Oldalak

2012. július 31., kedd

Amúgy...

... egyszerűen nem értem, más hogyan él, milyen körülmények között. AV-t nem izgatja úgy látom, de engem kifejezetten idegesit, hogy eddig akárhány lakást vettünk ki, mindegyikből hiányoztak alapvető dolgok és mivel mi nem tudunk / akarunk ezek nélkül élni, a kipakolás, megszokás és elrendezkedés mellett még azzal is foglalkoznunk kell, hogy beszerezzük / felszereljük / összeállitsuk a(z ezek szerint csak számunkra) fontos apróságokat.
Mert például.

  • A fürdőszobában nincs törölközőtartó és zuhanyfüggöny. 
  • A lakásban nem volt porszivó, felmosó vödör moppal... Egy partvis és egy kislapát van ugyan, de az előbbi halál dzsuva, az utóbbi pedig törött.
  • A szekrényekben nem voltak polcok, csak a fellógatni való ruháknak volt hely. 
  • Nem volt egyetlen fiókos szekrény sem, mint ahogy könyvespolc, könyves szekrény sem.
  • Nincsenek vékony, csak sötétitő függönyök.
  • Nem volt vasalódeszka.
  • Nem volt cipős szekrény és nincsen a kabátoknak hely a folyosón.       
És ezekkel nem csak itt szembesültünk ám, ugyanigy jártunk az előző két albérletünknél is, hol ez, hol az hiányzott, holott szerintem abszolút alapvető dolgokról van szó... Vagy nem?

Új lakás

Nem véletlenül váltunk ám két csapatra Párizsban, mikor jöttünk hazafelé... Persze, egyszerűbb lett volna, ha mindhárman hazautazunk "leereszteni" a Nagy Út után, de miután a dublini lakásunkat még március végén elhagytuk, nem lett volna sok értelme, hogy együtt jöjjünk vissza a Nagy Semmibe, egy szállodába mondjuk, igy AV, mint egy Felderitő Különitmény előre jött, hogy mig mi otthon "nyaralunk", ő megkeresse a számunkra megfelelő lakást.
Az igényeink nagyok voltak:

  • legyen egy bizonyos környéken, még hozzá a bizonyos környék egy csendes részén
  • legyen gázfűtéses (az első albérlet villanyfűtéses (?) volt és megfagytunk télen)
  • legyenek jók az ablakai, ne húzzon a hideg egyfolytában
  • legyen x euro alatt 
  • legyen minimum két hálószoba
  • legyen a közelben valami park és / vagy játszótér
  • ne legyen lepukkant, penészes
  • ha lehet, legyen a legfelső emeleten, vagyis ne lakjanak felettünk 
  • legyenek normálisak a szomszédok (= ne bulizzanak, ne orditozzanak, ne kopácsoljanak, ne zajongjanak)

Bár nem vagyunk a legegyszerűbb bérlők (értem ezalatt, hogy sok mindennek kell ahhoz stimmelnie, hogy mi elégedettek legyünk, no de sebaj, ez viszi előre a világot), azt hiszem, eddig bevált a lakás, amit AV közel egy hét alatt talált.
Ami kifejezetten tetszik benne:

  1. Nagy. P. legjobb mókája mostanság, hogy a folyosó végéről elindul, átrobog a nappalin, majd mint egy kis majom felveti magát a szoba végén lévő kanapéra. Nem mértem le, de olyan 10 métere van felgyorsitani...
  2. A nagyhoz kapcsolódva: a két hálószoba is nagy és van egy kis erkélyecske is.  
  3. Jó helyen van. Az igazat megvallva rá vagyok kényszeritve, hogy fejlesszem a térlátásomat, mert annak a területnek a közepén van, ami számomra egy fekete lyuk.. Jártam már erre ezerszer - és kb ezerszer tévedtem el... AV azt mondja, béna vagyok, de szerintem minden sarok, minden ház, minden út egyforma itt egy olyan jó egy négyzetkilométernyi területen, úgyhogy én nem csodálom, hogy elveszem ezen a tájékon. 
  4. A jó helyhez kapcsolódva: AV munkahelye nincs messze / 6 percre van egy tavas park, ahol játszótér is van / 8 percre van egy Burger King (haha), egy Boots és egy Tesco / az utak és a járdák meglepően szélesek, ami ugye menő, ha sétálunk P.-vel vagy ha épp ráveszem majd magam és volán mögé ülök újra. 
  5. A legfelső emeleten van, nincsenek felettünk kopogó klumpák.
  6. Eddig egész csendesek a szomszédok. (Az első napokban AV ugyan kiakadt, mert az alattunk lévő 50es nő állandó jelleggel (reggel fél 7kor, éjjel 1kor is) hangosan hallgatja a TV-t, de igazság szerint én alig hallok valamit, olyan, mintha a távolban zúgna valami és kész. P. biztos, hogy nem ébred fel rá...) 
Ami kicsit zavaró:
  • A parkolóhelyünk elég szar helyen van, ráadásul nem fedett garázs van, csak a hátsó udvarra kell beállni (a szar helyre).
  • Rossz a hűtő. (Eddig egy doboz darált húst és egy nagy adag felvágottat kellett kidobni, mert megzöldültek, igy vettük észre, hogy alig hűt, 10-12 fok van benne...)
  • A rengeteg még ki nem pakolt cuccunk a lakás minden pontján...   

Szivecske

  • P. kedvenc szine a sá, kedvenc gyümölcse a mámonya, kedvenc járműve az AUTÓ (meg a hájó meg a pú).
  • Ha megörül valaminek vagy valakinek, jön a Hurráááá!; ha pedig valamin meglepődik, akkor az Asztaaaaaa!

2012. július 30., hétfő

Otthon

12 napot töltöttünk otthon, szép volt, jó volt, köszönöm, ennyi. Továbbra sem érzem, hogy haza kéne költöznünk, bár igaz, ami igaz, roppant magányos és szürke a külföldi lét... Otthon, ha néha lábamhoz térdepel egy-egy bokor, nevét, virágát is tudom, minden ismerős, minden állandó, minden megszokott - igaz, a fapofaság, a rosszkedv és a kicsinyesség is... Ehhez képest itt az emberek mosolyognak, dúdolgatnak, poénkodnak, de egyrészt érzem, hogy sosem fogok tudni olyan könnyedén és gondolkodás nélkül kommunikálni angolul, mint magyarul, másrészt pedig úgy vagyunk itt, mint két mutatóujj a gyűrűs ujjak között. Nincsenek barátaink, mert nincsenek közös témák, nincsenek azonos élmények a múltból, más világ, totálisan... Az igazat megvallva kedvünk sincs barátkozni...
Tegnap este ezen filozofáltunk, milyen szomorú, hogy olyan fontos dolgok közül kell választani, hogy Jövő, lehetőségek, nyugodt, vidám élet & Magány vs. Barátok, közösség & Kilátástalanság, romló életszinvonal, kiskapuzás, ügyeskedés...

2012. július 28., szombat

Köszönöm,

... egy ideig most akkor nem repülnék, ha lehetséges.
13 napja még Ausztráliában nyomultunk, az elmúlt csak nem két hetet otthon töltöttük Magyarországon, ma délelőtt pedig már Irországban áztunk el...
"Ezek csak házak, az otthon az valami más..."

2012. július 26., csütörtök

Hazaút

Figyelem: Hihetetlenül hosszú bejegyzés egy hihetetlenül hosszú útról...

