április 14., szombat

Esős szombat reggel Magyarországon

Két Chuggington* (sihuhú, töftöf bazzeg a magyar szöveg) között Naturella betét reklám megy.
* 3 hete nem látott ilyet szegény, este, fürdés előtt nézhet három Peppa részt és szevasz, de most esik és különben is hétvége van

TA 2

Aztán teljesen logikus ugyan, de én csak a képzésen jöttem rá, hogy a kritizáláson, a parancsolgatáson és a kérés nélküli tanácsadáson kívül a túlgondoskodó nyomulás (jaaaj, szegénykém, húúú, te kis sajnálnivaló lélek, majd én megmentelek, hogyan is segíthetnék neked) is domináns viselkedés. 

2012. április 13., péntek

TA

A tranzakció analízises képzésről még nem is írtam. Pedig nagyon tetszett.
A legjobb az volt, mikor a belénk égett Szülői normákat, értékeket tárgyaltuk és én a különböző gyakorlatok során vagy milliószor elmondtam, hogy nehéz dolog ez, mert engem sosem tanítottak explicit módon semmire, nem voltak kimondott elvárások felém, nem követeltek tőlem semmit sodrófával kergetve a szüleim, én csak jó arc akartam lenni azzal, hogy mindig jó kislány voltam kérés nélkül is, ennyi, mire a gyakorlatvezető rám nézett és azt mondta:
- De egy dologra biztosan megtanítottak... Hogy tudj magányos lenni.
Hát komolyan mondom, én azt hittem, meghalok.
És mindezt a képzés 3. vagy 4. órájában...   
 

Áááááááá

Hát most rászoptam. 1,5 éve létrehoztam az fb-n egy volt-gimis-osztálytársakból álló csoportot, így mikor hazajöttünk és találkozni akartam velük, csak csináltam egy Eseményt, ahová automatikusan minden tagot meghívtam, azok közül x bejelölte, hogy jön, y meg nem reagált, akkor kicsit morogtam, majd mikor megvolt a találkozó, feltettem a képeket a csoporthoz, hogy ne ország-világ lássa már, kiket látogatunk meg, ha itthon vagyunk, csak azok, akik illetékesek - és erre most a tagok közül pár elkezdett meghívogatni olyanokat, akik szintén a gimibe jártak ugyan, de nem voltak az osztálytársaink, felettünk - alattunk jártak...
Bazzeg, én pont azért hoztam létre a csoportot, hogy majd egyszerűbb legyen osztálytalálkozót szervezni és tudjak csak azokkal beszélni, akikkel akarok. Most van vagy 40 tagja a csoportnak, akik közül 4-5-tel az életben nem beszéltem, van pár, akikkel nem is akarok soha életben és különben is, most ez a sok ember mind-mind végigpörgetheti a titkos kis képeimet, amiket egy szűk körrel akartam megosztani, nem pedig a fél internettel.
Mit csináljak?!     

2012. április 10., kedd

Szókincs

Kíváncsi vagyok, hány olyan gyerek van P.-n kívül, akinek az első tíz szava között szerepel a tenger és a hajó szó*...

* Ma ahogy elhaladtunk a Dunán lubickoló sétahajók mellett, P. lelkesen kurjongatott, hogy "tenge", "hájó"... Hiába, otthon érezte magát.  

Kérdés

Valaki árulja már el, miért jó vidéken élni. Gyerekként, kamaszként is utáltam, most, kisgyerekesként is rühellem. Bor-za-lom. Még jó, hogy csak ideiglenes, különben felakasztanám magam. És a durva, hogy ez egy 30 ezer fős város, a főváros közelében. Mi lehet egy eldugottabb falucskában? Komolyan mondom, rágondolok és kiráz a hideg. Mi vesz rá valakit, hogy naponta minimum kétszer 1,5 órát autózzon / vonatozzon / buszozzon Pestre? Mi vesz rá valakit, hogy vállalja, hogy nincs egy játszótér 20 km-en belül? Mi vesz rá valakit, hogy belenyugodjon, hogy SEMMI nincs az égvilágon 30 km-en belül? Mi vesz rá valakit, hogy a gatyáját ráfizesse a fűtésre és közben 20 fokban vacogjon a házában? (A távhő is drága, tudom, de legalább meleg van!) Mi vesz rá valakit, hogy attól rettegjen, mikor ugrálnak be illetéktelenek a kertjébe? Egyáltalán mi vesz rá valakit, hogy a kertjében bíbelődjön, ahelyett, hogy elsétáljon egy közeli parkba (ahol mondjuk játszótér is van)?

Jajjjjjj, de iszonyatosan utálom a vidéki életet.