Ezt a közeljövőben nem szeretném újra látni...
Hm. Mit is mondhatnék... Remek volt... Heteken át (beszélgetésképpen, mert tudtam, hogy átrakni nem lehet a járatokat, mert baromi nehéz volt összehangolni őket és különben is, fog a franc milliókat ráfizetni a változtatásokra) emlegettem AV-nak, mintegy hangulatkeltésként, hogy jaj-jaj, de rossz, hogy az összes gép olyan idióta időpontokban indul, hogy P. napja és éjjelei szana-széjjel lesznek szabdalva, de a sopánkodásaimra mindig azt a választ kaptam, hogy maradjak nyugton, ez van, ne sirjak, örüljünk, hogy businessen utazhatunk, hát hihetetlen, hogy én mindig csak elégedetlenkedni tudok (pedig nem), jó lesz ez igy, ahogy van stb stb.
No most már a reggel furcsán indult, mert bár már péntek este bepakoltunk mindent, a délelőtt valahogy olyan szépen elsuhant az egyebekkel (szemét kivitel, hűtő kiürités, ez-az-amaz), hogy nem volt időnk elmenni elbúcsúzni a Pyrmont játszótól... Szomorú voltam, mert számitottam rá, hogy utoljára jól megnézzük magunknak hármasban az egyik nagy kedvencet, de ez van, legalább lesz miért visszatérni (haha). Miután ettünk egy kis sült krumplit ebéd gyanánt, AV 13.45-re rendelt egy "batár nagy taxit" a ház elé, ekkor tudatosodott bennünk, hogy végérvényesen hazamegyünk... Miután lecuccoltunk, kiderült, hogy a "batár nagy taxi", amit 3,5 extra dollárért küldött a társaság, egy szokásos kis fehér kombi volt, úgyhogy AV elkezdtett tajtékozni, hogy ez mégis hogy képzelik, külön kértük, hogy nagy autót küldjenek, mert 3 ember babaülésestől, babakocsistól, négy táskával és három bőrönddel nem fér bele egy nyomorék kisautóba, mire 15-20 perc múlva (ekkor már 14.05 volt, a gép 15.50-kor indult) nagy nehezen jött egy Maxi Taxi és elindulhattunk a reptérre. Útközben végig azon filóztam, hogy ha nem engednek fel a gépre, vajon kifizettethetjük-e a taxitársasággal a repjegyeink árát, úgyhogy a várost nem tudtam még utoljára megnézni, mert nem láttam az idegtől...
14.40 körül értünk a reptérre és mivel oltári mázlink volt, senki sem állt sorban a check-innél, úgyhogy mig P. és én becsekkoltunk az egyik pultnál (mi végig businessen utaztunk, AV csak Szingapúr-Dublin között), AV egy másiknál próbálta magyarázni, mi is a helyzet az átszállásainkkal és a jegyeinkkel. Miután nagy nehezen értelmeztettük a dolgokat és megkaptunk egy tonna beszállókártyát, odasétáltunk a kapunkhoz és felszálltunk a gépre. Mi P.-vel kényelmesen elhelyezkedtünk a business osztályon, AV meg hátraoldalgott a 64. sorba... A felszállás döcögősen ment, mert P. nem akart semmit enni vagy inni és az ülésén sem akart megmaradni, mert ő Állva Akart Autókázni. Miután meggyőztem az egyik légiutas kisérőt, hogy kéne nekünk egy bébiöv (2 év felett tilos a használata...), az ölembe húztam és tiszta erőből tartottam, mig kellett, igaz, közben végig orditozott és dobálta magát, hogy ő bizony lemegy, hagyjam békén, engedjem el. A fél órás küzdelmünk után nem lélegezhettek fel a szomszédaink, mert ekkor már 5 felé járt az idő és eddigre az Úr totálisan, teljesen elfáradt reggel 7 óta, elaludni viszont nem birt... Egy disznóvágás hangzavara lószar disznószar ahhoz a sipákoláshoz képest, amit levágott csukott szemmel az ülésén fetrengve, de végül egy 15 perces szenvedés után elaludt. Innentől volt szabad 1,5 órám: elolvasgattam hát az Air France magazint (még egy ilyen érdektelen, száraz, unalmas újságot nem hordott a hátán a föld) és elkezdtem nézni a Friends with kids cimű szörnyűséget, miközben valami iszonyat csipős mandulát eszegettem, amit a kezembe nyomott az egyik stewardess. A  film erősen limonádé, borzasztó kiszámitható és sablonos volt, de arra jó volt, hogy teljen az idő. 6 körül ráadásul meghozták a vacsora előételét is, valami száraz salátát két szelet kenyérrel meg egy kis vajjal, amit próbáltam teljes kussban elropogtatni, nehogy felriasszam P.-t, de hiába, fél 7 körül azért felébredt igy is úgy is, épp jókor, mert ekkor AV megjelent, hogy "átvenné" a szórakoztatást. He-he. Egy ideig hármasban játszottunk, majd miután megettük a vacsorát (vmi rétegelt öntetes krumpli egy vaskos szelet hallal - ezt én választottam, mert a többi olyan előkelő volt, hogy nem tudtam értelmezni, micsoda) és a desszertet (almás-mascarpones torta - ezt tudtam értelmezni), AV elvitte P.-t a turistaosztályra nézelődni. Én befejeztem a filmet, majd zenét hallgattam, pakolásztam, elvoltam, unatkoztam, nézegettem, merre járunk... Egy idő után visszatért a két fiú, jött az én etapom P.-vel, megbeszéltük, hogy AV 9-kor visszajön és felvált. Olvasgattunk, autóztunk, babáztunk, majd egyszer csak 9 lett és én hátravonultam videózni. Ezúttal a Mirror, Mirror-ba kezdtem bele, jónak is tűnt, bár Hófehérke szemöldökvastagsága hagyott némi kivánnivalót maga után, a végére is tekertem, vajon megritkitják-e neki az esküvő alkalmából, de nem, maradt az vaskos az utolsó másodpercig...
Szingapúrba éjfélre érkeztünk meg egy meglehetősen botrányos leszállás után. (P. megint nem akart az ölemben megmaradni... Komolyan, a le- és felszállás volt a legidegölőbb része a repülésnek...) Mivel csak egy óránk volt átszállni, mint a vadorzók siettünk a következő géphez a párás, fülledt forróságban úszó reptéren... A felszállás alatti szórakoztatást ezúttal AV nyerte meg, azzal a kis nehezitéssel, hogy ezen a járaton bébiövet sem kaptunk, hiszen ha a gyerek 2 éves múlt, nem ülhet ölben. Szuper. Mindenesetre megoldották a dolgot, majd miután ekkor már hajnali 2 felé járt az idő, gondoltuk, itt az ideje aludni. Aha. Égő lámpák alatt, a nyüzsgő repülőn (épp hozták a vacsorát - WTF? tudom, tudom, nem csak mi vagyunk a világon, de mi a francnak vacsora hajnali 2-kor?) P. mindent akart, csak aludni nem... Miután vacsit nem kértünk természetesen, de a desszertet látva a Gyermek felélénkült, úgy döntöttünk, ennyi pénzért akár sütizhetünk is az éjszaka közepén, úgyhogy szépen, becsülettel elfogyasztottuk a ránk eső részt. (Amúgy tök szemétség, hogy sok kaját / rágcsát / italt kelletlenül adtak P.-nek (persze nem akartam neki pezsgőt vagy kaviárt adni, de mondjuk egy pohár almalét, egy kis sütit vagy krumplit hallal kérdés nélkül megérdemelt volna), mondván, hogy gyerek még, biztos nem kér - holott az ő jegye pont annyiba került, mint bármelyikünké, egy fityinggel sem volt kevesebb... Ha venném a fáradtságot, követelném, hogy 6-7 év alatt legyen kisgyerekjegy, mert a fiatal kölköket nem veszik emberszámba a repülőkön...) No szóval alvás. Miután mindenki befejezte a zabálást, negyed 4 körül hajnalban, végre valahára lekapcsolták a villanyokat és P. egy szó nélkül elaludt... Mi követtük a példáját, bár aludni még a businessen is meglehetősen nagy kihivás, a turista osztályt ezek után pedig már el sem tudom képzelni... P. egészen reggel negyed 10-ig aludt (6 órát sikerült szunyálnia, pompás), de mivel ekkor még vaksötét honolt a repcsin, meg voltunk lőve, mert nem elég, hogy a helyünk korlátozott volt, még világos sem volt és kussban is kellett maradnunk, mert a többi "Hajnali 2-kor még vacsorázom" utas még bőven húzta a lóbőrt. (A Kisgyerekjegy mellé, ha sok időm lesz, szeretném kérvényezni a Kisgyerekes Részleg létrehozását is, én esküszöm nem tekinteném sértőnek, ha külön ültetnének minket a Felnőttektől, mert akkor jóval szabadabb lenne az élet a gépen, az ember nem érezné olyan feszélyezve magát a sok Gyerektelen között és talán a világitást is kikapcsolnák / bekapcsolnák időben...) No mindenesetre 10 körül kértünk egy kis kekszet reggeli gyanánt P.-nek (más nem volt! vagyis de, lazacos falatkák olivabogyóval vagy camambert sajtos valamicskék, brrrr), mire nagy kegyesen kaptunk egy 5x3 cm-es dobozkát benne két szem Prémium Minőségű kávés kekszcsikocskával... Mi AV-vel ittunk egy-egy teát, P. kekszezett a sötétben, szép volt az élet. Innentől kb délig az idő ólomlábakon cammogott, ketten próbáltuk P.-t csendre szoritani, mert a többi utas Még Mindig Aludt. A kiskorú egész jól viselte a helyzetet, volt olyan is, hogy mig AV-vel mókázott, én néztem valami filmet a Kinában élő éneklő törzsről, szóval voltam pillanatok, mikor kifejezetten egyemberes üzemmódra váltott... Délben meghozták a reggelit, P.-nek palacsintát, magamnak pedig normális kontinentális reggelit kértem, felvágottal, sajttal, lekvárral meg péksütikkel. Ehhez képest P. a palira rá sem nézett, bevágott viszont két kis croissant-ot meg egy másik kis akármit... Délután 2 óra 10-kor szálltunk le Párizsban, pontosan (ez otthoni idő szerint reggel 6 óra 10), majd           kis csapatunk kettévált: az A csapat, azaz AV rohant a dublini gépre, a B csapat pedig, azaz P. meg én, mentünk a pesti járathoz.
A mentünk szó esetünkben meglehetősen eufémisztikus, ugyanis a gép 7.10-kor indult egy totálisan másik terminálról, mint ahová érkeztünk... Később AV közölte, hogy ő busszal ment a másik géphez és igy is vagy 10 percet utazott, no most el lehet képzelni, mi hogy jártunk P.-vel. Hátamon egy 7-8 kg-s hátizsák, rajtam átvetve egy másik 7-8 kg-s kézipoggyász és van ugye a 15 kg-s P., aki hulla fáradt, jönni nem akar, csak fél percenként a földre veti magát és sir. Egy ideig a kezénél fogva húztam és biztattam kiabáltam vele, hogy jöjjön már az isten áldja meg, hát lekéssük azt a k... gépet, majd mikor láttam, hogy ezt igy nem lehet, mert egyrészt mindjárt rám küldik a gyámügyet, másrészt meg tényleg lekéssük azt a k... gépet, felvettem és hősként szaladtam vele előre és előre, bele a végtelenbe. A mélypont az volt, mikor végre odaértem, kipakoltam a folyékony cuccokat, a laptopot, a telefonokat a táskámból, mire egy nőci közölte, hogy jaaa, hát ez nem az a terminál, ez a 2D, nekünk a 2C kell, ha Pestre megyünk... Káromkodtam, mint egy kocsis magamban, felkaptam P.-t meg a cuccainkat és újabb hajsza kezdődött. Rohanás közben hol sirni akartam (azt hittem összeesem több, mint 20 óra repülés és ilyen kevés alvás után, ráadásul majd meggyulladtam 30 kg-mal a karomban / hátamon), hol meg szidtam a rohadék franciákat, hogy hogy lehet ilyen fos nagy repteret épiteni és hogy lehet ilyen istentelenül béna módon kitáblázni, hogy az ember hiába figyel, egyszerűen nem lehet értelmezni, merre találja meg melyik kicseszett terminált... Végül az utolsó másodpercben berobbantam a megfelelő kapuhoz és felszálltunk a gépre. P. persze felélénkült, én azt hittem, ott alszom el az első sorban, de ő nem kegyelmezett, ugrálni akart volna az ülésén, szaladgálni, enni, inni, mocorogni, mindenesetre egyet nem akart: hogy a felszállás alatt a fenekén üljön... Tudom én, hogy biztonság, tudom én, hogy a mi érdekünk, de most, hogy már ennyi gyerek repül, nem tudom, miért nem lehet a két pontos fisfos öv helyett kitalálni valamit... Mondjuk olyasmit, mint az autósülés... Esze ágában sem lenne kiszállni abból, mint ahogy a kocsiban sem szereli le magáról az övet, pedig le tudná. (Megszakitva adásunkat közérdekű felhivásom következik: Kedves Repülőgéptársaságok... A Kisgyerekjegy és a Kisgyerekes Részleg mellé szeretném kérvényezni az 5 pontos biztonsági öv használatát is a 6 éven aluliak esetében... Köszönöm.) No de visszatérve: Párizsból Pestre 2 óra volt az út, ezalatt természetesen reggelit is kaptunk (ekkor úgy délután 3-4 körül járt a biológiai óránk). P. evett, mint a parancsolat, nekem hányingerem volt, úgyhogy ittam egy narancslevet meg egy tejes kávét és szenvedtem. Pontosan, 9.20-kor szálltunk le Pesten, odasétáltunk a bőröndös szalaghoz és vártunk. És vártunk és vártunk. És még azután is vártunk. Igen, egyik bőröndünk sem jött meg. A babakocsi sem... Nem tudtam, hogy sirjak-e vagy nevessek. Mivel nem volt mit tenni, beálltunk a sorba reklamálni, majd kiderült, hogy Párizsban maradt minden, a délután 3-as géppel jön, majd kiszállitják... Szuper. Mivel P. ekkor már teljes extázisban minden ősz hajú nénit Mamának nézett (ezzel élte túl az utat tulajdonképpen, hogy tudta, hogy egyszer végre megérkezünk és ott lesz a Mama és a Papa - szerencsétlen minden egyes leszállásnál boldogan kiáltott fel, hogy Mamaaaaaa, mi meg hűthettük le, hogy neeem, még nem a Mama, még csak Szingapúr, még csak Párizs, még csak a bőröndök (hűlt helye)...), végre kiadhattam az ukászt, hogy Na, szaladj, kinn vár a Mama... És ő szaladt... Egyedül sétált ki a kapun, meglátva Anyuékat kicsit felgyorsitotta a lépteit és végül, mint a villám ugrott fel a Mama karjaiba, tök megható pillanat volt, komolyan, ilyenkor úgy sajnálom, hogy csak ritkán láthatják egymást... Miután kiörömködtük magunkat, hazaautóztunk és végre elmondhattuk, hogy kész, vége, megcsináltuk, hazaértünk...        

2012. július 23., hétfő

Várok, várok, az idő meg telik

Úgy várom már, hogy végre visszavedeljek (visszavedljek?) normális nyanyabloggá, de mióta hazajöttünk, megyünk, mint a mérgezett egér és még semmit sem dokumentáltam a márciusi-áprilisi itthoni kalandjainkból sem. Pedig szivesen irnék már csak P.-ről, a változásairól, a legújabb szokásairól, mániáiról, kunsztjairól és kedvenceiről, mert bizony van neki bőven mindből dögivel...
No de ami késik...

Az első jetlag egy 2 évesnél


Odafelé, vagyis keletről-nyugatra repülve:
00.00-7.00 alvás a gépen (Párizs – Szingapúr) – 7 óra
14.20-15.40 alvás a gépen (Szingapúr – Sydney) – 1 óra 20 perc
Megérkezünk otthoni idő szerint este 21.30-kor (Sydney: 5.30-kor)
03.00-8.30 (Sydney 11-16.30) alvás otthon – 5.5 óra (mi keltjük)
11.45-16.45 (Sydney 19.45-00.45) alvás otthon – 5 óra
Sir, éhes, 1 órán át altatjuk, 2.00-kor kimegyünk játszani a nappaliba.
20.00-01.30. (Sydney 4.00-9.30) alvás – 5.5 óra (én keltem)
6.00-8.15 (Sydney 14.00-16.15) alvás – 2.5 óra
14.00-18.15 (Sydney 22.00-02.15) alvás – 4 óra 15 perc
Sir, éhes, 1 órán át altatjuk, végül kimegyünk játszani a nappaliba.
21.00-01.30 (Sydney 5.00-9.30) alvás – 4.5 óra (én keltem)
5.45-8.00 (Sydney 13.45-16.00) alvás – 2 óra 15 perc
14.00-16.30 (Sydney 22.00-00.30) alvás – 2.5 óra
Éhes, éber, kimegyünk játszani.
20.00-01.30 (Sydney 4.00-9.30) alvás – 5.5 óra
5.45-8.00 (Sydney 13.45-16.00) alvás – 2 óra 15 perc
14.00-18.30 (Sydney 22.00-02.30) alvás – 4.5 óra
Éhes, éber, kimegyünk játszani.
21.00-01.30 (Sydney 05.00-9.30) alvás – 4.5 óra
6.00-8.30 (Sydney 14.00-16.30) alvás – 2.5 óra
14.30-02.30 (Sydney 22.30-10.30) alvás – 12 óra
Április 22-én, vasárnap este 8-kor indultunk, 24-én, kedden hajnali fél 6-kor érkeztünk meg Ausztráliába (otthoni idő szerint 23-án este fél 10-kor) és április 28-án, szombat éjjel nem ébredt fel először, akkorra állt át.