Itthoni napirend

7.02 - ébredés
7.20 - ágyból kikászálódás
7.30 - 150 ml tápszer
7.40-8.40 - pizsis játék
9-11 - délelőtti program
11-12 - szabadprogram
12 - ebéd
13-15 - alvás (1 db 10 perces felriadás 14.15kor)
15 - uzsonna kínálás
15.30-19 - délutáni program
19-20.15 - szabadprogram, vacsora
20.15-20.35 - Peppa
20.40-20.50 - fürdés
21 - 210 ml tápszer
21.45 - alvás

Rinya

Számomra cseppet sem meglepő, hogy ilyen tudású orvosok, nővérek és ilyen színvonalú egészségügyi ellátás mellett, mint ami itthon van (és hoppá, most az egyszer nem ironizálok, szakmailag, hozzáértésileg ki van nyalva a segg, kérem szépen, még ha a modor hagy is némi kívánnivalót maga után) ennyi beteg, rákos, infarktusos, agyvérzéses eset van...
Ugyanis ez az ország beteggé tesz.*
Ezt a szőrszálhasogató, kicsinyes, kiskapuzós, lehúzós társadalmat ugyanis nem lehet ép ésszel elviselni. Mióta itthon vagyok, szinte napi szinten vág pofán az, amiben hálistennek évek óta nem kell élnem. A legalacsonyabbtól a legfelsőbb szintig működik a csalás, az átverés, a még-még-még mohó filozófiája és ez roppant lehangoló és hányingert keltő. Kezdve onnan, hogy a vadiúj játszóházban a péntek már hétvége (!), hétvégi díjszabással (bármennyire is menő a hely, ez akkor is broááááááf), addig, hogy hiába levelezek hónapok óta a Hatóságokkal, hiába magyarázok, csatolok, bizonyítok, nem hisznek és Követelnek. Hiszen pénz-pénz-pénz, még hozzá nem is kevés. De kapják be. Akkor sem fogunk egy fillért sem visszafizetni úgy, hogy nem jogos.
Akurvaanyjukat.   

* Egy gondom van. Vagyis kettő. Mit fogunk csinálni, ha P. iskolás lesz? Eddig abban maradtunk, hogy ha 6 éves lesz, jövünk haza, nincs mit tenni, mert kell az az alaptudás, amit a magyar iskolákban nyújtanak, egyikünk sem az a Csinálj projekteket kisfiam / Nőj, amerre látsz liberalista típus, szeretnénk, ha tanulna némi struktúrát, logikát, rendet ez a szegény kölyök. Másrészt nagyon zavar a kinti egészségügyi bizonytalanság. Amíg egészségesek vagyunk, oké. De bármi baj jön, mi az istent fogunk csinálni? Felülünk a tüdőgyulladásos gyerekkel a repülőre vagy mi? Őrjítő helyzet...   
Egy kiút van. Németet kell tanulnunk. Sürgősen.

2012. április 8., vasárnap

Unom

... ezt a kisvarost, nincs semmi itt, unalom, unalom, unalom
... ezt az allando "joindulatu" ellenorzest, ezt a seggemben levest, hogy egy lepest sem tudok tenni anelkul, hogy be kene szamolnom rola
... ezt a kicsinyesseget, ezt a szenvedest, ezt a butasagot, ezt a pesszimizmust, ami itt van

2012. április 7., szombat

Egyébiránt

Múltkor a vonaton hallom, hogy két nő beszélget...
"Főállású anya vagyok, de sikerült egy 4 órás munkát is megcsípnem egy iskolában, gyermekvédelmisként." - így az egyik. (A szokásos de-nehéz-gyerekkel-munkát-találni-itthon szólamot most kihagyom, mert uncsi, mindenhol nehéz és pont.) De a lényeg: 5 perc múlva ugyanez a (főállású anya és gyerekvédelmis) nő: "A lányok... hát a lányok annyira mások, olyan kedvesek. Sokkal rendesebbek, mint a fiúk. A fiúk csak akkor kedveskednek, ha akarnak valamit... Igazi pasik már kicsiként is." Mindezt persze úgy, hogy mindhárom gyereke ott ült mellette... Legszívesebben felálltam volna és gondolkodásra intettem volna a nőt, de hát ki vagyok én?

Mondtam én, hogy jók vagyunk

Az egyik játszóházban (mert mi többe járunk, bizony) a kezembe akadt egy Hot vagy Best vagy ilyesmi és megtudtam, hogy én rekord ideig szoptattam P.-t a 11 hónappal, hiszen aki az ajánlott 6 hónapon túl is bevállalja ezt a dolgot, az már rekordnak számít. Wow. Most kicsit büszke vagyok a kínlódásainkra.

2012. április 1., vasárnap

Aktív

Amúgy rájöttem, hogy P. rohadtul el van kényeztetve programokat illetően, mert ahogy összehasonlítom a többiekkel, fényévekkel többet mozgunk vele, mint bárki más.
Nálunk ugyanis olyan nincs, hogy "otthon vagyunk" egy fél napot. Délelőtt is játszóház, játszótér, séta, vásárlás, múzeum vagy ezek kombinációi és délután is. Reggel 7től 9ig, fél 12től fél 4ig és 7től fél 10ig van itthon ébren. Ennyi.
És így alszik fél 10től 7ig majd napközben 1,5 órát. Ha itthon ülnénk, bele sem merek gondolni, mikor feküdne este és mikor ébredne reggel...