Visszafelé, vagyis nyugatról-keletre repülve:
17.00-08.30 alvás a gépen (Sydney – Szingapúr) – 1.5 óra
03.00-9.00 alvás a gépen (Szingapúr – Párizs) – 6 óra
19.00-22.30 (otthoni idő 11.00-14.30) alvás otthon – 3.5 óra
04.45-12.30 (otthoni idő 20.45-4.30) alvás – 7 óra 45 perc
19.00-22.30 (otthoni idő 11.00-14.30) alvás – 3.5 óra
5.00-13.30 (otthoni idő 21.00-5.30) alvás – 8.5 óra
18.30-21.00 (otthoni idő 10.30-13.00) alvás – 2.5 óra
5.00-14.30 (otthoni idő 21.00-6.30) alvás – 9.5 óra
19.15-21.00 (otthoni idő 11.15-13.00) alvás – 1 óra 45 perc
5.00-14.30 (otthoni idő 21.00-6.30) alvás – 9.5 óra
19.15-21.45 (otthoni idő 11.15-13.45) alvás – 2.5 óra
5.30-15.30 (otthoni idő 21.30-7.30) alvás – 10 óra
Július 14-én délután indultunk haza, 15-én reggel 9-kor érkeztünk Pestre, (Ausztrál idő szerint délután 5-kor) és tulajdonképpen már az első éjjel (vasárnap) szépen aludt, nem ébredt éjjel sirva.

Utolsó péntek

A Ma is jót sétáltunk, az Utolsó előtti péntek, az Utolsó hétvége, az Utolsó hétfő, az Utolsó kedd, az Utolsó napok utát itt az Utolsó péntek...  
Az utolsó napunkon délelőtt a Powerhouse Museumban jártunk - újra. A Wiggles kiállitást ezúttal szépen kihagytuk, rögtön a normál termekben kezdtünk, a Közlekedéses és a Kisérletes részlegeken. Ezúttal a második emeleten is nézelődtünk, itt egy divatról szóló kiállitást néztünk meg (P. öltöztető babázott egy mágneses asztalon), majd bekukkantottunk a Wiggles fiúk autójához és hazasétáltunk.
Délután egy nagy-nagy kört tettünk: elmentünk a Point street-i játszóra (micsoda szép keretes történet, ott kezdtünk, mikor hajnali 6-kor megérkeztünk a városba április végén) és a Darling island-ot megkerülve hazasétáltunk pakolni. Az este a csomagolás jegyében telt, fél lábbal már a repülőgépe(ke)n voltunk, szomorkodni nem értünk rá sajnos...
Képek:




2012. július 21., szombat

Utolsó napok

Az utolsó napok már valóban a búcsúzkodás jegyében teltek...
Szerdán délre kellett visszavinni a kocsit és mivel későn keltünk viszonylag, már csak arra volt időnk, hogy elautózzunk a Broadway Shopping Centre-be, leparkoljuk a kocsit és kisétáljunk a Victoria parkba. P. megmutatta AV-nek milyen ügyesen tud hintázni bébihinta hiányában egy alacsony normál hintán, majd miután csúszdázott még egyet-kettőt, már el is jött az idő, hogy visszainduljunk a kocsihoz. AV ezen a napon a cégnél ebédelt: búcsúzkodott, majd fél 4 körül legeslegutoljára kisétáltunk eléje. A kikötőtől elgyalogoltunk a Darling Harbourig, majd itt kettéváltunk: a fiúk maradtak a szökőkutaknál szórakozni, én pedig elsiettem a Paddy's Market-be venni pár szuvenirt. Délután 6-ra értünk haza, épp időben, mert amint kollektiven kezet mostunk és átöltöztünk, jöttek is elvinni - P. kiságyát... Egy horvát nő és az aranyfogú faszija vette meg a kiságyat, egyszerűnek, de rendesnek tűntek, jó helyre került Fehérke, egy gonddal kevesebb. (Ha a taxiköltséget is beleszámoljuk, akkor 2,5 hónapig kb 20 dollárért lizingeltünk egy fa kiságyat, zsenik vagyunk.)
Képek:

Csütörtök délelőtt elsétáltunk az Australian Museumba, mert egyrészt szerettem volna AV-nek is megmutatni, milyen napokban volt részünk P.-vel kettesben, mig ő dolgozott, másrészt pedig mert reméltem, hogy találok egy kis wombatot, mert úgy éreztem, nekem KELL egy Kis Wombat. A KidSpace-ben ezúttal kevesebb időt töltöttünk, mint múltkor, helyette a kicsit idősebb gyerekeknek szánt részlegben tombiztunk és a normál kiállitótermekben. Találtunk egy nagy asztalt, amit tapogatva megismerkedhettünk Ausztrália legveszélyesebb állataival, cápákkal, krokodilokkal, pókokkal, hangyákkal (!). Bekapattuk a kezünket egy vérszomjas krokodillal, benyúltunk egy nyüzsgő hangyabolyba, izgi volt, na... Hazafelé kicsit csöpögött az eső ugyan, de azért mig P. aludt, AV visszasétált a Maritime Museumba, hogy a BigTicket-tel végignézze az összes fellelhető hajót a múzeum területén. Délután sokáig nem tudtunk mit kezdeni magunkkal, majd végül úgy döntöttem, elvezetem AV-t a kinai negyed mélyére, hiszen ott még úgysem járt, féljen ő is egy kicsit. Hazafelé beugrottunk újra a Paddy's Market-re, vettem kis wombatot és egy kis hangyász sünt is, majd szépen hazasétáltunk a zsákmánnyal.
Képek:

2012. július 19., csütörtök

Utolsó kedd

Bár már rég itthon vagyunk, mint egy kivülálló, folytatom az utolsó heti beszámolót...
Kedden a hétfői nagy program után kicsit lazitani akartunk, ezért délelőtt nem mentünk túl messzire, csak a Headland Park-ig, pontosabban a Middle Head-et megkerülve a Chowder bay-ig. Miután leparkoltunk egy kis kávézóval szemben, lesétáltunk a tengerhez, egy gyönyörűszép kis zárt partszakaszhoz. Először játszóztunk egy nagyot, majd kigyalogoltunk a stég végére és mámonyázva tértünk vissza a partra. AV kijelentette, hogy mától ez a kedvenc tengerpartja, én pedig ráhagytam, mert valóban nagyon barátságos, családias kis partocska ez a Chowder bay. Bár én még ki akartam sétálni a Georges Head-ig, AV úgy vélte, az már túl sok lenne P.-nek a jóból, úgyhogy helyette hozott nekem egy poharas kávét és azzal ügyesen befogta a számat. Délutánra meglehetősen ócska idő lett, fújt a szél rettenetesen, úgyhogy az eredetileg tervezett "búcsú a cliff walk-tól" programunknak lőttek. Hogy ne sirjon a szám, azért elmentünk a Watson's bay-ig, hogy lássam, hogy ott is fúj a szél... Odaérve kipattantam a kocsiból, csináltam pár fotót, majd iszkoltam is vissza a menedékbe, mert szó szerint majdnem belefújt a szél az óceánba, olyan erős volt a nyilt terepen. Hazafelé megálltunk a Parsley bay-nél, ami a Chowder bay-hez hasonlóan egy kis kedves, családias tengerpartocska, kis játszótérrel, majd itt hintáztunk, csúszdáztunk sötétedés utánig. (Ez a játszó egyébként a "Hangyás játszó" néven marad meg bennünk bizonyára, a csúszda oldalán ugyanis volt egy felhivás, hogy vigyázat, a közelben Jack jumper ant-ek garázdálkodnak, amiknek a csipése halálos is lehet az arra érzékenyeknek...) Miután már az orrunkig sem láttunk, hazaindultunk és búcsút vettünk az autós Ausztráliától...
Képek:




2012. július 12., csütörtök

Utolsó hétfő

Úgy döntöttük, hogy az utolsó hetet hármasban töltjük, igy a hétre AV végre szabadságot vett ki. A kocsit 4 napra béreltük, igy hétfőn-kedden még autós programokat is csinálhattunk.
Még régebben felvettem az egyik turinformban egy kis könyvecskét Sydney-ről és ó, minő öröm, a hátuljában vagy 10 kupont találtam, amik különböző kedvezményeket adnak. Mikor a Wildlife-ról olvasgattam, érdemes-e bemenni vagy sem, többen emlegették a Reptile parkot, mint értelmes alternativát a központi agyonajnározott, de gyengus állatkert helyett, miután viszont láttam, hogy a belépő 26 dollár, letettem a dologról, hiszen már voltunk a Featherdale Wildlife Parkban, gondoltam nem költünk állatkertre többet... És itt jött képbe a könyvecském... Az egyik kupon ugyanis a Reptile parkba szólt, ráadásul nem csak 20%-os kedvezményt adott, hanem 2for1 volt, vagyis 26 dollárért ketten léphettünk be.
Hétfőn tehát kérdés nélkül nyakunkba vettük a világot és elautóztunk az állatokhoz. Az odaút iszonyatosan lassan telt, egy órán keresztül dugóztunk, lámpáztunk kifelé a városból, majd mikor a gps végre életre kelt (a magas házak miatt nem lát ki, kinszenvedés, általában mire megtalálja a műholdakat, már ott vagyunk a célnál), láttuk, hogy még van 50 km a parkig... Vagyis egy óra alatt 20 km-t haladtunk... Remek. Hálistennek innentől pont felgyorsultak a dolgok: rátértünk valami autópályára és mint a villám, 11-kor már állhattunk is be a sorba jegyet venni. A parkban rengetegen voltak. Az egésznek olyan volt a hangulata, mint egy óriási vásárnak: ebben a sarokban kigyókat tettek az emberek nyakába tucctucc zene mellett, abban a sarokban koalákat lehetett fotózgatni, emitt meg kétpofára ettek az emberek a szaladgáló emuk között. Ettől függetlenül a kezdeti zavarodottságunkat secperc alatt levetkőztük és bevetettük magunkat az állatok közé. Először a tasman ördögöt pécéztük ki, mert azt nem láttunk a FWP-ben, pompás kis állat, kár, hogy kihalás fenyegeti, igazán érdekes jelenség. Utána néhány madarat megkerülve bevettük a krokodilokat, itt megtanitottuk P.-nek, mi is történne, ha veszélyes vizekre keveredne (lálálálálálááá dalolgatná, mint a hupikék törpök, majd egyszer csak HAMM, beleharapna egy kroki), úgyhogy innentől az volt a sláger, hogy az ujjával mászott rajtunk, dalolgatott, majd megcsipte a saját hasát egy hamm! kiséretében. A krokodilok után a kigyókat és a pókokat néztük meg, de az utóbbi sajnos elég rosszul sült el, mert mig a kigyós teremben P. még vidáman rötyögött az egyik gyikon (?), amelyik nyújtogatta felé a gyilkos nyelvét, a pókos résznél volt egy reppelő sydney funnel web pók meg egy másik óriási műanyag pók, ami dörgött is, úgyhogy szegénynek teljesen lefagyott az ajkáról a mosoly és a fülét befogva bújt hozzánk még 10 perc múlva is... A kigyók-hüllők után finomabb dolgokra váltottunk, teknősöket nézegettük, majd P. egy kicsit hintázott a nagy ijedtségre. Innen elmentünk wombatokat simogatni meg kengurukat nézni és végezetül elérkeztünk a dingókhoz és P. nagy favoritjához, a hangyászsünhöz. Mielőtt hazaindultunk volna, megtapogattunk egy kigyót is, majd 1 körül visszaültünk a kocsiba és elindultunk hazafelé. Útközben P. nagy nehezen elaludt és 1 óra 20 perc után (!), elégedett NA! indulatszóval ébredt. Mivel nekünk egy program nem program, hazafelé megálltunk a North Head-en, ahol a 4 dolláros parkolódijat kifizettük és szépen végigjártuk a kilátókat gyalog. Szuper volt ebből a szögből látni a várost, teljesen odáig voltam ettől a naptól... Mivel éhesek voltunk, legurultunk Manly-ba, a kocsit letettük a kedvenc kis parkolónkban (az első 2 óra ingyenes és a központban van), majd besétáltunk egy Coles-be venni némi elemózsiát, amit hazafelé el is rágcsáltunk.          
Isteni hétfő volt, imádtam minden percét, hurrá.
Képek:



2012. július 11., szerda

Uborkaszezon vagy kánikula vagy kifulladás?

Nem tudom, más is tapasztalta-e, de napok (hetek?) óta semmi sem történik FB-n. Órákig ugyanaz a "hir" az első, ha posztol is valaki valamit, az általában valami hülye link, semmi, de semmi érdekes. Se egy izgalmas állapotjelzés, se egy tetszetős fotó. Mi van a világgal?

2012. július 10., kedd

Utolsó hétvége

Hát ezt is megéltük, eljött (és már el is suhant) az utolsó hétvégénk itt a világ végén...
A szombat kissé nehézkesen indult, mert AV, a szorgalom és lelkiismeretesség bajnoka még pénteken éjjel fél 2-kor is dolgozott, miután egész héten "túlórázott"... Mivel épp ezért nem akartunk kemény programot délelőtt, csak a Hyde Parkba sétáltunk (= rollereztünk) be, majd miután megmutattuk AV-nek P. Kedvenc Ivókútját, lesétáltunk a Park street-ig a Cook & Phillip usziig és onnan vissza a St Mary's székesegyházig, ahová P. ezúttal nem akart bemenni, mert meglátta a templom előtt tornyosuló óriási szobrokat. Mig AV körbenézett benn, mi kinn pocsolyáztunk, majd hazaindultunk, mert az autókölcsönző csak délig volt nyitva és oda kellett érni a kocsiért. Délután a már jól bevált Bondi felé autóztunk ki, miután tettünk egy kis kitérőt át a Harbour bridge-n. Először a Marks parknál álltunk meg, ott P. hintázott egy keveset, majd lesétáltunk a cliff walk-hoz és az óceán mentén megkerültük a parkot. Útközben gyönyörű sziklákat láttunk, visszanéztünk a Bondi beach-re és megállapitottam magamban, hogy hát igen, someone has it all, szerintem mindenki itt szeretne élni, ezen a tájon... Mivel ekkor még nem volt (teljesen) sötét, továbbhaladtunk autóval a Bronte beach felé, ahol szépen leparkoltunk a Bronte road-on és megkerestük a játszóteret, ahol egészen sötétedésig játszottunk. A játszó különlegessége egy nagy kőből készült polip (?) volt, amibe be lehetett mászni és amiből itt-ott ki lehetett kukucskálni - már ha az ember 1 méternél kisebb...
Képek:




Vasárnap délelőtt úgy döntöttünk, kompozunk egy utolsót. Korán keltünk, gyönyörű időre virradtunk, úgyhogy minden ideális volt a hajókázáshoz. Szokás szerint a Circular Quay-ig mentünk be, majd besétáltunk a Botanikus kertbe. Mivel mi P.-vel már betéve ismerjük a kertet, ide-oda vezényeltük AV-t, hogy ő is minél több részét lássa. Úgy elnézelődtünk, hogy mikor a napórán megláttam, hogy dél van, nem akartam hinni a szememnek. Tudtuk, hogy egészkor, 20-kor és 40-kor van komp, úgyhogy mint a villám igyekeztünk elérni a 20-kor induló hajót, mert ha 12.40-essel megyünk haza, akkor csak fél 2-re vagyunk a lakásban, azután ebéd, szóval P. legkorábban csak negyed 3 körül alszik el, ami már baromi késő... A kompkikötőben annyian voltak, hogy alig fértünk fel (éljen az iskolai szünet), de végül mákunk volt és meghúzhattuk magunkat az egyik középső széksoron. El sem tudom képzelni, mi mehet itt nyáron... Ebéd után P. elaludt, majd mikor felébredt és kicsit összeszedte magát, Bondi felé indultunk. (Az igazat megvallva azért mentünk délutánonként szinte mindig Bondi felé, mert nehéz kijutni a városközpontból és hiába autóztunk volna csak 10-15 km-t is másfelé, mire odaértünk volna, besötétedett volna... Rengeteg lámpa van, folyton megállit valami, borzasztó csiga módon lehet csak előre jutni. Bondira kb 25-30 perc alatt ki lehet érni kocsival és tuti nem okoz csalódást.) Szóval Bondi király. Ezúttal a Calga reserve-t tűztük ki célul, ahol bekapcsolódtunk a boardwalk-ba és lesétáltunk az óceán mentén a Waverley temető déli végéig. Mire odáig eljutottunk, már lement a nap, úgyhogy ott megfordultunk szépen és egy mámonya igéretével P.-t visszacsalogattuk a kocsihoz. Útközben halálra röhögtem magam, mert P. végig produkálta magát (pontosabban hagyta, hogy produkáltassuk) és az összes általa ismert főnév elé tette a "nagy-nagy" jelzőt, majd szépen bezsebelte az elismeréseket. (A legviccesebb a nagy-nagy hinta / nagy-nagy sziréna / nagy-nagy kacsa / nagy-nagy hal volt, miután a hinta nála továbbra is nyik-nyik (naaa-naaa nyiknyiknyiknyik), a sziréna valami istentelen nyikorgás (naaa-naaa viuviuviu), a kacsa hápháp (naaaa-naaa háphápháp), a hal pedig szimpla tátogás (naaaa-naaaa (...).)        
Képek:



 

Utolsó előtti péntek

Csütörtöknél hagytam hát abba, azóta programozunk ezerrel, mint akik megvesztek, nem értem rá dokumentálni az eseményeket...
A péntek egész laza nap volt, fél 9 körül keltünk (hurrá), majd összeszedtem magunkat és elsétáltunk a Pyrmont játszóra búcsúzkodni. Az eső csöpögött, egyedül voltunk, de P. nagyon élvezte, röhögve hintázott a szemerkélő esőben, majd miután javasoltam neki, hogy jobban jár, ha becsukja a szemét és akkor nem zavarja az égi áldás, onnantól csukott szemmel lengett, vicces volt. Miközben hazafelé sétáltunk, újra készitettem egy tonna fotót és ezúttal végre megláttam egy kis "Pyrmont bath" feliratú táblácskát ott, ahol végig sejtettem, hogy ott lehetett a fürdő, de bizonyos nem voltam benne - egészen péntek 11.30-ig. Délután sajna esett, igy itthon maradtunk elég sokáig, de este azért elsétáltunk AV munkahelye elé, hogy utoljára hazakisérhessük. Poénból elhoztunk egy rollert is, úgyhogy P. AV segédletével rolleren siklott haza, miután megcsodáltuk az érkező és induló kompokat a kikötőnél.
Képek:



2012. július 5., csütörtök

Kekszfajták

Milk Arrowroot, Milk Coffee, Scotch Finger, Nice...

Búcsú sok pontpontponttal

Annyira emlékszem, mikor megérkeztünk. Ahogy jöttünk a reptérről a taxival az üres utcákon és a járdán megláttam néhány ibiszt, teljesen azt hittem, álmodom, mert ilyen hülye csőrű állat nincs... Aztán mikor kiszálltunk és ráadásképp meghallottam azt a jellegzetesen ismeretlen károgást (?), amit sehol máshol nem hallhat az ember... Mikor lesétáltunk az első apartmanunk mögötti játszótérre és megláttam az első Golden Orb pókokat... Mikor az első délután felfedeztük a kis parkot az apartman felett és a párás, szeles hűvösben bámultuk a felhőkarcolókat, a Harbour Bridge-t és a hajókat... Mikor először sétáltunk el a Star előtt, hogy eljussunk a Coles-ba... Mikor először játszótereztünk hármasban, majd kettesben... Mikor először merészkedtünk P.-vel messzebbre és úgy láttam, itt csak felüljárók és aluljárók vannak... Mikor először sétáltunk ki a Pyrmont Bay-hez... Mikor először láttam meg, hogy a második apartmanunk felvillanyozóan közel van a Pyrmont Bridge-hez... Mikor először jártunk a Darling Harbour-nál és én úgy éreztem, a világ megérett a pusztulásra... Mikor először mentünk be a városba, a felhőkarcolók közé és rettegtünk a forgalomtól, a rengeteg (?) embertől, az ismeretlentől... Annyira más volt akkor még minden. Pontosabban annyira másnak láttam mindent, mint most... A félelmetesen kaotikusnak tűnő épületek, amik mint egy nagy tátott száj szivnak be, amint leérünk a hidról már szépek és érdekesek... Mind más. Van köztük új, van köztük régi, van köztük bevásárlóközpont, van köztük irodaház, van köztük templom, van köztük magas, van köztük alacsony... És jó érzés az árnyékukban sétálni... Hányszor begyalogoltunk a közepébe ez alatt a három hónap alatt! Hányszor láttuk a St Mary's székesegyházat, a Town Hall-t, a Queen Victoria Building-et, a St Andrew's székesegyházat és hányszor barangoltunk a kezdetben nem szimpatikus, de végül kis kedvenc Hyde Parkban... Hány múzeumban jártunk, mi mindent felfedeztünk, hány egyenruhás iskolás csoportot hagytunk el... És hányszor vonultunk békésebb tájakra egy-egy nyugisabb napon... Hányszor sétáltunk el csak a Pyrmont játszóig, hogy egy nagy-nagy kerülővel, a kompkikötőt is érintve érjünk haza, kizárva a nagy forgalmú utakat... Hányszor vándoroltunk el a Darling Harbour-i játszótérre vizezni a sok-sok étterem, kávézó mellett, integetve a csilingelő kisvonatnak, hogy érintsük a Tumbalong park vicces szökőkútjait... És mennyi helyen jártunk távolabb! Hányszor ültünk fel a lightrail-re P. nagy örömére, hogy a Jubilee Parkba menjünk... Hányszor vonatoztunk pár megállót egy-egy kisebb játszótér kedvéért.. Hányszor kompoztunk vagy gyalogoltunk el a mindig nyüzsgő Circular Quay-ig... Hányszor vettük be a Rocks negyedet, a kis kanyargós, macskaköves utcákat... Hányszor jártunk a botanikus kertben, hányszor vesztünk el a zöldben, hányszor kérdeztem meg P.-től, hol az Operaház és egyáltalán hányszor kompoztunk a sötétkék kikötőben... És a hétvégék... Manly, Bondi, a két napsütéses szörfparadicsom, ahol tényleg mindenki szép... Blue Mountains, Botany Bay, Royal Botanic Garden, Seacliff Bridge, Trainworks, Featherdale Wildlife Park, Cockatoo island, ahol úgy éreztük magunkat, mintha egy katalógusba léptünk volna be...
Azt hiszem, új kedvenc városom van, ami mindig kisérteni fog. Jó értelemben.
És most lásd a bal felső sarokban a képet.

Pötyi

Igy néztek ki a hátán a pöttyök - nagyjából. (Sajnos a kép nem hozza ki igazán, az, hogy pihés a háta, sokkal jobban látszik.)

Ma is jót sétáltunk...

... pedig esett az eső... Mondjuk mikor elindultunk, ezt még nem tudtam, mert furfangos módon sütött a nap és hiába csekkoltam, kell-e esőkabát, nem láttam, hogy esik. Útközben több menekülési útvonalat is kitaláltam, pl eszembe jutott, hogy benézhetnénk a Maritime Museumba, de pont mikor az előtt mentünk el, nem esett, igy bevállaltam a várost. Természetesen, mikor már csak pár méterre voltunk a Hyde Parktól, újra rázenditett, úgyhogy átsétáltam az Australian Museum-hoz, hogy majd oda bemegyünk, de persze mire átjutottam a zebrákon, újra elállt, igy ránditottam egyet a vállamon és a St Mary's Cathedral felé vettük az irányt. A Cook & Phillip Aquatic Centre-nél megbámultuk a "medencét" meg a szökőkutat, majd miután kiörömködtük magunkat, milyen szép a templom, előterében a vizzel; megint esni kezdett, úgyhogy elrohantunk a székesegyházhoz (a mozgássérült bejárat persze a lehető legtávolabb esik a Cook & Phillip parktól, ahonnan indultunk), bementünk, de P. valamitől megijedt, úgyhogy ki kellett jönnünk... Vártunk pár percet, hogy enyhüljön az eső és átsétáltunk a Hyde Parkba. Mivel itt megint száz ágra sütött a nap, P. boldogan szaladgált a jól ismert látnivalók között: pad 1, pad 2, szökőkút, ivókút. Miután ivott pár kortyot (ez kötelező elem, ha a Hyde Parkban járunk, 200 méterről ki tudja szúrni a kedvenc ivókútját), elsétáltunk az Anzac emlékműhöz, ahol nagyjából a harmadik héten jártunk, majd a Bathurst street-en szépen hazaindultunk.
Bár az eső kicsit beleköpött a levesbe, szép délelőtt volt ez is. Az a durva, hogy még itt vagyunk, de már nosztalgiával gondolok ezekre a tökéletes délelőttökre, amiket kettesben töltöttünk P.-vel itt a világ másik végén. Imádtam átsétálni vele a Pyrmont hidon, imádtam ahogy minden egyes Monorail láttán elkiáltotta magát, hogy Dart, imádtam beérni a Hyde Parkba a szökőkúthoz, imádtam napozni a székesegyházat bámulva, egy szóval imádtam ezeket a kötetlen városnézéseket. Már most hiányzik Sydney, azt hiszem kijelenthetem, hogy teljesen beleszerettem.
Délután, bár szitált az eső, mivel ez volt az utolsó előtti délutánunk itt kettesben P.-vel, úgy gondoltam, mindenképp ki kell mozdulnunk. Elsétáltunk a Darling Harbourba, majd a Liverpool street-en át befolytunk a Dixon street-re, az ázsiai negyed kellős közepére. A rengeteg lampion, árus és étterem között andalogva megállapitottam, hogy mindennek van határa, az én kalandvágyamnak is, úgyhogy ki van zárva, hogy én valaha Ázsiában mernék élni, hiába került fel Osaka és Tokyo is a tiz legélhetőbb város listájára 2012-ben, egyszerűen nem érezném jól magam úgy, hogy körülöttem csak ázsiaiak vannak. Ez nem rasszizmus, nincs velük bajom (legalábbis nincs több, mint a kaukázusi képűekkel), ez csak önismeret. Zavarna, na. A Paddy's Markettől a szokásos utunkon jöttünk haza, ám az eső félúton olyan erősen rákezdett, hogy mire hazaértünk, mindketten csöpögtünk a viztől, magyarul szarrá áztunk. (Az esővédőt délelőtt kitettem száradni, majd elfelejtettem visszatenni a babakocsiba...) Az elázás ellenére nem bántam meg, hogy sétáltunk egyet az alkonyatban, mert csináltam egy-két újabb esti fotót, amit majd biztosan nosztalgiával fogunk nézegetni az esős Dublinban...  
Képek:





2012. július 4., szerda

A hét sétái

Miután P. meggyógyult, újra nyakunkba vettük a várost.
Kedden délelőtt elvonatoztunk Bondi Junction-ig, hogy bevegyünk a Clementson parkot. A park maga nem volt egy nagy szám (konkrétan kicsi volt), de a játszótér igen-igen kedves volt a szivünknek, mert volt pl egy nagy piros mozdony, egy szuper csúszda és a sarokban egy bébihinta is. Ráadásul mindez elkeritve! Az egyetlen probléma az volt a hellyel, hogy rengetegen voltak. (Hiába, nagyon érződik, hogy téli szünet van...) Mikor P. leült egy padra és ütemesen elkezdte skandálni, hogy má-mo-nya; má-mo-nya, inkább úgy gondoltam, elindulunk, mert nem szerettem volna, ha kinéznek, hogy hergelem a népet holmi mandarinnal... Mivel előző este láttam a gugcsimepszen, hogy van még egy (nagyobb) park a közelben, gyors tempóban célba vettük azt, hátha ott egy még jobb játszótér vár. Jó 20 perc kemény lefelé gyaloglás után (nem röhög, van az a fokú lejtő, amin lefelé menni is szar babakocsival, mert tiszta erőből kell visszahúzni 20 kilót, ne guruljon el, plusz ugye a szuper konstrukciónak köszönhetően ilyenkor az ember folyton rálép a kerekek fékére...), megláttam, hogy még mindig bőven lefelé kanyarog az út és sehol nincs, még csak a távolban sem a park, úgy döntöttem, mindennek van határa és visszafordultam. Hát ha erőteljes lejtőn lefelé szaladni szar babakocsival, akkor ugyanezen az úton visszafelé, azaz felfelé menni überszar, mondhatni emberkinzás. Mire eljutottam a vonatig, legalább ötször álltam meg lihegni, a fejem pedig olyan paprikavörös volt, hogy egy bácsi meg is kérdezte, minden oké-e... Egyetlen szerencse, hogy P. nyugton ült a kocsiban, nem óbégatott, nem sürgetett, ha még ő is rákezdett volna, hát én nem tudom, mit csináltam volna. A 10 perces vonatozás után aztán még mindig csak a városközpontban voltunk, ahonnan még haza kellett gyalogolni újabb fél óra alatt, de az már semmi nem volt az előző teljesitményemhez képest, igaz, cseppet sem esett jól, úgyhogy mikor P.-t elaltattam, nem osontam ki mellőle, hanem hullaként szunyókáltam vele nagyjából két órát.
Ezután a kétes eredményű program után, mikor felébredtünk, úgy döntöttem lazábbra veszem a figurát, úgyhogy miután úgyis régóta szerettem volna venni egy ausztrál állatos mesekönyv-szerűséget, besétáltunk a York street-re, az Abbey bookstore-ba, mert úgy láttam a neten, ez az üzlet egész nagy ahhoz, hogy legyen benne valami kedvemre való könyv. Könyv volt is, de az áruk... No az megdöbbentett. Tudom, hogy Ausztrália drága, de hogy a legolcsóbb 6 oldalas keménylapos bébikönyv 12.95 dollár legyen, az azért elég combosnak tűnt. Ráadásul a bébikönyvekből P. kinőtt már, igazság szerint egy szép képeskönyvet szerettem volna venni neki, nem túl vastagot, csak olyan kedves hajtogatósat, minden oldalán nagy képpel, kevés szöveggel. Az ilyenek 24.95 dollártól indultak... Miután láttam, hogy itt nekünk nem terem babér, átsétáltunk a Woolworth-be, ahol múltkor vettem egy jó kis ausztrál állatos összerakóst, reménykedtem hát, hogy most találunk könyvet is. És láss csodát: találtunk. Igaz, nem "igazi" mesekönyvet, de valamit. Négy féle "füzetszerű" (tehát puhakötéses) könyvecske volt a polcon, darabonként 5 dollárért... Vidáman kiválasztottam a legszimpatikusabbat (amelyikben volt wombat meg wallaby) és lelkendezve hazasétáltunk a zsákmánnyal. Minden jó, ha jó a vége tehát, jókedvvel zártuk a napot, éljen.
Szerdán délelőtt úgy döntöttem, bevesszük a Museum of Sydney-t, hiszen ott még nem jártunk. Mivel az 555-ös ingyenes busz a Bridge street-nél tesz le, gondoltam jó móka lesz a városközpontból busszal menni a múzeumig, hiszen igy időt sprórolunk és energiát, ráadásul P. rajong a buszokért. Aha. Ahogy azt én elképzeltem. Egy 25 perces séta után 9 óra 45-re értünk az üres buszmegállóba, majd 10.10-kor láttuk, hogy az állitólagosan 10-15 percenként járó busz, mint a villám húz el a belső sávban a megálló előtt. Remek. Ekkor már jó 6-8-an várakoztunk a buszra, volt hát morgolódás. Egy ideig filóztam, mit tegyek, induljak-e el gyalog, de miután eddigre már rég odaértem volna busz nélkül is, inkább maradtam, bizva abban, hogy csak jön a busz most már hamar. Aha. Ahogy azt én elképzeltem. 10.25-kor látom, hogy a többi várakozó egységesen elkezd rohanni, felpattantam hát én is és sprinteltem utánuk - a legalább 150 méterre (!) a megállótól álló 555-ös busz felé. Természetesen, mire odaértem, mi már nem fértünk fel a buszra (a megállóhoz utánunk érkező család persze ott viritott a fedélzeten), úgyhogy káromkodtam egyet és gyalog elmeneteltem a múzeumig kb negyed óra alatt. Értem én, hogy ez egy ingyenes járat, de csesszék meg, ha nem jár normálisan, akkor semmi értelme!
Ha eleve szépen besétálok a múzeumig, 10-re ott lehettem volna
  • mindenféle bosszankodás nélkül 
  • anélkül, hogy közben 45 percen át szagoltatom szerencsétlen gyerekkel a többi busz bűzét 
  • anélkül, hogy oda kellett volna adni neki a telefonomat, hogy nézzen rajta Peppát, mert bizony nem bir ki 45 percet ülve a babakocsiban (kiszállni nem engedtem, mert a megálló egy bazi forgalmas út mentén van, hát hová sétálgattunk volna?) 
  • anélkül, hogy magyarázkodnom kellett volna egy két évesnek, hogy neeem, bár megigértem, nem fogunk buszozni, mert nem jön, vagy ha igen, nem férünk fel
  • és anélkül, hogy 45 percet elvesztegettem volna az egyik utolsó délelőttünkből. 
Jól indult hát a napunk... A Museum of Sydney-be egyébként nem mentünk be, mert az előtér teli volt nyugdijasokkal és valahogy nem éreztem magamban annyi erőt, hogy ha jó fejek és körülrajongják P.-t, akkor mosolyogjak rájuk; ha meg savanyú némberek, mentegetőzzem, hogy ide-oda akar szaladgálni. A kiállitások helyett igy inkább készitettem pár képet az első, eredeti kormányzó épület helyszinéről, majd szépen elsétáltunk a Circular Quay-ig. Innen némi nehézség után (P. mindenáron kompozni akart, de megvesztegettem egy kis mámonyával) továbbsétáltunk a Walsh Bay-ig, ami semmi különös, egy kikötő és kész. A Tar-ra parkot épp felújitják sajnos, igy oda sem tudtunk bemenni, helyette szépen visszacsorogtunk hát a Rocks-on át a kompkikötőig, ahonnan P. kivánságának megfelelően komppal jöttünk haza. Útközben azon gondolkoztam, hogy lehet, hogy Amerikát sem utálnám nagyon, mert lám, Sydney is a szivem csücske lett, többek között azért, mert hiába fiatal város, teli felhőkarcolókkal, roppant sokoldalú és igenis vannak szép és régi épületei is, csak meg kell találni őket. Hasonlóképp, lehet, hogy amit én puszta ürességnek képzelek Amerikában, nem is puszta üresség, mert megbúvik ott is valamennyi történelem, ami akár már érdekelhet is... Hmm.
Képek:

Esti kompkikötő
Ausztrál kincsek
Museum of Sydney előtere
Museum of Sydney
Walsh Bay
Múlt és jelen
Szerintem pissoir
Didgeridoo performance

2012. július 3., kedd

Konyhás

Mióta itt vagyunk, nem is irtam arról, miket sütöttem-főztem. Nem mintha olyan szuper dolgokat készitettem volna, de fő az emlékmegőrzés.
Itt szoktunk rá például a csőben sült karfiolra. Aztán miután valahogy utálom már a felvágottakat, az elmúlt napokban csináltam tojáskrémet és halkrémet is. Ami a desszerteket illeti, kétszer vagy háromszor sütöttem már itt scone-t; múlt héten pedig készitettem egy joghurttortát is, ami végre nem folyt szét.
Ezeken kivül biztos volt még ez-az, ami újdonságszámba ment, de most csak ezek jutottak az eszembe. Hurrá.

Jajjj 3

Nem hittem volna, hogy lesz ilyen cimű bejegyzés, de van, tegnap ugyanis 3 adag gyógyszer után észrevettük, hogy P. tiszta kiütés. A hasa, a háta, a nyaka, a füle mögött, a karja, mindene tele volt apró piros pöttyökkel... Felhivtuk a dokit, mi a teendő, azt mondta, ne adjunk több antibiotikumot neki, másnap pedig vigyük vissza, megnézi a pötyiket. A netről megtudtam, hogy kétféle kiütést okozhat az amoxicillin, van a nem-problémás, ami 3-6 nap alatt elmúlik, ha ez van, akkor tovább lehet szedni a gyógyszert és van az allergiás reakció, ekkor azonnal abba kell hagyni. Azt, hogy egy pötty aktuálisan allergiás reakció vagy sem, persze csak orvos döntheti el... A csavar az egészben, hogy miután abbahagytuk a cuccot, mára eltűntek a kiütések, ergo vissza sem tudtuk vinni az orvoshoz, hiszen nem lett volna mit mutatni 90 dollár fejében...
Most nem adjuk a gyógyszert, ami vagy gáz vagy nem, mindenesetre reméljük, hogy most már tényleg véget ér ez a hülye betegség...  

2012. július 2., hétfő

Jajjj 2

Folytatódik ám a kálvária... Bár pénteken szinte egész nap csak hőemelkedése volt P.-nek, este újra romlott az állapota, amit abból vettünk észre, hogy még Peppát sem akart nézni, csak húzott be a szobájába, hogy feküdjünk le és aludjunk... Megmértük a lázát, újra 39.9 volt... Megint mellette aludtam, de nem is lehetett ez másképp, mert óránként, félóránként nyögött fel és csak az nyugtatta meg, ha fogtam a kezét.
Szombaton egy egyszerű kis hőemelkedéssel kelt, szóval minden heppi - lett volna, ha emellett nem váltott volna félhulla üzemmódra. Ő, aki alapból 7 körül kel és 1-kor könyörögni kell neki, hogy szunditson egy órát, eleve10-kor kelt, majd miután felöltöztettem és körbenézett a nappaliban, reggeli nélkül visszaoldalgott a szobájába és ledőlt a szőnyegre pihenni. Később kicsit összeszedte magát, kisautóztunk, olvasgattunk, majd fél 1-kor elaludt és 2,5 óra után ébredt fel csak, akkor is meglehetősen álmosan. Folyton csak bújt, a lábamra hajtotta a fejét és látszott rajta, hogy alig birja nyitvatartani a szemét. A rendelő már bezárt, az ügyeletre tudtuk volna csak vinni, de lázas nem volt és furcsa módon, miközben arról beszélgettünk, hogy taxival el kéne menni vele a kórházba, egész felélénkült, vidáman hozta a nadrágját, a mackófelsőjét... Egy ideig filóztunk, mi legyen, vigyük, ne vigyük, majd a nem mellett döntöttünk, mert ekkor már sem lázas nem volt, sem bágyadt. Este ugyan 38-ig felment a láza, de kapott Nurofent - amitől úgy erőre kapott, hogy 10-kor alig birtuk leverni, énekelgetett, repülőzött az ágyban, aludni az istennek nem akart. Reggel szokásosan fél 8-kor ébresztett...
Vasárnap a láza már egész nap nem ment 38 fölé, álmos sem volt, viszont miután még mindig 37-38 között mozgott a hője és rettentő sirós volt, úgy döntöttünk, mégis elvisszük az orvoshoz, biztos, ami biztos. A doki végigfutotta a kötelező köröket, belenézett a fülébe, a torkába, megnyomkodta a hasát, a nyirokmirigyeit az álla alatt, meghallgatta a tüdejét, majd kimondta a várt diagnózist: nem tudja, mitől van a magas láz. A virust, mint okot, kizárta, mert az már átszaladt volna rajta, úgyhogy felirt egy általános antibiotikumot, hátha. A szomszéd patikában kiváltottuk a gyógyszert és nagy sirás-rivás közben hazajöttünk.
Ma reggel már hőemelkedése sincs az Ifjúnak, a kedve a szokásos, az aktivitása dettó, szóval szerintem megmarad, bár még egy hétig szivni fogunk az antibiotikumozással, mert roppantul utálja.
Huhh.